Komentari

smisao-zivota.blog.hr

Dodaj komentar (9)

Marketing


  • jelen

    Ajde da si konačno napisao nešto! Nisam te mislil ozbiljno k sudu dati zbog nepisanja bloga... troškovi podizanja tužbe, parničenja, ishod krajnje neizvjestan, nema šanse, to je bila šala :-)) Ali blog.hr je polako na zalasku, nema zanimljivosti. Svaka čast i daj piši barem jednom mjesečno.
    Sretna Nova!

    Nemam ništa za dodati na sam članak, jedino mogu pokušati objasniti zašto nemam ništa za dodati:
    Ova tvoja kritika konceptualnog "spasenja", senzacionalnog izmaštanog napuštanja konvencionalne egzistencije i trijumfalnog odlaska u Raj, u Nirvanu, u Prosvjetljenje, u vječna lovišta, ideje o "zbacivanju ega" da ostane "pravi ja" itd. ma prianjanje za bilo kakav koncept o bilo čemu - to je samo još jedan dokaz u prilog mojoj pretpostavci da si ti jedan zagriženi buddhist :-)) budući da si već u nekonceptualnoj fazi tu etiketu ćeš naravno odbaciti i izjasniti se da nisi tj. reći da si ne-buddhist, a to je upravo krunski dokaz da zaista jesi. To je vrhunac logike, Madhyamika Prasangika, konačna škola Arye Nagarjune- kad sama negacija postaje prava afirmacija, a istovremeno afirmacija je ta koja negira samu sebe. Kad se dođe do toga onda je sve jednostavno takvo kakvo je i samo po sebi je jasno, sve daljnje igre riječima su izlišne.
    Živio!

    avatar

    31.12.2012. (13:35)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    Lijepa čestitka. :)
    Od sveg srca ti želim da u novoj 2013. budeš ono što jesi...... uz to puno zdravlja, sreće i ljubavi.... :)

    avatar

    01.01.2013. (10:46)    -   -   -   -  

  • Smisao Života

    @vajrapani
    ...al ja stvarno nisam budist :))... živio!!! :))...

    @Dona
    ...i tebi i tvojoj obitelji želim sve najbolje u novoj godini :))...

    avatar

    01.01.2013. (14:55)    -   -   -   -  

  • meroveus

    Kombinacija egoa i straha, plodno tlo za dogmu. Iz toga dalje se algoritamski kombiniraju raznovrsni klonovi. Ishodište je isto. Svijest u tijelu. Fantastična simbioza. Ako bismo razmotavali DNK prema početku, k čemu bismo stigli? Izvanzemaljcu? Kreatoru? Sve nebitno. Treba uljepšavati ego. Prevazići ga, sublimirati u besmrtnost Mona Lise, Kanconijera, Mislioca. Nazvati to super, arh ili bolje-ego - nebitno. Moguće i drugačije: poput Gradinara. Zašto ne? Mogućnosti su nepregledne, ali krucijalno je: izbjeći kloniranje! No, potrebna nam je nova renesansa duha koja će moći pratiti tehnologijski napredak. Preuzeti vodstvo i usmjeravati, a ne mu služiti. Sve najbolje u Novoj ovoj.

    avatar

    01.01.2013. (19:54)    -   -   -   -  

  • blade777

    Za tebe je bitno ono što osjećaš, ono što te čini sretnim, ono što ti čini životni put onakvim kakav put želiš sebi.
    Jasno je da istina i put nekog drugog, a koja istina i put, tebe ne usrećuje, tebi ne može biti primamljiva stvarnost i to je ok.
    Kada, ono što osjetiš, za tebe otvori prolaz u ljepši i bolji svijet spoznaja, za tebe postane prihvatljiva istina, to ostaje ucijepljeno u tebe, sve do momenta dok ne dotakneš stvarnost ljepših i boljih osjeta.
    Nema tu prevelike filozofije, ljudi vjeruju u ono što im uljepšava život.
    Ako je Bog ta sila koja meni uljepšava život, onda je sasvim normalno da vjerujem u Boga.
    Ako je novac ta vrijednost koja mi uljepšava život, onda ću vjerovati u to da ne mogu živjeti bez novaca.
    Ako pak izbacim ono što ne može biti vječna vrijednost(novac), onda mi ostaje samo jedini Bog - ona životna sila koja je u sveukupnom životu - sila stvaranja života.

