Komentari

zoranostric.blog.hr

Dodaj komentar (9)

Marketing


  • B-612

    Rekli su mi da će mi blog postati čitan ako budem ostavljao komentare na popularnim blogovima... Hmmm... Baš me zanima. ;)

    avatar

    25.05.2013. (15:47)    -   -   -   -  

  • Bocaccio

    stari moj. glavni problem solarnih elektrana su velike površine koje one zauzimaju. zbog toga solarne elektrane imaju smisla samo ako se postave u orbitu oko Zemlje gdje su daleko učinkovitije u konverziji energije negoli na Zemlji. jednako, problem sa orbitalnim elektranama nije u tome što bi bile skupe već u transportu energije putem etera na daljinu (valova) do potrošača na Zemlji. što misliš, što bi u tom slučaju tzv."elektrodistribucije" tipa HEPa prodavale? antene! inače taj problem postoji još od Tesle pa je zato čitava tehnologija još uvijek pod embargom jer se "društvo" još nije dogovorilo što bi naplaćivalo i o tome ne postoji međunarodni koncenzus svjetskih moćnika.

    avatar

    25.05.2013. (17:40)    -   -   -   -  

  • sagittariusclassic

    ...Solar investors such as Vilimelis were lured by a 2007 law passed by the government of Prime Minister Jose Luis Rodriguez Zapatero that guaranteed producers a so-called solar tariff of as much as 44 cents per kilowatt-hour for their electricity for 25 years -- more than 10 times the 2007 average wholesale price of about 4 cents per kilowatt-hour paid to mainstream energy suppliers...
    Cijeli članak:
    http://www.bloomberg.com/news/2010-10-18/spanish-solar-projects-on-brink-o f-bankruptcy-as-subsidy-policies-founder.html

    avatar

    25.05.2013. (21:51)    -   -   -   -  

  • skydiver

    Zorane, tvoj problem ne proizilazi iz (ne)tacnosti podataka kojima se bavis nego u valorizaciji njihovog ukupnog znacaja, tj mogucnostima njihovog uticaja na ukupnu situaciju. Cak ni kad bi energegetika bila jedina oblast kroz koju se situacija moze razrijesiti. Pa da ostanemo samo na tom detalju. Svi izvori obnovljive energije (ukljucujuci i hidro) pretstavljaju jedva 3% u ukupnom zbiru postojecih energenata. To dalje znaci da kad bi vec danas imali planetarni koncensus o hitnom i striktnom prelasku na obnovljive izvore energije jos uvjek moramo prozvesti daleko vise CO2 nego klimatski sistem moze podnijeti. A rekoh, energetika je samo dio mnogo slozenijeg i tezeg problema. Sta sa ekonomijom, resursima, populacijom? Ukratko, cak i u toj pretpostavljenoj idealnoj situaciji imali bismo auto sa samo jednim funkcionalnim tockom. Ukoliko se ikad mislis ozbiljnije zabaviti tom materijom vrati se na preskocenu lekciju iz knjige The Limit to Growth, izdatu prije 40 g., tj u vrijeme kad je mozda jos uvjek bilo moguce nesto uciniti.

    avatar

    26.05.2013. (07:07)    -   -   -   -  

  • Zoran Oštrić

    @bocacciozg: Pa, eto Nijemci, Japanci, Kinezi, Indijci, Talijani, Grci i drugi nisu došli do ove tvoje spoznaje da »solarne elektrane imaju smisla samo ako se postave u orbitu oko Zemlje«. Hitno im javi, da ne bacaju lovu uzalud! :-) Ljudi koji su instalirali onih 1,2 milijuna FN sustava u Njemačkoj, milijun u Australiji, 500.000 u Italiji... ni ne slute kako ih tragična sudba čeka! Nijemci su recimo već ugradili oko 250 kvadratnih kilometara i ne pada im napamet tu stati!

