Komentari

nakrizanju.blog.hr

Dodaj komentar (11)

Marketing


  • Lilianke

    What say you, Meg?

    avatar

    17.07.2015. (12:13)    -   -   -   -  

  • walker gjuro

    ...ti barem spašavaš u snovima :))

    avatar

    17.07.2015. (12:39)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    Gjuro;
    a ti spašavaš,odnosno čuvaš svoj integritet, i to je itekako važno i znakovito! :)

    avatar

    17.07.2015. (13:02)    -   -   -   -  

  • jelen

    Znaš kak je rekao Guru Rinpoče Padmasambhava o tim ženskim stvarima na putu duhovne prakse... ali to skoro nitko nije mogao shvatiti niti onda niti danas. Ali u ove Florinde ima zbilja dobrih uvida, valjda joj to Padmasambhava objasnio u nekom prošlom životu... osim ako nije ona njemu :-S, a možda su došli paralelno svaki svojim putem do istog zaključka,
    hm :-S

    avatar

    17.07.2015. (14:46)    -   -   -   -  

  • jelen

    Tj. Esperanza ne Florinda... koiko sad vidim. Morao bi ja to bolje sve pročitati informirati se kakva je to knjiga.

    avatar

    17.07.2015. (15:04)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    Jelen, meden;
    ne znam kaj je rekao Guru Rinpoče Padmasambhava o tim (kojim to točno,ima ih puno :D ?) ženskim stvarima?

    Svi putevi definitivno idu u Rim, neki samo nešto zaobilaznije od drugih....
    :))
    A nije nevažno niti ideš li pehaka ili na motoru :D

    Ako zaista hoćeš koju od tih knjiga škicnuti, mogu ti poslati bez problema.....ja imam 'Biti u Sanjanju' od Florinde i Prelazak čarobnjaka Taishe Abelar, obje i na eng. i srpskom, a i gotovo sve Castanedine knjige, što mi je nedavno Mariano poslao (govorim o knjigama u kompu koje ti mogu mailati). To je za početak dosta , možeš i oguglati imena ili sl :)
    Ako poželiš, reci :))

    avatar

    17.07.2015. (16:41)    -   -   -   -  

  • jelen

    Pa o "onim" stvarima, ne? Kužiš!
    O proooosviijeeeetljeeeenjuu... psssst ;-)

    Ovo je copy paste mojeg komentara s yutuba iz prepiske s nekim ljudima pod jednim videom (koji je bio o sasvim trećoj temi), a izravni povod je bio napis nekog "buddhista" da žene "ne postižu prosvjetljenje" (barem ne u takvom postotku kao muškarci) zato jer su im "tijela više materijalistička" od muških :-D Tu sam već sročio kolko tolko ono bitno pa da sad ne pokušavam opet na hrvatski nešto, kad engleski svi dobro natucamo:

    Lets get things clear here! I dont know to what traditions you guys adhere, but this documentary is about Kalmykia where mahayana/vajrayana is tradition, that is tradition coming from Tibet where it was perfected, also called tantric buddhism. Greatest tantrica who brought buddhism to Tibet from Oddiyana- Sacred Land of tantric buddhism (in preset day Pakistan) was Padmasambhava known by Tibetans as Guru Rinpoche. According to him there is no difference between male and female practitioner at the beggining stage of practice but in advanced stages of practice female body is superior to male and the attainment is faster because of specific balance in suptile body that female form is endowed with. Weather person will make use of that advantage is offcourse up to persons good karma and determination. Female body is not "more materialistic" that is not correct statment. Rather we could say that traditional role of woman in patriarchal society is such that women get less chance for serious spiritual initiation and are more burdened by duties that are expected form them in worldly life.

    avatar

    17.07.2015. (17:59)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    Jelen,meden;
    pa dobro, lijepo je to rečeno.
    No, u ovim knjigama , između ostalog, objašnjava se razlika između ženskog i muškog načina stjecanja znanja, muške i ženske spoznaje, muškog i ženskog pristupa Duhu.
    Rekla bih, svojim riječima, žena osjeća spoznaju,znanje o čemu kroz osjećaj u utrobi (u maternici), a muškarac dobiva ,prima znanje kroz razmišljane, u glavi.
    Ne znam to bolje reći.
    U društvu koje je ustrojeno tako da validnom priznaje isključivo spoznaju putem razmišljanja, razuma, mjerenja....,a ženski način spoznaje niti ne priznaje kao moguć (on čak nije niti zanijekan-ne možeš nijekati nešto čega nema), u takvom društvu žena nikada ne može doći u povoljnu situaciju.
    Prepuštena sebi, većina žena nema pojma o postojanju ženskog načina razumijevanja svijeta (koji automatski kreira drugačiji svijet od ovog mračnog, kojim krv teče), uvjetovanog njezinom fiziologijom.
    Jednostavno se gura u muški kalup, čak ako i uspije na muški način, ona nikada ne biva u potpunosti ženom. Jedino joj preostaje prihvatiti ulogu one kojoj spoznaja (na muški način) nije prirođena, pa je najbolje da obavi svoju službu kroz podizanje djece.
    Ako pak i čuje glas u sebi, tako joj je teško pronaći riječi da verbalizira unutarnje znanje, a još gotovo i nemoguće pronaći koga tko razumije što govori. A živjeti unutarnje znanje je mission imposible, u kojoj žena jednostavno biva strpanom pod naziv 'lude', 'vještice','neposlušne' 'neprilagođene'.Ukoliko ne biva i fizički kažnjena.

