1fc6 ...come out to play-i-ay ! - Bronsonovi Sinovi - Blog.hr

Bronsonovi Sinovi

petak, 06.07.2007.

...come out to play-i-ay !



The Warriors, 1979. D : Walter Hill ; Michael Beck, James Remar, Deborah Van Valkenburgh, Tom McKitterick, David Patrick Kelly


U nekoj bližoj (daljoj ?) budućnosti, New York City je leglo raznih bandi, koje ratuju međusobno i dele grad na sitne delove. No, Cyrus, veliki vođa jedne od jačih bandi, Riffsa, saziva sastanak svih grupa na Bronxu na kojem objavljuje da je krajnje vreme da oni uzmu vlast u svoje ruke i krenu u opšti rat protiv policije. Na skupu su prisutni svi bitniji članovi svake bande, a među njima su i Warriorsi, mala ali odabrana grupa zajebanih likova sa Coney Islanda.

Naravno, nešto uvek krene loše, pa tako i ovde. U sred svog govora, Cyrus biva ubijen od strane Luthera, vođe The Roguesa, koji momentalno za to zlodelo optužuje Warriorse (zašto, boga pitaj). U celu priču se umeša i policija, i Warriorsi brzo beže sa mesta zločina, ali njihova avantura tek počinje. Suočeni sa činjenicom da im je celi New York za vratom, oni počinju dug put do Coneya, gde će pokušati da se vrate u jednom komadu.



The Warriors je, jednostavno, klasik. Veliki klasik. Jedno od najboljih ostvarenja prolifičnog i uspešnog akcionog režisera Waltera Hilla, The Warriors održava rapidni tempo od početka do kraja, ne dajući vam da dišete između akcionih scena. Put za Coney je ispresecan raznim nepogodama, pa "ratnici" doslovno upadaju iz tuče u tuču, iz frke u frku. I svaki put se suočavaju sa nekim drugime - Baseball Furies, banda koja je maskirana u New York Yankees "pruge" i nosi bejzbol palice, je izgleda svačiji favorit, i svi se njih rado secaju. Godina snimanja vas ne treba zbuniti - tuče i obračuni su odlično koreografisani, i noviji filmovi neće izgledati ništa bolje naspram ovoga. Obratite samo pažnju na šorku u WC-u na metro stanici, kada Warriorsi ojade one rollere.

Specijalnu atmosferu filmu daje i neimenovani DJ, crnkinja koja preko gradskog radija pruža šifrovane poruke o lovu na Warriorse, kao i scene u sedištu Riffsa, gde doušnici informišu novog vođu o trenutnom rezultatu. Sve ovo, kao i vrlo jasno isklesani segmenti (narativ filma je dosta simplistično razbijen u konkretne celine), vam daju iluziju da zapravo čitate neki kvalitetan strip, unikatan feeling koji nijedna strip-film ekranizacija, po mom mišljenju, nije uspela uspešno da emulira.



Većina glumačke postave iz The Warriorsa nije napravila neku glumačku karijeru. Michael Beck, koji igra ad-hoc vođu Swana, se još uvek muva po nekim TV serijama i filmovima, a James Remar (priglupi Ajax) je ispao najbolji od svih - na njegovom CV-u videćete ama baš svašta, od još Waltera Hilla (48 Hrs), preko Hellraisera V pa sve do epizodne uloge u Sex and the City. Neki od Warriorsa su verovatno još onomad bili svesni da im je ovo verovatno zenit karijere - Brian Tyler, koji igra Snowballa, je posle snimanja pristupio NYPDu i narednih dvadeset i pet godina bio State Trooper.

Vredi spomenuti da postoje tri verzije Warriorsa koje trenutno možete nabaviti. Prva je ona standardna, theatrical cut. Druga, jako retka, je TV verzija, koja ima prošireni intro i još neke bonus scene koje ne postoje nigde. Treća je novi director's cut, koja preseca segmente filma sa strip tablama i totalno uništava tempo i atmosferu. Ako nađete TV verziju - uzmite je, ako ne, i theatrical cut će biti dobar. Samo se držite dalje od dir.cut diska.

Još jedna trivia je da je Warriors bio izuzetno popularan u SFRJ, te da je mnoštvo domaćinstava u nekoj polici imalo bootleg kasetu sa "RATNICI PODZEMLJA" naškrabanim na omotu. Lično se sećam kako sam kao malo dete gledao ovaj film, i jasno mi je u glavi ostala ona scena sa kraja filma, kada Warriorsi i Roguesi svode račune na peščanoj plaži na Coneyu. Malo iza te scene, ide onaj legendarni citat...

- You Warriors are good. Real good.
- The best.


I rest my case.

06.07.2007. u 00:15 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Siječanj 2009 (12)
Prosinac 2008 (14)
Studeni 2008 (6)
Srpanj 2007 (30)
Lipanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Krvavi Manifest

Blog posvećen akcionom filmu (a i filmu uopšte), kao i vrhunskom Bogu akcije Charlesu Bronsonu. Tri puta nedeljno, ponedeljkom, sredom i petkom tačno u 18 časova, imaćete priliku da čitate nove tekstove sa osvrtima na neki film koji sam nedavno gledao. Termin u ponedeljak rezervisan je za Bronsonove filmove...barem dok zalihe traju.

Kontakt adresa : the.man.with.harmonica_at_gmail dot com ... ako ima neki film o kome vas slučajno zanima moje mišljenje, ili ako imate bilo kakav komentar, slobodno drop a line.