Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/fastsail

Marketing

Jedriti!

Jedriti stalno, kad god možemo, u bilo kakvoj jedrilici, samo da smo na moru ili nekom jezeru! Ideja ovog bloga je okupiti stariju ekipu za jedrenje u malim sportskim klasama!

Jedrenje NIJE ekskluzivan i nepristupačan sport za širi krug ljudi, već naprotiv aktivnost dostupna klincima i starijim ljudima uz minimalna financijska ulaganja uz samo dosta dobre volje i želje za sportom.
No, da li je sve tako u stvarnosti?

Nažalost, hrvatski klubovi motivirani su samo za organizaciju jedrenja u klasama za koje dobiju financijsku potporu države. Ako želite jedriti u nečemu što nije optimist, laser, 420 ili 470 i ako niste vrhunski sportaš, većina klubova neće pokazati zanimanje za vaše želje i ideje oko jedrenja. Svaka čast izuzecima! Može li se to promijeniti?

Drugi problem je što je danas fokus na motornjake ili samo na velike jedrilice. Ili uopće nije fokus bavljenje nečim što izlazi iz okvira lokalnog kafića :(

Kad pogledate npr. Englesku, na svakom jezeru ili komadiću obale mora postoji više jedriličarskih klubova nego u Hrvatskoj kad zbrojimo sve klubove zajedno. I ljudi svih generacija jedre u svim mogućim klasama, od najmodernijih jurilica tipa 49er ili International Moth-a pa do „kanti“ starih i po 30 godina koje uz dobro održavanje i malo rada izgledaju genijalno.

Ideja ovog bloga je okupiti sve jedriličare koji imaju još malo negdje zaboravljenog žara za jedrenjem u malim jedrilicama. I to u bilo kakvim jedrilicama!!! Ideju sam dobio prema engleskoj udruzi fastsail.org koji su nam dali podršku i dozvolu korištenja imena. Ekipa okuplja nekoliko klasa dvosjeda sa jednim trapezom, tj. 470, 505, FD, Fireball, Osprey, Hornet i Javelin, te jedre zajedno na regatama računajući korigirano vrijeme. Umjesto malih „one design“ regata, jedre svi zajedno na prilično velikim regatama.

Ako imate negdje zaboravljenog FD-a, Fireballa ili nešto slično, javite se! Po klubovima i dvorištima stoji hrpa starih zapuštenih malih jedrilica, od 420, 470 do jedrilica koje rijetko tko pozna. Uz malo truda te stare "kante" se mogu urediti i jedriti na njima. Nećete ići na olimpijadu, ali ćete se genijalno zabavljati.
Pogledajte blog roka470.blog.hr, ekipa je prošle godine kupila staru 470-icu i sad su skoro svaki vikend na moru i jedre. Zar su oni jedini koji nemaju s kim jedriti i organizirati regate?

Post je objavljen 13.06.2005. u 18:35 sati.