Komentari

nelinagustirna.blog.hr

Dodaj komentar (44)

Marketing


  • slatko grko

    obožavam smokvu , znam ponešto o njoj ali s gustom sam pročitala tvoj post :)

    avatar

    19.06.2014. (17:43)    -   -   -   -  

  • Čuvarica pinkleca

    smokve blistale kao zeleni smaragdi među kožnatim listovima.
    sa toliko si ljubavi i nježnosti opisala smokvu, nonu i djetinjstvo, da sam preko stručnog dijela jurila, ali sam se opet zadržala na fotki zelenih smaragda i onom kolaču....

    avatar

    19.06.2014. (23:39)    -   -   -   -  

  • rascijepano srce

    molim Vas ako možete proslijedite dalje

    Hvala Vam

    avatar

    20.06.2014. (08:30)    -   -   -   -  

  • Valcer

    Lipa ti je mama bila...
    Ajde, dobaci koju smokvicu :)

    avatar

    20.06.2014. (09:10)    -   -   -   -  

  • zahira

    hlib, hlib, hlib...

    avatar

    20.06.2014. (09:24)    -   -   -   -  

  • gustirna

    slatko grko - još jedna obožavateljica. :-))))
    čuvarica pinkleca - ah, stručni dio je nužno ali potrebno zlo, sve dobiva na vrijednosti kad se doda čarobni sastojak :-))
    rascijepano srce - proslijedit ću :-)
    Valcer - Fala. Zaista je i još uvik je lipa. :-))
    malo tu malo tamo - pogrešan naziv - viški HIB - nema slova L.
    Nisi jedina koja ga pogrešno naziva, čak su i u Meridijanima napisali taj naziv koji nije točan. :-)

    avatar

    20.06.2014. (09:45)    -   -   -   -  

  • Sjedokosi

    sve je ovdje lijepo: sjećanje, slike, stručno objašnjenje i HIB
    kako doći do hiba? jeo sam ga jednom davno :)

    avatar

    20.06.2014. (10:18)    -   -   -   -  

  • kamena

    uspomene obilato garnirane s pregršt podataka... kao torta sa puuuno šlaga :)... mislim da smokva mnogima budi sjećanja na minule dane...

    avatar

    20.06.2014. (19:17)    -   -   -   -  

  • gustirna

    Sjedokosi - do Hiba se može doći na Visu, a možda i u nekim trgovinama koji prodaju domaćeslične proizvode - znam da jedan privatnik na Visu proizvodi domaći hib za prodaju po spec.trgovinama.
    Više ne možemo ubacivati linkove u komentare, pa malo proguglajte - viški hib i naići ćete :-)
    kamena - Upravo tako :-))

    avatar

    20.06.2014. (19:49)    -   -   -   -  

  • malo ti malo ja

    Ako me netko želi počastiti neka mi donese koficu smokava,
    svježih, suhih, svejedno. Svake godine radim džem i slatko
    od smokava, koje mi je među kraljicama slastica. Iskreno, o
    smokvi, osim plodu, drvetu ispod kojega je vučica dojila Romula
    i Rema i biblijskom smokvinom listu, nisam baš nešto znala,
    eto, sada znam i jedva čekam Petrovače na pazaru.
    Za djetinjstvo me veže veliko stablo murve i kostele, uz kuću
    murvu nemam, ali kostela ima. Dok ona raste i buja dotle ću
    biti živahna, barem nešto živo što vraća u djetinjstvo.
    Kao i obično, tvoj topli stil grije mi dušu, hvala ti:)))

    avatar

    21.06.2014. (16:35)    -   -   -   -  

  • Neverin

    nemaš pojma koliko si me obradovala ovim tekstom. Smokva je u mojim planovima za Brseč nakon češnjaka. Kaže jedna talijanska poslovica: non mettere tutte le uova nello stesso paniere, nemoj stavljati sva jaja u istu košaru, u smislu da treba svoje snage investirati u više toga tako da ne ostanemo zatečeni ako jedna od tih propadne.

