Komentari

vajrapani.blog.hr

Dodaj komentar (24)

Marketing


  • Lilianke

    Odličan tekst, pogledala sam i Trovače iznova....... (ona Milarepina pjesma tamo je zaista, zaista divna...'Daleko nek budu od mene sukobi raznih uvjerenja i dogmi '....)

    Zapelo je za mene ovo prebacivanje karme , bolesti itd na drugoga.....
    Neka zlu karmu rođenu iz toga
    Ja užinam i probavim u potpunosti


    Imam zle karme koliko hoćeš,
    a također i pregršt upitne karme,
    ponekad mi se čini lošijom, ponekad oprostivom
    ali, nema je tko probaviti za mene ......
    Morat ću sama.
    Ouch!

    (Znam neke majke koje tako, kada je dijete bolesno, žele svim svojim bićem preuzeti bolest na sebe s djeteta. Obično ne uspijeva.
    Samo me podsjetilo (tekst na tu pojavu) nemoj zamjeriti.)

    avatar

    09.02.2016. (07:49)    -   -   -   -  

  • jelen

    Pjesma što veliš iz prvog dijela je meni najdraža od svih, dugo vremena prije sam ju znao nego sam pročitao cijelu biografiju Milarepe i onda sam se iznenadio kad sam shvatio da je tu pjesmu otpjevao čovjeku koji ga je nakon toga odlučio ubiti.
    Što se tiče "probavljanja (tuđe) karme"- ovaj prijevod je takav kakav je, ja sam se potrudio prenijeti s engleskog najbolje što znam, a engleska verzija iz 1920ih je do Evansa Wentza i njegovog lame Samdupa koji mu je prevodio s tibetanskog, no tko zna kako bi to zvučalo u originalu jer tibetanski pojmovi su jako specifični- vrlo često i nije moguć prijevod "bez ostatka" niti na jedan drugi jezik. Uostalom i sam Evan Wentz u fusnotma knjige nalazi za shodno napomenuti da to ne treba shvatiti u smislu kako kršćani doživljavaju Isusa kao svoga iskupitelja grijeha, spasitelja kojeg treba "primiti u srce" i onda on dalje radi kao majstor kojeg smo pustili u kuću da riješi neki pokvareni aparat.
    Naravno da karmu rješava svatko svoju i nema izvanjskog instant otkupitelja/probavitelja, no pjesma je tako otpjevana da izvuče Geshea u tom trenutku iz velike apatije i straha. Pomogla mu je da prestane svoju situaciju shvaćati tako jako ozbiljno, čovjek shvaća svoja životna iskustva (lijepa, ružna, svejedno- "zlatni i željezni lanac") kao sudbonosna i slijedom toga opredijeljenja onda logičano da ona to i jesu- sudbonosna iskustva (karma nije nešto mistično i nadnaravno kako se prikazuje u raznim ne-buddhističkim špekulacijama), a jogi - on samo poručuje ono što je svojim jogijskim iskustvom i sam dokazao- da ako se zaista u sebi riješi da se ne želi više tim putem onda se može prestati svoja iskustva tako shvaćati. Da mu je rekao nešto tipa "ti ćeš ići u pakao zato jer si me otrovao i to je to" onda bi sudbina Tsaphuwe zbilja bila zapečačena, on više ne bi vjerovao da ima mogućnost ikakvoga izbora, utjecaja, upliva na svoju buduću egzistenciju, ne bi imao razloga zašto da se popravi i zašto da ne griješi više.