    Jednom prilikom Mariano je tako izvrsno sažeo poziciju žene u muškom društvu, na žalost je to pobrisao, ali činjenica da je tako to sročio, daje nadu. Daje nadu, jer izgleda ipak ima onih koji razumiju.

    avatar

    17.07.2015. (20:27)    -   -   -   -  

  • jelen

    Rekla bih, svojim riječima, žena osjeća spoznaju,znanje o čemu kroz osjećaj u utrobi (u maternici), a muškarac dobiva ,prima znanje kroz razmišljane, u glavi.
    Ne znam to bolje reći.


    -pa lijepo to veliš, razumijem o čemu govoriš. U tantričkom buddhizmu su te stvari opširno obrađene i podudaraju se s ovim. To je yab (muški) i yum (ženski) princip ili Sunce i Mjesec, aktivnost, djelatnost kao muški princip i nečineća mudrost kao ženski.
    No s pozicije spoznaje konačne prirode uma, dakle s pozicije Buddha Dharme niti jedan od ta dva principa sam za sebe nije rješenje, nije jedan nije konačno ispravniji od drugoga i po zahvaćanju za samo jedan od ta dva principa pojedinac se ne oslobađa i ne postiže konačni uvid u prirodu uma.
    Yab i Yum moraju se ujediniti u umu adepta (bez obzira na to da li je adept u trenutnom životu muško ili žensko) inače će uvijek djelovati bez mudrosti odnosno biti mudar ali bez sposobnosti da djeluje- kao osoba koja želi pomoći ali ne može pokrenuti ruke, ili ko što ti veliš:

    Ako pak i čuje glas u sebi, tako joj je teško pronaći riječi da verbalizira unutarnje znanje, a još gotovo i nemoguće pronaći koga tko razumije što govori. A živjeti unutarnje znanje je mission imposible, u kojoj žena jednostavno biva strpanom pod naziv 'lude', 'vještice','neposlušne' 'neprilagođene'

    Naravno manja opasnost prijeti od Mudrosti koja nije sposobna djelovati- zato jer ona barem ne može štetiti osjetilnim bićima, dok Djelatnost bez Mudrosti može.
    Da, primordijalni princip jest ženski, kaže se Majka svih Buddha- Yum Chenmo odnosno Prajna Paramita (ili Šakti kako kažu neke druge tradicije ali to je ta ideja, s nekim sitnim razlikama) Mudrost iz koje su rođeni svi Buddhe (što je naravno opet simbolika za nešto što se događa u toku našega uma već tu i sad, a ne treba to zamišljati kao nekakvo izvanjsko kozmičko rodilište gdje se negdje u prostoru i vremenu rađaju Buddhe :-) ali kao takva ne predstavlja konačno rješenje za osjetilna bića u Samsari, ne može ih izbaviti dok se ne primjeni u obliku Djelovanja.
    (Nešto slično možda se događalo u procesu kršćanstva gdje je Bog iako svemoguć i savršen opet morao poslati Sina da djeluje s ljudima, ali to je već druga priča)

    U simbolici tantričnoga buddizma su česti slikovni prikazi (ili statue) deiteta koji su spojeni u seksualnoj uniji- to su Yab-Yumovi i njihova simbolika je užasno opširna, (kada se koji od njih prikazuju spojeni, a kada ne itd, to više ne spada u razgovor ležerni naroda blogovskog) ali htio sam spomenuti kao kuriozitet kako su prvi Zapadnjaci koji su dolazili u kontakt s tantričkim buddhizmom često smatrali da je to nekakva izopačena religija kad se eto božanstva očigledno "seksaju" na slikama :-D a simbolika je to vrlo profinjena, vrlo suptilna ali i vrlo konkretna i nema veze s seksualnim odnosima u grubotvarnom svijetu nego s umnim procesima koji su neminovni na putu do Prosvjetljenja.

    P.S. nadam se da nisam pretjerao s pisanijama (litanijama?), sutra rano jutrom na planinu onu veliku- na V... reisefieber me pere, a kad je tako onda me valjda opušta pisanje dugih komentara :-S

    avatar

    17.07.2015. (22:13)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    Jelen, meden;
    nisi pretjerao, ali ovaj čas nemam vremena čitati, mrvu poslije :)

    Napisala sam (sklopila) ogromni post, bude se samoobjavio u ponoć, pa ako ne možeš spavati, eto ti štiva :))

    Neka ti bude lijepo na Velebitu, neka vam duhovi planine budu naklonjeni !!
    I bez drmanja mobitela za vrijeme fotkanja! :))

    avatar

    17.07.2015. (22:32)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    Jelen,meden;
    pa kaj misliš zakaj se sam ovaj blog zove 'i mjesec i sunce' ? :))

    Nisam ti stigla odgovoriti prije negoli si krenuo...pa neka te čeka odgovor...

    No s pozicije spoznaje konačne prirode uma, dakle s pozicije Buddha Dharme niti jedan od ta dva principa sam za sebe nije rješenje, nije jedan nije konačno ispravniji od drugoga i po zahvaćanju za samo jedan od ta dva principa pojedinac se ne oslobađa i ne postiže konačni uvid u prirodu uma.
    Da, naravno, jasno. I upravo zato bilo koje varijante feminizma mogu eventualno poslužiti samo kao neko inicijalno buđenje, neki prvi trzaj promjene, ali nikako ne mogu biti rješenje u današnjem svijetu....

    Današnje društvo prava je slika Djelovanja bez Mudrosti - devijantno do bola.

    avatar

    18.07.2015. (13:45)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...