Komentari

skolioza.blog.hr

Dodaj komentar (8)

Marketing


  • ines

    ivana, svaka ti čast na blogu, pokrenula si malu revoluciju time i olakšala nam svima borbu sa skoliozom.
    ja se totalno poistovjećujem s tobom, ponavljam uporno pogrešne pokrete i držanja, nadam se da će mi operacija pomoći da mi bar malo poboljša držanje. i svjesna sam da je to tek početak..

    a za krckanje :D. ne boli i nije neugodno nego baš ugodno al me živcira :D. osjećam se ko bakica i baš ko da sam izgubila prirodno ravno držanje. uvijek se sva nekak izvinem..

    zna netko koji su uvjeti da se ide na bočni pristup? nekak mi se više sviđa bočni.. grba mi je ispod lopatice, više torakalno i mislim da imam kompenzirajuću vratnu i lumbalnu. i da, jako sam fleksibilna pa se nadam da je to dobra strana :)

    avatar

    10.02.2013. (16:07)    -   -   -   -  

  • Ex-skolioza

    hej ines,, da i ja se tako osjecam. zelim se moci opustiti i biti ravna. a nikako da to uspijem.

    bocni mislim da je ucinkovitiji iako je kompliciraniji zahvat od straznjeg pristupa.

    kod mene je doktor odlucio o pristupu i to dan prije operacije. Nadam se da ce ti raditi pristup koji zelis! :))

    avatar

    13.02.2013. (12:49)    -   -   -   -  

  • Sanja

    hej... evo ja sam sada prvi puta tu kod tebe na blogu. Imam jaku skoliozi i to gornju i donju i to od sistematskog u 5 razredu. išla sam na kinezi terapiju, nosila aparat nekih 6 mjeseci i sve se to odvijalo do 8 razreda kada sam otkazala poslušnost i skinula taj oklop sa sebe otkazala dolaske na vježbe. Ali sam povremeno kod kuće vjebala uz nagovor staraca i tako... Bila sam zbunjena i nisam znala zašto baš ja moram imati skoliozu koja me tada nije boljela niti sam ju osjećela ikako negativno osi kao potrebu da se rastežem. Kako sam odrastala počela sam uviđati svoj hendikep i naravno sama od sebe ponovno se vratila vježbama. Da i ja sam prije 4 godine (sada imam 26) otkrila yogu. Sama u svojoj sobi pred tetama s youtube-a počela vježbati. To je bilo pravo otkriće za mene. Zaljubila sam se na prvi pogled. Istovremeno sam počela vježbati i Tibetance, neznam dali znaš što je to, ali ako neznaš propuštaš jako puno. Pet tibetanaca, pročitaj knjigu (Fontana mladosti) sve će ti biti jasno, a vježbe su toliko učinkovite da ikakva joga dvaputa tjedno po sat i pol ih nemože nadmašiti. Samo ima jedna caka, vježbanje traje oko 20-30 minuta (ovisno o stadiju u kojem si), ali rade se svaki svaki svaki dan :)))) e to treba postići.... Što sam rekla vježbam yogu 4godine, ali sam tek sada prije neka 3 mjeseca uspijela postići to da se budim svako jutro u 6 odvježbam Tibetance i dalje što već ide pa krećem u posao za 8. Radi se samo o psihi i prepreki da nešto ponavljaš svaki ibogi dan. Osjećaj koji se pojavi kad to usviješ i to još sa tako snažnim vježbama je neopisiv. Skoro pa si nedodirljiv :) Na 15. sam TIbetancu jer povećavam broj ponavljanja za dva tek kada se osjećam spremnom, a ne svakih tjedan dana. To je najveći broj ponavljana što sam ikada supijela, jer bi uvijek zastala tamo negdje na 7- 9 i prestala dan, dva ti , pet a nakon što tako daleko deš obda se teško vratiti pa odustaneš. Pa onda te ponovno savjet peće a i kraljšnica boli pa preneš ponovno. Sizifov posao i tako govinama. Sada nema višenatrag jer se nešto promijenilo. Naprosto sam dovoljno puta pala i ojačala da mogu svaki dan u 6 u jutno.... Inaće jutarnje vježbanje je naj efektnije. Da i vježbam yogu dva puta tjedno po sat i pol s meditacijom u grupi. Što me vjerojatno isto tako potaknulo, smo što Yogu smijem preskoćiti i nije toliko presudno za stanje tijela dok Tibetance bolje ne prskakati jer su toliko moćni da te vinu visoko, ali te isto ako i lupe o pod ako zezneš dva dana za redom :) Uh :) da ne spominjem da nema celulita niti trunkice više na mojoj guzi :P

