Makedonsko kulturno društvo Braća Miladinovci Osijek

srijeda, 08.11.2006.

Malo se vraćamo unazad,kako smo nastali

U prepoznavanju važnosti očuvanja nacionalnog identiteta, početkom devedesetih godina prošlog stoljeća među skupinom entuzijasta, pripadnika makedonske nacionalne manjine u Osijeku, rodila se ideja o pokretanju aktivnosti koje će doprinositi razvoju i njegovanju specifičnosti njihove kulture i običaja. Stoga, kao rezultat napora prof. Blagoja Jovanovskog, prof. Jagode Treneske Cvetičanin i gđe. Jagode Mitanovske Janić, kao i drugih entuzijasta, 22. listopada 1994. u Osijeku osniva se Makedonsko Kulturno Društvo „ Braća Miladinovci“.
Društvo nosi ime po braći makedonskih pjesnika Konstantina i Dimitrija Miladinov o čijem značaju govori i činjenica da je njihov rad za života podupirao poznati đakovački biskup i mecena J.J. Strossmayer, te je upravo uz njegovu podršku 1861.g. omogućeno tiskanje Zbornika „Narodnih pjesama“ jedno od najvažnijih djela makedonske literarne kulture.

MKD „Braća Miladinovci“ jedno je od ukupno šest društava koje djeluje kao segment u okviru Zajednice makedonaca u Republici Hrvatskoj i već gotovo više od deset godina svojim programima obogaćuje kulturni život u našem gradu. Organizirali su brojne koncerte, znanstvene skupove, izložbe, promocije knjiga, projekcije filmova i slične programe ostvarivane uz potporu Savjeta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske, Gradskog poglavarstva i Županije Osječko-baranjske.

Aktivnosti Društva se ostvaruju kroz djelovanje nekoliko sekcija glazbenog i literarnog sadržaja te kulinarske i dječje radionice.

Predstavljamo muzičku sekciju, koja od samog osnutka djeluje pod vodstvom prof. Jagode Treneska Cvetičanin, sadašnje predsjednice Društva. Organizirani su konceri ozbiljne glazbe, koncerti narodnog stvaralaštva. Pjevačka skupina „Vardarke“ izvodi tradicionalne makedonske pjesme na brojnim do sada održanim manifestacijama i koncertima. Folklornu skupinu „Tanec“ koju vodi koreografkinja gđa. Marija Grbavica njeguje ljubav prema makedonskom plesu. Literarna sekcija takodjer prati kulturne sadržaje pod vodstvom gđe. Jagode Janić. Najmlađi ljubitelji makedonske kulture također aktivno sudjeluju u radu Društva, u svojim dječjim radionicama pod vodstvom Sanje Buzadžić, osmišljavaju igrokaze i niz drugih aktivnosti koje prate Društvo. Kulinarska sekcija pod vodstvom gđe Marije Činčurak njeguje i prezentira makedonske specijalitete. Od sljedeće godine u planu je organiziranje jezične sekcije za sve koje imaju interesa za učenjem makedonskog jezika, pod vodstvom prof. Blagoje Jovanovski.

Mali Tanec i Vardarke

Osnivač Društva prof. Blagoje Jovanovski ujedno je i utemeljitelj nekoliko međunarodnih manifestacija sa makedonskim kulturnim sadržajima.
Manifestacija “Dani Braće Miladinov”, koja se istovremeno održava u Osijeku i Đakovu zbog stoljetne povezanosti Đakova i Struge,održava se 9 godina u lipnju kada je i tiskan Zbornik. Ona pruža gradu Đakovu kulturne sadržaje u znaku zahvalnosti biskupu J.J.Strossmayer.
„Dani Makedonske kulture“ jedna od najznačajnijih manifestacija održava se 12 godina u listopadu na rođendan Društva. Riječ je o bogatom višednevnom programu u kojem se poštovatelji makedonske kulture imaju priliku upoznati sa najrazličitjim kulturnim sadržajima, naslovima knjiga makedonskih pisaca, izložbama makedonskih slikara, uživati u makedonskoj glazbi i plesu ili probati koji od kulinarskih specijaliteta iz bogate makedonske kuhinje. Program često obogaćuju pripadnici drugih manjinskih skupina koji kao gosti Društva također predstavljaju svoje specifičnosti.
Treća manifestacija „Makedonska Večer“, održava se u ožujku. Posvećena je prazniku “8. mart” i dolasku proljeća, te zabavi sa svim ljubiteljima Makedonskog etnosa.