    Uostalom možda je dobar primjer iz NZ kad Isus ozdravlja nekog čovjeka (ili ženu?? :-)) ali onda veli mu/joj "vjera te tvoja ozdravila (ili spasila?)" no ako ga je Isus svojom silom ozdravio onda bi trebao reći "moja te božanska moć ozdravila" ili tako nešto. Tako bi se moglo gledati i na slučaj s Tsapuwom on je inicijalno ohrabren nagovještajem da je spasenje/ozdravljenje moguće, zatim prvo zabacuje svoje svjetovnjačke ludorije koje su ga odvukle na dno i drugo svjesno svoju pozornost prebacuje na Milarepu kao objekt devocije (budući da isti nije više običan čovjek nego Buddha), iskreni adept devocije sam sebe ozdravlja i spašava, kao utopljenik koji se svojim zadnjim snagama uhvati za neku plutaču, iz toga slijedi da uloga "spasitelja" nije toliko proaktivna kao što se to možda na prvi pogled čini (odnosno nije takva kako se to podrazumijeva u crkveno-koncilskom tj. negnostičkom kršćanstvu) ali isto tako nije ju niti za odbaciti u smislu "ja ću to već nekako sam- privatno"- s obzirom nas je to naše "privatno" i dovelu u gabulu u prvom redu iz koje ne zna put van. Onda se vratimo na onu rečenicu iz prvog nastavka upućenu Tsaphuwinoj ljubavnici, gdje kaže Milarepa "Ako ostanete bespomoćni vas dvoje biti ćete otcijepljeni od sreće kroz mnoge eone i patnja će vas sasvim obuzeti...¨"

    avatar

    09.02.2016. (17:05)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    Ima jedan programčić UnHackMe koji može odstraniti neke stvari koje drugi antivirusni programi ne mogu. On pregledava aplikacije na kompu pa ih na kraju skeniranja dijeli u tri kategorije: maliciozne, upitne i OK. Maliciozne sam obilježi za brisanje, a ostale ostavlja tebi na odluku. Uvijek se iznova pitam kaj da napravim s onim upitnim: da li da i njih obilježim za remove ili ne? Coprnjica spominje upitnu karmu pa me to podsjetilo na taj antivirusni program. :)) Milarepa je zaista bio velika duša; dok čitam ta dva teksta osjećam duhovni blagoslov kako struji iz rečenica. Što se tiče rješavanja karme, ta je problematika vrlo raznolika. Mahavatar Babaji, npr, jednom je prilikom sa svojim učenicima sjedio pored vatre. Odjednom je iz vatre uzeo ugarak i njime malo opržio učenika do sebe. Svi su bili iznenađeni i šokirani, a Babaji je potom objasnio učeniku: ovim sam činom zadovoljio karmu koja te trebala zadesiti, a u kojoj si trebao izgorjeti u plamtećoj kući. U mnogim je slučajevima Sathya Sai Baba ljudima skidao karmički teret s glave, u potpunosti, dok je u mnogim drugim slučajevima to činio djelomično i postupno. Također, mnogo je puta pustio da se karma odradi u cijelosti, ali je ublažio njene posljedice (u smislu ublažavanja patnje). Na koncu se otkrilo da je posljednjih godina uzeo na sebe karmu nebrojenog mnoštva ljudi pa je to i objasnio u jednom prošlogodišnjem govoru: rekao nam je da zamislimo bol uslijed akutnog prijeloma ruke, a onda da zamislimo bol stotina takvih prijeloma odjednom. Takvu je bol Sai Baba trpio zadnjih par godina, i to se moglo vidjeti na njegovu licu i po općem tjelesnom stanju, iako je više puta napominjao da On ne pati. Da nije bilo tog Njegovog nevjerojatnog čina Milosti i Suosjećanja, kojim se nije hvalio niti ga je i na koji način spominjao za života fizičkog tijela, stanje bi čovječanstva danas vjerojatno bilo još mnogo gore. Vjerujem da je Krist na sličan način preuzeo karmu mnogih, "grijehe svijeta", sišavši do dna paklenoga i odande ponovo uzašavši na Nebo. Steiner je govorio o tim ezoterijskim misterijima otprije 2000 godina, vezanim uz Solarni Logos. Mnoge su stvari nespretno prevedene pa tako biblijski grijeh ne bi trebalo shvaćati kao grijeh u današnjem značenju, već kao karmu, što je nešto posve drugo. Karma se može preuzeti, ali grijeh moramo sami razriješiti, spoznati ga i potom oprostiti samima sebi. Tako i riječ Adam (ili Adem u islamu) ne označava prvog muškarca, već Čovjeka kao kauzalnog/idejnog prototipa. Eva, tako, nije prva žena, već Čovjekova Energija ili Šakti. Kada je Čovjek zloupotrijebio svoju Šakti, pao je u dualizam. Daj nam još koju priču o Milarepi ili nekom Njegovom Učeniku, sad sam se baš zagrijao! :))

