10

petak

kolovoz

2012

OKRUTNO UBOJSTVO: Nakon 20 godina odgovorni za Kraljevićevu smrt su nekažnjeni

Navršava se 20 godina od ubojstva zapojednika HOS-a (Hrvatske obrambene snage) i njegove pratnje. U četvrtak se navršava i 20 godina od sramotne šutnje i zataškivanja ovog zločnina, najveće tragedije u sukobima Hrvata u BiH.



General Blaž Kraljević i njegovih osam suboraca, Mario Medić, Osman Maksić, Ivan Grbavac, Šahdo Delić, Gordan Čuljak, Vinko Primorac, Rasim Krasniqi i Marko Stjepanović, u nedjelju 09. kolovoza 1992. ubijeni su u selu Kruševo, u naselju Glomuzina kuće i ni do danas nitko nije odgovarao za njihovo ubojstvo. Nakon ubojstva Kraljevića i njegove pratnje, jedinice HOS-a počele su se rasformiravati - Bošnjaci su nastavljali ratovati u redovima Armije BiH, a Hrvati u HVO-u.

U rujnu 1993., tadašnji predsjednik HSP-a, Dobroslav Paraga, podnio je kaznenu prijavu za devetorostruko ubojstvo Međunarodnom kaznenom sudu za ratne zločine u Haagu. Za sudjelovanje i organiziranje ubojstva u Kruševu, Paraga je optužo
Vicu Vukojevića, Matu Bobana, Mladena Naletilića, Ivana Andabaka i Brunu Stojića. No, istraga nikada nije pokrenuta.

Ubojstvo devet HOS-ovaca u Kruševu jedna je od najvećih tragedija Hrvata u novijoj povijesti.
Godinu dana kasnije, Merim Galijatović, bivši pripadnik Kažnjeničke bojne, došao je u zagrebačko sjedište HSP-a, na razgovor sa predsjednikom Paragom i ponudio mu informacije o ubojstvu Blaža Kraljevića te video kasetu sa snimkom ubojstva. On je tada priznao da je sudjelovao u ubojstvu te da su na mjesto Glamuzina kuće, gdje je inače bio punkt, bile dovezene tri protuzrakoplovne strojnice 'zolje' za "potrebe" ubojstva. Galijatović je kazao da je svaki sudionik ubojstva je za svoj "posao" od tadašnjeg zapovjednika Kažnjeničke bojne Mladena Naletilića Tute dobio 5 000 tadašnjih njemačkih maraka.

Mile Dedaković Jastreb: Sve je bilo gotovo za 15 sekundi

Dan nakon ubojstva Blaža Kraljevića i njegove pratnje, pripadnici HOS-a su proveli istragu na mjestu ubojstva. Tadašnji glavni inspektor HOS-a Mile Dedaković Jastreb izdao je priopćenje za javnost u kojem je stajalo:"Gospodin general Blaž Kraljević i osam bojovnika vraćalo se s tiskovne konferencije iz Mostara. Zaustavljen je na punktu koji je bio, to je vrlo važno i simptomatično, ojačan s antiterorističkom postrojbom HVO-a.
Negdje oko 20 ljudi. Ne možemo prihvatiti verziju HVO-a da je naš bojovnik otvorio vatru. Evo zašto! Zato što su svi, njih devet ubijeni i vrlo brzo leševi odneseni s mjesta događaja. Tako da uviđaj nije napravljen tamo kada su leševi bili. Napravljen je u tijeku današnjeg dana, kada su čak i samovozi okrenuti prema Mostaru.
Znači nekome je bilo u interesu da sve te tragove prikrije. S druge strane poginuo je jedan pripadnik antiterorističke grupe. Budući se radi o izrazito iskusnim borcima, bojovnicima, sigurno je to da oni nisu imali vremena ni da iz samovoza izađu. Znači, cijeli događaj odigrao se vrlo brzo.
Po našoj procjeni, za 15 do 20 sekundi sve je završeno. Što se tiče pogibije i ranjavanja pripadnika HVO-a, najvjerojatnije je prvi partilac gospodina Kraljevića vidjevši što će se dogoditi, uspio reagirati i jedino je on uspio ispaliti taj hitac. Onda su oni odmah otvorili vatru. Znamo pouzdano da su imali heklere s prigušivaćima. Napravili su to što su napravili. To je bilo vrlo brzo i svi su bili mrtvi. U izvješću istražne sutkinje gospođe Ereš kaže se da postoje tragovi krvi od samovoza do jedne kuće. Što znači da je jedan ipak ranjen uspio nekako izaći i kretati se, ali je vjerojatno naknadno ubijen. Znači, drugim riječima, išlo se na to da nema živih svjedoka."

Blaž Kraljević: Mi nikada nećemo pucati na Hrvata, ma kakav on bio

O prijetnjama ubojstvom Blažu Kraljeviću se raspravljalo i u vodstvu HOS-a Hercegovine, neki su i predlagali odlazak HOS-a u ilegalu, na što je Kraljević rekao:"Momci, nikakva ilegala ne dolazi u obzir, ovo je moja zemlja, ja ću njome uspravno hodati dok sam živ. Drugo, i sami ste svjedoci da se s njima (vodstvom HDZ-a BiH) ne može ni razgovarati, ni dogovarati, ni pregovarati. Oni nemaju svoj stav, ni mišljenje. Zagreb misli umjesto njih, oni su tek interfoni za prenošenje zapovjedi ili puki izvršitelji istih.
Što se pojačanog opreza i mjera sigurnosti tiče, za njih nema potrebe. Mi nikada nećemo pucati na Hrvata, ma kakav on bio. Zar je u povijesti bilo malo međusobnog klanja? Ja se, dakle, neću kriti. Momci, ako ova glava spašava hrvatski narod, ako u tom pravcu ona nešto znači, evo je odmah. Ne trebaju me čekati po busijama i zasjedama, evo im Blaža Kraljevića na pladnju, ako je do njega. Laku vam noć!".

/v.s./republikainfo.com/

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.