petak, 01.04.2005.

Proljece pocinje tek za deset dana

Cini se da cemo morati vracati satove unazad - za dvadeset dana; i da proljece pocinje tek desetog Travnja! Iako se ne bi reklo po vremenu, bar ovdje :)

Tako nam kazu znanstvenici s Princeton Sveucilista, a prenosi CNN u danasnjoj udarnoj vijesti. Navodno zbog fore s prijestupnim godinama. A cini se i da ih ozbiljno shvacaju - spominje se UN konferencija tim povodom. Pa se ti misli! :)))

Inace kao sto mnogi znaju, ali vjerojatno ne svi, radi nepreciznosti gregorijanskog kalendara, godina 2000 je trebala biti ne-prestupna, iako joj je "bio red" da bude prijestupna. To jest, svakih - hm, ne znam koliko tocno - jedna prestupna godina treba biti obicna godina. Stvar je u nepreciznosti gregorijianskog kalendara, i vec je prijestupna godina korekcija te nepreciznosti, no ni ona nije dovoljna, vec se svako toliko mora raditi i ova dodatna korekcija.

Nije to inace do gluposti i lososti kalendara, nego zemljine vrtnje oko sebe i oko Sunca jednostavno nisu uskladjene onako kako bi to nama pasalo za racunicu. Glupa priroda, uopce na kalendar nije mislila!

Jedino su Maye, kazu, imali bolji kalendar. Oni nisu imali prijestupne godine uopce, na neku foru. Pitam se sto mi ne preuzmemo njihov sistem ako se vec strucnjaci slazu da je bio bolji. Jebo ovaj nas, ako cu sad morat ljepit istrgnute listove nazad u kalendar. Samo me bacaju u trosak! Ili moram kupit ljepilo ili novi kalendar.

S druge strane, kad razmislim, ima jedna dobra stvar: to znaci da su mi i svi dedlajni pomaknuti za 20 dana! Jupiii!!!!

CNN vijest


ovaj-><-onaj