Komentari

gosponprofesor.blog.hr

Dodaj komentar (3)

Marketing


  • semper_contra

    Pretpostavljam da se pod T. Jakovina krije prof. Tomislav Jakovina. Inače iznesenom tvrdnjom mnogopoštovanog profesora se potpuno slažem. Ima tome već dosta vremena kako 'kuham' neki tekst na tu temu. Između ostalog u njemu bih spomenuo što je o problemu Rusije i Europe rekao u razgovoru koji je Bogdan Radica objavio u svojoj knjizi "Agonija Europe", talijanski sociolog i povjesničar Guglielmo Ferrero (objavljeni 1939):

    Jedan od najznanijih, ali malo zapaženih posljedica Svjetskog rata (misli se na Prvi op.s.c.) bio je slom Ruskog carstva. (Događaji) ponovo su bacila Rusiju u nutrinu Azije, postavile su između nje i zapadne Europe Poljsku...Od 1918. pa nadalje Europa je bez Rusije, ili s Rusijom koja, (....) više nije bila europska sila jer je više nisu zanimali ....europski odnosi i jer nije raspolagala sredstvima za utjecanje na Europu....Odnedavno Rusija pokušava postati europska sila utječući diplomatski, politički, pa čak i vojno na europske sukobe. napr. u španjolskom ratu.


    U nastavku Ferrero upozorava na opasnosti koje bi mogle proizaći iz gore navedene činjenice odvojenosti Rusije od Europe i kaže: “Nitko danas ne zna (1938.) što će sovjetska Rusija htjeti i moći učiniti u jednom važnom europskom sukobu koji bi sutra mogao izbiti. To je jedan od razloga koji čini da sav europski sustav, tako naporno postavljen mirovnim ugovorima (nakon prvog rata op. s.c.), ostaje neuravnotežen i pruža vrlo malo nade i povjerenja.

    Povijest se ponavlja, zar ne?

    avatar

    19.12.2014. (14:40)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    @ semper contra: Tvrtko Jakovina. Nego, u sutrašnjem 'Jutarnjem' bit će intervju s autorom 'Povijesti suvremene Rusije' pa pročitaj... Mislim da smo knjigu objavili u pravo vrijeme.

    avatar

    19.12.2014. (20:48)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    Hvala na obavijesti, ali bi vjerojatno i sam našao jer kupujemo - barem zasada - J.L.

    avatar

    19.12.2014. (21:57)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...