Komentari

gogame.blog.hr

Dodaj komentar (7)

Marketing


  • damir

    Bravo za komentar zanimljive partije!
    Vrlo poucno za nas pocetnike. Skromni dodatak dilemi oko 10. poteza (F3 ili G3): nedavno sam citao Kageyaminu knjigu u kojoj je detaljno objasnjeno zasto je skok potez ranije preuranjen a skok potez kasnije prekasan.
    Mislim da je to dijagram 6 na stranici 69. Kad bi takve stvari diskutirali u petak, bilo bi to vrlo korisno.
    Druga zanimljiva mogucnost bi bila poslati ovakvu samoanalizu partije na GTL. Je li to netko mozda vec radio?
    Za kraj: moje misljenje o dijakritickim znakovima je da ih je najbolje izostaviti.
    Pozdrav i vidimo se u petak!
    Damir

    avatar

    04.07.2013. (10:08)    -   -   -   -  

  • Lovro

    Hvala!
    Upravo je Kageyamina knjiga izvor znanja zbog kojeg u analizi kritiziram taj svoj potez. Oko te se knjige lome koplja, neki ju ljudi proglašavaju najboljom knjigom koju su ikad pročitali, a drugi kažu da ju je potpuno neisplativo čitati. Meni je knjiga bila u redu iako ništa posebno(davno sam ju čitao) i mislim da je ova informacija koja se nudi oko moje jučerašnje partije točna.
    Ja sam u prošlosti analizirao partije na GTL i slao ih na analizu, ali to sam prestao raditi kada sam prestao igrati go. Sada ću se možda ponovno povezati s takvim medijima. Moja je namjera s vremena na vrijeme imati neke tuđe komentare na partije, ali prvih nekoliko bih htio napraviti sam da skupim nešto iskustva oko toga.
    Što se dijakritičkih znakova tiče, zašto mislite da bi ih trebalo izostaviti?
    Vidimo se u petak!

    avatar

    04.07.2013. (10:19)    -   -   -   -  

  • damir

    Eidogo kao i vecina go softvera slabo podrzava nase znakove. Ovisno o platformi na kojoj "citamo" analizu, cesto vidimo cudne. Simbole umjesto czs. Svakako sam "za" ispravno pisanje znakova u materijalima usmjerenim mladjoj generaciji, koja je vec dovoljno izlozena sms-"revoluciji".
    Kageyamina knjiga mi je zanimljiva za citanje, ali razumijem jace igrace kojima se mozda cini povrsna. Mislim da autor daje dobar savjet da je preporuke majstora uvijek dobro samostalno provjeriti racunanjem, igrom i analizom....

    Damir

    avatar

    04.07.2013. (10:45)    -   -   -   -  

  • Mladen

    Dao bih prednost razumijevanju, jer to je put učenja. Nije cilj zapamtiti, nego razumijeti. Tako čemo znati to upotrebljavati... Autor je očito imao razloge. Je li baš sve vidio i kako se postaviti u posebnim uvjetima, to je ljepota i majstorstvo. Učimo, zar ne?
    Srdačno i pozdravljam Lovro tvoju volju, odlučnost i energiju i vidimo se u petak na gedezijskom fakultetu u 17 sati ...:)
    Ponijeti ću i ja jednu garnituru.

    avatar

    04.07.2013. (15:12)    -   -   -   -  

  • Lovro

    Očito smo se krivo shvatili. Do drugog tjedna probat ću naći bolja tehnička rješenja koja bi trebala moći podržavati naše pismo.
    Toj su knjizi uglavnom zamjerali što se ne bavi detaljno niti jednom problematikom. Neki ju više smatraju štivom za prije spavanja nego ozbiljnom go literaturom, ali apsolutno ne vidim zašto bi bilo loše pročitati ju. A taj savjet koji autor daje izrazito je važan, držim da je uvijek puno važnije znati zašto je nešto takvo kakvo je nego o puno stvari znati kakve su bez razumjevanja. Go knjige trebaju voditi čitateljevom promišljanju o problematici kojom se bave, a ne memoriranju podataka.

    avatar

    04.07.2013. (17:12)    -   -   -   -  

  • damir

    Mladene, mislim da će garnitura na Geodetskom fakultetu biti dovoljno: Dražen i ja smo se upravo vratili iz Salzburga (gdje smo obišli i go - "klub") i ponijet ćemo tri garniture, Marko će donijeti još jednu i to bi trebalo biti dovoljno za rad u grupama.

    Slažem se da je Kageyamina knjiga štivo koje je dobro pročitati, a da je za ozbiljni studij goa potrebno još puno toga naučiti, za pločom provjeriti i kasnije analizom otkriti da je to tek početak ...

    Što se tiče tehničkih rješenja, Dražen i ja smo spremni pomoći na razne načine - sutra ćemo se dogovoriti.

    Damir

    avatar

    04.07.2013. (20:43)    -   -   -   -  

  • Mladen

    - Lovro - Da to je to što sam i ja namjeravao izraziti. Osobno nisam čitao knjigu, pa je moj komentar konkretno vezan uz nju, tek osvrt generalno na rad sa knjigama, pa tako i opčenito prema učenju. Obojica to govorimo. ... :)
    - Damire - Sada mi izgleda da će biti dovoljno garnitura. E, Lovro, onda je neću nositi kako sam ti odgovorio u mailu.
    Spomenuta knjiga je vjerojatno dobra podloga za pripremu i motivaciju rada na gou. .
    Vidimo se sutra na faksu u 17. ...:)

    avatar

    04.07.2013. (21:04)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...