    Glede potrebnoga prostora: Je li nedostak prostora bitni problem za solarne elektrane?, http://ekoloskaekonomija.wordpress.com/2013/04/17/je-li-nedostak-prostora- bitni-problem-za-solarne-elektrane/

    @sagittariusclassic: ne vidim smisla u tome, da kopiraš članak iz 2010. koji govori o situaciji iz 2007.. Ja na fb stranici i na blogu "Ekološka ekonomija" svakodnevno prenosim najsvježije vijesti. S obzirom na tempo rasta proizvodnje i pada cijena FN sustava (paneli -80% u 6-7 godina, ukupna instalacija -70%), to je kao da u raspravi o automobilima objaviš "Henry Ford počeo proizvoditi Model T". :-)

    Još spominješ Bloomberg, ja ga svako malo citiram - imaju odjel "Bloomberg New Energy Finance".

    @kydiver: Prije 25 godina, kad sam se ovom temom počeo baviti, zaista su obnovljivi izvori bili marginalni u ukupnom zbiru. Neki odn su tada pisali da će to brzo rasti, znalci su se superiorno smješkali našoj naivnosti. Što bi trebalo značiti ovo tvoje "jedva 3% u ukupnom zbiru postojecih energenata", totalna mi je enigma ("zbir energenata" ne znači ništa). Da to možda nisi izvadio iz neke knjige iz 1980.? Aha, ne, iz 1972, vidim da si ti još u tom vremenu. :-) A što se tiče "ekonomije, resursa, populacije", ovo je članak o cijeni sunčeve i vjetrene energije, ne o konačnom rješenju svih svjetskih problema.

    avatar

    26.05.2013. (14:43)    -   -   -   -  

  • skydiver

    Prvi zakon termodinamike; energija se ne moze proizvesti.
    Ne, nisam ja u 1972, nego ti kasnis 40 g. Ja se tom problematikom bavim daleko temeljitije nego bi ti mogao i pretpostaviti i vrlo lako bih ti mogao dokazati da od lista nevidis sumu. Ne cudi me da su zakoni termodinamike van tvog vidnog polja. Da i ne pominjem King Huberta.
    Zaokupljen razmjestanjem stolica na Titaniku nemas se kad baviti glupostima u vezi kineticke energije nekog glupog ledenog brijega ili pak strukturalnim naprezanjima brodske konstrukcije i slicnim tricarijama, jer imas 'svoje' neotudjivo misljenje o konacnim rjesenjima. Vaznija ti je cijena stolice nego njena svsishodnost u datom momentu..
    Brkas osnovne pojmove, kao; solarni kolektori=sunceva energija.
    1) Sva fosilna goriva (nafta, ugalj, plin) su produkt sunceve energije, iz trivijalnog razloga, jer je sunce jedini izvor nama dostupne energije (ukljucujuci hidro i vjetar)
    2) Besmisleno je govoriti o cjeni, (koja je samo faktor) ako je ekonomija, zbog pogresne koncepcije oslonca na fosilna goriva, vec unapred bila osudjena na fatalni promasaj..
    3) Preostali (neiscrpljeni) resursi su nedovoljni za odrzavanje na zivotu cak i petine postojece populacije.. ..ali vazno je kako i gdje staviti stolicu na palubi. Ko jebe palubu i cega je ona dio...

    avatar

    26.05.2013. (21:46)    -   -   -   -  

  • Zoran Oštrić

    @skydriver, BUNS, nisi napisao ništa relvatno za temu.

    avatar

    27.05.2013. (12:40)    -   -   -   -  

  • skydiver

    Pa Zorane, ne vjerujem da ima jednostavnije i jasnije predocavanje situacije od ove metafore s Titanikom. Ali, evo da pokusam; Razlika izmedju naucnog dokazivanja i medjugorskih ukazivanja je u pristupu faktima.

    avatar

    27.05.2013. (19:23)    -   -   -   -  

  • skydiver

    PS. ..povjerovati u meinstrim medije i Bloomberg, granici sa praznovjerjrm. 'Poltika je preozbiljna stvar da bi se prepustila generalima'

    avatar

    27.05.2013. (20:29)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...