Ovakve aktivnosti nas vesele i uvjeravaju da je suživot različitih kultura i običaja na našem prostoru moguć i neizmjerno važan u razvijanju razumijevanja i tolerancije prema manjinskim skupinama. Za svoj rad i doprinos sredini Društvo je 1999.g. nagrađeno velikim priznanjem, „Pečat Grada Osijeka“ za promicanje multikulturalnosti i multietničnosti“

Članovi Društva, makedonci i prijatelji makedonske kulture, okupljeni u svojim prostorijama gotovo svakodnevno u zajedničkom druženju rade na osmišljavanju budućih aktivnosti. Njihov rad je volonterski, vođen ljubavi prema izvornoj makedonskoj pjesmi, plesu, makedonskoj poeziji, jeziku ili makedonskoj kuhinji, kao najljepši način izražavanja svog nacionalnog identiteta i povezivanja sa svojom drugom domovinom.


08.11.2006. u 22:41 • 2 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 06.11.2006.

Medijska pokrivenost manifestacije

GLAS SLAVONIJE
INFORMATIVNO POLITIČKI DNEVNI LIST
29.10.2006
TIJEKOM VIKENDA U OSIJEKU OBILJEŽENI DVANAESTI DANI MAKEDONSKE KULTURE
Tradicionalna glazba obilježila 12. Dane makedonske kulture

Promocijom monografije “Makedonsko kulturno društvo 1994. do 2006.” svečano su otvoreni, 12. zaredom, “Dani makedonske kulture” koji se u organizaciji MKD-a “Braća Miladinovci” tradicionalno održavaju u gradu na Dravi. Kako bi sve bilo u skladu s tradicijom, početak ove manifestacije uveličali su makedonski glazbenici Maja i Trajko Iljovski koji su izvedbom tradicionalnih makedonskih pjesma na violončelu i harmonici razveselili svoje sunarodnjake i njihove prijatelje.
- Dani makedonske kulture u Osijeku se održavaju svake godine na “rođendan” makedonskog kulturnog društva “Braća Miladinovci”, i to s ciljem da naše društvo bude most između naših dvaju domovina, odnosno da u onoj u kojoj živimo pružimo kulturne sadržaje one iz koje potječemo. Stoga su, kroz dvanaest godina održavanja Dana makedonske kulture, u Osijeku gostovala brojna eminentna imena iz područja makedonske kulture. Riječ je o tradicionalnom, bogatom višednevnom programu u sklopu kojega su se štovatelji makedonske kulture imali prilike upoznati s najrazličitijim kulturnim sadržajima, naslovima knjiga makedonskih pisaca, izložbama makedonskih slikara, uživati u makedonskoj glazbi i plesu ili probati neki od kulinarskih specijaliteta iz bogate makedonske kuhinje - rekla je Jagoda Cvetičanin koja je ovom prilikom i predstavila cjelokupan program po kojemu će se pamtiti 12. Dani makedonske kulture i koji uključuje kulturno-umjetnička gostovanja predstavnika drugih manjina.
Ovogodišnju manifestaciju obilježila su dva glavna sadržaja. Tako se, uz promociju monografije, održao i koncert narodnog stvaralaštva pod imenom “Vardarke, tanec i gosti” u sklopu kojega su, u KUD-u “Željezničar”, nastupili pjevačka skupina “Vardarke”, folklorne skupine MKD-a “Braća Miladinovci”, dječja plesna grupa Židovske općine Osijek “Haverim šel Izrael”, KUD “Matija Gubec” iz Donjeg Miholjca te osječki HKUD “Željezničar” i tamburaška škola “Batorek”.

Autor: IvanaKUKIĆMonografija o radu MKD-a
Monografiju “Makedonsko kulturno društvo 1994.-2006.”, autora Blagoja Jovanovskog, prigodom otvorenja “12. dana makedonske kulture” predstavili su urednik monografije Damir Svoboda, Ljupčo Tanevski i prof. dr. sc. Stanislav Marijanović. Riječ je o zbirci novinarskih tekstova i fotoreporterskih uradaka svih onih koji su kroz proteklih dvanaest godina kroz medije pratili rad društva “Braća Miladinovci”. Kako je istaknula predsjednica Društva Jagoda Cvetičanin, monografija je “savršeno sublimirala aktivnosti društva i njihovo značenje”.


12. Dani makedonske kulture u Osijeku (27.10.)

Makedonsko kulturno društvo “Braća Miladinovci” Osijek, organizira manifestaciju 12. Dani makedonske kulture u Osijeku, u sklopu koje će se danas u 19 sati u Knjižari “Nova” promovirati monografija “Makedonsko kulturno društvo 1994.-2006.”. Autora djela je Blagoja Jovanovski, a izdaje
ga Gradska tiskara Osijek. Promotori knjige su prof. dr. Stanislav Marijanović, Damir Svoboda koji je ujedno i urednik izdanja, te dipl. ing. Ljupčo Tanevski.

