subota, 08.04.2006.

Cvjetnica i blagoslov poma


Image Hosted by ImageShack.us
Crkva odavnina blagoslovu pridodaje zaštitnu funkciju. Na Cvjetnicu se u našem kraju nose maslinove grančice i lijepo ispletene palmine grančice-pome. Pome su u 19. st. bile rijetkost a i danas su cijenjene zato što se izrađuju samo u južnom dijelu Hrvatske a i puno manje žena zna kako se pletu. Nakon blagoslova grančica one se odnose u pčelinjak, na zemlju u polje, u staju a u kući se stavlja ispred raspela ili svete slike. Blagoslovljene grančice su osiguravale dobar urod, zaštitu od nevremena, zdravlje, sreću i blagostanje. Često je glavešina kuće za vrijeme velike lampadure-nevere palio po par listića blagoslovljene masline na tanjuriću pred raspelom do kojega je gorila svijeća. Vjerovalo se da će tako nevrijeme nestati, a to su znali činiti i kad bi tko od ukućana bio bolestan.
Pletenje poma zahtjeva spretnost i vještinu. Srca palma tj. mlade grane treba izrezati na više dijelova. Listovi se razdvoje u dva dijela i pletu se pletenice, spleteni dijelovi se čvrsto pridržavaju prstima dok se ostatak plete. Dobro spletena poma ostaje čvrsta i kad se osuši. Za crkvu se čine velike pome od cijele grane palme. Na vrh pome se pričvrsti križ učinjen od dva lista palme. Žene iz dubrovačkog kraja i danas pletu pome i pengaju jaja na specifičan način.

Image Hosted by ImageShack.us

Sutra su u mom gradu ponovljeni izbori. Zasigurno ste svi već čuli kako su se prošli put počupali oko fotelja. Ma gade mi se svi skupa, ima među njima i normalne čeljadi ali naprosto od ostalih ne mogu dođi do izražaja. Onaj glavati iz Metkovića vodi penziće na klopu u Metković pa im još regala i izlet u Međugorje, na placi im dijeli tonu sardela, sutra dan ih miti pečenom janjetinom. Dok drugi dijeli na placi krafne, a oni u crno obučeni napengana crna jaja. Kako samo jadno izgledaju nisu ni svjesni. To dijeljenje sitnica mi se uvijek gadilo, zar oni stvarno misle da nas mogu kupiti za jednu krafnu, klobuk, penkalu, zastavicu i balon?!?! Da stvar bude bolja izgleda da ipak mogu. Slušam jutros na placi razgovor skupine penzića koji svi u isti glas kažu kako će glasati za onog grdosiju što ih je najeo sarđela. «Ma on je čoek kažem vam ja uzeo je on za se, ali dao je i narodu!» Eto kako naša glupa čeljad razmišlja, brzo zaborave da je netko punio banke soldima dok su njima zviždale granate oko glave.
Od svih tih foteljaša jedan od njih mi je onako mrcu draži od drugih i valjda će moj glas ipak pripasti njemu. Bivši župan se ponovno kandidirao- ma neću za njega iz despeta jer kad se samo sjetim da se iz županijskog proračuna svaki mjesec izdvajalo 30 tisuća kuna za njegov boravak u hotelu jer gospar nije iz grada i valjao je da spi u najskupljem hotelu. Onda njegov sin je dobio jedan od najvećih kredita za mlade poduzetnike mi drugi možemo se slikati. Onda onaj iz HDZ-a koji nije bio u stanju solde u Župi skucati u što pametno nego je po sistemu pravi se glup sve solde poslao u mili nam nerazvijeni Zagreb. Taj isti se kandidira za župana dok ga čeljad iz Župe i danas kletu. Vido mi je drag a još draži kad sam vidjela da je za kolur uzeo narančastu boju odma me to posjetilo na onog predsjednika sa narančastom šalpom. Vido, Vido proće još mnogo vremena da ovaj narod postane složan i u kolurama i odlukama. Vidi Francuze kako su uporni a nama je u 50% slučajeva teško i izići na izbore.
Eto tako ću ja sutra na blagoslov poma pa onda sa tim blagoslovljenim grančicama na biračko mjesto. Nadam se da će svi oni dok u jednoj ruci budu držat maslinovu grančicu sa pomom još uvijek sa molitvama na usnama zaokružiti onoga koji će ipak prvenstveno voljeti moj i njihov Grad i da će to biti čovjek koji neće gledati samo svoj špag. Nadam se ………

- 22:40 - Komentari (14) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>