Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hal

Marketing

Mind Twister (14): Slabost ili prednost?

Desetogodišnji dječak odlučio je učiti judo bez obzira na činjenicu da je izgubio lijevu ruku u strašnoj prometnoj nesreći. Započeo je trenirati s japanskim judo majstorom. Dobro je napredovao te nije razumio zašto mu je majstor u tri mjeseca pokazao tek jedan zahvat.

Skupio je hrabrosti i upitao;

- Sensei, hoću li ja učiti i drugih zahvata?
- Ovo je jedini zahvat koji znaš, i jedini koji će ti ikad trebati.

Ne razumijući, ali vjerujući treneru dječak je nastavio trenirati.

Nekoliko mjeseci kasnije majstor je poveo dječaka na njegov prvi turnir. Dječak je i sam bio iznenađen kako je lako pobjedio u prva dva meča. Treći meč je bio nešto teži, ali je protivnik postao nestrpljiv i i silio se; dječak je upotrijebio svoj jedini zahvat koji je znao i pobjedio je. Još uvijek oduševljen svojim uspjehom, sada je bio u finalu.

Ovaj put protivnik je bio veći, snažniji i iskusniji. Nakon nekog vremena naš junak je djelovao nadigrano. U brizi da bi dječak mogao biti povrijeđen sudac je pozvao time out. Namjeravao je prekinuti meč. Sensei je intervenirao:

- Ne! -rekao je - dozvolite mu da nastavi.

Kako se meč nastavio, dječakov protivnik je napravio kritičnu grešku: spustio je gard. Isti čas dječak je upotrijebio svoj zahvat i pobjedio. Dobio je meč, dobio je turnir, bio je šampion.

Na putu kući, dječak i njegov trener pretresli kroz razgovor svaki zahvat i svaki potez u svakom meču. Tada je dječak odlučio ipak postaviti pitanje koje mu se vrzmalo po glavi.

- Sensei, kako je to moguće da sam ja pobjedio na turniru samo s jednim jedinim zahvatom?
- Pobjedio si iz dva razloga - odgovori Sensei - Prvo, postao si gotovo velemasjtor u jednom od najtežih bacanja u judu. I drugo, jedini poznati način obrane od ovog zahvata je da te protivnik dohvati za lijevu ruku. Vjerovao sam u tebe jer si bo spreman.

Dječakova najveća slabost postala je njegova prednost.

"Pravi prijatelj zna vaše slabosti ali vam ukazuje na prednosti; osjeća vaš strah ali ohrabruje vašu vjeru; vidi vašu nervozu ali podgrijava vaš duh; priznaje vašu ograničenost ali naglašava vašu sposobnost."
William Arthur Ward

Koliko naših osobina nezrelo nazivamo slabostima a da nikad nismo promislili može li se koja od njih upotrijebiti i kao prednost? Nikad sebe ne smijemo uzimati zdravo za gotovo - previše smo složeni da bi to bila istina.

Post je objavljen 27.05.2004. u 07:00 sati.