Komentari

nediljkonedic.blog.hr

Dodaj komentar (9)

Marketing


  • Sukiyaki

    Prijatelju kao prvo, Sukiyaki je zapravo japansko jelo od govedine ali ujedno i naslov pjesme koja je poznata u cijelome svijetu a pjevao ju je Kyu Sakamoto. Tu pjesmu znam na pamet i pjevala sam je u Japanu s Japancima hehehe.
    Što se tiče tvog posta, vidim da si naveo samo natjecatelje i ne zagonetke hehehe, pa ću vježbati. LP

    avatar

    06.10.2016. (23:47)    -   -   -   -  

  • Lastavica

    Očekujemo i zagonetke, nema veze da li ćemo ih uspjeti riješiti.

    avatar

    07.10.2016. (06:43)    -   -   -   -  

  • Tonči Milat

    Pozdrav I od mene, Nedjeljko! Hvala I na sudjelovanju I na detaljnoj analizi kod Slavka, ali s obzirom da je vijest tamo već na trećoj ili četvrtoj stranici, odgovorit ću ti ovdje, s malim osvrtom na vlastite radove, dok ću tvoje prokomentirati kad ih još jednom pogledam popodne (ili ako ih ovdje objaviš odvojeno):

    Diskvalifikacije: i ja sam izbacio križaljke s Roterdamom (ROTTERDAM!), Inesom Kravec (Kravec bih još propustio, ali ne vidim kako se može izbaciti "s" iz Inessa) i pojmom ŠASTRI (makar nisam trebao, jer ga Proleksis enciklopedija dopušta, no ne slažem se s takvim pisanjem).

    Radove s ponovljenim dovoslovima sam primijetio, ali nisam izbacio: ponavljanje dvoslova je loše, ali za mene dvoslov nije "riječ" i, budući da se svaki dvoslov može opisati na desetak načina koji nemaju značenjsku vezu, ne predstavlja nešto što bi zasmetalo rješavača, već tek malu tehničku nesavršenost. Tako da, nja jedan ponovljeni dvoslov ću sigurno uvijek "zažmiriti". Pogotovo to puštam kako komentar za vlastiti rad, gdje sam jednostavno mogao umjesto DADAIST imati LAMAIST (očito lošiji pojam) i ne bi došlo do ponavljanja dvoslova, ali sam procijenio da je predano rješenje sigurno bolje. Općenito, svaki uvršteni pojam u križaljci treba odvagnuti preko toga što on sam doprinosi križaljci u odnosu na to kakvu cijenu plaćamo za njega. Ta križaljka ima drugi razlog za potencijalnu diskvalifikaciju, WAYNE umjesto WAYDE (iako je polje sa N/D jednoslov i riječ je o tipfeleru, bilo je neozbiljno od mene da je predam prije nego sam provjerio jesam li sve ispravno prepisao).

    Moj drugi uradak (44) Pero je stavio na prvo mjesto, ali s tvojom kritikom pojma TWI'LEK se slažem (makar detalj da je nerješiv u drugom smejru nije točan, jer je u talijanci W opisano). Iskreno, za mene je bilo između TWI'LEK i TRILEK (ruševni dvorac u Sloveniji kojeg sam iskopao na Googleu), ali sam ostavio pojam za koji sam ja čuo (jer volim Ratove zvijezda), no slažem se da je opskuran. Što da kažem, kombinacija je bila teška, sa 5 razmaknutih 15-ica, to je bilo mjesto koje nisam uspio izvući kako treba.

    Moj treći rad je bio rad br. 51, i zapravo mi je bio najdraži: imao je vrlo lijepo "otvaranje" s krasnim hrvatskim riječima ČEŽNJA, ČASTOHLEPLJE, NJUH, SLUH, ŽBUN, kao i vrlo, vrlo lijepe dvostruke suglasničke skupine u desnoj bjelinici 5x5 (PLJ, PJ, ŠČ, ŠK, DJ, NČ, DRM, ŠK) koje su se bezbolno otvorile u središte križaljke (ovo bi možda bio moj subjektivni komentar: ovaj rad je "bjelji" od trećeplasiranog unatoč čak četiri crna polja više, jer je središnja dijagonala tako lijepo otvorena, s dugačkim pojmovima i raspršenim crnim poljima. Iskreno mislim da je teže sastaviti rad na ovu mrežu nego na trećeplasiranu, ali to je moje mišljenje).
    Ipak, jasno mi je zašto taj nije konkurirao zaq veći plasman, PJEŠČENJACI je nepotrebna množina (ali nisam htio "zalijepiti" crna polja, a na donji lijevi kut sam izgubio 6(!!!) sati dok mi Stephanie (tada još zaručnica, danas žena) nije rekla da je dosta i da je vodim na večeru jer cijeli dan buljim u papir :D Taj dio stvarno ne valja ništa, bez suglasničkih skupina, vjerojatno i problem s ponovljenim korijenom (RAD), teško križanje (VACAT/TARICA, možda sam trebao pustiti TARIKA (Filipovićeva imanjakinja)/VAKAT), ali iskreno, ostao sam bez strpljenja i vremena (predao sam ga na dan isteka roka).

    Dolje desno nemam nešto posebno za komentirati,to se moglo dvršiti bilo kako, osim što bih danas možda kombinaciju završio s pojmom ITERBIJ umjesto UTJECAJ, da izbjegnem kraticu CUN.

