Komentari

vajrapani.blog.hr

Dodaj komentar (32)

Marketing


  • Goga i Mario

    ...taman ti ostavih komentar na prethodnom postu, a ti objavio novi post :)... pročitat ću ga kasnije, umorih se od čitanja zadnjeg posta, malo odmora mi treba :)... pozdrav...

    avatar

    28.07.2013. (13:30)    -   -   -   -  

  • jelen

    Da, kad tebe/vas dugo nema, ja isto dugo ništa ne pišem i onda kad se konačno potrefimo odmah nastane gužva :-)

    avatar

    28.07.2013. (14:12)    -   -   -   -  

  • Vilko

    Prije smrti želio bih obići Velebit i sve dalmatinske otoke.

    avatar

    28.07.2013. (14:19)    -   -   -   -  

  • jelen

    Mene nekak ne vuče na otoke, more općenito nije moj prirodni areal :-D ali Velebit to se mora pa makar na silu ;-)

    avatar

    28.07.2013. (14:27)    -   -   -   -  

  • lion queen

    Predivne fotke i predivna šetnica. Ja sam odradila potez Zavižan - Mali Alan i bio mi je to jedan od najljepših pohoda planinarskim stazama. Što se tiče poskoka, prije pet-šest godina sam logorovala u podnožju Velebita, svakodnevno se spuštala do mora u kupaćem, gojzericama na nogama i sa planinarskim štapom u rukama. Obzirom da je to prirodno stanište poskoka, ispred sebe sam stalno lupkala štapom i u svih tih tjedan dana niti jednog nisam vidjela. Životinje zbrišu kad čuju da netko dolazi i još k tome lupa štapom :) Hvala ti za ove krasne fotke, obnovio si mi sjećanje na sve to.

    avatar

    28.07.2013. (14:39)    -   -   -   -  

  • jelen

    Ovaj put ipak nismo vidjeli poskoka, jedino kad sam ga na Velebitu vidio je bilo prije dvije godine u spustu s Vaganskog vrha i to je bilo već nisko dolje pred kanjonom Paklenice. Prije 11 godina vidjeh i kravosasa ali to je bilo na Platku, na povratku s Risnjaka.

    avatar

    28.07.2013. (15:01)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    Prekrasno, drago mi je da si išao!
    Sigurno je divno ići kad te netko iskusan vodi, voljela bih da imam neke sposobne oko sebe, a ne kilavce koje ja moram natezati u prirodu, a kamoli kakav višednevni izlet...

    No dakle, gavran vas je pozdravio u startu... naravno- povoljan znak, ak se mene pita, dobili ste blagoslov Planine za slobodan ulaz i prolaz njenim tijelom. :)
    Nadalje, kad kažeš da nisi stigao praktički ništa razmišljati i baviti se duhovnim, pa , mislim da to možda nije bilo niti potrebno- možda si baš nerazmišljanjem i okupiranošću savladavanjem fizičkih zahtjeva pustio svoj Duh da se slobodno hrani i luta do mile volje- to je pravo punjenje baterija.

    Moja ljubav prema hodanju razvila se baš iz toga što , nakon nekog vremena, uz bilo koje društvo, čovjek zapadne u neko meditativno stanje hodanja bez razgovora ,bez razmišljanja....
    To je ,po meni, jedan od glavnih motiva Hodočašća...(a i ime samo govori za sebe)

    Ne mogu vjerovati da ste naišli na snijeg!!!! Na prvoj slici gdje ga se vidi, mislila sam da osoba na slici soli oko sebe :))) -nije mi bilo jasno što gledam...
    znam da se na Planinu mora ići s pravim obućama i odjećama, možda ćemo , zbog vremenskih promjena, morati dodati k tome 'i rezervnim skijama'..

    I na kraju , ovo si stvarno lijepo rekao: Treba vrednovati ulogu Velebita kao hrvatske svete planine jer sveta je zaista, to je pravi hram u kojem čovjek čak i svojim grubim neznalačkim osjetilima može iskusiti nešto od povezanosti sa prirodnim elementima. Kako čudesni svijet krša i stijena prirodno dolazi u postojanje kroz spajanje uzroka i uvjeta, kao što i sve drugo dolazi u postojanje na taj način od najsuptilnijih kvantnih razina gdje je sve jedno i nema odvojenosti čovjeka, kamena i neba pa sve do fluktuacije na površini grubotvarne iluzorne stvarnosti gdje se isječeni iz te kvantne jednote bakćemo u neznalačkom deliriju privatno paušalne ego/emo percepcije.

