Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/revolution

Marketing

Gay Pride-DA ili NE

Gay Pride je manifestacija koja se svake godine tradicionalno održava u svim većim gradovima svijeta na međunarodni dan ponosa gejeva i lezbijki kojom se proslavlja godišnjica prvog masovnog suprotstavljanja homoseksualne populacije policijskoj i društvenoj torturi (27. lipnja 1969.).

Sad se vratimo malo u prošlost:

''Mnogi pozitivni rezultati u želji smanjenja homofobije prisutne u društvu ne bi bili postignuti da homoseksualci nisu sami krenuli u borbu za ostvarivanje svojih prava. Progovorivši o diskriminaciji kojoj je izložena, gay zajednica je aktivno ušla i u područje javno političkog djelovanja. Na početku je bilo teško organizirati bilo kakva okupljališta osoba sa istom seksualnom orijentacijom, te se najčešće radilo o barovima. Prvi gay barovi spominju se još u 18. stoljeću u Londonu, a Berlin je imao preko 30 gay barova na početku 20. stoljeća. Ta mjesta prvenstveno su služila za upoznavanje osoba sa istim seksualnim sklonostima. Početak aktivnosti vezanih uz političko djelovanje dogodilo se prvih godina 20. stoljeća. u Njemačkoj, no izbijanjem prvog svjetskog rata, a zatim dolaskom nacista na vlast, sve inicijative su ugušene. Gay zajednica obilježava 27. lipanj kao datum početka otvorene borbe homoseksualaca za svoja prava. Tog datuma 1969. godine u gay baru Stonewall u New Yorku, homoseksualci su se fizički suprotstavili policiji koja je u baru često provodila racije i privodila ljude. Ohrabren sve više rastućim antirasističkim i mirovnim pokretom u SAD-u, rođen je i «gay pokret». Gay aktivisti i aktivistice počeli su govoriti o društvenim problemima i nepravdama kojima su podvrgnuti, upadali su i ometali konferencije Američkog psihijatrijskog društva, protestirajući zbog tretiranja homoseksualnosti kao bolesti. Organizirane su i prve političke demonstracije, a cilj je bio uklanjanje diskriminatornih zakona. Danas je gay pokret i svojevrstan kulturološki događaj u kojem ne sudjeluju samo homoseksualci već i sve više heteroseksualaca, želeći dati podršku homoseksualnim osobama.''


Ja podržavam gej paradu jer smatram da bi se na taj način trebao obilježiti dan cjelokupne LGBTTIQ populacije,ujedno pokazati i drugima da smo oduvijek bili prisutni i da će nas uvijek biti…To je naša tradicija,dio nas.
Kod nas ta parada izgleda čudno i nije baš prihvačena,ali negdje drugo je dio državnog kalendara,kao i parade za Dan zahvalnosti,za Dan sv.Patrika,itd.
Na internetu čitam kako ove godine nije sigurno da li će se Gay Pride uopće održati u Hrvatskoj.Šteta.I to sve zbog nekih nesporazuma,nezainteresiranosti ili nečeg trećeg.
Možda je došlo vrijeme da se Iskorak prestrukturira. Možda je došlo vrijeme za novu LGBTTIQ Udrugu…Možda je došlo vrijeme da mi LGBT blogeri osnujemo udrugu…
Kod nas,u BiH,situacija je gora,naime mi još nismo organizirali nijedan Gay Pride,a i kad bi bio organiziran naišli bi na mnoge probleme,ali ne smijemo posustati,već se boriti za ono što želimo.A i na prostoru BiH djeluje samo jedna LGBTTIQ Udruga,u Sarajevu.


Post je objavljen 24.06.2005. u 11:28 sati.