    Eto, nadam se da ćeš u ovom zidu teksta naći nešto zanimljivo za komentar.

    I nevezano za temu, hvala za knjižicu koju sam na poklon dobio u Zagrebu, sad sam je još jednom prolistao na Korčuli na godišnjem!

    avatar

    07.10.2016. (07:32)    -   -   -   -  

  • Pero

    U Feniksu i ne samo njemu, ide INESSA KRAVETS ili INESA KRAVEC i tako već dvadeset godina. Nedjelko dragi, tvoj je veliki problem što ne riješavaš križaljke drugih autora. Ja npr. pratim što su drugi sastavili u konkurentskim listovima i često uživam u odgonetanju. Pozdrav

    avatar

    07.10.2016. (13:22)    -   -   -   -  

  • Deseta umjetnost-enigmatika

    Tonči: Križaljka je dimenzija 15 x 11 (samo 165 polja) i nijedna se riječ dulja od jednoslova ne smije ponavljati. Jasno je da se oni mogu lako promijeniti, ali u katalogu je tako stajalo. Kako je križaljaka puno, morao sam pribjeći diskvalifikacijama, a tako si i ti učinio, pa sam birao između 30-ak križaljaka. Žao mi je što sam tvoje dvije izbacio, ali ja bih tako učinio i da sam znao čije su. Zbilja, nastojim biti korektan bez obzira o komu se radi.

    Pero: istina je da vrlo rijetko rješavam križaljke, jer nemam vremena, pa tako nisam zapazio oblik INESA KRAVEC. Ne znam ni zašto je, navodno, ispravnije INESSA kada joj se već prezime KRAVETS fonetizira u KRAVEC. Sastavljanje, knjige, kalendari, vrt, đak, blog ... - jedva sve stižem i nešto je moralo otpasti.

    avatar

    07.10.2016. (21:17)    -   -   -   -  

  • Deseta umjetnost-enigmatika

    Sukiyaki: Iznimno mi je drago šti si ponovno s nama odmorna i čila. Ustraj i dalje i bori se. Kada putuješ u Japan?

    avatar

    07.10.2016. (21:26)    -   -   -   -  

  • Tonči Milat

    Mislim da ti je pobjegla poanta, Nedjeljko. Nije riječ samo o mome radu (jedan glasač ne radi veliku razliku), niti o toke da je meni dvoslov slučajno uletio u rad, a ja ga nisam primjetio: upravo suprotno, vidio sam ga i odlučio da je ponovljen dvoslov manja nesavršenost od lošijeg sedmoslova. To su te nijanse u kvaliteti koje tebi kao da redovito prolaze ispod radara kad žiriraš i sve pokušavaš pretvoriti u jednostavnu matematiku. Ponovit ću ono što sam rekao kod Slavka: poizbacivati radove van iz razmatranja zbog ponovljenog dvoslova, bez da je organizator išta rekao na tu temu, je služenje linijom manjeg otpora: to je doslovno stav "Ne želim razmišljati što e ovdje bilo najbolje rješenje, nego ću jednostavno polovicu radova baciti van". I da ponovno citiram sam sebe, ne možeš ušetati u autosalon, pogledati fiću ferrari i reći: ovaj ferrari ima ogrebotinu, njega neću gledati!

    P.S. tvojim analizama redovito, za moj ukus, nedostaje spominjanje dobrih pojmova u križaljci, koji je izdvajaju iznad prosjeka, a ne samo loših, koji je spuštaju ispod drugih.

    Nisu IŠČEZNUĆE i KATAMARAN jednako vrijedni (a ni IŠČEZNUĆE i ISTISKANJE, da ne bi bilo da je ovo komentar samo o suglasničkim grupama ;)

    avatar

    08.10.2016. (09:52)    -   -   -   -  

  • Marko Mihaljević

    Kod svog rada sam i ja vidio isti dvoslov u križaljci (bila pod rednim brojem 1 u katalogu).

    Isto kao i kod Tončija, to mi je bilo puno prihvatljivije nego da sam umjesto jednostavnog pojma "STARINAC" (starosjedilac) stavio malo kome poznat pojam "ŠTULINAC" (mjesto u Ličko-senjskoj županiji).

    Tada bi imao jedno više nefrekventno slovo "Š", a vodoravno bi umjesto rijeke "LIRI" dobio pojam "LILI".

    Ja sam se odlučio na prvu verziju jer kod ovakvog tipa natjecanja gdje svi imaju pravo žirirati, većini će u oči upasti duži pojmovi.

    Što se tiče same križaljke. Tri puta sam je prepravljao dok nisam bio donekle zadovoljan sa jednostavnošću i rješivosti. Prvotna verzija je bila s prvim pojmom "ŽIVOTINJSKA FARMA", a namjesto pojma "MANIKIR" je bila sintagma "MALI TRG" (da, to je puno "sočnije" :))), ali to je za posljedicu imalo nekoliko manje poznatih riječi pa sam odustao od te zamisli.

    avatar

    08.10.2016. (11:40)    -   -   -   -  

  • Deseta umjetnost-enigmatika

    Razumjeh vas obojicu i prihvaćam vaše razloge, no mislim da križaljku s istim dvoslovima u Feniksu ne bi objavili. Što se tiče pozitive u križaljkama, to nisam napisao jer sam ionako bio predugačak.

    avatar

    08.10.2016. (19:52)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...