    avatar

    28.07.2013. (16:01)    -   -   -   -  

  • šumarKA

    nasmijah se - nekim rojžicama i pelinu. :-)) ja ne objavljujem slike bilja ako ne znam o kojoj vrsti je riječ. :-)
    inače. lijepa tura... ma sve su ture po velebitu lijepe. :-)

    avatar

    28.07.2013. (16:14)    -   -   -   -  

  • jelen

    @Lilianke: snjegača smo vidjeli opet sljedeći dan u još većim količinama, ali taj je bio u malo većoj vrtači i nije se moglo dolje do njega, slika bude u sljedećem nastavku. To su trajni velebitski snjegovi koji se ne uspijevaju rastopiti između dvije zime, a prošla je bila dosta snježna, nadam se da bude i ova zima takva i tako par stoljeća dok ne zaplovi neki ledenjak s Velebita na more da malo rashladi kupače :-)

    Na Kozjaku mi je malo splasnuo polet jer nisam baš bio u top formi i taj prerani umor već u tako ranoj fazi ekspedicije mi je kvario doživljaj. Tek gavranovo graktanje me onda smirilo i razvedrilo jer više nisam razmišljao o lošoj kondiciji nego o lijepoj priči iz biografije jednoga od ranih Dalaj Lama, mislim da petoga ali ne sjećam se točno, kad je bio mali dječak kako je u par navrata veliki crni gavran otjerao nekakve opasnosti od njega, isto se ne sjećam detalja da sad ne tražim u knjizi… Uglavnom gavran iz priče ispostavilo se da je bio Mahakala, jedan od osam protektora Dharme. Od onda su mi gavrani super ptice i uvijek me veseli kad ih vidim i čujem :-)
    A kad velim da nisam puno razmišljao, sad nakon tjedan dana jasno mi je da sam razmišljao zapravo neobično puno, ali sve nekak prirodno i neusiljeno… ha takav je taj utjecaj planine.

    @šumarKA: neka su samo one na slikama, možda dođe bloger gogoo pa će nam on dati nazive rojžica ;-)

    avatar

    28.07.2013. (16:40)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    Aha, zato je @Gogoo nekidan u komentaru napisao da šalje pozdrave iz 'vrtača punih snijega', pa me začudilo o čem piše.... :)

    Veselim se daljnjim fotkama!

    avatar

    28.07.2013. (17:07)    -   -   -   -  

  • Goga i Mario

    ...iskustvo boravka u prirodi jedno je od najljepših iskustava, jer čovjek je dio te prirode, ona je njegova majka od koje se otuđio izgradivši tzv. civilizaciju, i svaki povratak u krilo majke dobro dođe :)... ljudi su tražitelji iskustava, to im nalaže njihova priroda, njihov ego... bez doživljavanja određenih iskustava nema ispunjenja, nema svrhe, nema smisla života... i tzv. duhovnost posljedica je želje za ispunjenjem, za pronalaženjem svrhe i smisla, što nam nalaže ego... ego to od nas traži... da nema ega ne bi bilo duhovnosti... ego stvara sve želje pa tako i želju za duhovnošću... kao smosvjesna egoistična bića mi postavljamo metafizička pitanja "zašto smo tu", "koja je svrha" itd... da nema ega, ne bi bilo tih pitanja, niti traženja iskustava, niti duhovnosti, niti poradi traženja iskustava odlaska u planine :)... ego nije nešto loše, dapače, bez njega ne bi smo bili to što jesmo, bez njega ne bismo mogli uživati, biti ispunjeni, pronaći svrhu, između ostalog i u duhovnosti :)...

    avatar

    28.07.2013. (21:09)    -   -   -   -  

  • jelen

    Civilizacija je tu najmanji problem, mislim naravno da je problem zato jer je zastranila danas tako žestoko u autodestrukciju, ali pitanje otcjepljenja od prirode, od kozmosa je još puno dublje.
    Pitanje religije u izvornom smislu „ponovnog spajanja“ nastalo je kao posljedica evolucije, u nekom trenutku nekakav majmunoid je osjetio svoje „ja“ osjetio da postoji kao svoja svojina i tako se isjekao iz kvantne jednosti sa svemirom. To „ja“ ga je isjeklo i to „ja“ ga jedino može vratiti ako si na to mislio, to je jasno, nikakvi misterijski nadnaravni spasitelji ili bogovi… Legitimni učitelji pak na tome putu naravno da postoje, to je već druga tema. Suština stvari je lijepo uhvaćena u onom vicu kad ide budist ulicom u New Yorku i dođe na štand s hot-dogovima pa veli prodavaču: make me one with everything :-))
    Ne slažem se da to traži ego, to traži ono svjetlo koje je zasjalo na marginama kroz tu kvantnu pukotinu iako još blijedo u mraku neznanja i zbunjenosti koju je donijela ta nova svijest o postojanju sebe. Ego je animalni survivalist, strašna nadogradnja životinjskog instinkta preživljavanja, onaj koji će svojim kljovama i kandžama sve rastrgati kao zvijer ako nasluti ugrozu, ego ne traži jednost sa svemirom jer bi ga ona razložila nego naprotiv daje svemiru na znanje, da prigodno citiramo jednu majmunoliku povijesnu figuru: ili se pokloni ili se ukloni :-)

