...to be a rock, and not to roll...

utorak, 05.12.2006.

Strava i užas...

Ali pobogu zašto??? Ne znan koliko tribaš bit glup, ne imat pameti, bit totalni idiot da bi ovo napravija. Jednostavno nikad neću skontat zašto je nekoj budali uopće palo na pamet ubrat ovo, skuvat i vidit da je jestivo. Jer tako je otkrija vjerojatno najružnije, najogavnije, i najnejestivije povrće koje je ikad izraslo na ovome svitu: Cvitača

U nekim djelovima Hrvatske je poznata i pod nazivom kaul, ali je zasigurno svugdi istoga ogavnoga okusa. Jedino pozitivno u ovome povrću vidin u tome šta moš gađat nekoga ko te nervira. Osim nenormalno ružnoga okusa se može pripoznat i po nepodnošljivome smradu dok se kuva, tako kad neko uđe u kuću za vrime kuvanja, možete ga odma uputit u zahod da se dobro izriga prije nego uđe u kužinu. Evo ako ima ikakvi čudak da ga zanima nešto više o cvjetači:

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service
-----------------------------------
Cvjetača je dvogodišnja zeljasta biljka vretenastog, dobro razgranjenog korijena. Stabljika u prvoj godini naraste 50 cm visoko, a na njenu vrhu se terminalno razvija mesnato zadebljao metamorfoziran cvat s reduciranim cvjetnim stapkama, bijele žućkaste ili maslinaste boje.
Cvat je najčešće okruglastog ili blago spljoštenog oblika, zbijen i fine površinske zrnatosti. Listovi su izmjenično raspoređeni na stabljici, donji su veći, sivozelene boje, a uz cvat su manji i žućkastozelenkaste boje. Kod suvremenih sorata prekrivaju cvat štiteći ga od sunčevog svjetla da ne požuti.

Stabljika u drugoj godini naraste 60 - 75 cm. Pri vrhu je razgranjena i završava s više cvjetova skupljenih u produžene grozdaste cvatove. Cvjetovi su sumporasto žute su boje karakteristične građe za kupusnjače. Plod je komuška cilindričnog oblika, dužine 8 - 12 cm u kojoj se nalazi petnaestak sjemenki. Sjemenke su okruglastog oblika, promjera 2 - 3 mm, crvenkaste ili plavičaste boje. Masa 1.000 sjemenki najčešće je 2 - 4 g, a u jednom gramu sjemena ima 250 - 400 sjemenki. Uz normalne uvjete skladištenja sjeme zadržava klijavost do 5 godina.
-----------------------------------

Užas... kako mrzin cvitaču, živi otrov. Mogli su ovo davat ljudima u koncetracionim logorima, mučit ih sa ovin, prije bi izabrali smrt od gladi nego pojili ovu "hranu"... Nikad više... nikad...
- 20:32 - Komentari (25) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.