Komentari

anarhijaweekly.blog.hr

Dodaj komentar (9)

Marketing


  • Svinje u blatu

    Izborne zakone treba hitno i korjenito promjeniti. Nevjerojatno je sto je sve Smiljko Sokol uspio uvaliti u te zakone.

    avatar

    13.05.2005. (22:31)    -   -   -   -  

  • Ante

    Novi izborni zakon za Sabor karakteristike: - razmjerni izbori - jedna izborna jedinica - pojedinačno kandidiranje IZBOR ZASTUPNIKA U SABOR Članak 35. Državno izborno povjerenstvo sastavit će listu osvojenih glasova kandidata i listu osvojenih glasova stranaka. Lista osvojenih glasova kandidata je lista kandidata poredanih od kandidata s najviše osvojenih glasova prema kandidatu s najmanje osvojenih glasova. Lista osvojenih glasova stranaka je lista stranaka čiji su se kandidati kandidirali poredanih od stranke čiji su kanditati osvojili najviše glasova prema stranci čiji su kandidati osvojili najmanje glasova. Članak 36. Broj birača koji su glasali dijeli se sa brojem mandata u Saboru. Dobiveni broj predstavlja izborni prag. Sa liste osvojenih glasova kandidata izabrani su kandidati koji su prošli izborni prag redom od rednog broja 1 pa do broja mandata u Saboru. Članak 37. Preostali mandati dijele se među strankama prema listi osvojenih glasova stranaka postupkom najvećeg broja. Mandati koje dobiju stranke pripadaju stranačkim kandidatima sa najviše osvojenih glasova koji nisu prošli izborni prag.

    avatar

    14.05.2005. (19:13)    -   -   -   -  

  • anarhija weekly

    e tako nešto + ukidanje biračkog prava "dijaspori"...

    avatar

    16.05.2005. (08:44)    -   -   -   -  

  • Svinje u blatu

    Svi se slazemo (osim Smiljka Sokola i imbecila koji donose zakone). Vjerojatno bi trebalo dozvoliti lokalne kandidate, a ne nacionalne. Npr. njemacki sistem nije los. (Jos jedna mala tehnicka stvar kod zaokruzivanja: d'Hondta treba zamjeniti Saint Lague-om ili metodom najveceg ostatka.)

    avatar

    16.05.2005. (15:02)    -   -   -   -  

  • xiola bleu

    Ja sam potpisala peticiju u Independentu za izmjenu glasackog sistema u UK (http://www.independent.co.uk/cfd/democracy.jsp) jer ovo sto smo dobili 5.5. je cista travestija: 36%, eeej!!

    avatar

    22.05.2005. (09:33)    -   -   -   -  

  • anarhija weekly

    xiola, daj ti meni reci, jel ta razvijena zapadna demokracija ima smisla? jel se sprema kakva revolucija, kakvo je raspoloženje "u narodu" i dokle će to sve skupa trajat...!?!?

    avatar

    24.05.2005. (17:29)    -   -   -   -  

  • Redpen

    Predlažeš danski izborni sustav? Oni ne priznaju predizborne koalicije, te na glasačkom listiću možeš zaokružiti ili stranku ili pojedinog kandidata. U praksi se to ipak svodi na to da većina birača bira stranke i "priznaje" njihov predloženi poredak kandidata.

    avatar

    24.05.2005. (19:56)    -   -   -   -  

  • xiola bleu

    Ma znas i sam kak ima smisla, da ne velim ko kaj! Isto sranje, samo upakirano na osebujniji nacin. I sad hoce li izglasat taj novi sistem, da ne bude toliko taktiziranja iduci puta. Jer, recimo, ja sam htjela dati glas Zelenima, ali sam skuzila u zadnji cas da oni nikad po ovom sistemu nece imat ikakve sanse pa sam se ipak odlucila za Kennedyjeve liberaldemokrate. Nesto sam citala da se spremaju reforme (nesto je Geoff Hoon bulaznio o tome u Sunday Timesu), ali ono, mogu ja prije cknut nego sto ce se to sprovest u djelo. Ma, maksimalno razocaravajuce. Sad opet imamo vladu srednje zalosti slijedece 4 godine.

    avatar

    24.05.2005. (22:39)    -   -   -   -  

  • pastoralni kupus

    ja sam definitivno za njemački izborni sustav koji uravnotežuje stranke kao nositelje programa, ideja i vrijednosti i pojedince kao direktne predstavnike građana...iako i ovo gore nije loše, ali i listu i opet sastavlja stanka, i činjenica je ovo što kaže redpen...šta se tiče samog posta, slažem se s tč 1. i 2., ali mislim da izlazak na izbore nema alternative, pa makar se radilo o bacanju praznog listića...ostanak doma ništa ne znači...naši političari su preegoistični da bi to shvatili kao kritiku...pa oni ni poraz ne doživljavaju kao kritiku!!

    avatar

    28.05.2005. (13:55)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...