    avatar

    28.07.2013. (22:27)    -   -   -   -  

  • Dnevnik toka misli

    Veliki Kozjak je prvi vrh na koji sam se popela...
    Pola mog srca je zauvijek ostalo na Sjevernom Velebitu, iako sam svoju ljubav prema njemu već odavno proširila i na srednji i južni. :))
    Baš sam uživala gledajući fotke i prisjećajući se. :))

    avatar

    29.07.2013. (14:40)    -   -   -   -  

  • jelen

    e, to je to, kad možeš reći da ti je pola srca zauvijek negdje ostalo :-)
    Ja to nisam tako intenzivno doživio još zasad na svojim putovanjima, planinarskim i onim drugim... iako je bilo situacija u tome smjeru ali neki sitni postotak (0.5-1.5%) srca hehe

    avatar

    29.07.2013. (15:16)    -   -   -   -  

  • Goga i Mario

    @vajrapani
    ...civilizacija nastaje otuđivanjem čovjeka od prirode, prelaskom sa lovačko-sakupljačkog na sjedilački način života, kada čovjek počinje sam stvarati uvjete za preživljavanje na jednom mjestu, kada ne ovisi o tome što će mu pasti s neba, već sam proizvodi hranu i tako utječe na zakone prirode, postavlja se iznad prirode (iako to ne može), krči šume, mijenja tokove rijeka, gradi kanale za navodnjavanje itd., diže ruku na prirodu, a to ne bi činio da se od nje nije otuđio, da ju doživljava kao svoju majku, kako ju je stotinu tisuća godina prije uspostave prvih civilizacija i doživljavao...

    ...da, religija nastaje kada u jednoj fazi evolucijskog razvoja neki od naših predaka postaju samosvjesni (u razvoju svijesti pojavljuje se ego), i postavljaju se pitanja o vlastitom bitku... već su i neki preci suvremenog čovjeka poput neandertalaca bili religiozni, odnosno imali su taj stupanj razvoja samosvijesti, jer su obredno pokapali svoje mrtve, vjerovali su dakle da smrt nije kraj... iako se danas smatra da nam neandertalci nisu preci, već rođaci, vrsta koja se kao i mi razvila iz vrste homo erectus...

    ...naime, ego se poistovjećuje sa samosviješću, sa osjećajem vlastitog "ja"... psihologija je osmislila taj pojam i definirala ga... Freud je smjestio ego između ida (animalnog nagonskog postojanja) i superega (nečega što kontrolira ego, poput savjesti)... duhovnjaci su taj pojam preuzeli i definirali ga na svoj način, kao lažni "ja" koji je uzrok svekolike ljudske patnje i nedaća... dakle, ako je ego samosvijest onda zahvaljujući njemu postavljamo pitanja o svom bitku, onda smo zahvaljujući njemu religiozni, onda zahvaljujući njemu imamo želju spoznati, onda zahvaljujući njemu želimo sve što želimo i činimo sve što činimo...

    ...naime, prije svakog čina prethodi želja, a ako je ego izvor svih naših želja, naših htijenja, onda je ego odgovoran za traženje svih iskustava, naročito onih duhovnih, jer ona nam jedina daju odgovor na ultimativno pitanje o našem bitku... da nema ega ne bi bilo potrebe za spoznajom... da nema ega onaj redovnik ne bi doživio prosvjetljenje samozapaljenjem, jer ne bi imao potrebu tražiti prosvjetljenje... na animalnoj razini takva potreba ne postoji...

    ...ego stvara tu potrebu, a time i želju, a želje su izvor patnje i treba nadići želju kako bi se spoznalo, kako bi se doživjelo prosvjetljenje, okončala patnja, a to je nemoguće učiniti bez ega, jer njega treba odbaciti da bi se to učinilo, a ako ega nema, nema se što odbaciti i prosvjetljenje je nepotrebno... malo sam zakompliciro al nema veze, znam da kužiš kaj hoću reći... i neka ljudi čine što žele da bi nadišli želje, sve pet...

    ...meni su religije mrske jer sve do jedne, uključujući i budizam od čovjeka stvaraju biće s greškom, jer sve nude nekakvo spasenje, izbavljenje, prosvjetljenje, a to ne bi bilo potrebno da je s čovjekom sve u redu... a što to nije u redu, ego nije u redu...ma nemojte, ne bi smo bili ljudi da nemamo ego, bili bismo na animalnoj razini postojanja, ili možda bogovi u raju... ali ja želim biti čovjek, niti životinja niti bog... zašto je Eva uzela uzela jabuku s drveta spoznaje dobra i zla?... zato što je znala da postoji nešto bolje od raja - biti čovjek...

