NezaposleniTata

26.04.2013., petak

Dan kad je vrag doša u grad

Karl Lueger, austrijski političar i gradonačelnik Beča u doba cara Franje Josipa zna je doć u ovo naše velo misto kojega lita sa početka dvadesetoga stoljeća. I lipo bi ga ugostili. Mogu zamislit kako je to izgledalo. Jedan lipi brod, kojega našega bogataša, nakrcali bi najboljon spizon, natočili našega lipoga plavca i vugave. Bila bi i muzika, jer ovdi su ljudi muzikalni, vole svirat i pivat. Zaplesalo bi se bečki valcer. Pretpostavljan da je bilo i lipih ženskih, još jedna stvar po kojoj se volimo spominjat. Vas osvitljen, ti bi brod nasrid ove naše luke, uz samu Rivu, bacija sidro te bi se društvo raspojasalo. Veliki Lueger ćutija bi se svoj na svome, ka šta je i bija, u svoju carsku domovinu. Lipo bi štipa naše lipotice za guzice i onako usput, vragolasto bi nabacija koju ideju našemu gradonačelniku Bajamontiju koji je onda po uzoru na Beč neženje Karla modernizira ovi zabačeni gradić. I mi smo se ćutili dil velike carevine. Ma šta carevine mi smo dil velikoga ujedinjenoga kršćanskoga pokreta za koji se Lueger zalaga. Zavitovali smo se sagradit veliki križ na vrhu Marjana, baš kako je Austrijanac pridložija. Nije on bija bilo ko. Pogodili ste, bija je Lucifer glavon i bradon. A taj dan kad bi doša bija je dan kad je vrag doša u grad.

E bilo je to onda. Ali nas je duh pokojnoga Luegera nastavija posjećivat svih ovih godina. Živit s nama. I ja se uvik čudin promatrajuć njegove plodove. E, lipa naša malograđanština. I nisu to beznačajni plodovi. Ovdi svaka generacija doživi barenko dva rata, pokoji lipi pogrom, genocid ili klanje lokalnog karaktera.

Ne mogu se otet dojmu da je ovih dana vrag i opet u gradu. Življi je nego ikad. Brod je posta motorna jahta od pedeset metri do kojega se ide jet skijen. Vino se pritvorilo u kokain. A ne fali ni ljubavnica. Plavuša.

Svaki put je sve jači. Svime vlada i sve mu ide na ruku. Njegova je ofenziva totalna i sveobuhvatna. Postiga je i ono šta prije nije bilo moguće. Radit gadarije bez grižnje savjesti. Napokon je izumljen domestos za mozgove u 3D paketu. Pere sve tako da nema čovika koji bi upra prston i zavika: Car je gol!

A je, car je gol!

- 12:08 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>