Komentari

novac.blog.hr

Dodaj komentar (10)

Marketing


  • jane doe

    Hmmmm.
    Ovo su samo pozitivne strane kapitalizma, i kao takav tekst je totalno neobjektivan i pristran. Zašto se ne spominju štetni i dalekosežni makro učinci koje kapitalizam ima na cijeli svijet ? Odsutnost drž.protekcionizma i posvemašnja preplavljenost globalizacijom su za svijet kakvo dobro točno donijeli?
    Megalomanske korporacije su danas pravi upravljači država i tu cijela Vaša koncepcija o 'dobroćudnosti' i ispravnosti kapitalizma pada u vodu.
    Kako možete indirektno opravdati Todorića koji se znamo kako domogao svoga bogatstva i koji za hrvatsku ekonomiju radi to što radi. Zar je on primjer bilo čega pozitivnoga?? Ako nije, što ga spominjete? U principu kažete da je u redu što radi jer mu drugi svojom pasivnošću to omogućavaju, ma jelte?

    Ne znam, apsolutno mi nije jasno kako je autor inače izvrsnih tekstova mogao napisati ovakav tekst. U redu, slažem se da nitko ne treba postati siromašan da bi ja bila bogata, ali reći da je kapitalizam good thing is just wrong. Možda je dobar u TEORIJI, ali do srži pokvaren i zloupotrebljen u praksi.

    avatar

    15.03.2015. (02:24)    -   -   -   -  

  • novac

    jane doe,
    zar zaista mislite da država bolje upravlja resursima nego privatne tvrtke?
    Štetni učinci se pojavljuju onda kada se umješa država i kada se korporacije sližu s državom. U protivnom bi konkurencija to sredila. Todorić? On je apsolutno nebitan u cijeloj priči, da nema njega bio bi netko drugi treći ili četvrti poanta je ista. Cijenu rada na slobodnom tržištu treba određivati tržište a ne država. Odnosno da mi kao kupci ne možemo tražiti što niže cijene proizvoda a visoke plaće tih istih zaposlenika koji nas poslužuju. U tom je poanta.

    I hvala na pohvali za tekstove :)

    avatar

    22.03.2015. (20:04)    -   -   -   -  

  • lova do krova

    Postovani novac,

    jos jedan jako dobar tekst. Slazem se u potpunosti s vama, sve da se od najbogatijih i do posljednjeg centa podijeli siromasnima, svijet opet ne bi bio "ispravan" jer bogati su, s pravom bogati. Oni imaju ono sto siromasni nemaju, a to je razvijena financijska inteligencija. I zato je njih malo koji imaju puno, a puno, i sve vise je onih koji imaju sve manje. Ali ne treba biti zavidan, nego gledati da promijenimo svoje razmisljanje, da ucimo (jer kako god zlocesti ti bogati bili, od njih se ipak puno moze nauciti). Nekako je previse crnih misli u mnogim glavama, i dok se to ne promijeni, nece biti bolje.

    Zelim vam, novac, da nas ove godine obasipate sa puno dobrih tekstova, samo tako naprijed

    LP

    avatar

    30.03.2015. (19:12)    -   -   -   -  

  • Tko je John Galt

    Odličan tekst

    avatar

    01.04.2015. (23:10)    -   -   -   -  

  • S.

    Iako se nalazim s druge strane "crte" (kao poslodavac koji ima više nego drugi), ipak ću djelomično podržati stavove ovih drugih.

    Naime riječ je o dva odvojena pitanja.
    1. kakva su pravila igre
    2. ako su pravila igre zadana, na kojoj strani želim biti

    1. ako su pravila igre iz socijalizma - da omjer plaća ne smije biti veći od 1:3, jasno je da se vjerojatno mnogi pametni ljudi neće htjeti izlagati riziku i zadovoljit će se nekim poslom u državnoj firmi jer je omjer rizika i dobiti premali da bi pristali na to. Zbog toga će se vjerojatno cjelokupno gospodarstvo razvijati sporije nego što bi se razvijalo da svaki pojedinac do kraja upotrijebi svoje talente i sposobnosti. Vjerojatno se to djelomično može postići indoktrinacijom - samoupravljanje, izgradnja socijalizma..., ail konačni rezultat je mizeran.
    To je loša strana ovog ograničenja. Dobra strana, a na koju se referenciraju svi koji žale za starim dobrim vremenima je da nije bilo mogućnosti da netko bude gladan (barem koliko ja znam), kao i to da nije bilo toliko zavisti. U to vrijeme nije bilo rešetki na kioscima, nije svaki drugi dan pljačkana pošta ili banka? Uz odgojne metode policije koje su u to vrijeme bile učinkovitije, vjerojatno je jedan od razloga i taj da nisi vidio ljude koji su imali jahte, helikoptere, dvorce itd, pa nisi niti razmišljao ako oni imaju pravo, imam i ja, na bilo koji način.
    Ako nema ograničenja, na žalost, društvo ide prema onom što imamo u Americi i drugim zemljama (Brazil) gdje su bogati i siromašni odvojeni bodljikavom žicom, stražarima sa strojnicama i slično).
    Ne bih volio da mi djeca odrastaju u takvoj sredini, čak i da se nalazim s bolje strane žice.