    ...a što se tiče naše petoosjetilne percepcije (da ne odgovaram posebno na prethodnom postu), ne znam što sam krivo rekao?... zašto je nezahvalno zaključiti da su ljudi petoosjetilna bića, i da pomoću tih pet osjetila doživljavaju stvarnost kako ju doživljavaju?... istina, neki nemaju svih pet osjetila, slijepi su ili gluhonijemi, ili možda nemaju osjet opipa ili okusa, ali to ne isključuje činjenicu da čovjek doživljava svoju stvarnost pomoću tih pet osjetila...

    ...naravno da prihvaćam mogućnost da čovjek i na neke drugačije načine doživljava stvarnost odnosno dolazi do spoznaje, ali ja nisam govorio o tome kako netko može doći do stvarne spoznaje, ti si govorio o spoznaji, a ja o percepciji... naravno da ne znam pravu bit automobila, odnosno materije, niti sam o tome govorio, niti sam zaključio kako znam tko koliko i na koji način dolazi do spoznaje nečega, govorio sam o doživljavanju putem naših pet osjetila...

    ...boli nas kad se udarimo ako imamo osjetilo opipa, uživamo u ljepotama prirode ako imamo osjetilo vida i u mirisu cvijeća ako imamo osjetilo njuha, u okusu kravljeg mlijeka ako imamo osjetilo okusa i u cvrkutu prica ako imamo osjetilo sluha, i to je sve... ostale spoznaje ostavljam svima onoma koji imaju želju da ih spoznavaju, na kvantnoj ili nekoj drugoj razini :))... dosta sam pisal, ajd bok :)...

    avatar

    29.07.2013. (16:01)    -   -   -   -  

  • jelen

    Što je sve zapadno sekularna psihologija i filozofija osmislila o tome ti ne bih imao komentara, možeš zaključiti da ja sa svojih 5-6 osjetila u tome silnom osmišljavanju ne nalazim nekoga pravog smisla. Možeš mi pričati o Freudovom egu i idu, o Kantu, Heideggeru, o Reneu Decartesu i njegovim cognito ergo sumovima, a možeš i o filozofiji zrčanske party-supkulture, spolnom ciklusu morskih pasa, trećoj županijskoj ligi u badmintionu, meni svejedno :-)) isto ko i s patkama i autom, ono što ti držiš konačno relevantnim relevantno je jedino u tvom umu, a ne u nekakvoj ultimativnoj stvarnosti na koju bi i svi drugi morali zaprisegnuti. Religija je na Zapadu davno otišla čudnim smjerom i jasno da su se morali pojaviti sekularni filozofi i psiholozi.

    Vidiš meni je mrsko da se moram postavljati u ulogu apologeta organizirane religije, ali činjenica je da u nekim stvarima to i jesam. I sekularni obrazovni sistem isto tako insinuira da je čovjek nesavršeno biće (biće s greškom), ja se dobro sjećam u školi da sam morao učiti tablicu množenja iako sam se osjećao dobro i bez toga, a poslije su došle i kvadratne jednadžbe… no kako se čovjek razvija prirodno mu postaje jasno da postoje znanja kojima se vrijedi dotjecati da bi se postalo korisniji sebi i drugima pa i kirurg koji spašava živote ne bi to bio u stanju da je u mladosti rekao „ja sam već sad savršen i dotjecanje studiju medicine bi oskvrnulo moju savršenost“ Ako je netko našao sebe savršenim (bićem bez greške), molim fino, neka izvoli prakticirati to svoje savršenstvo kako već god i mirna Bosna. Moj ego je zaista uslijed nekakve karmičke uvjetovanosti neobično jak i nametljiv ali savršenim se još ipak nisam pokušao proglasiti :-)

