Komentari

budan.blog.hr

Dodaj komentar (11)

Marketing


  • borivoj

    "ISTINA JE KAO SUNCE, DLANOM JE NE MOZES SAKRITI".
    Maorska poslovica


    Dragi prijatelji,
    Luis Bunjuel ima film sa naslovom TAJ MRACNI PREDMET: ZELJA,… pa smo jednom prigodom govorili o krletci pohlepe u koju nepaznjom upadnemo, a, ustvari, svako je primanje u funkciji davanja.
    IMATI ili BITI – nema dvojbe kada, kroz tihovanje, apsolviramo poruku pjesme iz “Bijele kule” i poetski izvadak iz kultne knjige Halila Dzubrana PROROK – o DAVANJU koji vam saljem u privitku:



    104. DA, ALI PAZI STO CES ZAISKATI

    Da, ali pazi sto ces zaiskati!
    Svilen rubac? Jezero u planini? Kesu bez dna? Ljepotu bez usporedbe? Ogrlicu od dragulja? Nemusti jezik? Slavu bez premca? Svilen rubac...
    Ne polakomi se za sitnicama kao sto su raj, ili moc letenja.
    Na trenutak zastani, i razmisli kakav li je to darodavatelj, koji sve ovo poklanja nehajno i u obilju, kao da je morski pijesak.
    Prije nego sto zatrazis svilen rubac ili rajske poljane, sjeti se darodavatelja, i pozeli da budes jednako bogata: da nista ne pozelis, jer ti nista ne treba: jer sve imas: jer sve dajes.

    "Bijela kula", knjiga 1. Zapisala Vesna Krmpotic
    Stotinu i osam blagoslova neka dobiju svi
    oni koji ovo pismo posalju na sto vise adresa.


    Puno pozdrava iz Sombora od Josipa

    avatar

    19.12.2012. (08:14)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Činjenice o majanskom kalendaru

    Guatemala, 18.12.2012., 17 M.G.

    Najprecizniji i najbogatiji kalendar na svijetu samo je jedan od aspekata nasljeđa Maja, bogate drevne civilizacije koja je svoje tragove ostavila i u umjetnosti, arhitekturi i kulinarstvu, kao i u drugim područjima svakodnevnog života Srednje Amerike i Meksika.

    Majanski kalendar, koji ima 18 mjeseci po 20 dana plus petodnevno razdoblje na kraju godine nazvano Wayeb, počeo je 3114. godine prije Krista i predviđa početak novog doba 21. prosinca 2012.
    Taj datum označava kraj kalendarskog ciklusa dugog 5.200 godina, a svečanosti u povodu njegove promjene počele su prinošenjem darova Ixchel, majanskoj božici majčinstva i ljubavi, u spilji blizu sela Noc-Aca pokraj Meride, glavnoga grada istočne meksičke države Yucatana.

    Svečanosti bi trebale kulminirati 21. prosinca, a obilježit će se osim u Meksiku u državama u kojima se majanska kultura uspjela očuvati: Gvatemali, Belizeu, Salvadoru i Hondurasu.

    Stručnjaci za kulturu Maja odbacuju razna predviđanja katastrofičara koji u završetku jednog vremenskog ciklusa vide kraj svijeta i ističu da Maje nisu nikada predvidjele kraj svijeta 21. prosinca 2012. godine.
    >>Azteci najavili novi smak svijeta

    Datum urezan u dio divovskog obrađenog kamena, "Spomenik 6", koji je očuvan na arheološkom nalazištu El Tortugueru na jugu Meksika, nije nikada bio predstavljen kao kataklizma, kao uništenje svijeta, napominju stručnjaci. Taj datum predstavlja povratak boga Bolon Yoctea koji 'ponovno pokreće kotač vremena'.

