Jedan od recepata iz tradicionalne kuhinje - Totalna terapija raka i leukemije - Blog.hr
LEPINA.BLOG
Mljac!!..hm..još samo ćevapi i luk!!

srijeda, 10.01.2007.

Jedan od recepata iz tradicionalne kuhinje

Pilav


Radi se o jelu tradicionalne Bosanske kuhinje, pod kojim se imenom uglavnom podrazumjevaju jela od riže. To je Bosanska i istočna turska kuhinja. Ovo jelo ipak nije od riže nego tjestenina koja nema veze sa talijanskom tjesteninama.
Jelo se spravlja na način da se troje jaja umješa sa brašnom, bez dodavanja vode da se dobije "jufka" izvalja se sa štapom zvanim oklagija (koji je više namjenski). Kad se jufka osuši reže se nožem na rezance širine tri-četiri milimetra, debljine jedan milimetar i različite dužine. Pa se suši na suncu. Osuženi rezanci se kuhaju u malo vode koja se osoli. Stavljaju se u vodu koja ključa. Tjestenina mora biti kako kažu talijani "al dente" ili na zub. Malu količinu domačeg maslaca rastopimo prelijemo preko tjestenine. to je lako probavljivo i najukusnije dok je toplo. Možemo improvizirati, na tjesteninu dodati sira ili vrhnja, bosioka ili koristiti kao prilog nekom jelu.

Pilav
- 08:00 -
Komentiraj (1) - Isprintaj - &

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.