    Ima li srednjeg rješenja? Teoretski bi država mogla definirati da minimalna satnica mora biti 100 kuna i da poslodavac mora plaćati porez na dobit od 90%, tako da na kraju Todorić i njegova blagajnica dobiju isto. Ali, čak i da je to zakon u Hrvatskoj i da nema razlike između Interspara i Konzuma, ima razlike između Konzuma u Hrvatskoj i Mercatora u Sloveniji i evo pola Zagreba u shopping u Sloveniju. Na žalost, nismo Galapagos pa da takve mjere mogu funkcionirati samo kod nas.

    Evo, nemam rješenja, samo nudim pitanja i nudim zabrinutost jer nisam sretan sa smjerom u kojem idemo (ako postoji žica, na poslijetku se ne zna tko je u žici, tko je izvan žice)...

    Glede drugog pitanja, to je pitanje za svakog od nas pojedinačno, i onda je ovaj tvoj post potpuno u pravu.
    Ukoliko su pravila igre takva da je sve dozvoljeno, da omjer dohotka može biti i 1:1000, onda želim biti na ovoj strani gdje je 1:1000.
    Ako je pak bliže 1:3, onda bih vjerojatno više cijenio manje, a više provodio vremena sa svojom obitleji...

    S.

    avatar

    02.04.2015. (10:49)    -   -   -   -  

  • zloky :-)

    Novac? Možeš li nam objasniti ovo 'euribor raste' ?
    Znam da nije vezano za temu iznad, ali ne znam gdje ti postaviti pitanje...

    avatar

    17.04.2015. (14:52)    -   -   -   -  

  • HP

    Ja se potpuno slažem sa komentarom od Jane Doe.

    Vezano za euribor, objasniti ću ja. Euribor varira da bi se konstantno održavalo zaduživanje i da bi se uvijek nastojalo imati inflaciju cca 2%.
    [a href=http://www.HonorarniPosao.net target=_blank]Honorarni posao[/a]
    Ja odgovorno tvrdim da je inflacija, u bilo kojem postotku, negativna pojava! Također tvrdim (još odgovornije) da se gospodarski rast može ostvarivati uz nultu stopu inflacije. Kome to nije jasno taj ili malo zna o ekonomiji, ili namjerno ne želi priznati jer bi tad cijela koncepcija globalnog društva pala u vodu.

    Kapital u teoriji izgleda divno i krasno, ali je u praksi katastrofalan. A i treba biti jasno da u EU (a čini mi se i svijetu) nema izvornog kapitalizma nego je to neki hibrid.

    Ajmo dalje, monopol nije dopušten, ali su dopuštene korporacije i preuzimanja u istoj branši. Fino. Čemu se onda uopće zabranjivao monopol? Aha, da bi naivni mislili da se radi na dobrobiti tržišta.

    Potiće se domaća poljoprivreda, ali se dopušta uvoz smeća od hrane sa drugog kraja svijeta. Super, to je navodno tržišna utakmica. Ali opet za naivne. To je skoro damping! Nije doslovno jer je to smeće izvana ( još uvijek jeftinije nego troškovi. Smeće je jer su to recimo lignje iz uzgojilišta u Kini, koje su hranjene možda i GMO-om, a ulovljene su prije najmanje mjesec dana jer trebaju brodom do Konzuma i ostalih, jer se transport naravno vrši najjeftinijim prijevozom. S druge strane, zdrava riba iz dubine mora (ne iz uzgojilišta) je na sat-dva vožnje od Zagreba, i može biti na tanjuru 2 sata nakon što je ulovljena. Ali se namjerno uništava domaće ribare da bi veliki mogli uvoziti smeće. Mogao bih o tome satima, ali nemam volje.

    Normalno mi je da poslodavac isplaćuje malu plaću kad vidi da to prolazi, ali mi nije normalno da se ljudima od rođenja usađuje misao da trebaju biti sretni ako uopće imaju posao.

    Ma otići ću u širinu, a ne tipka mi se toliko.

    Poanta mog posta je da pure capitalism ne postoji, a hibrid koji je u primjeni je katastrofalan. Također, dogma da blaga inflacija gura gospodarstvo naprijed je jedna od najvećih prijevara ikad. Kome se da tražiti, može ovoj webstranici potražiti članak u kojem sam napisao malo više o tome. Ne mogu se sjetiti koji je točno post, ali vezan je za tečaj dolara.

    Usput, ja nisam neki ogorčeni radnik na minimalcu nego svoj gazda koji dobro zarađuje.

    avatar

    12.06.2015. (06:52)    -   -   -   -  

  • abraham64

    Žao mi je ali nisu u pravu sa svojom logikom.
    Usporedi plaće u DM-u i konzumu.
    Nakon toga usporedi stil života vlasnika DM-a i Todorića.

    Početna premisa sa jabukama je potpuno ispravna.
    Todorić može sebi uzeti 10 jabuka, a radnicima dati 90,
    cijene bi u dućanima ostale iste, a radnici bi zarađivali možda 50% više.
    Šta bi falilo Todoriću, hm. mislim da jako malo.

    avatar

    12.07.2015. (11:39)    -   -   -   -  

  • Malena

    Odlicno! https://njihovprvimilijun.wordpress.com/

    avatar

    06.08.2015. (12:09)    -   -   -   -  

  • repina

    http://laganazarada2016.blog.hr/

    avatar

    21.03.2016. (20:57)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...