otokpiwa

srijeda, 08.02.2017.

MORE JE PLAVIJE NA SJEVERU



Famagusta ima gotičkih i crkava i džamijskih adaptacija, i gradskih zidina, prilično suvremenih za srednji vijek i svih sličnih stvari zanimljivih zainteresiranom turistu... I fakat je lijepa famagustanska jezgra, i čuvena. Pa ipak, puno je zanimljiviji famagustanski suburbij, u naravi rivijera koja je do 1974. godine bila najvažnije ljetovalište na svijetu, a koje je to prestalo biti jedne noći kada su se stanovnici (većinom Grci) i njihovi gosti prepali potencijalnog masakra i momentalno ju napustili. Toliko se to naglo zbilo da se na jednom balkonu ostala sušiti roba od koje su ostale samo štipunice, ostao je bančić na kojem je netko sjedio i čuvao dijete koje se igralo plastičnom igračkom. Niko taka 43 godine.

Hoteli su u prvom redu do mora, a red je kilometarski. Imaju svaki po preko 10 katova. Sve armirani skelet sa zidanom ispunom, osim betoniranih jezgri. Stvarno kvalitetno rađeno budući da izdaleka izgledaju novo i skoro pa naseljeno; osim pokoje koju je bombizalo. I hoteli i naselje su ograđeni žicom bodljavicom plus ima vojnika koji ih čuvaju, naravno - sa neizbježnim snajperom. Naiđoh po www-u da ima posjetitelja što preskoče ogradu i fotkaju. Nisam naišla da je itko uhapšen, a to može biti zato što u zatvoru nema interneta tako da nisam pokušavala, iako me gonila znatiželja...

Stvari su jednostavne: turska vojska istjerala je grčke Cipriote sa cijele sjeverne strane Cipra i kasnije humano doselila anatolijske Turke, osim tamo gdje su već stanovali turski Ciprioti. Već mi je dvoje ljudi reklo kako im obitelji potječu sa Sjevera i kako u njihovim kućama stanuju novi stanari. Naravno, novi stanari nisu i vlasnici kuća niti to mogu postati. Samo to njih ni najmanje ne sekira. Kaže mi je drug Menelaos da su njegovi baba i dida koji otada žive u Limassolu bili otišli pogledati svoju kuću prije dvije godine. Kontaju ljudi: nek' je još jedared vide prije nego umru. Novi stanari su ih istjerali već sa kapije.

Bilo je i obrnutih postupaka: Grci su istjerivali Turke koji su zaostali sa južne strane. Njih je bilo manje (jer je i Turaka manje), ali to se ne spominje sa europske strane.

Međutim, u slučaju Varoshe Turci se nisu useljavali, a nije im niti palo na pamet koristiti hotele. U dokumentarcu "The Tale of The Ghost City" jedan djedica kaže kako se radi o vakuf - zemlji, a redatelj pareleno s time pokazuje neke papire - doslovan neki redatelj. Gledajući druga okupirana naselja, ima smisla da se radi o vakufu. A kako je vakuf uopće postao građevinska zona za poduzetnike? Britanskom medijacijom.



- 09:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.