    'Majanski kalendar nije se sastajao samo od brojanja sekundi, minuta i sati već predstavlja model koji pokazuje razvoj zvijezda i nebeskih tijela i način na koji oni imaju ciklični utjecaj na ljudski život', objašnjava antropolog Alvaro Pop.
    Po njegovim riječima, majansko poznavanje astronomije omogućilo im je da otkriju utjecaj nebeskih tijela na plime i oseke, rođenja i posebno na biljke.
    >>Australska premijerka: 'Maje su imale pravo, dolazi smak svijeta!'
    Ali majanska je civilizacija svijetu ostavila i druga bogatstva. Stručnjaci ističu da su Maje dale veliki doprinos arhitekturi, matematici, topografiji, tekstilnoj umjetnosti i kuhinji, a neki od tih utjecaja vidljivi su i danas.

    Kada je u pitanju kulinarstvo, Maje su bili prvi narod koji je kultivirao kukuruz prije 3000 godina, a danas je kukuruz baza za većinu jela te regije.

    Maje su među prvima uzgajale kakao, a došli su i na ideju da žvaču 'chicle', sok endemskog drva Meksika i Srednje Amerike, što je ustvari preteča današnje žvakaće gume.

    Maje i njihovi potomci, posebice u Gvatemali, poznati su i po višebojnim tkaninama koje predstavljaju izraz 'ljepšeg života'.

    Utjecaj majanske civilizacije osjeća se također i u jeziku. Maje su tijekom svoje povijesti i u različitim regijama, govorile 36 jezika, s vrlo razvijenom gramatičkom strukturom. Popol Vuh, sveta knjiga Maja, najvažniji je svjedok te povijesti. To mitološko djelo govori o podrijetlu svijeta, o duhovnosti i poznavanju astronomije.

    Prema mišljenju kostarikanske antropologinje Ane Cecilie Arias, majanski građevinari, autori impozantnih piramida, također su imali veliko znanje iz područja arhitekture. Veliki broj potomaka Maja poslije je to znanje iskoristio za izgradnju crkava u toj regiji.

    Ostaci majanske kulture poput Chichen Itze u Meksiku, Tikala u Guatemali i Copana u Hondurasu privlače svake godine veliki broj turista koji se dive veličini izgubljene civilizacije. Ali često se zaboravlja da je najvažnije nasljedstvo koje su Maje ostavili upravo njihovi potomci. Više milijuna potomaka Maja danas živi u Srednjoj Americi, najveći broj u Gvatemali i Meksiku. (Hina)

    DNEVNIK.HR

    avatar

    19.12.2012. (08:16)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Krilca tudi letos spreminjajo svet na bolje

    Manca Košir: Krilca so možnost, da svetu sporočimo: Mar nam je!
    Ljudem in okolju prijazno obdarovanje zaradi rastoče družbene in okoljske krize postaja vse bolj pomembno, predvsem v času božično – novoletnih obdarovanj. Kako z darilom izraziti sočutje in solidarnost? Odgovor so Krilca, darila s čarobno močjo.

    Krilca so družbeno odgovorna in trajnostna darila. Podarjanje Krilc ni podarjanje materialnih daril, ki jih nihče ne v resnici ne potrebuje. Ko podarimo Krilca, storimo dobro delo in poleg obdarovanca osrečimo še nekoga tretjega. »Krilca so darila, ki obdarujejo trikrat: osebo, ki obdaruje, osebo, ki smo mu darilo namenili in osebo, ki s pomočjo Krilc prejme tisto, kar res potrebuje,« pravi vodja projekta Gaja Brecelj.

    Namen Krilc je omogočiti stalne prilive izbranim družbeno odgovornim projektom v Sloveniji, državah nekdanje Jugoslavije in državah globalnega juga, ki sprožajo dolgoročne pozitivne učinke. Obdarovanec prejme lično oblikovano čestitko z originalno ilustracijo, darovani denar pa gre v celoti za enega od dobrih namenov, ki ga kupec izbere sam. Tako lahko z nakupom Krilc pripomoremo k ohranjanju rastlinskih in živalskih vrst, zmanjševanju revščine v državah globalnega juga, pomagamo v boju s podnebnimi spremembami, ali pa razveselimo otroka brez staršev.

