Black Sun

ponedjeljak, 23.06.2008.

Rain

Pocelo se sa 30C u hladu; kafa u "My Time", zajebancija po kuci, struganje zagoretina sa sporeta i usisavanje stana. Negdje oko 5 sati sam se odlucio izaci na rijeku. Ponio sam fotoaparat, 17-70mm Sigmu i radio aparat u slucaju da mi bude dosadno. Zaboravio sam ponijeti Goodall-ovu "Through a Window" - ostala u ruksaku sa laptopom. Uceraj mu, dan je lijep i ja cu lagano plandovati na mrtvaji zvanoj Kentucky River. Cak sam ponio i polarizator i naoruzan sa novim znanjem o koristenju doticnog, mastao sam o fotografijama ala Ansel Adams u koloru. Sat vremena kasnije, nebo se naoblacilo a ja sam se ljeskao na valovima neto prohujalog jebenog hidro glisera. Ma nije ni gliser nego ono bucno gofno od skutera. Dabogda ti nestalo benzina kontam se; doci ce ti park ranger glave kada te ufati - makar $100 kazne. Ta zadnja misao mi ostade u glavi dok su mi prve kapljice kise padose na rame.

Kad prije kontam; nije se cestito ni naoblacilo a kisa pocela da pada. Da da da, zaboravio sam da zivim u Kentuckiju, suncanom vilajetu u kojem ljetni prolom oblaka traje po dva sata! Brzo spakujem kameru (waterproof bag) i pocnem mahnito veslati ka prvoj krosnji drvoreda uz obalu. Ono sto je slijedilo se ne moze otisati rijecima. Teski ljetni pljusak dok sam se pokusavao zastititi ispod prsluka za spasavanje. Sekundu kasnije sam bio mokar ko mis. Uceraj mu kontam i ponovo obucem prsluk dok mi je voda sa lisca padala za ledja i pravila lokvu ispod guzice.



Sjedio sam u tisini i posmatrao kisu. Uslikao sam 2-3 fotke onako, na brzaka. Samo tisina i kapi kise po rijeci. Magla se pocela dizati sa rijeke i davala je smek cijeloj situaciji.... Nevjerovatno... Bio sam sretan sto sam ziv...



Grand Canyon: T-26 dana :)

23.06.2008. u 04:58 • 3 KomentaraPrint#

četvrtak, 05.06.2008.

KAW!

Jucer mi je nekakav nafakali dan bio; Dosao je Linksys-ov bezicni router za 2 dana - nevjerovatno, poslan iz Lexingtona (20 milja sjeverno). Po obicaju, paket se nalazio u kondo officu. Na putu do offisa sam prolazio ispod krosnje meni nepoznatog drveta. Dan je bio vjetrovit i cuo sam da je nesto padalo kroz granje ali nisam obratio puno paznje. Tek kada sam se vracao kuci, skontao sam da je jedno gnijezdo sa nekoliko ptica spalo sa drveta i da je jedan ptic lezao ispod drveta. Gledao me je tuzno i otvarao kljun da ga nahranim. Nemam ti sta dati stari moj, kontam i produzim kuci. Stvarno nisam znao kako da mu pomognem - gnijezdo je bog te pita gdje na drvetu a njegova mama je dizala dreku i letila mi oko glave.

Nakon nekog vremena, skontao sam da bi mu ipak trebao pomoci. Lokalna SPCA stanica (drotovi za zivotinje) je bila zatvorena a upute koje sam nasao na net-u su savjetovale da se ptic ne smije nositi kuci i hraniti iz nekoliko razloga (ilegalno, navikne se na ljude). Jedino sam mogao da mu napravim novo gnijezdo i da ga okacim na drvo.

Receno-ucinjeno. Nasao sam 50cm PVC cijev, plasticna zdjelu, par starih carapa i gnijezdo je bilo spremno. Kada sam se vratio do drveta, ptic je nestao. Kontao sam da ga je macka maznula, ali je njgova mama meni i dalje lijetala oko glave i dizala dreku. Nadjoh ga jadnika kako visi sa drveta - izgleda da ga je mama pokusala vratiti u gnijezdo pa je on opet ispao. Visio je naglavacke okacen za jednu nogicu sa drveta:(.

Gurnuo sam ga nekoliko puta i on je pao meni na rame i potom na zemlju. Ouch, valjda prezivi. Spremljeno gnijezdo sam stavio na zemlju i ptica njezno stavio medju vlazne krpe (kontam da je dehidrirao).

Potom sam se popeo na drvo i kraj PVC cijevi svezao za granu. To je ujedno i ucvrstilo gnijezdo koje je sada sasvim solidno pocivalo na grani. Za sve to vrijeme njegova mama se zalijetala sa krosnje drveta kao Messerschmitt i ometala me u poslu. Nakon sto je gnijezdo bilo montirano, uslikao sam ovu sliku (vidi ispod) i sletio sa drveta dok sam jos imao zdrave oci.



Kasnije sam se vratio da provjerim situaciju i sa zadovoljstvom sam konstatovao da je ptic jos bio u gnijezdu mada nisam bio siguran da ga je mama nastavila hraniti. Na kraju krajeva, ucinio sam sve sto sam mogao.

05.06.2008. u 22:16 • 6 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 02.06.2008.

HDR 2

02.06.2008. u 05:34 • 2 KomentaraPrint#

nedjelja, 01.06.2008.

Prvi Uspjesan HDR

Nakon 2 godine absolutnih promasaja, citanja na temu, kontanja i planiranja, danas sam odradio prvi iole uspjesan HDR. Odustao sam od Photoshop-a jer jednostavno daje "flat" rezultate i nisam nikada nista zanimljivo uspio izvuci iz njega (HDR). Odlucio sam probati PhotomatixPro 3 (preporuka Outdoor Photographer-a) i bingo - tacno u sredu! Softver je jednostavan za koristiti i cak je malo brzi od Photoshopa jer mu je jedina svrha kompozicija HDR fotografija. Naravno, bitan je i procesor (AMD 64 X2 5000 Dual Core + 2GB RAM + 10k Raptor + mem. pag. off) i u prosjeku je trebalo oko 40 sekundi za obradu svake fotografije. Eh sada se valja ustelit sa ovim :).



Objektiv: Sigma 17-70mm. Drugu skoro identicnu fotku sam postavio nekoliko sati nakon prve cisto radi usporedbe i treniranja oka. Mislim da je prva spaljena (over saturated) dok je druga malo mutna i fali joj nesto... Komentari pozeljni...

Update: Photosho koristi obadvije procesorske jezgre (programski kod adaptiran za dual cores) dok PhotomatixPro 3 koristi samo jednu - i opet je brzi od PS :D. Haj da vidim da PS nije u necemu najbolji :).

01.06.2008. u 03:53 • 1 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< lipanj, 2008 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Rodjen: Mart 1977
Gdje: U Gradu Soli


GreenEyedGirl
Makedo
Yazza
Afrika
Jimbo
Nemiri

Night Photo
Vision Thing
Foto Fotko