MASTERGUITAR

19.08.2008., utorak

.: Ibanez - povijest i razvitak :.

Povijest kaze ovako :Godina je 1954. I lik pod imenom Harry Rosenbloom otvorio je glazbenu trgovinu u Ardmore-u. Sredinom sedamdesetih odlucio se smjestiti na lokaciju koja je zadrzana do danas u Bryn Mawr-u (grad u Pennsylvaniji ).Elger guitars bio je prvi naziv njegove firme koja je rucnom izradom proizvodila maleni broj visokokvalitetnih gitari. E sad .. kako je tada bilo posljeratno stanje , potraznja za glazbom pa tako i gitaram bila je velika , dovoljna da on uspije prosiriti posao.Zahvaljujuci njegovoj pohlepi 1965. doticni gospodin Rosenbloom prestaje s proizvodnjom i postaje distributer instrumenata za Sjevernu Ameriku i Hoshino Gakki .Kako se tada sve iz Japana smatralo smecem ( kao i sada) on je odlucio voditi posao pod drugim imenom, pa je tako i igrom slucaja uzeo ime Ibanez ( male Spanjolske firme koja je bila pod vlasnistvom Hoshino Gakki). 1971. Hoshino Gakki mjenja ime tvrtke u Ibanez U.S.A. i prenosi njeno srediste u Bensalem. U ranim 70-im godinama proslog stoljeca ibanez je proizvodio kopije tada popularnih imena kao sto su Gibson , Fender... Kako su oni upotrebljavali jeftinije materijale s manje ljudske radne snage , uspjevali su prodavati instrumente pod znacajnije nizim cjenama od originala. Upravo taj omjer kvalitete i cjene ucinio je te gitare popularnima. E sad... naravno to je zasmetalo ovim vecim i poznatijim tvrtkama pa ih je tako Gibson tuzio, te je Ibanez izgubio parnicu. Od 1978 Ibanez proizvodi gitare sa vlastitim modelima.
Dans je Ibanez je prisutan na svjetskom tržištu vec tridesetak godina. Svojim inovacijama i unapredivanjem odigrao je veliku ulogu u razvoju današnje moderne elektricne gitare i bas gitare. Neki od najutjecajnijih glazbenika današnjice upravo na ovom instrumentu izgradili su svoju karijeru i danas sviraju na svojim signature modelima. Jedan od njih je Joe Satriani te Ibanez proizvodi jednu cijelu seriju gitara nazvanu po njemu, Joe Satriani Ibanez.
Ibanez je za 2007/2008 godinu upotpunio svoju ponudu sa nekoliko novih modela, te danas pokriva sve segmente tržišta i sve potrebe glazbenika. Izbor je velik, od pocetnickih modela do profesionalnih instrumenata za sve žanrove glazbe.
Osim gitara, Ibanez je pokrenuo danas sve popularniju seriju TBX i SOUNDWAVE pojacala kao i kvalitetnu seriju akusticnih pojacala TROUBADOUR. Pored toga, u ponudi se nalazi i dodatna oprema, koferi, remenje za gitaru, trzalice i ostalo.
Treba reci nesto i o cijenama. Ibanez ima jako puno modela, no, za razliku od Gibsonovih, nisu svi jednako dobri. Ovisno o visini cijene nudi vam se kvaliteta gitare.
Zasto je to tako? Jednostavno, u jeftine gitare se stavlja japanska ili kineska elektronika ili bilo cija elektronika (koje u Gibsonu nema i to vam garantira kvalitetu) ili je pak, gitara napravljena od nekog nekvalitetnog, mekanog drva.
Da ja sad ne pisem cijene evo vam link cjenika Ibanez gitara iz 2007. godine.



Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.