Komentari

lousalome.blog.hr

Dodaj komentar (12)

Marketing


  • Anima Sinistra

    Jako dobro! U sridu! Ja bih još samo dodala da,pošto je Majka društveni ideal koji se mora ispuniti, mnoge žene ulaze u veze, potom u brakove makar i sa totalnim bezveznjacima ili smradovima samo kako bi postale Majke. Poslije bude razvod.

    avatar

    20.12.2013. (17:39)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    Tvoj me post sjetio na moja dva, stara...

    2) Živjeti s istinom, u kojem se (između ostaloga) kaže:
    '''Dodirni me ispod stola koljenom
    Generacijo moja
    Ljubavnice'
    Tako kako Arsen izgovara ovo ljubavnice – s toplinom – s nježnošću – kao kompliment i stavljanje na poseban pijedestal – tako se to inače baš i ne izgovara, kao što znamo. 'Mi kažemo 'ljubavnica' i više ne vidimo patos iz kojega je ova riječ dospjela u nizine ironije – duboko ispod poštivanoga srednjeg položaja neljubljene. Duh jezika hoće da ljubavnica bude ona koja je pala. No kad bi se žene koje su ljubljene zvale 'uzvišenima', naša bi kultura i takvo ime uskoro obavila velom poruge.' Kraus ukazuje na taj apsurd po kojem je biti voljena, ljubljena, nešto loše i dostojno osude.
    Zar je ljubav grijeh? Može li ljubav ikada biti grijeh?''

    1) Nećeš se predomisliti!, u kojem se (između ostaloga) kaže:
    ''posredstvom društvenih normi žena zadržava pravo da, odlazeći od partnera, i djecu odvede sa sobom... čime se sve mijenja u pogledu moralnog dojma. Uzalud biste stoga ovdje od mene tražili političku korektnost u jeziku i potpunu rodnu analogiju, kad rodne razlike nisu izbrisane ni iz običajnog prava, niti de iure. O ravnopravnosti spolova tu nema ni govora. Muškarac kojem više nije do ostajanja sa svojom ženom, ipak je svjestan da društvo daje majci pravo prvenstva na ostajanje s djecom i da bi ih svaki sud po defaultu dodijelio njoj, a ne njemu. Prisiljen računati s tom činjenicom, pater familias se pri vaganju odluke o napuštanju suočava s gorom slikom o sebi nego što bi se majka suočila u istoj situaciji; on nam se odmah ukazuje u svjetlu 'sebičnosti', 'neodgovornosti', dok se u analognom slučaju žena ne mora opterećivati kako će to s moralnog aspekta po nju izgledati. Pošto će povesti sa sobom djecu, isključeno je da bi ona to samo iz trivijalnih ili pustopašnih motiva; štoviše, odmah nam daje razloga vjerovati da je sigurno s nekim debelim razlogom, etički košer motivirana – ta što ju je to takvo moralo nagnati da ode sama s djecom? – samo nešto jako strašno – bit će da je on onda neki totalni nepodnošljivac ili nasilnik kad nije imala drugog izlaza nego da ode. Muškarac, pak, pošto sa sobom ne vodi djecu, očito odlazi kao ljigavac i gad: on, dakle, odlazi uživati (a ako je nešto neoprostivo, onda je to uživanje) – odlazi iz razloga vlastite komocije, da izbjegne odgovornostima ostajanja sa ženom i brige za djecu, radi slobode da trči za suknjama itd. Ukoliko bi se, međutim, namislio povesti djecu sa sobom – bilo bi još gore; tek bi tada ispao nezajažljivi, odvratni divljak koji bi bio spreman djecu odvajati (otimati) od majke, pogaziti onaj sveti zakon 'daj dite materi'. To ne da mu ne bi bilo dopušteno, nego bi dobio po glavi što mu je takva ideja uopće pala na pamet. Summa summarum: od trenutka kada zajednički dobiju djecu, u bilo kojem scenariju osim onoga u kojem ostaju skupa kao obitelj, muška strana je do grla u skandalu. Stvar neizbježno završava, u bilo kojoj varijanti, time da je žena moralno palac gore, Oličenje Vrline, a on moralno palac dolje, Ljigavi Gad, guyscum. Za razliku od majke, pater familias više nema nijednog praktično mogućeg načina za iskoristiti svoje teoretsko pravo da ne bude s onom s kojom više ne želi biti, bez da to bude po cijenu moralne anateme.
    Kada bih trebao izdvojiti dvije naše ponajbolje mlade glumice, koje se osim toga ističu i ugodom koju pričinjaju očima (barem mojima), bile bi to Nataša Janjić i Zrinka Cvitešić. No, dvije talentirane gospođice imaju još nešto zajedničko – unatrag dvije godine upale su u istu vrstu skandala, kojega se u oba slučaja žuti mediji nisu mogli zasititi. I u oba slučaja s oženjenim muškarcima slash očevima također prisutnima na Sceni.''

    avatar

    20.12.2013. (18:03)    -   -   -   -  

  • povuci-potegni

    Svaka čast, da sam tražila bolji post, ne bih ga našla. Na vrlo zanimljiv način si opisala istinu. Jel to autobiografski ili? čisto iz znatiželje pitam :)

    avatar

    20.12.2013. (19:13)    -   -   -   -  

  • Sfera

    Ne bi se baš složio sa svime Ne mislim da je ljubavnici lakše kad postane majka. Istina ona u očima okoline od kurve postane svetica ali i dobije dijete koje će ona sama odgajati a ne okolina.