    avatar

    09.02.2016. (23:25)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    Pa dobro, jel po vama žena čovjek ili nije!?
    Pazite se kaj ćete odgovoriti!!! :-P

    Evo (jako prizemnih) asocijacija uz tekst komentara;
    Jelen, spominješ puštanje majstora u kuću da riješi pokvareni aparat;
    crko nam je frižider prije dva dana, majstor beskoristan, novi aparat kupljen jučer.
    Mariano; spominješ antivirusni program; kompjuter nam je zavirusiran ot prije tri dana (još nije riješeno) (mužev, srećom :-P ) , sve sve sve je obrisano, sve sve sve (sve moje fotke i materijali za videiće i sve što vam može pasti na pamet da postoji) Srećom, nešto je suprug prekopirao u vanjsku memoriju dva tjedna prije, jer ima običaj to povremeno činiti.
    Pojeo nas virus.
    A potrgala se i kvaka spavaće sobe,prošli tjedan, razmrvio se mehanizam unutar brave....!?
    Dodajte tome onu frikin' vešmašinu,mobitel, i sauger koji je krepao u 11.om mjesecu.
    Instant karma 's gonna get ya :)))
    Čekam grom ili potres.
    Najezdu skakavaca. Apokalipsa danas.

    A što se Sai Babe tiče, podsjetilo me je (nije preuzimanje grijeha, ali me ipak podsjetilo pa uzimam i tu slobodu da i to dodam) kako je jednog našeg kolegu za vrijeme jednog koncerta posjetio Sai Baba,; kaže da je sjedio uz njega cijeli jedan koncert, bio mu pred očima cijelo vrijeme, a ovaj je tako plakao i obliven suzama svirao, od početka do kraja.....ne znam što su time rješavali, ali bilo je jamačno dirljivo.

    avatar

    10.02.2016. (12:34)    -   -   -   -  

  • jelen

    @Mariano Aureliano: to je uvijek takva tema kontroverzna, zato sam i namjerno stavio naslov vrlo provokativan- Odrješenje- jako me čudi da nema već sedamdeset komentara ispod, hm, možda sam nešto krivo procijenio :-S
    No tko može odriješiti koga? Dok sami sebe ne riješimo odriješiti nema nam pomoći izvana ko što i veliš u komentaru. No da, al kad su veliki živi majstori prisutni među ljudima mogu puno neobjašnjivih "korekcija" izvoditi u to ne sumnjam. Slučaj "opečenog učenika" me odmah podsjetio na nešto što sam preveo davno za blog iz biografije velikog gobijskog tantrika Danzana Rabje- o tome kako je "ubio" domino pločice u zamjenu da bi čovjek ostao živ iako je trebao umrijeti. Evo linka: Yods Huu (vidi tamo u komentarima neki Vilko mudro zbori)
    Što se tiće daljnjih odlomaka iz biografije Milarepe sad nemam nažalost vremena nešto novo prevesti, al nadam se u buduće nastaviti povremeno s time. Od 2011. godine do danas sam možda 45-47% knjige preveo (u vidu ovakvih nasumičnih odlomaka koje stavljam na blog :-)

    P.S. Adem?! Znao sam jednog Adema bili smo frendovi u ZG, išli smo skupa u teretanu, prije puno godina, ali nažalost nismo ostali u kontaktu.

