utorak, 22.06.2004.

OSOBNOST I

Iako je svaki pojedinac jedinstven, postoje neke zajedničke crte osobnosti koje možemo razvrstati kako bismo lakše razumjeli što smo i tko smo i zašto nismo svi jednaki. Osobnosti se mogu razvrstati u četiri temeljne vrste : sangvinik( omiljena osobnost), melankolik( savršena osobnost), kolerik ( snažna osobnost), i flegmatik ( smirena osobnost).

SANGVINIK

Sangvinici se vole zabavljati, vedri su, vole izlaziti i privlače ljude jer se čini da se tako dobro zabavljati. Na svoj će automobil zaljepiti naljepnicu : " Zabavljate se?". Često se ne mogu sjetiti kamo su se zaputili, gube ključeve i vole puno pričati. Neki će bezazleni događaj pretvoriti u sapunicu koja će sa svakim pričanjem postajati sve napetija. Šaljivi su, plijene pažnju i nikada se dopuštaju da se na putu dobre priče ispriječi istina. Na svoj će vam dražestan način skrušeno reći da ne lažu - nego da se samo kreativno prisjećaju.

Traže pažnju, naklonost, pohvalu i prihvaćanje od onih koji ih okružuju. Ti neobuzdani pojedinci donose zabavu i dramu u gotovo svaku situaciju, vole reflektore i uživaju u motiviranju drugih ljudi. Pokreću razgovore i u trenutku će vam postati najbolji prijatelj. Optimisti su i šarmantni. Mogu biti i neorganizirani, povišenih osjećaja i preosjetljivi na ono što drugi misle o njima.

O sangviniku ćesto čujete : " ona cijelo vrijeme priča", ili " On sve poznaje", ta se osoba može nazvati " brbljavom".

MELANKOLIK

Sangvinikova suprotnost, koji je lud za zabavom i s kojim će se obično vezati, jest melankolik : nedokučiv, zamišljen, okrenut prema sebi, ozbiljan, teži savršenstvu. Njegov je životni moto : " Ako nešto vrijedi napraviti, to vrijedi napraviti kako valja". Teško im je kad uvide da imaju manu jer imaju urođenu sposobnost da sve čine kako treba i uvijek mogu dokazati da je za trenutni problem kriv netko drugi. Osjećaju da moraju ispraviti uljepšane priče koje će ispričati njihovi partneri sangvinici i pri tome će usporiti inače uzbudljivu priču.

Budući da je savršenstvo njihov cilj, često kroz život idu potišteni, obeshrabreni i depresivni zbog tuđih pogrešaka - naročito zbog očitih pogreški koje čine njihovi partneri. Pitaju " Što je tebi?"

Često trebaju osjećajnost i podršku od drugih, ali i prostor i tišinu u kojima mogu promišljati prije svojih djela. Te su osobe usmjerene na zadatke, one su pažljive i organizirane. Ti perfekcionisti uspijevaju uspostaviti red i na njih se možete osloniti da će napraviti posao na vrijeme. No, njihov perfekcionizam ih može načiniti kritičnima i pesimističnima, pri čemu izluđuju sami sebe jer se naprežu kako bi ispunili svoje osobne visoke standarde.

Kad govorite o melankolicima, vjerojatno ćete reći "Ona je tako sabrana" ili " On je takav perfekcionist". Ovakva se osoba naziva mislilac.

KOLERIK

Dok melankolici misle da su u pravu, kolerici to znaju. Čak i ako se svaka osoba u prostoriji suprotstavi njihovim zamislima, oni i dalje jurišaju na svoj način. Suprotna mišljenja samo će utvrditi njihovu odlučnost. I muškarcima i ženama, i mladima i starima, važnije je da stvari budu po njihovom, nego da se dobro slažu s drugim ljudima ili da budu okruženi ljudima sličnima sebi. Nema smisla raspravljati s takvom osobom. Nemate šanse. Upravo će kolerik postati predsjednik razreda, skupštine, dovršiti posao i neće gubiti vrijeme na isprazne razgovore. Oni su dinamični , vođe života i njihov moto preuzeo je Nike " Just do it."

Kolerici traže odanost i poštovanje od drugih. Streme kontroli i očekuju pohvalu za svoja postignuća. Vole izazove i lako prihvaćaju teške zadatke. Njihova samodisciplina i sposobnost usmjeravanja pažnje čine ih snažnim vođama. Međutim, njihov zanos i odlučnost često od njih čine tvrdoglave radoholičare, neosjetljive na tuđe osjećaje.

O koleriku možete reći: " on ti se stvarno unosi u facu" ili " Želiš li da se nešto stvarno napravi, pozovi nju". Ova osoba naziva se tvorcem.

FLEGMATIK


Kolerici su naklonjeni flegmaticima, koji će se s njima slagati i neće im dopustiti nikakve probleme. Nije riječ o tome da flegmatici nisu bistri, u stvari oni su najpametniji od svih nas. Dobro znaju da će svojom slatkom, ugodnom osobnošču natjerati druge da obave njihove zadatke. Čuvaju svoju energiju i osjećaju da će, ako nešto zanemaruju dovoljno dugo, netko drugi to napraviti. To su diplomati skloni lagodnosti, ali se ne kreću dovoljno brzo za većinu kolerika. U braku kolerici stalno tjeraju flegmatike da rade brže, ali se flegmatici nauče kako ih otpiliti i ostati pri svome motu da se ne živciraju zbog sitnica.

Flegmatici ne vole rizike, izazove i iznenađenja i treba im vremena za prilagodbu promjenama. Iako izbjegavaju previše stresne situacije, pod pritiskom mogu dobro djelovati. Međutim, zbog manjka discipline i motivacije često odlažu stvari u odsutstvu snažnoga vođe.

Suzdržani su, ali uđivaju biti okruženi ljudima. Iako im ne treba toliko priče kao sangvinicima, imaju urođeni razbor i čini se da kažu pravu stvar u pravo vrijeme. Čvrsti i postojani, vole omogućiti sigurnost djeci i partneru. Traže mir i tišinu i češće će pregovarati nego se boriti. Pomažu onima kojima je pomoć potreban.
Za njih se kaže da su zlatni, slatki. Oni su promatrači. Pasivni.

Očekujte još neke tekstove vezane uz ovaj pojam.

- 00:00 -

Komentari (7) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>


PREPORUKE: (kategorije muzika, knjige....ili )
mjesec lipanj 2007
mjesec svibanj 2007
mjesec travanj 2007



RECEPTI NA MOM VEGE BLOGU:


18.05.2005. MAJONEZA OD SOJE
09.05.2005. KROKETI OD BLITVE
03.03.2005. KROKETI OD HELJDE
06.01.2005. BANANE U UMAKU OD JOGURTA
10.12.2004. AMERIČKI BROWNIES
05.12.2004. DOLCELINE ZVJEZDICE
27.11.2004. ZAPEČENI GRAH
24.11.2004. ŠPINAT S TVRDIM SIROM
18.11.2004. RIŽA S KIKIRIKIJEM
16.11.2004. NAPOLITANSKI KOLAČ OD SIRA
13.11.2004. SIRUP OD BAZGE
12.11.2004. KOMPOT[/B]