    e sad imam jedno pitanje.... dakle od kako vježbam svaki dan imam osjećaj da se nešto počelo dešavati u tim mojim iskrivljenim rebrima i kralješnici tako da me sve to dosta boli. Znam da nemože biti loše, dakle dali postoji mogučnot da se zaista istezanjem vraća malo po malo tamo gdje bi trebalo biti pa me zato boli. Jer to nemože biti bezbolno, ali se kosti guraju nazad, zar ne? dali itko ima iskustva s tim da nakon redovitko i zaista neumornog svakodnevnom poticanja kralješnice na istezanje i rebara na odvrtanje da ga je boljeno? Ali ne koa kad ne vježbaš pa je ona tup bol jada, nego baš kao da se nešto pokrenulo ???? :)

    Pozdrav i pohvala za odličan bolog !!

    avatar

    17.02.2013. (13:18)    -   -   -   -  

  • Ex-skolioza

    hej Sanja hvala! nisam nikad cula za tibetanske vjezbe, ali sam odmah isla guglati i izgleda zanimljivo.

    Bol u ledjima/rebrima - ne znam tocno na sto mislis. Bole li te misici ili je bol drugacija?

    avatar

    20.02.2013. (17:09)    -   -   -   -  

  • nikola

    Pozdrav, budući da i ja imam skoliozu, na žalost ne znam koji stupanj, možeš mi kazati na koju jogu ideš (power...), kako ne bih preforsirao s tim vježbama.

    Tnx, Nikola.

    avatar

    21.02.2013. (17:04)    -   -   -   -  

  • Sanja

    ne, nema veze s mišićima. Bole kosti... al nema veze mislim da je to stvarno od toga što se svakodnevno djeluje na zglobove, razvlače se, pomiću.... uglavnom što dalje sve me manje boli... Kad se navikne kralješnica na to više neće ni boljeti... Probaj Tibetance, odlični su...

    Nikola, kreni od vježbi za početnike ima ih oko desetak i onda nadograđuj. A bilo bi dobro i da kreneš u neku grupu za početnike. I tebi bi preporučila Tibetance, al to možeš odmah krenuti i ne treba ti pomoć. Knjiga Fontana mladosti ih opisuje, ali ne samo konkretne vježbe nego i cijela priča ideologija.... Radi se zapravo pokretanju čakri... kada se vrte brže i jednakomjerno nema bolesti... pa tako niti skolioze :)))))

    avatar

    22.02.2013. (15:47)    -   -   -   -  

  • Ex-skolioza

    Hej Sanja, hmm ne znam to s kostima - pise li ista o tome u knjigama koje pisu o tibetanskim vjezbama?

    Nikola, ja kombiniram razlicite vjezbe, ovisno o raspolozenju. Volim jako kombinirati Dharma i Ashtanga stil. A nekad idem na restorativnu jogu gdje samo lezim :)

    Mislim da ne mozes preforsirati ako imas dobrog ucitelja. Ali mozes i ti sam paziti. Nitko te nikad nece natjerati da dubis na glavi. Jedino mozes sam sebe natjerati. Znaci lijepo ides polako svojim tempom, boli te briga za ostale, to radis za sebe. Ali vjezbas stalno, svaki dan. Bolje i 10 minuta dnevno nego jednom tjedno dva sata. Ako te ucitelj ili ti sam sebe preforsiras do razine da se ozlijedis, onda to nije dobro. Obicno razvijes osjecaj koliko mozes ici bez da se preforsiras.

    avatar

    23.02.2013. (10:05)    -   -   -   -  

  • anazmaj

    http://www.scena.hr/intervju/prica-koja-nadahnjuje

    avatar

    05.05.2013. (03:51)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...