    Studijski pristup i studijski pristup, milijun puta sam spomenuo i dalje ću spominjati. Ako se nije našlo za shodno učiti o nečemu ostaju samo paušalne konstatacije i površne interpretacije, a to je jako tužno. Osjetila koja spominješ, u buddhističkoj psihologiji uzima se da ih ima 6, kaže se šest ayatana, to su komplementari parovi organa kojima se ispoljava pripadajuća svijest: oko/vid, uho/sluh, nos/miris, jezik/okus, tijelo/dodir, um/mentalni oblici ta osjetila nisu u buddhističkoj filozofiji i psihologiji nekakav bauk kako možda ti misliš (a imam takav osjećaj kao da hoćeš reći da je to nešto što budisti nisu uračunali u jednadžbu, nekako im je promaknulo ili što :-) naprotiv skup od 6 ayatana integriran je u niz 12 nidana.
    Nidanama nazivamo veze među zavisnim stvaranjem ili veze međuzavisnog nastajanja ili još bolje modernim riječnikom možemo reći da su nidane linkovi međuzavisnih uzroka. Međuzavisno nastajanje je zakon koji kaže da se niti jedan pojavni fenomen bilo unutarnji (tj. „u nama“) ili izvanjski ne pojavljuje bez razloga tj. bez uzroka. Niti uzrok fenomena sam može biti neuzrokovan tj. trajni stvoritelj kao neko sebstvo, vrijeme ili bog. Fenomeni zapravo nastaju kroz sabiranje svojih određenih uzroka i uvjeta.
    - ovo u kurzivu je jedan odlomak moga starijeg članka, a evo linka na čitav članak koji se bavi opširno baš tom tematikom:

    http://vajrapani.blog.hr/2012/09/1631021385/neznanje-i-druge-nid ane-te-par-rijeci-o-yamantaki.html

    -osobito preporučam pročitati zadnji dio teksta gdje se obrađuje razgovor Šakyamunija Buddhe i redovnika Kaccaye Gotte, a tiče se toga što i kako postoji, a što ne postoji. Ako se ne poznaje materija onda se može svašta špekulirati i svakakvim se predrasudama nabacivati, bojim se da se baš u tome smjeru ide danas bilo da se religija apologetira, bilo da ju se osporava.

    Istinu veliš- dosta si pisal :-)) ali neka, na dobre teme i treba pisati!

    avatar

    29.07.2013. (18:52)    -   -   -   -  

  • jelen

    @goga@mario: još na dvije stvari imam potrebu osvrnuti se: veliš,
    ...ego stvara tu potrebu, a time i želju, a želje su izvor patnje i treba nadićiželju kako bi se spoznalo, kako bi se doživjelo prosvjetljenje, okončala patnja, a to je nemoguće učiniti bez ega, jer njega treba odbaciti da bi se to učinilo, a ako ega nema, nema se što odbaciti i prosvjetljenje je nepotrebno...
    - to je samo jedna interpretacija, po meni ne osobito zanimljiva, to su stvari koje spadaju eventualno u rasprave o buddhizmu koje se vode na internetskim forumima gdje diskutiraju oni koji su „znanje“ popabričili upravo po isto takvim forumima, ukratko nije u tome nešto naročito relevantno rečeno :-P
    Kad se pitanje postavi školovanom učitelju onda se ima i što čuti. A nekakve generičke doskočice kojima često kumuju „informacije“ iz raznih „enciklopedija svjetskih religija“ i sl. to jednostavno nije temelj za ozbiljnu diskusiju.

    I drugo kad veliš da sve religije uključujući i budizam drže čovjeka „bićem s greškom“ mogu samo odgovoriti da je to očito osobni stav potkrijepljen averzijom prema svakom konceptu organizirane religije. Recimo ja nisam našao dokaz koji bi potkrijepio tu tezu u svojih dvanaestak godina interesa, istraživanja i učenja. Ako momentalno još ne znam nešto pa mi predstoji učiti o tome, da li to znači da sam „biće s greškom“. Ne bih rekao, jednostavno svaki put kad usvojim neko znanje i korektni uvid o stvarima kakve jesu postajem korisniji sebi i drugima, da li se slažeš s tim ili misliš da nikakvo usvajanje znanja nema korisnog efekta jer smo već dovoljno pametni valjda od rođenja ili od kad trebamo prestati težiti većem znanju, korektnijoj percepciji? Od desete godine, od tridesete? Nažalost ljudi s vremenom se začahure, kao vele „pronađu se“ u nečemu, vele dosta znam o životu i svijetu i to je sad to, ožeži po onome što je čulima nađeno milim i slatkim, a bježi od onoga što kvari emo/ego štimung… Mogu samo još jedanput ponoviti što sam već napisao u tekstu, meni je to neshvatljivo i kad puno razmišljam o tome da nam takvi ljudi kroje realnost života na ovom planetu bude mi malo zlo.

    avatar

    29.07.2013. (22:17)    -   -   -   -  

  • Goga i Mario

    ...joooooj, napisal sam kilometarski komentar i nije mi prošo a nisam ga kopiral, pa nemreš verovat!... ne da mi se sve ispočetka... uglavnom, nismo se našli... i ne moraš ti biti apologet budizma, ne napadam ja ničija religijska uvjerenja... samo se povodim logikom koju mi nameće moj um i draža mi je logika uma slobodnog od hvatanja za bilo kakva filozofska i religijska tumačenja, odnosno ne tražim od tebe da mi tumačiš budistička uvjerenja, autsajder sam po tom pitanju i tu mi se možeš obračati kao djetetu kojem nešto treba objasniti, ali kako rekoh ne tražim uvođenje u budizam...