    Več >>>

    Uredništvo Pozitivk: Aleš, Igor, Tomaž, Gape

    ----------------

    pozitivke.net

    avatar

    19.12.2012. (08:18)    -   -   -   -  

  • borivoj

    dragi svi,

    molim, nemojte zamjeriti za ošturjelo emajlanje – imam posla! (doduše, to se baš i ne vidi, malo na deviantartu/fejsu/fotozinu...)
    ipak, svratih načas da vam čestitam nazočenje uskorašnjem razdoblju prve dobe 4/4–inske mjere po kojoj sviramo/pjevamo/plešemo kroz život! ono počinje zimskim suncostajem, prirodnim događajem koji se odvija otkad je ove naše planete, te njegovim relativno odnedavnim civilizacijskim koncenzusnim derivatima – među ostalim: kršćanskim božićem (koji se prilično posvjetovio diljem svijeta) i općeprihvaćenim trenom prijelaza iz tekuće u sljedeću godinu po gregorijanskom kalendaru. bez obzira kojoj od tih paradigmi bili skloni, želim vam da vam duh u tom djeliću vremena bude ispunjen mirom i dostojanstvom, srca ljubavlju i empatijom, tjelesne stanice kisikom i hranjivim tvarima; da tako uspostavite ravnotežu potrebnu za bivstvovanje u ovoj dimenziji i održavate je i nadalje, tijekom novog takta (godine) i ostatka simfonije (života); da tom ravnotežom potaknete sklad u suživotu s ljudima što svoje pute križaju s vašima, poput pjevača u zboru; da svoje misli ne fokusirate na dramatične materijalne promjene u vanjskome svijetu, već na duhovne promjene unutar sebe! lijepo vas molim da svakako pritom razmišljate pozitivno, jer mislima i oblikujemo zbilju, pa će tako i spomenute materijalne promjene u vanjskome svijetu biti pozitivne!...
    budite!...

    draš & co.





    draško regul
    ivane lang 3
    10360 sesvete-novi jelkovec
    croatia

    fiksni tel.:
    4003 721

    mobi (sms!):
    095 9 115 114

    e-mail:
    dras@rnda-drnda.org
    drnda42@gmail.com
    drasko.regul@zg.t-com.hr

    web:
    www.rnda-drnda.org
    www.negovor.hr
    drnda.fotozine.org
    drnda.fotoklub.hr
    drn da42.deviantart.com

    avatar

    19.12.2012. (08:19)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Vanilija - ljekovitost povrh neodoljivog mirisa i okusa

    Vanilija je jedan od najpopularnijih i najomiljenijih, ali i najskupljih začina svijeta.

    Iako se uglavnom koristi za začinjavanje, sve je više saznanja o njenoj ljekovitosti.

    Zbog toga vanilija postaje sve popularnija i na području alternativne medicine.

    Mirišljave mahune vanilije plod su orhideje penjačice koja raste u tropskim šumama Središnje Amerike. Postoji čak 150 vrsta vanilije, no danas koriste se samo dvije vrste - Bourbon i Tahitian vanilija.

    U indijanskom narodu Totonaca bila je veoma cijenjena kao lijek protiv otrova, plućnih bolesti i sifilisa te je bila sastavni dio mnogih ljekovitih mješavina...

    Pročitajte više

    -------------------------------

    alternativa za vas

    avatar

    19.12.2012. (08:21)    -   -   -   -  

  • borivoj

    HRVATSKI ANONYMOUSI OBJAVILI RAT BANKAMA:

    Uz poruku 'dovoljno ste dugo krali od naroda' sinoć 'pala' prva žrtva
    ritn by: Ivor Car

    "Uskoro padaju i ostale banke"

    „Dovoljno dugo ste krali od naroda. Uskoro padaju i ostale banke“, kratka je poruka koju je hakerska skupina Anonymous ostavila na internetskim stranicama Karlovačke banke, gdje sinoć niste mogli izračunati, recimo, koliko će vam kamata tamo uzeti za stambeni kredit. O tome su Lupiginu redakciju hakeri obavijestili iza ponoći, baš kao i kada su sredinom godine napali web stranice Torcide. Bez suvišnih objašnjenja jasno su dali do znanja da nastavljaju svoje aktivnosti te da se i ostale banke koje posluju u Hrvatskoj nikako ne mogu osjećati sigurnima
    U sitne noćne sate redakcija Lupige s nepoznatog je e-maila u inbox zaprimila poruku gdje nas se obavještava o nesretnoj sudbi Karlovačke banke. Uistinu stranica ove banke bila je hakirana, ali ne i srušena, a zašto su Anonymousi kao medijski kanal prema javnosti izabrali baš nas, nije nam poznato.

