07

subota

veljača

2015

Pozdrav valovite i kovrčave glavice!

Da li ste možda viđali u zadnje vrijeme kakve lijepe kovrčave i valovite glave po ulici, autobusima ili tramvajima? Ili samo na TV-u i po časopisima? Moram priznati da se tu i tamo nađe pokoja u gradu, ali sve manje i manje. Valovite i kovrčave kose su sve više pod napadima pegle ili figara (što je pomalo ironično) i takva kosa postaje sve suša i oštećenija...
Ali zašto to raditi svojoj kosi ako je prirodno lijepa i jedinstvena?
Priznajem, za kovrčavu kosu se treba malo pomučiti da lijepo izgleda, također i jako puno toga pročitati i isprobati svakakve proizvode za njegu. Ja sam osobno jako puno toga naučila sa NaturallyCurly . I sama sam prošla ravnanje i uništavanje prirodne kose koja je oživjela nakon što sam počela sa novim režimom i muka se definitivno isplatila!
Cilj ovoga bloga bi bio da djevojke i žene (a i pokoji frajer ;) ) prihvate svoju valove i kovrče i da shvate kakvi su sretnici što imaju ovako jedinstvenu i razigranu kosu; da vam podijelim svo svoje znanje o njezi koje sam stekla kroz uspone i padove u svojoj kupaonici i da osvijestim ljude da ravna kosa nije jedini prihvatljivi stil svakodnevne frizure!

Zasukajmo rukave i počnimo!

Zašto imamo kovrčavu kosu?

Kosa raste iz folikula. Stanice u folikulu proizvode keratin (i još neke proteine) od kojih se sastoji naša kosa. Ti proteini sadrže atome sumpora koji mogu stvoriti disulfidne veze. Što više tih veza imamo u vlasi, to je kovrčavija, a što ih manje imamo to je ravnija. Ali zašto dolazi do spajanja atoma sumpora u kosi? Zašto nastaju te veze? Stvar je u obliku folikula. Ako je folikul ravan, atomi sumpora se neće spajati u disulfidne veze, a ako je folikul zakrivljen tada dolazi do disulfidnih veza.



I naravno sve je to stvar gena.

Tipovi valova i kovrča

Da, i to postoji. Vjerujem da ste primijetili da vaše kovrče nisu iste kao od frendice/frenda ili susjede... Pa je tako stvorena klasifikacija valovi i kovrča. Većina ljudi nema samo jedan tip kovrča ili valova i može imati dvije ili više kombinacija.

Valovita/kovrčava kosa se djeli na tri glavne kategorije i svaka kategorija na tri podkategorije:

Valovita kosa

Valovita kosa se je 2. kategorije i djele se na podkategorije 2a, 2b i 2c. Evo i primjeri:

2a - Amanda Seyfried i Nicole Richie


2b - Mila Kunis i Carrie Underwood


2c - Taylor Swift i Shakira


Kovrčava kosa

Kovrčava kosa je 3. kategorije i djeli se na 3a, 3b i 3c. Primjeri:

3a - Debra Messing i AnnaLynne McCord


3b - Keri Rusell i Bernadette Peters


3c - Cree Summer i Tracee Ellis Ross


"Coily" tip kose spada kao 4. kategorija, a ravna kosa kao 1. kategorija. Kako "coily" tip kose ima drukčiji režim njege o tome neću pisati ovdje, jer na žalost ne znam kako se brinuti o tom tipu. Tako da se unaprijed ispričavam. Ali ako će biti riječ o nečemu što je za sve tipove kose to ću posebno naglasiti.

Ako niste sigurne koji ste tip po ovim sličicama, ispunite ovaj jednostavan kviz.

Pozdrav do sljedećeg puta i budite ponosne na svoje kovrče i valove! wink

Oznake: kosa, kovrčava kosa, valovita kosa

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.