    avatar

    20.12.2013. (19:34)    -   -   -   -  

  • šumarKA

    bračne prevare su svuda oko nas. negdje sam pročitala da je katkad potreban i treći da se brak održi. tko u trokutu ili četverokutu dobija, a tko gubi teško je reći. u takvim vezama ima puno patnje i smatram da ih se treba kloniti. da, znam, kad se zatelebaš ko kakav balavac/ica teško je racionalno razmišljati i izbjeći dugotrajna čekanja da ljubavnik/ca napravi taj korak i izađe iz braka. a godine idu i ne mogu se vratiti.
    veličanje majki, o da, one su bez grijeha i nikad ne postaju ljubavnice. mo'š mislit. :-)

    avatar

    21.12.2013. (09:31)    -   -   -   -  

  • Igniss

    Uz to se ljubavnica suočava s iracionalnim poimanjem odgovornosti u Hrvata/Hrvatica. Naime, ako ona spava s oženjenim muškarcem, supruga koju taj muškarac vara će u 90% slučajeva okriviti ljubavnicu, a ne muža. Znaš ono, "ta droljica, flondra, štraca" koja je zavela mog muža (koji nije ništa kriv).

    I obrnuto, ako ljubavnik kara nečiju suprugu, prevareni muž će doći s baseball palicom ljubavniku, a suprugu proglasiti oličenjem čednosti koje je on debil brutalno zaveo (vjerujem da su riječi "nastavio brutalno nasrtati na nju" stvarno bile nedavno upotrijebljene u slučaju Zlatka Marića i Nevie DeLalle).

    U oba slučaja je odgovornost pogrešno prebačena na stranu koja samo prisustvuje događaju i vrlo je zamjenjiva , umjesto na onu stranu koja se nekome svečako zaklinjala da će izvršiti nešto (u ovom slučaju vjernost - s ovim ne mislim reći da je vjernost nešto što je per se idealno, samo da bi se ljudi trebali držati obećanja jer ih nitko nije prisilio da se na nju zaklinju).

    Ovo "Nećeš se predomisliti" što je Pero napisao isto potpisujem. Taj oblik licemjerja je potrebno isticati dok se obiteljskim institucijama i onima koji su ih formirali kao odraz svog razmišljanja ne zgadi.

    avatar

    21.12.2013. (09:59)    -   -   -   -  

  • Dnevnik toka misli

    Ovaj tekst sam već negdje pročitala, prije jedno pol godine tu na blogu, možda nije bio identičan od riječi do riječi, ali definitivno su svi bitni elementi skup sa poantom bili prisutni. Pamtim, ne svojom voljm, svašta, ali nažalost se ne sjećam tko je bio bloger koji je tekst napisao. Ne kažem da si ga kopirala, ali mi je fascinantno kako različiti mozgovi mogu doći do iste priče, nešto kao kod znanstvenika na različitim krajevima svijeta koji dođu do istog otkriča. Je li moguće da i društevni svijet kao i fizikalni ima samo jedno točno rješenje, jednu poantu?

    avatar

    21.12.2013. (10:49)    -   -   -   -  

  • Ciciban

    vrijednost zene se mjeri po tome je li rodila ili nije. osjetih ovo i na svojoj kozi. ljubavnicke sfere su za one za koje je ljubav umjetnost, sve ostalo je za obicno krdo

    avatar

    21.12.2013. (12:01)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    Radi se, k tome, o seksualnom puritanizmu karakterističnom (nimalo slučajno) za totalitarne političke puritanizme. Što je neki poredak totalitarniji/fašističkiji, više će inzistirati na Čednosti, Čistoći žena, te im seksualnost tolerirati isključivo u službi ideala prokreacije, Obitelji, tj. proizvodnje budućih novih vojnika partije.
    Npr. kako je to bilo u NDH: ''U sklopu poticanja obiteljskih vrijednosti i nataliteta, organizirani su Dani majke i djeteta, prilikom čega su održavana skupna krštenja, a supruge vodećih ustaša i dužnosnika su bile kume djeci. Strogo su zabranjeni pobačaj i prostitucija te poticanje na ta nedjela. Kršenje zabrane kažnjavano je strijeljanjem. Za žene je organizirana i Ženska loza ustaškog pokreta. Prema ustaškoj ideologiji, dužnosti žene bile su majčinstvo i intelektualni rad. U pojedinim publikacijama oštro se kritiziralo sve žene koje još nisu postale majke ili to čak ne žele biti. (...) Država je pokušavala kontrolirati fizički izgled i ponašanje žena: 'nemoralno' oblačenje (suknje preko koljena), šminkanje i pušenje, pogotovo zaposlenim ženama, nije bilo zakonski dopušteno.''

    avatar

    21.12.2013. (12:35)    -   -   -   -  

  • brod u boci

    Ima nešto u tome, pogodak na pravo mjesto ;-)

    avatar

    21.12.2013. (14:07)    -   -   -   -  

  • križar

    Dušice draga, svako ti dobro želim i onako u povjerenju ja sam ti žena, majka, kraljica, ljubavnica,alkemičarka, izumiteljica Bozona( Na dnevnoj razini), vjernica i nevjernica, ANĐEO I VJEŠTICA,prijatelj i neprijatelj, sluga i gospodar jer ja sam žena. JA SAM ČOVJEK.

    avatar

    21.12.2013. (19:56)    -   -   -   -  

  • svezanju

    Odličan tekst koji gađa ravno u sridu! U potpunosti se slažem s Anima Sinistrom.

    avatar

    18.06.2016. (16:16)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...