1fc6 Indian giver - Bronsonovi Sinovi - Blog.hr

Bronsonovi Sinovi

četvrtak, 12.07.2007.

Indian giver



Ulzana's Raid, 1972. D : Robert Aldrich ; Burt Lancaster, Bruce Davison, Jorge Luke, Richard Jaeckel


Već neko vreme pratim rad Burta Lancastera, jednog od mojih omiljenih glumaca. Burt je, za moj račun, bio jedan od velikih šmekera stare škole - bivši cirkusant (čovek je radio na trapezu), Burt je em izgledao kao prototipični alpha male, pravi, što bi rek'o naš narod, "šifonjer", em je legitimno umeo da glumi, dokazavši svoj talenat Oskarom za naslovnu ulogu u Elmer Gantry, u vreme kada je ta zlatna statua još i vredela nešto. Zanimljivost glede Burta je da je on bio jako raznovrstan glumac, i da je učestvovao u ogromnom broju različitih projekata. Često je umeo da radi za male pare ako mu se scenario svideo, a nekim režiserima, kao npr. Johnu Frankenheimeru, je služio kao svojevrsni mentor. Šezdesetih i sedamdesetih, njegova versatilnost dosegla je svetske visine - mogli ste ga videti u italijanskim klasicima (Il Gattopardo, 1900), horrorima (The Island of Dr. Moreau), vijetnamskim ratnim filmovima (Go Tell the Spartans), cold war nuklearnim dramama (Seven Days in May, Twilight's Last Gleaming), disaster spektaklima (Airport, Cassandra Crossing), britanskim indie filmovima (Local Hero)...ma, svugde.

Ipak, jedan žanr kome je Burt u svako doba ostao veran je western. Na okretnici šezdesetih, Lancaster je snimio nekoliko, po svima, kvalitetnih radova, a budući da mi je western jedan od omiljenijih pravaca, bio sam u potrazi za njima već neko vreme. Jedno od tih dela je i Ulzana's Raid Roberta Aldricha (Vera Cruz, The Dirty Dozen, The Longest Yard), post-spaghetti western sa nešto surovijim prikazom američkog zapada na zalasku. Posle duge potrage, konačno sam uspeo pribaviti ovaj film online porudžbinom sa amazon.co.uk, i juče, nešto iza 3AM, sam seo da se pozabavim njime.



Ulzana's Raid (inače baziran po istinitom događaju) je priča o apačkom poglavici iz naslova, koji se smori svojim životom u rezervatu, ukrade neke konje i puške i krene u krvavi pir po Arizoni. Dok Ulzanina četa od desetak ratnika ostavlja pustoš za sobom, konjički odred iz obližnjeg Fort Lowella se sprema da krene u poteru i pokuša da spreči dalje krvoproliće. Na čelo ekspedecije postavljen je mlađani poručnik DeBuin (Bruce Davison), a uz njega putuju i iskusni poznavalac Apača McKintosh (Burt) i indijanski skaut Ke-Ni-Tay (Jorge Luke).

Kako potera odmiče, Ulzana se pokazuje kao vrstan strateg, ali i divljak prve klase, o čemu svedoči trag mrtvih koji ostavlja za sobom. Situacija u američkom kampu se polako zateže, a najmanje prijatno postaje DeBuinu, koji je prisiljen da preispita svoje hrišćansko obrazovanje posle suočavanja sa zverstvima počinjenim od strane Apača. Igra žmurke po pustinjama Arizone se nastavlja, mrtvi se broje, a da li će doći do sukoba dveju strana nije izvesno...



Kada sam rekao "post-spaghetti", mislim da bih trebao dodatno pojasniti o čemu sam mislio. Pojavom spaghetti westerna sredinom šezdesetih, filmski prikaz divljeg zapada doživeo je korenite promene. Pre Sergia Leonea, standardna praksa je bila da se u ovim filmovima ne sme prikazivati direktno nasilje - jedno od osnovnih pravila bilo je npr. da se čovek koji puca, i čovek koji pada mrtav ne smeju prikazati u istom kadru. Već prvi ozbiljniji spag - Fistful of Dollars - srušio je ove konvencije, pa su se, posle nekog vremena, i američki režiseri prihvatili nove western etike i počeli da daju mnogo realističnije prikaze iz ovog perioda američke istorije. Tako ćete ovde imati priliku da vidite konjičke skaute koji iz milosrđa ubijaju žene jednim metkom da ne padnu u ruke Apačima, masakrirani leš farmera vezan za drvo sa psećim repom zabijenim u usta (Apaches have a sense of humour, komentariše McKintosh), žrtve masovnih silovanja koje pokušavaju samoubistvo jer dalji život više nema smisla, apačke ratnike koji isecaju srce palog konjanika i onda se dobacuju sa njime kao sa košarkaškom loptom. Gadan ambijent, i gadan posao za "plave bluze".

Ulzana's Raid je verovatno jedan od prvih američkih westerna koji u ovakvom svetlu pokazuje slavni "American frontier", pa se može svrstati u revizionistički podžanr, koji je u Hollywoodu potekao od Peckinpahovih dela. Dvadeset godina ranije John Ford je snimio njegovu konjičku trilogiju (Fort Apache - She Wore a Yellow Ribbon - Rio Grande), ali tamo nije bilo previše direktnih implikacija na divljaštvo obe strane. Ovo je ogoljena verzija svih kitnjastih western mitova ; Indijanci nisu samo providno zli, već su prave zveri, a ljudi u poteri dokazuju staru maksimu da se lovci na iste vrlo brzo poistovete sa svojom lovinom.

Sniman na lokacijama u Arizoni, Raid je zanimljiv western, obogaćen odličnom glumom Lancastera i Davisona, ali je najjači utisak ipak ostavio Jorge Luke kao Ke-Ni-Tay, Apač u konjičkoj službi. Njegov kompromisni način života predstavlja zanimljiv paradoks svojstven za ovaj istorijski period, kada je svaki čovek trebao biti heroj, ali i probisvet. Ako vas ovaj žanr iole zanima, nabavite i pogledajte...ali probajte da negde iskopate neku drugu verziju, jer britanski disk seče sve scene pada konja (Apači koji se igraju "baci srce", silovane žene, eksplicitna samoubistva, to nije sečeno, ali konji...ej, žao mi konja).

12.07.2007. u 00:15 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Siječanj 2009 (12)
Prosinac 2008 (14)
Studeni 2008 (6)
Srpanj 2007 (30)
Lipanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Krvavi Manifest

Blog posvećen akcionom filmu (a i filmu uopšte), kao i vrhunskom Bogu akcije Charlesu Bronsonu. Tri puta nedeljno, ponedeljkom, sredom i petkom tačno u 18 časova, imaćete priliku da čitate nove tekstove sa osvrtima na neki film koji sam nedavno gledao. Termin u ponedeljak rezervisan je za Bronsonove filmove...barem dok zalihe traju.

Kontakt adresa : the.man.with.harmonica_at_gmail dot com ... ako ima neki film o kome vas slučajno zanima moje mišljenje, ili ako imate bilo kakav komentar, slobodno drop a line.