Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Tomislav Karamarko, Mesić - Sanaderov vruć krumpir


Ambicija Tomislava Karamarka, ravnatelja POA-e da postane ministar policije prije nego što na snagu stupi njegov preustroj tajnih službi po kojem bi se ujedinile POA i OA te formacijski potčinile njemu - ministru policije, osim na 45 lines pred kojih mjesec dana, ugledala je svijetlo dana i u Večernjem listu:

Karamarko iz POA-e odlazi u MUP?

U kuloarima se spominjao i ravnatelj POA-e Tomislav Karamarko, trenutačno angažiran i na reformi sigurnosnih službi.

Pretpostavke su bile da bi Karamarko, kad završi taj posao, mogao zamijeniti ured i preuzeti MUP, no u Sanaderovu nema o tome potvrde.



Ivan Jarnjak i Tomislav Karamarko


Da se Tomislav Karamarko iskreno tome nada svjedoče i informacije iz obavještajnog podzemlja po kojima je njegova ekipa iz POA-e i nakon Mesićevog otkantavanja nastavila svesrdno raditi na novom zakonskom prijedlogu preustroja tajnih službi.

No, Stjepan Mesić nema nikakvih razloga biti Karamarkom i dalje podupirati njegov preustroj, a još manje ambiciju da uz tajne službe zagospodari i MUP-om.

Ravnatelj POA-e još nije podnio izviješće Predsjedniku države o dogovorenom provjetravanju POA-e, a za aferu Puljiz rekao mu je da su on i novinarka bili kolateralne žrtve. Isto ono, što je Mesić govorio za novinare žrtve njegovog, Bagićevog i Turekovog angažmana oko Ante Gotovine.

Uz to, Nacional je nedavno pokušao izvršiti pritisak na POA-u tvrdnjama da su djelatnici POA-e kršili zakon jer su snimali svoj razgovor s novinarkom Helenom Puljiz, a da ju o tome nisu obavijestili.

Otkriće snimke, odnosno transkripata tog razgovora, a čiji sadržaj je prema Gordanu Maliću bitno drukčiji od onoga što smo do sada čuli o njemu kroz aferu Puljiz, može se u formalnom smislu pripisati Tomislavu Karamarku.

Sadržaj spornog razgovora, navodno je neugodan za Predsjednika Stjepana Mesića i njegovog bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Željka Bagića.

Kako sam već pisao, a što mi iznova potvrđeno i obitelj Perković, otac Josip i sin Saša, lagano se distanciraju od Tomislava Karamarka.

Sanaderova Vlada je kronično bolesna od nedostatka iole sposobnijih kadrova.

Povjerenje koje je dao Karamarku pri upravljanju POA-om, Sanader bi mu nastavio pružati i na čelnom mjestu u MUP-u, iz jednostavne činjenice što mu je teško naći sposobnog, a odanog čovjeka za to mjesto.

Međutim, i premijer je, šuška se u kuloarima Banskih dvora, nakon niza skandala s POA-om u angažamanu oko Gotovine i Petrača, uvidio da bi i se i MUP mogao dodatno skandalizirati postavi li na njegovo čelo Karamarka.

Zaoštrilo bi to i odnose sa SDP-om jer Ivica Račan i Šime Lučin, nasuprot Ranku Ostojiću, nemaju osobito pozitivno mišljenje o sadašnjem ravnatelju POA-e.

Takav Sanaderov potez pozdravili bi najvjerovatnije u HSP-u i IDS-u. Damir Kajin je izrazito sklon Karamarku.

Zainteresirani dio međunarodne zajednice već sada tiho rogobori protiv Karamarkovih poteza u POA-i. Kad bi on zagospodario s dvije trećine sigurnosnog sustava (praktički, od njegovog uticaja bio bi izuzet samo MORH), iz međunarodne zajednice bi počele dolaziti i otvorene kritike Sanaderu da je na djelu povratak totalitarizma.

Zato Sanader mne komentira probni balon o Karmarku prvom čovjeku policije i nada se da će imati vremena pronaći sposobnije, manje kompromitirano, a opet podobno ime za tu funkciju.


Post je objavljen 28.06.2005. u 22:27 sati.