    Takvog osjeta, koji će te vazda činiti sretnim, neovisno u što vjerovao, želim ti to što više u životu: u sreći, zdravlju, radosti, blagostanju, ljubavi.

    Sretna Nova godina!

    avatar

    01.01.2013. (22:52)    -   -   -   -  

  • Smisao Života

    @meroveus
    ...za izbjegavanje kloniranja!!! :)))... i tebi sve najbolje u novoj godini :)))...

    @blade777
    ...pa rekoh kako smo religiozna vrsta, tu si pomoć nemremo, svi imamo svoje bogove :)))... setna ti nova godina! :)))...

    P.S.
    ...ne da mi vrag (ego) mira :))), jedna mala primjedba svima, osim Doni :))... kad nekom u pisanom obliku zaželite sretnu Novu godinu zaželjeli ste mu sretan samo prvi dan u toj godini, a kad napišete sretna nova godina, zaželjeli ste mu sretnu cijelu tu godinu :)))... hvala na pažnji, i još jednom: sretna vam nova godina :))...

    avatar

    02.01.2013. (18:38)    -   -   -   -  

  • Goga i Mario

    Smisle moj najsmisleniji neka tebe i tvog ega... :)))

    avatar

    02.01.2013. (18:49)    -   -   -   -  

  • catwoman

    Ego je očito neka evolucijska greška ili izraz još nedostatne razvijenosti bića.

    Životinje su takođe religiozne ( bolje reći : spiritualne ), no one svoju religiju ( povezanost s Prirodom ) žive, dišu svaki tren i nije im potrebno dodatno umno spekuliranje. Slično tome je i kod tzv. primitivnih plemena, koje ni malo nije taknula naša 'civilizacija'.

    Ne tvrdi uzalud australski energopsihoterapeut i vidovnjak Stuart Wilde da su životinje i biljke duhovno superirone ljudskoj rasi. Mi smo im jedino umno superiorniji, što je samo segment ukupne nečije osobnosti. ( Osobno imam pretpostavku zašto su životinje napustile umnu superirnost ... to je anđeoski koncept 'žrtvovanja' / poticanja ljudske evolucije, možda malo nejasno onima koji nisu tako dugo i duboko u kontaktu sa životinjama ... ) Dakle - trebamo raditi na sebi, kao upućuje kolega @ Meroveus.

    Stoga: evolucionarnu ti Novu Godinu želim !

    Kao i svim ljudima, pa ( naravno ) i sebi, a posebno onima loše volje. :-)

    avatar

    03.01.2013. (00:50)    -   -   -   -  

  • Anonimnost

    Dečko, bez povlačenja elementarne distinkcije između pojmova kao što su ego (problematično je i dal tako što uopće postoji, je li to samo svežanj osjeta i ništa drugo, nikakva jedinstvena cjelina u nama, druga je stvar pitanje o nekom centralnom agentu u nama koje tek iziskuje ozbiljno objašnjenje, ne trkeljanje) vs um vs svijest vs samosvijest koji nipošto nisu sinonimni niti ekvivalentni možeš trkeljati do mile volje i na kraju nećeš ništa reći, to me podsjeća na ona birtijska roktanja, u pučko pogrdnom i pred-reflektiranom ili ne-reflektiranom smislu. Uzmi neki uzdžbenik iz elementarne logike (Petrovićev za srednje škole je dovoljan) pa ćeš vidjeti što je to pojam i što se njime izriče, te da je svaki pojam istovjetan samim sobom (A=A). Prema tome, ne vrijedi svijest = samosvijest, nego svijest ≠ samosvijest, ekstenzija pojma svijest razlikuje se od ekstenzije pojma samosvijest. Samosvijest pretpostavlja svijest, ali se ne svodi na nju, postoji jasna diferencija. Zbog takvih stvari meni bude mučno čitati tekstove u kojima nema elementarne logike, brkaju se kruške i jabuke pa je tekst tipični lar pur lart, trkeljanje poradi trkeljanja.

    Usput rečeno, o smrti su se davno izjasnili na lijep način Sokrat i Epikur - svaki je strah od smrti iracionalan. Nema ništa ljepše od smrti i prekida sve ove sprdačine i jezive empirije tokom života.....

    avatar

    28.02.2015. (23:26)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...