Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/axhind

Marketing

Tehničar

Evo taman mi je tlak dovoljno spao da nešto napišem. Naime štos je da se upravo bavim diplomskim i jedan dio je sinteza nanočestica (koboloxid spinell). E i taman fino uspio nać jedan članak (Size-Controlled Growth of Co3O4 Nanocubes; Ji Feng and Hua Chun Zeng) koji super zvuči pa da probamo stvar. E sada naravno nastaju problemi. Forica traži 105 °C sa jako malom tolerancijom. Naravno odijel za kemiju nema ništa šta bi moglo kontrolirat temperaturu tako dobro. I sada dolazi genijalna ideja da frend i ja napravimo sami svoju opremu koja ima feedback loop i može kontrolirat tempu. E sada pošto je sinteza bazirana na vodi (hrpa soli unutra) onda je šansa oveća da će dosta puno efekta odlazit pa grijalica treba biti ojača. I tu mi nabavimo fino stvar od 2,2 kW i nekakav čip koji bi navodno trebao moć kontrolirat tiristor za takav efekt. I sve sjajno dok nismo probali sve to spojit. Kad ono niš živo neradi. Super reko bi čovjek. I tako smo mi zadnja dva tjedna naganjali krš od 25 sek da proradi. Naravno činjenica da je šema za stvar katastrofalno loše napravljena nije doprinjelo bržem radu. Ipak uz božiju pomoć i dosta molitve u obližnjim crkvama/đamijama/čemu već ne je stvar proradila.

Yeay konačno možemo počet sa radom. Ali ne. Tu se pojavio tehničar koji je odgovoran za sigurnost u labu. I paf nesmijete koristit nikakvu samogradnju za 220V u labu. Tu se naravno postavi pitanje a žašto to?? Zato što on misli da će mo napraviti ćevape od nas samih. E sada je tu problem što i frend i ja imamo certifikate da se smijemo bavit sa 220V (dakle država priznaje da smijemo to radit). Na šta je tip rekao da to nemijenja ništa jer on nije siguran da mi išta znamo. I tu smo se mi još malo natezali, profesorica je izgledala da bi ga najrađe ukokala na mjestu, i na kraju je bilo. Ok onda idemo to radit na kemiji i fuck off debilu jedan (ovo zadnje je na svu sreću samo prošlo kroz glavu a ne i preko usta :)

Zbilja čovjeku prisjedne glupa ideja da proba napraviti nešto zbilja novo i neisporbano za diplomski. Svako malo ovako neki geniji iskrsne pa počne radit probleme. Blah jedva čekam da se sve završi pa da se tornjam negdje di te pusta da nešto i radiš.

Post je objavljen 18.11.2004. u 19:38 sati.