    Inače pročitao sam u Liburnijskim temama iz 1994 kako su ljudi bili kao smokve. Za sebe bi odabrali mjesto za življenje na kamenu jer je plodna zemlja bila prevrijedni resurs da biš na njoj sagradio kuću.

    avatar

    22.06.2014. (15:37)    -   -   -   -  

  • odmak

    Svaka je naša dalmatinska kuća imala bar jednu smokvu. Moji su doma prali flaše s grančicom i lišćem smokve. Morale su biti savršeno čiste za novo vino.

    avatar

    22.06.2014. (18:41)    -   -   -   -  

  • gustirna

    malo ti malo ja - kuća bez stabala okolo je gola kuća, bez duše, bez skrovite sjenice u kojoj možeš naći svoj mir i svoj hlad. :-) Je, i koštele su bile prilično zastupljene zbog bogate hladovine, a o murvama sam već sve rekla prije par godina. :-) Hvala i tebi.
    neverin - Zašto nakon? Stablima treba vremena da narastu i daju plod, pa bi rekla da možda smokvi daš prvenstvo, a češnjak možeš uvijek i svake godine zasaditi ispod smokve. :-)))
    odmak - tako je. Ovo za pranje flaša sa smokvinim liščem nisam znala.:-) Moji su prali flaše i demižane sa crikvinom. :-)

    avatar

    22.06.2014. (20:15)    -   -   -   -  

  • Valcer

    O, blogerice tjedna, ovaj tjedan je tvoj!

    avatar

    23.06.2014. (07:53)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    Čestitka na temi tjedna. Zasluženo! :)
    Imam jednu malu smokvu.... i bolje da ti ne pričam što sve izvodim da je održim na životu preko zime. :)

    avatar

    23.06.2014. (08:48)    -   -   -   -  

  • modrinaneba

    volim smokve...Tvoje so sigurne bolje nego one što jih kupim..ali uvjek gledam da so ljepe...volim zelene i tamne (viola)...a onaj kolač dole na sliki...dal ima recept...Pozdrav!!!

    avatar

    23.06.2014. (09:18)    -   -   -   -  

  • Sjećanje i osvrti

    Čestitka na blogu tjedna!
    I mi smo imali dvi velike petrovače ili BLEKINJE (krupni, loptasti plodovi). Bile su posebno drage jer prve dozrijevaju, a sad su mi najdraže bilice (svitlo zelene), koje su i za sušenje najbolje! Imam isprid kuće jednu modruju (tamno zeleni plodovi), susjed ima crnicu (tamno ljubičaste, kao patliđan iliti balancana).Poznate su mi još i zimice (jesenske, pred zimu!) i latinke, koje su nekako staklaste, vodenaste i najmanje mi se sviđaju. Ovo su nazivi koje sam čula u djetinjstvu, a stručne ne znam.
    Sićan se da je moja baba Ive radila "kunfet" od smokava i to mi se sviđalo! Sad kad ja radin kotonjadu od dunja (ili, po makarsku, kunja) sitin se babinog kunfeta, slične konzistencije. Moja teta Luce je sušila smokve na teraci i na rubu skalina, pa bi ih na kraju točala u moru (Ja ih "prođen" kroz vruću, dobro slanu vodu), a moja mater nije ništa prerađivala jer bi nas sedmoro sve friške poili. Nešto bi usput konzumirali turisti i gundevaji (skarabeji).

    avatar

    23.06.2014. (09:44)    -   -   -   -  

  • windfuckersister

    Volim smokve. A sjećam se onih malih tamno ljubičastih, gotovo crnih. Te su bile slakte kao med. Nekoliko puta sam ih vidjela na tržnici, ali to nije više to.

