Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/medin

Marketing

Hajduk nije nositelj

Image Hosted by ImageShack.us
Nakon puno nejasnoća i dezinformacija, UEFA je konačno objavila imena klubova koji će biti nositelji u prvom i drugom pretkolu Lige prvaka. Među njima, nažalost, nema hrvatskog prvaka.
Stvar je, naravno, zakuhao europski prvak Liverpool, koji kroz Premiership nije osigurao jednu od četiri pozicije koje vode u Ligu prvaka, ali tamo ga je svojim dekretom ipak uvrstila UEFA. To je automatski značilo da je status hrvatskog prvaka Hajduka, kao nositelja u drugom pretkolu, ozbiljno doveden u pitanje. Pravu interpretaciju oko nositeljske zavrzlame dugo vremena nije mogla ponuditi niti sama UEFA.
Krovna organizacija europskog nogometa, naime, nije mogla potvrditi kakav će biti status Liverpoola u pretkolu, a s vremenom je rastao pritisak nogometno malih, ali i velikih europskih zemalja, pogotovo Talijana i Španjolaca, kojima se nije svidjela ideja o supremaciji engleskih klubova (čak pet klubova u Ligi prvaka).
Pravilnik Lige prvaka za sezonu 2005./2006., međutim, vrlo je jasan - u 4. poglavlju (stranica 8, paragraf 6.02) piše da ukoliko se 'branitelj titule uključuje u kvalifikacijskim kolima, on je uvijek prvi nositelj'. To je značilo da Hajduk, koji je ionako bio posljednji na listi nositelja u drugom pretkolu, automatski gubi taj status.
'Gordijski čvor' UEFA je presjekla u utorak, kada je iz njezinog središta stigla potvrda da hrvatski prvak zbog lošeg koeficijenta nije među nositeljima, pa mu već u ranoj razi prijeti dvoboj protiv jednog od klubova iz uglednog društva (Liverpool, Celtic, Dinamo Kijev). Ždrijeb prva dva pretkola bit će obavljen u petak u Nyonu.
Prve utakmice prvog pretkola na rasporedu su 12. i 13. srpnja, a uzvrati 19. i 20. istog mjeseca. Termini drugog pretkola, u kojem se uključuje Hajduk, igrat će se 26. i 27. srpanj, dok su uzvrati 2. i 3. kolovoz.
Ukoliko branitelj naslova prvaka Liverpool prođe prvu rundu, u drugom će pretkolu biti među nositeljima, a tada bi mu se na suprotnoj strani terena mogao naći i splitski Hajduk. Ćiro sve češće u novinama zaziva susret protiv momčadi s Anfield Roada, UEFA-mu je određivanjem nositelja napravila 'uslugu', još da ga ždrijeb pomazi i 'trener svih trenera' dobit će ono što je tražio...
PRVO PRETKOLO:
Nositelji: Liverpool (Eng), Artmedia Bratislava (Slk), Anorthosis Famagusta (Cip), NK Gorica (Slo), Dinamo Tblisi (Gru), FC Haka (Fin), Hafnarfjordur (Isl), Shelbourne (Irs), NK Zrinjski (BiH), Skonto FC (Lat), FC Sheriff (Mol), FBK Kaunas (Lit)
Ostali: Rabotnički (Mak), Dinamo Minsk (Blr), Pyunik (Arm), Sliema Wanderers (Mal), KF Tirana (Alb), Levadia Talinn (Est), Glentoran (S.Irs), Total Network Solutions (Wal), F91 Dudelange (Luk), PFC Neftchi (Aze), HB Torshavn (Far.Ot.), Kairat Almaty (Kaz)
DRUGO PRETKOLO:
Nositelji: Celtic (Ško), Anderlecht (Bel), Dinamo Kijev (Ukr), Lokomotiv Moskva (Rus), Partizan (SCG), Maccabi Haifa (Izr), Steaua Bukurešt (Rum), Brondby (Dan), Rapid Beč (Aut), CSKA Sofija (Bug), Debreceni (Mađ), Trabzonspor (Tur), Valerenga (Nor)

Ostali: Hajduk Split (Hrv), Thun (Švi), Malmo FF (Šve), te 11 pobjednika iz prvog pretkola




Post je objavljen 22.06.2005. u 08:51 sati.