Komentari

vajrapani.blog.hr

Dodaj komentar (11)

Marketing


  • odmak

    Koja smjelost cijele jedne obitelji. Što su moja putovanja? baš ništa. Sigurnost i već uhodane rute.

    avatar

    10.02.2014. (07:38)    -   -   -   -  

  • jelen

    Roerichovi su bili jedna zaista posebna obitelj, sigurno među najvećim velikanima duhovne povijesti čovječanstva. Nikolaj i žena mu Elena te sinovi Jurij i Svetoslav. Nažalost čovječanstvo 20. stoljeća nije bilo ni na približnoj takvoj razini, dragocjeni, ajmo reći kozmički moment toga doba kojeg su Roerichovi tako živo osjećali, protraćen je i onda se dogodilo sve to što se već dogodilo… za ispravno vrednovanje takvih ljudi i njihove baštine još će puno vremena morati proći.

    avatar

    10.02.2014. (15:06)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    Bome, prilično uzbudljivo. Stvarno je bila potreban dobra doza neustrašivosti... a i moraš se roditi posebnim, za posebna djela. To je Božji dar, mislim si.
    kad bolje razmislim, mi smo stvarno dijelom kulture koja ubibava duh i tijelo u pasivu...najviše cijenimo vlastiti ugodu i sigurnost.

    avatar

    11.02.2014. (16:49)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    Ima nas koji ipak volimo i lokalno-gelipterske ekspedicije.
    :)))
    nisam duuugo čula riječ gelipter :)

    avatar

    11.02.2014. (16:55)    -   -   -   -  

  • jelen

    Dogma je jaka- naš svjetovni svakodnevizam :-( nekim rijetkim i iznimnim pojedincima njihova povoljna karma dopušta da dotaknu nešto više od toga, nešto izvan kolektivne autohipnoze. Takvima odajem štovanje jer su ga zaslužili. Roerichi su bili takvi.

    avatar

    11.02.2014. (18:54)    -   -   -   -  

  • Neverin

    kakva avantura, zjapljeno sam pročitao priču

    avatar

    12.02.2014. (00:41)    -   -   -   -  

  • jelen

    da, a ima u drugoj knjizi tj. Roerichovom putnom dnevniku "Altaj-Himalaja" još detljnije opisan taj prijelaz prijevoja Neiji i (ne)zgode s banditima.

    avatar

    12.02.2014. (16:13)    -   -   -   -  

  • Lisica Mica

    Što je nekad značilo putovanje! Čak i kroz naš "običan" svijet, tzv. civilizaciju recimo putovanje otvorenom kočijom, a pada kiša.
    Jako zanimljiv post.

    avatar

    14.02.2014. (22:31)    -   -   -   -  

  • jelen

    Upravo tako! Ništa bez doze avanturizma! Pa i danas, ako ideš s traktorom bez kabine kad se sprema pljusak to je vrlo uzbudljivo :-))

    avatar

    15.02.2014. (18:28)    -   -   -   -  

  • Vilko

    Iz serije knjiga "Agni Yoga" izdavačke kuće MBM Preko - Zadar imam vrlo neobičnu knjigu "Hijerarhija" Helene/Elene/Jelene Ivanovne Roerich, a svojevremeno sam čitao još dvije, jednako neobične njene knjige "Srce" i "Lišće vrta Morye". Mnogi je po stupnju evolucije smatraju jednakom velikoj H.P.Blavatskoj, Jidduu Krishnamurtiju ili Isusu u vrijeme razapinjanja na križ, iako je do neke mjere ostala u sjeni svog slavnog muža, slikara Nicholasa. U ili na Wikipediji o njoj stoji i ova rečenica: "Nicholas Roerich and their sons thought highly of Helena Ivanovna, and considered her a spiritual leader and keeper of family’s foundations." Gore pomenute njene knjige "Hijerarhija" i "Srce" teške su za čitanje, otprilike kao da čovjek treba biti u visokom stanju svijesti da bi uopće mogao shvatiti, ili ući u fokus njenih misli. Njena je referentna točka visoko iznad razumijevanja prosječna čovjeka. Zadnjih mjeseci na vertikalnim površinama oko zagrebačkog HNK viđam mnogo crnih trokrugova u formaciji trokuta; nalaze se posvuda i baš me zanima tko je to i s kojim ciljem polijepio. Ima ih manjih i većih, čak i minijaturnih. Nisam čitao putopise Roerichovih, ali sam uvjeren da su na svojim putešestvijama imali zaštitu Mahatmi.

    avatar

    18.02.2014. (23:03)    -   -   -   -  

  • jelen

    Da Elena Roerich (rođena Šapošnikova) koja je postala Helena kad su napustili propalu carsku Rusiju i otišli na Zapad, ona je vrlo zagonetna i fascinantna osoba. Njeno porijeklo je iz plemićke obitelji u kojoj je bilo puno uglednih ljudi. Očeva strana je došla iz Latvije na poziv Petra Velikog i rusificirali su se i uzeli ime Šapošnjikov. A majčina strana je stara plemićka obitelj, (u nekom rodu joj i kompozitor Modest P. Mussorgski.) A ta plemićka obitelj budući da je tako stara ima tatarsko-mongolske korijene iz onih vremena 13. stoljeća.
    Ono što je vrlo interesantno je da je isto tako i Nicholasov otac bio Latvijac, a majka iz ruske plemićke obitelji s tatarsko-mongolskim korijenima.
    Prezime Roerich pak povezuje se s Rurik i neki istraživači tvrde da potječe od povijesnog Rurika, Vikinga – Varjaga koji je osnovao državu Rus'. Prema povijesnim zapisima pleme Varjaga koje se nazivalo Rus 862. pod vodstvom Rurika (Rorik tj. oblik imena Roderick) je ustanovilo grad Novgorod, a kasnije su osvojili Kijev i ustanovili veliku državu poznatu u povijesti kao Kijevska Rus'

    Još prema nekim vrlo egzotičnim teorijama koje sam čuo u Mongoliji Varjagi su možda putovali i puno dalje na istok čak do područja velikih jezera na sjeverozapadu današnje Mongolije. Ali to su neke vrlo nevjerojatne špekulacije, koje spominjem samo kao kuriozitet.

    Što se tiče duhovne strane osobe Helene Roerich i linije učiteljskih figura koje spominješ.
    Cijela ta linija meni osobno nije osobito bliska iako nešto znam o njima i vrednujem sve te ljude kao legitimne duhovnike.
    Meni su Roerichi bliski kao dokumentaristi i putopisci krajeva vezanih za povijest buddhizma u Centralnoj Aziji. Nicholas se smatrao buddhistom na neki svoj način, a njega općenito smatraju prvim buddhistom nominiranim za Nobelovu nagradu za mir, a nominiran je čak tri puta tijekom '30 ih, nepravedno nagradu nije dobio.
    Tijekom zimovanja u Ulaan Baataru/Urgi 1926./27. Helena Roerich je završila svoju knjigu „Foundations of Buddhism“ i ta knjiga je tamo prvi put tiskana prije nego su krenuli dalje na ekspediciju. Imao sam jedan primjerak te knjižice na engleskom, koji sam donio odande 2010., ali sam poklonio ne pročitavši ju. Isto tako Roerichovu „Shambhalu“ sam isto poklonio, ne znam što mi je onda bilo, valjda sam ušao u nekakav period prezasićenja Roerichima!? Na svu sreću taj period je sad prošao ;-)

    Ovo o trokrugovima po Zagrebu je jako intrigantno, svakako to pokušaj istražiti i dokumentirati! :-))

    avatar

    19.02.2014. (15:07)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...