    ...moje uvjerenje da su sve religije čovjeka proglasile za "biće s greškom" polazi od toga da sve religije čovjeku nude spas... da čovjek mora zaslužiti svoje mjesto tko zna gdje... istočne religije preko karmičke teorije i reinkarnacije, kršćanstvo preko teorije uskrsnuća itd... ako sam u krivu u krivu sam... špekulacija pa šta... opraštaj il zamjeraj... i kada sam to ustvrdio nisam ustvrdio da je čovjek savršen u egoističnom smislu, i da se ne treba usavršavati, stjecati znanje, truditi se da bude bolji, već da je čovjek savršen u evolucijskom smislu kao i svako biće na ovoj planeti, jer priroda i evolucija ne poznaju "greške" već samo uspjeh i neuspjeh, čovjek je do sada uspješno evoluirao, kaj bude bilo dalje bumo vidli :)... ne dvojim dakle da se čovjek učenjem razvija i da je stjecanje znanja najbitnije, ja sam od tebe danas puno naučio :)... pozdrav :)...

    avatar

    29.07.2013. (22:38)    -   -   -   -  

  • Vilko

    Moguće je da se uvođenjem pojma ega stvar nepotrebno komplicira. Određene ezoterijske sistematizacije dosta su elegantno prikazale ukupnu fenomenologiju (a te su sistematizacije, naravno, najsrodnije ezoterijskom budizmu i višim stupnjevima znanosti Yoge). Najprije, možda, treba uvažiti kozmičke činjenice involucije i evolucije (pri čemu se pod evolucijom ne misli na evoluciju oblika, već na evoluciju svijesti, koju automatizmom prati i evolucija oblika, jer drugačije ne može). Apsolut je jedina stvarnost. Samo njemu svojstvenom magijom on stvara Prvi Privid, podjelu na Purušu i Prakrti, na Duh i Materiju/Energiju. Potom, Duh involutivno penetrira u Materiju, to je silazak Duha kroz sedam kozmičkih područja, sve do razine eteričkomaterijalnih elementala (osnovnih gradivnih jedinica najniže materije) pa i još niže, do kamena i metala. "Mramor, kamen i željezo" točka su Okreta: ovdje - bar na našem planetu i u ovom kozmičkom krugu ili planetarnoj inkarnaciji - prestaje involucija i počinje evolucija. Mineral je prvo živo biće evolutivnog luka, kolektivno i posve bez traga individualiteta. Valjda tek visoko na mentalnim razinama možemo pronaći individualitet minerala, ali na razini samog minerala tog individualiteta nema. Veliki kvantni skok predstavlja biljni svijet. On ima i eteričko polje očitovanja, što vidimo po procesima rasta i razmnožavanja. Iznad biljaka su životinje; osim fizičkog i eteričkog tijela, one imaju i astralno tijelo: očitovanje želje, straha, žudnje, motivirajući faktor kakav biljke ne poznaju. Tu je već prisutna i prva slaba klica volje. Čovjek uz fizičko, eteričko i astralno polje očitovanja ima i mentalno tijelo. Zato za čovjeka kažemo da ima ego. U nekom bazičnom smislu i životinja ima ego, jer žudi i boji se. Kod nje su to, međutim, sve redom instinktivne reakcije pa se može reći da se ne računaju. Čovjek svojim umom, svojom mentalnom komponentom stvara koncepte (a koncepti su odraz vanjske zbilje). Time se za njega otvara jedan sasvim novi svijet, jedno ogromno proširenje svijesti kroz mentalnu samorefleksiju iliti ego. Sad bum ovo poslal da i meni ne pobjegne kao Mariju maloprije.

    avatar

    29.07.2013. (23:19)    -   -   -   -  

  • jelen

    @goga@mario: e fućkaj ga sad :-P nikad kilometarske komentare ne piši direktno u polje za unos komentara nego u neki Word ili kakav već program za spremanje teksta pa onda copy/paste ;-)

    logika uma slobodnog od hvatanja za bilo kakva filozofska i religijska tumačenja – to i jest budistička logika, nije niti čudo, jer tebe smo već jedanput raskrinkali kao zagriženoga budista na blogu Smisao Života, sjećam se sad toga, tak da nemoj mi sad tu nešt' ne znam ja ovo-ono… :-)))
    Ti si ko Arya Nagarjuna (ako nisi i on sam :-) koji je rekao:
    Ne traži se u ničem, ne prianjaj za ništa, ali sagledavaj sve.
    A reče i:
    Sve filozofije su mentalne fabrikacije.
    Nikada nije postojala jedna jedinstvena doktrina po kojoj bi pojedinac mogao spoznati pravu prirodu stvari.