    @Coprnjica: Čovjek je specijalna vrsta Žene- iz čega proizlazi da žena nije čovjek ali čovjek je žena (samo vrlo neobična žena) to je barem jednostavno i to svi znaju, nađi mi nekoga tko ne zna, pitaj onog majstora s frižiderom- kako ti gledaš na činjenicu da si neka vrsta žene?

    Žao mi je čuti da vam frižider više neće glumiti traktor, to mi je bilo baš fora :-(( Ovo s kompjutorom je još gore zato se ja držim prastarih windowsa koji su stekli imunitet, barem tako ja to tumačim. Brave sam znao ponekad skrpati od par slomljenih jednu donekle ispravnu, ali to vam ne preporučam jer za cca 40 kn ima super novih brava, izbjegavajte talijanske ili nedajbože kineske, najbolje su srpske, mijenjao na drvarnici nedavno pa znam. Sauger imam u dijelovima u garaži, samo mi treba jedan novi dio i onda će opet raditi- stooo poooosto! Do tada- partviš i klofer! Živjeli!

    avatar

    10.02.2016. (15:57)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    Koliko je meni poznato, preporučljivo je sve kućanske aparate premazati kečapom: tada i grom može po njima, ništa im neće biti. Na kečap možda posipati malo bosiljka, tek toliko. I žena uvijek tri metra iza muža - to se podrazumijeva. U narodu postoji poslovica: "Veš-mašina dobro dela ako žena nije jela." To valjda znači da se hrana najprije treba ponuditi mužu, pa njegovoj mami, pa djeci, pa susjedima, pa pučkoj kuhinji, pa izbjeglicama, a ženi ako kaj ostane. Ako.

    avatar

    10.02.2016. (23:01)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    Mariano Aureliano;
    nadam se da i senf funkcionira jer mi je draži od kečapa. Ja sam zla žena, pa jedem prije muža, uglavnom kad hoću. Zato mi i je karma upitna.

    avatar

    11.02.2016. (14:08)    -   -   -   -  

  • jelen

    Sigurno ta uzrečica vuče podrijetlo iz vremena kad se veš prao ručno na obali rijeke na onim rifljačama- teško je rifljati veš punog želuca kao prvo, a kao drugo ako padne žena u rijeku poslije objeda može se utopiti.

    Što se tiče kečapa, senfa, majoneze... više vodite kućanske aparate u šetnju, da potroše te kalorije, pretili nemreju delati :-S

    avatar

    11.02.2016. (16:36)    -   -   -   -  

  • airsoft pokret Plaćenici

    Težak tekst tipa priče iz davnina. Jako teško je sa ovakve vremenske distance procjenjivati bilo koji sveti tekst. Kao i Toru, Bibliju,Kuran... čije tekstove je danas jako teško akceptirati. No zato se to zove vjerovanje. Vjerovanje u nešto što nije moguće znanstveno dokazati...

    avatar

    11.02.2016. (20:38)    -   -   -   -  

  • jelen

    Da vidiš kako je tek težak tekst na engleskom :-)) to je pisano (tj. s tibetanskog na engleski prevedeno) '20ih godina 20.st. i jezik je specifičan za ono vrijeme, nije to baš ovaj "naš" moderni internetski engleski... No s vremena na vrijeme mi bude gušt prevesti kakav odlomak za blog.
    Kad se čitava priča uhvati onda se vrlo lako poistovjetiti s glavnim protagonistom Milarepom, od velike nepravde koja je učinjena njegovoj obitelji u djetinjstvu, pa puta pripremanja osvete, izvršenja osvete, grizodušja, traganja, susreta s Marpom Prevoditeljem, pokore, učenja pa do njegove starosti kad je i on sam postao drugima vodič prema pravoj strani.

