Ispovjesti osupnutog uma

< lipanj, 2005 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga
I know nothing

Komentari dobrodošli,
prava na pljuvanje istih
pridržana.

Linkovi
Astalavista
Insults Anyone?
Tom's Hardware Guide
Anandtech
Klik
Blog.hr
Forum.hr
Internet Monitor

Blogovi za pamćenje

Lebov
Ima svojih trenutaka
Zrinsko Pismo
Jezičina s mozgom
Drito
Prejak za svoje dobro
Sanja
Revival prosvjetiteljstva
Bridge
Koja više nije s nama

21.06.2005., utorak

Život je more

... Glasi jedna od teorija. Ostale se u grubo daju razvrstati na one koje tvrde "nema boga" te sukladno tome propovjedaju iskorištavanje svega što se iskoristiti može, jer samo jednom se živi. I one koje se s tom tvrdnjom ne slažu, ali koje svoju protutvrdnju tumače na vrlo šarolike načine. Tako je bog prema jednima sudija koji viri iz svoje nebeske lože i škraba u bilježnicu ocjene dijeleći raj od pakla. Prema drugima je komičar koji nas svako malo tjera da gledamo jedan te isti njegov nastup i nakon svake predstave nas mlatne čekićem po glavi. Da zaboravimo kako smo ga već x puta gledali. I tako sve dok konačno "iz prve" ne shvatimo vic i oduševimo se njegovim performansom. Trećima je on samo nedefinirana pojava koju ipak smatraju na neki neobjašnjiv način ključem svoje egzistencije. Neka amorfna energija koja prošarava ledenu prazninu kosmičkih prostranstava.

No bez obzira na izabranu varijantu, opći utisak je da nas je neko ostavio nasred oceana, bez sekstanta i kompasa, da tražimo put ka nepoznatom odredištu. Sudarajući se pritom svako malo s drugim manje ili više dezorjentiranim akterima tog spektakla ili farse ovisi koga pitate, čiji brodići urezuju samo njima shvatljive figure na uzburkanu pučinu, uvjereni da su upravo to one prave, koje prate put ka smislu. Čisto da stvar bude zanimljivija!


Naravno sljedbenici jedne i druge struje misli će vam često i glasno nuditi mapu do skrivenog blaga. Samo ako ste ih spremni slušati, a ponekad i kad niste. Ali pitanje ostaje, kao i kod bilo kojeg ofucanog derleta koje vas vuče za rukav pokušavajući vam uvaliti svoju kramu. Kako znati da baš na njegovoj X uistinu označava točku? Tim više što ucrtana staza na mnogima od njih do cilja vodi tek preko konačnog brodoloma. Čineći naknadnu korekciju kursa, u najmanje ruku problematičnom.


Bilo kako bilo jedno je sigurno. Uživanje u trenutcima zatišja je preporučljivo. Koliko god oni nosili sa sobom nasukanost nasred naizgled beskrajnog oceana. Sljedeća oluja u pravilu nikad nije daleko, a ako pretpostavimo da ne postoji slučajnost, to još uvijek ostavlja pitanje: "znači li ona da smo na pravom ili krivom putu?", po već uobičajenoj šabloni širom otvoreno!
- 14:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #