Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/11

Marketing

DJELO JEDNOG KOSA

Imao sam tada deset godina. Dok sam blagovao svoju uzinu promatrao sam kosa kako kljuca bazgove bobice.
Nakon sto se zasitio, odletio je na susjedov zidic i na kamenu uredno ocistio kljun.
Malo, jedva vidljivo zrnce bazge skliznulo je s ljuna i zadrzalo se u pukotini zida.
Dvadeset godina kasnije, gotovo sam slucajno pogledao taj stari zidic. Na mjestu gdje se nekoc zaustavio kos izrastao je oveci bazgov drm i pustao sve dublje korijenje u pukotinu zida. Kao da sam vidio ono zrno sto je iz kosova kljuna ispalo prije dvadeset godina kako se kukotrpno i ponosno probija izmedu kamenja.
Uzeo sam komadic opeke i na zidu napisao: «Ovo je djelo jednog kosa».


Neki je mladi zidar radio na ukljanjanju porusenih kuca koje je trebalo obnoviti. U jednom trenutku, odvajajuci zbuku, spazi da je opeka na tom mjestu zamjenjena knjigom. Bijase to pozamasni svezak koji je bio pomno zazidan. Zidar postade znatizeljan: kakva bi to knjiga bila zazidana? Pogledavsi bolje, uvjeri se da je to Biblija. Tko bi znao kako je ovamo dospjela…
Mladi zidar nikada se nije odvec zanimao za religiozna pitanja, ali je za vrijeme popodnevnog odmora poceo prelistavati nadenu Bibliju.
Procitao je jos koji redak uvecer kad se vratio kuci, i isto tako sljedecih veceri. Malo-pomalo otkrio je rijeci koje je Bog uputio upravo njemu. Njegov se zivot izmjenio.
Dvije godine kasnije, njegova je tvrtka preuzela posao u Arabiji. Tamo su radnici bili rasporedena po dvojica u sobici. Jedne veceri cimer naseg zidara, vidjevsi da ovaj nesto cita, upita: «Sto to citas?»
«Bibliju», odgovori ovaj.
«Ah, u Bibliji su same izmisljotine! Znas da sam ja jednu takvu zazidao u nekoj kuci blizu Milana. Bas sam radoznao hoce li ikada odande izaci!»
Mladi zidar iznenadeno pogleda svog kolegu.
«A sto ako ti ja pokazem upravo tu Bibliju?»
«Prepoznao bih je jer sam je oznacio.»
Mladi zidar pruzi mu svoju Bibliju upitavsi: «Prepoznajes li svoj znak?»
Cimer uze Bibliju i vidljivo se uzbudi. Bila je to upravo ona Biblija koju je zazidao govoreci kolegama: «Bas me zanima hoce li ikada odavde izaci!»
Mladi zidar se nasmijesi: «Kako vidis, izasla je i pronasla te.»


PREPORUKA: Mi, isti…

Post je objavljen 17.06.2005. u 17:36 sati.