    avatar

    11.02.2016. (22:44)    -   -   -   -  

  • odmak

    Dragi mladi virtualni prijatelju,
    već se duže spremam na cijeloživotnu ispovijed. Možda će se činiti smiješnim, ali glasno izrečeno sve ono što danas mislim da u mom životu nije bilo ispravno donijelo bi mi veliko olakšanje.
    Neću sada razmišljati o tome je li to utjecaj religijskog odgoja. Sve je to nevažno. Važno je da osjećam kako me mnoge stvari za koje sam mislila da nisu zla djela danas itekako izjedaju. Uvjerena sam da mogu dovesti do fizičke bolesti, a i to sam doživjela.
    Ova mi je tvoja pripovijest dala dodatak na vagi razmišljanja u tom smjeru. Upravo sam sinoć započela pisati ispovijest. I to je moguće, raspitala sam se. S tim da me ispovjednik kad pročita ipak mora vidjeti. Činit će se bolesno, ali ima nešto u tome da nedjela čuje netko drugi i odriješi ih.
    Znam da je tanka linija između pretjeravanja i iskrenog razmišljanja i kajanja, ali u tišini svoje sobe i same mene ja znam da za svoj mir to moram napraviti. Neka me Bog sačuva od bilo kakvog koketiranja sa grijesima, kajanjem, bilo kakvim patološkim igranjem, a nadam se da će nasuprot meni naći duhovnik koji će to jednako iskreno shvatiti.

    avatar

    14.02.2016. (08:49)    -   -   -   -  

  • jelen

    Pa to je vrlo Interesantan projekt da si naumila stavit sve na papir. Mislim da je to i dosljedno u tvom stilu- studijski i sistematski pristup :-)
    Također ne sumnjam da će se u ulozi čitatelja naći pravi uviđavni duhovnik.

    avatar

    14.02.2016. (13:58)    -   -   -   -  

  • deeksha

    Sviđa mi se poruka koja mi je isporučena ovim postom, a i sviđa mi se promišljanje koji si dao u odgovor na prvi komentar @Coprekici.
    Slažem se da se trebamo voditi onom "ne griješi više" odnosno ne idi istim putem ako si naučio/uvidio kako će takvo postupanje unesrećiti tebe i one oko tebe.
    Malo je problematično što takve spoznaje dolaze sa zakašnjenjem pa onda postoje veliki izgledi da u nekoj drugoj varijanti ponovo počiniš grijeh. Osim toga sama spoznaja grijeha te ne oslobađa od posljedica niti iste uklanja. Osim što smo duhovna/mentalna bića mi smo i materijalna bića. Ukoliko učinim štetu po pitanju nečije materijalne egzistencije primjerice svojom nepažnjom prouzročim nepopravljivu štetu po tijelo pa slijedom toga djelujem i na duh moje kajanje neće ukloniti štetu. Jedino što će mi preostati je da se pomirim i prihvatim, ali nije ni to neka utjeha nego mi se prosto čini da nemam drugog izbora.
    Kompleksna tema.

    Zadruga, orginalni tekstovi !!! heheh... dužani si mi još onaj prijevod. Nemoj da se samo zbog toga moraš ponovo roditi. :))) (Moram se malo šaliti, ne zamjeraš, nadam se? )

    avatar

    16.02.2016. (09:30)    -   -   -   -  

  • jelen

    Zavisi kak si raspoložena sponzorirati mi studijsko putovanje/hodočašće u zabajkalske krajeve? Ili hoćeš da to ostalne ko sajla koja će nas opet vući skupa u budućim egzistencijama :-S ...mislim, meni svejedno.

    avatar

    16.02.2016. (16:30)    -   -   -   -  

  • deeksha

    Zavisi kak si raspoložena sponzorirati mi studijsko putovanje/hodočašće u zabajkalske krajeve?