    A bio je budist samo takav, otac logike i dijalektike, učitelj Temeljne Mudrosti Srednjega Puta. Zeznuti ste vi stari trvdolinijaši, nema tu labavo ;-)

    avatar

    29.07.2013. (23:25)    -   -   -   -  

  • Vilko

    Onog trena kad je čovjek postao čovjekom, kad je dobio mentalno tijelo i time se preselio iz područja univerzalno životinjskog u područje univerzalno ljudskog, zadobio je i individualitet. Individualitet suštinski jest privid, no privid je zapravo sve osim Apsoluta, dakle već i početna podjela na Duh i Materiju/Energiju. Time je po prvi put na evolutivnom luku stvorena mogućnost slobodne volje, što ujedno znači i mogućnost pogreške, zablude, zaglavljenosti, krivog odabira, zastranjenja. Zato se taj skok u čovještvo naziva Istočnim Grijehom ili Palim Stanjem, zato je on obilježen mitskom slikom zmije u Edenu i jabuke s drveta dobra i zla. Svijest o sebi, također, obilježena je i stavljanjem pokrivala preko svojih genitalija: predivne su to i genijalne biblijske simboličke slike koje su vjernici shvatili doslovno. Od momenta individualizacije nadalje, čovjek je dobio izbor da napreduje brže ili sporije. Ovdje, također, na pozornicu svijeta dolaze i razne mračne snage koje nastoje čovjeka namamiti za svoje lukave ciljeve; mračnjaci, međutim, i ne slute, koliko su na jednom mnogo višem planu njihove aktivnosti očekivane i namjerno omogućene od strane velikih kozmičkih Arhitekata, jer: čovjek je morao rasti, a rasti ne možeš bez činjenja pogrešaka i ispijanja gorkog pića iz kaleža karme na temelju tih pogrešaka. Tako, ego i jest i nije čovjekov kamen spoticanja. On je generator njegove snage bez koje čovjek nikada ne bi mogao ući u viša carstva gdje vladaju silne energije. Zadobivanjem mentalne komponente počeo je ujedno i ciklus reinkarnacije, jer je čovjek zadobio kauzalno tijelo koje jedino ne umire smrću osobnosti, nego pamti sve prošle inkarnacije. Jednom u dalekoj budućnosti čovjek će opet ostati bez svog kauzalnog tijela, no to će tada značiti veliki, revolucionarni prodor u Slobodu.

    avatar

    29.07.2013. (23:36)    -   -   -   -  

  • jelen

    Mariano Aureliano: minerali su zaista često zapostavljeni, nigdje klasificirani, ali da i to je nekakva pojava svijesti, čak su i neki zapadni svjetovni znanstvenici bavili se mišlju minerale proglase oblikom života ali je bilo prekontroverzno. A čovjek ima taj ego da ko neku derivaciju životinjske instinktivne faze. Lijepo ovo veliš za koncepte da su odraz vanjske zbilje. Kako bilo da bilo ima jedna seljačka uzrečica koja veli „ako mogu zašto ne?“ Ako sad vidim odraz zašto ne bi nebudlijen potrudio se vidjeti i pravu stvar pa ko naš Mario u cvrkutu ptica slušao cvrkut, a u okusu mlijeka kušao mlijeko jednostavno i bez ikakve filozofije :-)
    I ovo što veliš predivna koloristična i izvorno potpuno legitimna simbolika koje ima u Bibliji je nažalost travestirana, kao što je religija i njena uloga toliko zablaćena i bastardizirana da se danas mnogi pametni ljudi ne žele imati veze s njom. To je šteta.

    P.S. ih sad više nema o mineralima u tvome komentaru, no bilo je... mislim da je, ma idem ja spat :-)

