Komentari

plasticno-je-fantasticno.blog.hr

Dodaj komentar (7)

Marketing


  • Valcer

    Ti si baš odlučio da razmišljamo stalno o plastici :)

    avatar

    28.03.2014. (07:07)    -   -   -   -  

  • Čuvarica pinkleca

    jutreko....a ,da mi daš neki laganini za jutro ?....monomer, bioizvorna, kompostabilna plastika....OK, jasno si napisao, ali ja danas jednostavno ne želim misliti na niš ( kao da druge dane mislim, moš misliti )...tebi pozz

    avatar

    28.03.2014. (08:43)    -   -   -   -  

  • Nisa

    Gledam malo stranicu life without plastic i vidim da imaju neka skroz zgodna nadomjesna rješenja ( ne vrijeđam,ne vrijeđam samo su zgodna :-)) i onda vidim ovo

    You're called Life Without Plastic – so why do some of your products have plastic parts?

    Therefore, some of our products do feature plastic parts, but these parts are made of high quality, stable plastics and will have little or no contact with your food or beverage.

    Malo me nasmijalo :)) ali kanađani su to :))))

    avatar

    28.03.2014. (09:47)    -   -   -   -  

  • NF

    ma daj, nemoj mi sad i bioplastiku, preskupe su bio stvari ;)

    avatar

    28.03.2014. (12:36)    -   -   -   -  

  • Plastik

    @Valcerica - da, ne s lošom namjerom, ali o plastici se treba razmišljati - kako je koristimo, koliko, kako se odgovorno odnositi prema plastičnim predmetima i na kraju kako je odložiti kako bi i dalje bila korisna. Upravo koliko je plastika svakodnevna, toliko i naše razmišljanje treba biti o njoj, dok nam neki prihvatljivi i odgovorni principi ne postanu dio svakodnevne rutine.
    @Čuvarice - nemoj se opterećivati vrstama, nazivima i ja se zbunim pa mi se javi moj profesor koji me ispravlja. A tebi je znaš što već činiti. A mi ćemo gledati i čitati :-).
    @Nisa - da zgodna su rješenja, ali jesu li ekološki, ekonomski, energijski prihvatljiva? A kad kažem ekološki prihvatljiva onda mislim na cijeli životni ciklus tog predmeta. Od pridobivanja sirovine pa do konačnog zbrinjavanja. Jednostavan primjer - tekstilne iliti ga pamučne vrećice koje nam toliko naturaju kao super eko rješenje. Pamuk se danas uzgaja na 3 % svjetske obradive površine, a taj uzgoj se održava s 25 % svjetske proizvodnje pesticida i herbicida. Jedna pamučna vrećica ili točnije bi bilo reći tekstilna torba potroši, zagadi 2700 litara vode ili da se može usporediti: 1 tona plastičnih vrećica potroši oko 200 litara vode, 1 tona pamučnih vrećica potroši 10 do 17 milijuna litara vode. To je samo jedan od bezbroj detalja o kojim zeleni ne žele niti čuti, a kamo li argumentirano raspravljati.
    Ako imaš volje i vremena pogledaj post: Zašto ne treba oporezivati ili zabranjivati plastične vrećice?, vjerujem da ćeš naići na cijeli niz detalja o kojima nisi ni razmišljala, ali svakodnevno su prisutne.
    I na kraju, svi ti borci protiv plastike u stvari su trgovci nečega drugoga - ili papirnatih vrećica, ili platnenih, ili staklene ambalaže, pa kako je jednom rekao jedan naš stručnjak g. Ferdelji: "Plastični proizvodi, uključujući i plastične vrećice su vrlo konkurentan proizvod u svakom pogledu (cjenovno, kvalitativno, ekološki, praktično) pa proizvođači proizvoda od ostalih materijala, koji ne mogu dostići takvu konkurentnost, vape za uvođenjem nameta ili zabrana na plastične vrećice". Ili se služe ovakvim metodama - otvore web portal pa prodaju svoje proizvode, napadajući plastiku.
    @NF - slažem se, bez brige, te je bioplastike manje od 1 % ukupne svjetske proizvodnje plastike i skupa je, a ne samo to nego nije ni ekološki prihvatljivija od one klasične, fosilne plastike. Samo jedan detalj: pored toliko gladi u svijetu, zar ćemo saditi kukuruz ua proizvodnju sirovine za plastiku ili ćemo saditi isti taj kukuruz za ljudsku i stočnu hranu, a plastiku proizvoditi od ostataka nafte i plina, koji su u protivnom neiskoristivi i da nema petrokemijske proizvodnje završili bi u dimu naših plamenika ili auspuha.

    avatar

    28.03.2014. (13:32)    -   -   -   -  

  • Nisa

    svi ti borci protiv plastike u stvari su trgovci nečega drugoga -da,proučavajući malo onu stranicu ustvari shvatiš kamo vodi sva ta "briga" oko okoliša i "opasnih" plastičnih materijala.
    Proučit ću naravno,volje imam...eto,zainteresirao si me za plastiku oko nas i naučio o stvarima o kojima mi nije ni palo na pamet razmišljati

    avatar

    29.03.2014. (10:52)    -   -   -   -  

  • Plastik

    @Nisa - moja namjera, misija ispunjena. Hvala ti.

    avatar

    31.03.2014. (12:25)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...