NOVI RADIO
http://www.novi-radio.hr/vijest_detail.php?id=4166

portal:osijek031
www.osijek031.com/viewtopic.php?p=34483 - 46k -

www.index.hr/media/rubrika.aspx?id=zemlja&lid=hrv&stranica=6 - 80k -

06.11.2006. u 16:45 • 0 KomentaraPrint#

12.dani makedonske kulture u Osijeku-naši dragi gosti

Image Uploaded by ImageShack Toolbar
KUD"MATIJA GUBEC"DONJI MIHOLJAC
Image Uploaded by ImageShack Toolbar
ŽIDOVSKA OPĆINA OSIJEK,PLESNA SKUPINA "HAVERIM ŠEL IZRAEL"

Image Uploaded by ImageShack Toolbar
GOST IZ RM-PECE TRAJČEVSKI

I ZA KRAJ HKUD"ŽELJEZNIČAR"KOJI NAS JE UGODNO IZNENADIO(NARAVNO UZ POMOĆ TAMBURAŠKE ŠKOLE BATOREK )SJAJNOM IZVEDBOM POZNATE MAKEDONSKE PJESME"MAKEDONSKO DEVOJČE".
HVALA I BRAVO!

Image Uploaded by ImageShack Toolbar
TAMBURAŠKA ŠKOLA"BATOREK"

Image Uploaded by ImageShack Toolbar
HKUD"ŽELJEZNIČAR"

06.11.2006. u 15:06 • 0 KomentaraPrint#

12.dani makedonske kulture koncert"Večer narodnog stvaralaštva"Vardarke,Tanec i gosti"


Hrvatsko Kulturno umjetničko društvo
“Željezničar” Osijek
Stjepana Radića 15, Osijek

Koncert narodnog stvaralaštva
“ Vardarke , Tanec i gosti”


Sudjeluju :
Pjevačka skupina “Vardarke”
Folklorna skupina “Tanec”
Dječja skupina “Mali Tanec”

Gosti:
HKUD “Željezničar” Osijek
Tamburaška škola “Batorek” Osijek
KUD ”Matija Gubec” Donji Miholjac
Židovska općina Osijek
Peco Trajčevski - harmonika,, R.Makedonija
Subota, 28. 10. 2006. u 19.00 sati
DOMAĆINI KONCERTA,SEKCIJE DRUŠTVA

Image Uploaded by ImageShack Toolbar
FOLKLORNA SKUPINA"TANEC" ,28.10.2006.g.
Image Uploaded by ImageShack Toolbar
PJEVAČKA SKUPINA "VARDARKE"28.10.2006.g.
Image Uploaded by ImageShack Toolbar
DJEČJA FOLKLORNA SKUPINA"MALI TANEC"28.10.2006.g.

06.11.2006. u 14:15 • 0 KomentaraPrint#

Promocija monografije"MKD Braća Miladinovci Osijek 1994-2006"

Image Uploaded by ImageShack Toolbar
PROMOCIJA MONOGRAFIJEKlub knjižare “Nova”
Trg A. Starčevića 4, 31 000 Osijek

Promocija monografije
“MKD Braća Miladinovci Osijek 1994.- 2006.”
Autor: Blagoja Jovanovski, prof.


Promotori :
prof. dr. sc. Stanislav Marijanović
Damir Svoboda - urednik

U programu sudjeluju :
Maja Iljovski - violoncello
Trajko Iljovski - harmonika


Petak, 27. 10. 2006. u 19.00 satiImage Uploaded by ImageShack Toolbar

06.11.2006. u 13:57 • 0 KomentaraPrint#

12.dani makedonske kulture u Osijeku


Nakon napornih priprema i puno rada,ponosni smo što vam se možemo pohvaliti da je još jedna manifestacija "DANI MAKEDONSKE KULTURE U OSIJEKU"uspješno održana na naše veliko zadovoljstvo.Tako smo i ove godine,kao i proteklih 11 svom gradu poklonili promociju monografije našeg Društva i koncert narodnog stvaralaštva.Naravno sve to nabi bilo toliko svečano i uspješno bez naših dragih gostiju kojima se od srca zahvaljujemo.
Zahvaljujemo svim sponzorima
koji su pomogli u što uspješnijoj
realizaciji ove manifestacije.06.11.2006. u 09:29 • 0 KomentaraPrint#

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.  studeni, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Siječanj 2009 (4)
Prosinac 2008 (1)
Travanj 2007 (1)
Ožujak 2007 (3)
Siječanj 2007 (1)
Studeni 2006 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

T'ga za jug

Linkovi

STARE MAKEDONSKE PJESME

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se