    avatar

    29.07.2013. (23:49)    -   -   -   -  

  • Vilko

    Doba Atlantide značilo je za čovječanstvo doba razvoja astralnoga tijela. Danas je ono i previše razvijeno, previše responzivno i osjetljivo pa je postalo glavnom smetnjom daljnjega razvoja. Arijevac, tj. današnji čovjek ima zadatak razvoja mentalnoga tijela. Uvijek, međutim, ima onih koji napreduju brže pa je tako i u doba Atlantide bilo ljudi koji su bili toliko napredni da su mnogo prije ostatka čovječanstva počeli razvijati mentalno tijelo, a rjeđe čak i onih koji su već tada do kraja razvili svoje mentalno tijelo. To su bili gigantski Adepti onih vremena. Kako unutar te grandiozne panorame zbivanja ispravno pozicionirati jedan zapravo banalan frojdovski pojam kao što je "ego"? Vrlo teško. Obrazovani Zapadnjaci danas se tim pojmom razbacuju uzduž i poprijeko, misleći da nešto znaju, da im je nešto jasno, no to je najčešće zapravo samo poriv u njima da se sve maksimalno pojednostavi, to je neka vrst intelektualnog umora ili zamora i ja ovdje zaista moram stati na stranu @vajrapanija koji stalno stavlja na prvo mjesto imperativ ozbiljnog i odgovornog studija. Stvari oko ega ne samo da nisu jednoznačne, već nisu ni dvoznačne. One su mnogomnogoznačne. Ego je skupljač snage kroz zakon karme. Ego je također i krivac za sve. To su samo prividno proturječne izjave. Istina je da ego Hitlera odvodi dušu u jadna bardo-stanja i u silne patnje slijedećih inkarnacija. Sai Baba je, međutim, jednom prilikom rekao, da će duša Hitlera jednom u budućnosti - a upravo zbog silne motivacije da ispravi štetu koju je načinila - biti veliki svjetionik za tisuće i tisuće ljudi, da će biti onaj personalitet koji će mnoge odvesti na put istine, istom onom magnetskom snagom kojom je mnoge odveo na put zablude i nasilja. Tako se - iza kulisa - kreiraju povijesna zbivanja: događaji se kroz prividno velike kontroverze pripremaju stoljećima unaprijed. A mi mislimo: otkud Majci Terezi takva silna motivacija da spašava djecu iz kanti za smeće, da se brine o siromašnima i umirućima?! To je njena karma, koja je pokazala svoju svijetlu stranu. Postoji poslovica koja kaže: Bog najmanje voli one koji nit smrde, nit mirišu, koji su mlaki. Takvi stvaraju mlaku karmu, a mlaka karma je slabi poticaj na djelovanje. Čovječanstvu trebaju snažne duše, sa silovitim unutarnjim poticajima. Što je ego snažniji, to je njegov put riskantniji, no drugačije ne može. Bog naprosto hoće snažne umove pa kud puklo da puklo. :)

    avatar

    29.07.2013. (23:57)    -   -   -   -  

  • Vilko

    U priči o egu imamo, dakle, dvije stvari koje ne treba brkati. Jedno je veliki ego, a drugo snažan ego. Izraz "veliki ego" koristimo kad o nekome želimo reći da je napuhan, ohol, agresivan, težak tip. Mafijaši imaju veliki ego. Političari također. Općenito obrazovani ljudi, naročito oni s doktorskim titulama, također imaju veliki ego. S druge strane, Churchill, Tito, Lenjin, Mao, Hitler, Staljin, Bach, Beethoven, Mozart, Thomas Mann, Hermann Hesse, Picasso, Michelangelo, Baha'u'llah, Osho Rajneesh, Gurdjieff, Freud, C. G. Jung i njima slični imali su snažan ego, bili su generatori promjena, bez obzira na predznak i moguće zablude, bez obzira na greške koje su činili. Ljudi velikog ega su zapravo sitne duše, oni grabe sebi, njihov idejni svijet je siromašan i linearan, a njihova životna iskustva oskudna. Njihova je imaginacija također siromašna i plošna. Nisu u stanju uživjeti se u situacije i psihe. Ljudi snažnog ega imaju u sebi ugrađen univerzalizam koji ih pokreće na akcije, imaju veliku hrabrost življenja života. Pa i ako su puni mržnje i zabluda svih vrsta, oni tu svoju mržnju i te svoje zablude žive iskreno, strastveno, punim plućima, bez zadrške. U jednom budućem životu to će im dati poticaj da budu veliki sveci autentičnog života i da mnoge odvedu na put prema Istini. Mario, ja znam da ti znaš da čovjek nije posljednja prečka na putu evolucije, da ima i dalje, prema svjetovima čiji miomiris u nama stvara tu čežnju za Slobodom koju si ne znamo objasniti, ali koja se također i ne da ugasiti. Tvoje pisanje, međutim, isuviše često ostavlja dojam kao da si grubi materijalist koji ne vjeruje ni u što drugo osim u ono što može vidjeti, čuti i opipati. To tvoje slanje dvostrukih signala nekako zbunjuje. :) Laku noć svima!

    avatar

    30.07.2013. (00:19)    -   -   -   -  

  • Goga i Mario

    ...tko zna Mariano, možda sam podvojena ličnost :)), pa moj um boravi u različito vrijeme u različitim svjetovima, a opet istovremeno u svima :))... uostalom, što znači biti materijalist, zar to nije samo jedan mentalni koncept?... materijalizam, duhovnost, zar to nije sve samo refleksija u zrcalu zvanom um?... i znaš kaj, baš mi se sviđa bit materijalist :)))...

    avatar

    30.07.2013. (16:05)    -   -   -   -  

učitavam...