    Vidim ti si neki premudri jelen. Pitam se kako li mi i samoj ovakve kreativne ideje ne dolaze na pamet po pitanju vlastitih dugovanja?
    Od mene možeš dobiti, već u ovom životu, samo pilu za željezo.
    Kad bolje razmislim otpustit ću ti sav dug i to samo zbog ovoga :

    https://www.youtube.com/watch?v=83Eq0CiPGQc

    avatar

    17.02.2016. (08:32)    -   -   -   -  

  • Unusual suspect

    Jesam li ja dobro pročitao? Tibetansko pivo? :D

    Malo offtopic, ali imaš li kakvu preporuku što vidjeti u blizini Trakošćana? Prehodali bi okolo pa još nešto, ali ne vidim ništa okolo osim malo udaljenijeg Macelja i... možda Brezova gora? :)

    avatar

    17.02.2016. (13:11)    -   -   -   -  

  • jelen

    @deeksha: hvala!
    Pila za željezo slabo će mi koristiti, moj lanac je od čelika marke krom-vanadijum :-P
    Dobra je od Zadruge ona stvar "Tan du gej", osobito su mi interesantni iz nje stihovi poput: "labud bijeli vodu muti, divlji plodovi su naše misli... opet krave sjeno jedu, vražja kola mnoge voze...tko te goni konju sivi, dok po nebu raca bruji" uglavnom tako sve neka suptilna simbolika, potraži si na jutubu tu stvar.

    @Unusual suspect: dobro si pročitao. Pivo ko pivo, od ječma, samo što hmelj na Tibetu čisto sumnjam da su uzgajali pa je to pivo moralo biti "pustog" okusa, zato velim da je to možda napitak sličniji ruskom kvasu.
    Osim Ravne Gore i Macelja baš i nema pravih planinarskih destinacija u blizini, možeš eventualno obići jezero i na njegovoj zapadnoj stani nastaviti malo uz potok Čemernicu, to je najveći potok koji utjeće u jezero. Vidi na arkodu i šumovite predjele južno i jugozapadno od jezera, ima par vrhova preko 400m, ne znam, ja nikad nisam obišao cijelo jezero pa nemam neki jako precizan prijedlog.

    avatar

    17.02.2016. (16:07)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    Jelenče, samo da te pozdravim....koristiti ću tvoj riječnik i reći da odoh u sekluziju ....vidimo se na proljeće.
    Ostaj zdravo!
    :)

    avatar

    20.02.2016. (12:29)    -   -   -   -  

  • jelen

    Hvala na javljanju! Pametna ti je odluka, sve si mislim već neko vrijeme da bi trebao i ja tim putem.
    Može Ostara, može i Prvi april :-)) tu negdje se nađemo! Zdravo!

    avatar

    20.02.2016. (13:26)    -   -   -   -  

  • airsoft pokret Plaćenici

    Zamrla aktivnost. Ajd piši nešto novo... ;)

    avatar

    22.02.2016. (15:44)    -   -   -   -  

  • jelen

    Zamrlo sve... zadnji nek ugasi svjetlo :-D

    avatar

    22.02.2016. (21:11)    -   -   -   -  

  • airsoft pokret Plaćenici

    Klik!

    avatar

    23.02.2016. (20:54)    -   -   -   -  

  • d

    Jelen, iscurila mi je sva voda iz usta. :))) Pokušaj ti u takvim uvjetima zadržati vodu u ustima !!!!
    Zašto je Manga ugasio svjetlo?

    avatar

    29.02.2016. (16:34)    -   -   -   -  

  • jelen

    Neka vode, pokušat ću ja s crvenim vinčekom pa ćemo vidjeti da li bude "iscurilo"... bude, samo unutra, a ne van.
    A ugasio je svjetlo u dobroj namjeri da ne troši struju tijekom hibernacije, izgleda međutim da jeleni ne hiberniraju, barem ne ove zime :-S

    avatar

    29.02.2016. (19:35)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...