    avatar

    23.06.2014. (10:34)    -   -   -   -  

  • gustirna

    Valcer - Hvala, bar ćete se najest virtualnih smokava. ;-) jer osim smokava ništa više nemam za ponudit za ovaj tjedan. :-)
    Dona - Mogu mislit kako joj je hladno. Ipak, uz tvoju ljubav - preživjet će. :-))
    modrinaneba - Ah, mojih već odavno nema...ovo su sjećanja iz djetinjstva - i ja ih kupujem ili degustriam one zaboravljene u polju. :-))
    Kolač na slici nije pravi kolač, to je narezani hib - pogača od suhih smokava koja se radi tako da se osušene smokve samelju, doda se sjemenki koromača, malo rakije, zamijesi, oblikuje pogača kao kolut malog sira i ostavi da se još prosuši na zraku - zaštiti od nametnika sa lovorom, ružmarinom i pod mrižicu-može i u maškadur).
    sjećanja i osvrti - Hvala :-) - eto kod vas blekinje, na Visu - mlekinje, volim ta domaća imena, pa i ja najvolim bilice ili pojarice i nemam pojma kako se stručno zovu - možda je to ta zamorčica koja je dobra za sušenje? Kunfet od smokava bi moglo bit nešto slično viškom hibu, bar se meni tako čini. :-))
    windfucker - te tamnoljubičaste nisam imala prilike gustat u djetinjstvu, nije ih bilo u mojoj okolini, a nema ih ni sad. Na pazar je teško naići na voće onih okusa koji su nam ostali iz djetinjstva. Meni je uvijek najslađa smokva ubrana sa nekog starog stabla u polju i konzumirana odmah-čim ode u krtole i na pazar-više nije to to. :-)

    avatar

    23.06.2014. (13:36)    -   -   -   -  

  • fra gavun

    Nisam mogao odoljet, još žvaćem sušene od lani a ne bi da nisam
    krenuo čitat tvoj post. Svježa mi je najdraža ona prva, pa kad su
    skroz zrele i one na kraju kad prekopajem po stablu kao 'Šerlok' ne
    bi li koju ćopio. Što se hlada tiče pod smokvom mi je drago....
    Čestitke na visokoj 'tituli'!:)

    avatar

    23.06.2014. (17:52)    -   -   -   -  

  • Bookeraj

    smokve. gajim neprirodnu strast prema smokvama, ljubav je prvo planula sa sušenima, ali u posljednjih nekoliko godina jurim i one svježe, s drveta.

    avatar

    23.06.2014. (21:45)    -   -   -   -  

  • gogoo

    Lijepo rečeno o vrijednim smokvama, a mislim da su se rimski robovi zdravije hranili nago sada naši mladi. Imam u Novome dosta smokava, još nisam pojeo džem od lanjskih. (mislim da je pr. kratica za prije i prezime).

    avatar

    24.06.2014. (14:10)    -   -   -   -  

  • geomir

    Sad znan di ću naučit čoguoda o smokvima,
    a ti dojdi i ber moje.
    http://geomir.blog.hr/2013/08/index.html#dan28

    Ja ih još vadin iz dubokog i zobjen hi!! :-))))

    avatar

    24.06.2014. (15:01)    -   -   -   -  

  • double-trouble

    smokve obožavam od prije par ljeta kad sam imala prilike brati ih iz apartmanske sobe... često mi je to bio doručak :-)

    avatar

    25.06.2014. (01:13)    -   -   -   -  

  • Nike

    Divan post, hvala na osobnoj priči, ali i stručnim informacijama.
    Imala sam i ja smokvu u dvorištu, ali odavno je nema (bila je to divlja smokva čiji plodovi su bili rijetki i nisu baš bili jestivi), ali isto sam je voljela.. a na otoku, kad god sam se vraćala s kupanja, stala bih kraj koje smokve koja je rasla uz cestu i ubrala bar 2-3 da me malo okrijepi prije večere.

    avatar

    25.06.2014. (17:02)    -   -   -   -  

učitavam...