Komentari

nediljkonedic.blog.hr

Dodaj komentar (7)

Marketing


  • Deseta umjetnost-enigmatika

    Ako ste riješili indirekt, što mislite: je li bolje da je indirekt ili bi bilo bolje da je rebus. Svakako odgonetnite pojmove pod 1 i 11 vodoravno da bi ste uvidjeli kako je pozorno radio Pauletić.

    avatar

    13.04.2017. (19:59)    -   -   -   -  

  • Rebes

    Kako to da je Robert Pauletić dopustio da u jednoj križaljci budu dve ličnosti sa istim imenom: Robert Donat i Robert Jarni. Nisu nas tako učili stari majstori!

    avatar

    14.04.2017. (10:45)    -   -   -   -  

  • Deseta umjetnost-enigmatika

    Jednostavno je, ali zahtijeva duže pojašnjenje. Vidjet ćemo se ove godine u Subotici pa ću ti reći.

    avatar

    14.04.2017. (19:27)    -   -   -   -  

  • Tonči Milat

    Dobro, mislim da se ovdje možemo složiti da ovo nikako ne može biti previd, nego svjesna odluka da su ti pojmovi OK u istoj križaljci? Stara pravila na stranu (jednom su i sve križaljke u ovim krajevima bile simetrične, a sintagme nisu mogle unutra), ne vidim problem da se uvrste dvije osobe s istim imenom u različitim dijelovima većeg lika: potrebno je uvijek o pravilu razmišljati na način da se gleda zašto isto postoji, a ne ga suho i birokratski provoditi. Očiti je cilj izbjegavanja istog korijena da se spriječi monotonost u križaljci: Nema ništa uzbudljivo u tome da rješavač u isti lik mora upisati i SLADOLED i SLADOLEDAR. Dva puna imena i prezimena, međutim, dolaze iz različitih sfera općeg znanja i zahtijevaju poznavanje različitih tema: ako su u različitim dijelovima lika, rješavača neće biti pretjerano briga. Dakle, na kraju balade, ovo je nešto što je u sferi odluke urednika: ako Kviskoteka kaže da je OK, onda je OK. Ako Feniks kaže da nije OK, onda nije OK (u tim časopisima).

    Podsjeća me ovo na raspravu o dvoslovima u križaljci: onako je kako uredništvo odluči: kriteriji o križaljkama, kako i sve ostalo, evoluiraju s vremenom. Dok je kriterij jasan i transparentan, sve je OK.

    Pozdrav dvojici velemajstora (napokon s godišnjeg!).

    avatar

    16.04.2017. (12:00)    -   -   -   -  

  • Deseta umjetnost-enigmatika

    Napisao si kako je vjerojatno Robert i mislio. Ja, pak, držim da je ova križaljka premalena da bi se u njoj pojavile dvije iste riječi. Indirekt je izvrstan, iako je i to prekrasan rebus, ali križaljka nije zavrijedila 1. mjesto i u tomu je "spor". I dobro se odmorite!

    avatar

    16.04.2017. (19:15)    -   -   -   -  

  • Tonči Milat

    Ne mogu je više detaljno opisati, prošlo je previše vremena, ali čini mi se da mi je najbolji dojam na ovom prvenstvu ostavila križaljka Davora Perkova (imala je pojam FANTAZMAGORIJA okomito i CIRAKI kao zadnji vodoravni u pojam u bjelini). Možda je imaš negdje u svojim arhivama?

    avatar

    16.04.2017. (20:28)    -   -   -   -  

  • Deseta umjetnost-enigmatika

    Potražit ću ju sutra. Imam sve Kviskoteke, a ta je križaljka sigurno bila među prvih deset. No, ukoliko je bila na istome listu s nekim mojim radom, tada ju nemam. Pozdrav!

    avatar

    17.04.2017. (00:13)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...