    (SCREENSHOT: kaba.hr)
    „Dovoljno dugo ste krali od naroda. Uskoro padaju i ostale banke“, kratka je poruka koju su ostavili na web stranicama Karlovačke banke i u kojoj jasno daju do znanja da njihove aktivnosti ne prestaju ovdje, već da i druge banke koje posluju u Hrvatskoj mogu očekivati slične napade. Uz spomenutu poruku ostavili su već standardni potpis svoje skupine – „Mi smo Anonymous. Mi smo legija. Mi ne praštamo. Mi ne zaboravljamo. Očekujte nas.“
    ANONYMOUSI ŽESTOKO PROTIV TORCIDE: 'Srušeni ste zbog huliganizma i vandalizma kojeg planirate provesti na Gay Prideu'
    Tko je Guy Fawkes? Kako je i zašto postao lice građanskog otpora?
    Pekka Himanen - Hackerska etika: Prvi hackerski rat na Internetu dogodio se zbog Slobodana Miloševića
    INTERNET GERILA: Nismo grupa Hackera, nego vojska u ratu za slobodu informacija
    Početkom godine ista je skupina srušila internetske stranice predsjednika Ive Josipovića, nakon što je on javno podržao kontraverznu ACTA-u. Nešto kasnije Anonymous Croatia napao je i web Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. Nedugo potom „pala“ je i stranica Hrvatske biskupske konferencije, a sredinom godine, uoči održavanja splitskog Gay Pridea, namjerili su se i na web stranice Torcide. I o toj su akciji, podsjećamo, prvo obavijestili Lupigu.

    Hackerska skupina bankine stranice nije napravila sasvim neupotrebljivima, već je ostavila tek jasno upozorenje da su bili tamo, što je zasigurno zabrinjavajuće za banku koja na webu ima i internetsko bankarstvo, kako za građane, tako i za poslovne subjekte. Inače, Karlovačka banka nedavno je pripojila Nava banku čime je njena aktiva narasla na otprilike dvije milijarde kuna.

    http://www.lupiga.com/vijesti/index.php?id=7345Lupiga.Com

    avatar

    19.12.2012. (08:25)    -   -   -   -  

  • borivoj

    From: ivica Pađen
    To: borivojbukva@yahoo.com
    Sent: Wednesday, December 19, 2012 3:15 PM
    Subject: Re: blagoslovljen bozic i sretna nova godina....

    --------------------

    Boro ljep pozdrav!
    Vidim da si imao stanovitih problema sa E-poštom.Nadam se da si to uspio riješiti.daj molim te mi pošalji još jednom kratki tekst NE BRINI.Hvala ti još jednom u naprijed.
    ivica
    --------------------

    nema sanse dragi ivica!
    kompjutera nemam, a tako ni vremena u periodici gradske ili ri-info
    da vrsim pretrage nekih tekstova. vremena je malo a posla za kompom
    uvijek puno i ne stizem na sve... OBJASNIO SAM TI: dolje u dnu je
    link sa mojim zadnjim ispisanim pismom, klikom na njega dobijes tekstove
    pod tim linkom. klikni ponovno na link u dnu, dobiješ istu stvar, tako
    ponavljaj klikom na najniži link i doćeš do onog što tebe zanima...

    svako dobro ti želim u 2012. godini!

    boro

    avatar

    19.12.2012. (17:32)    -   -   -   -  

  • borivoj

    From: SLOBODNA DRŽAVA RIJEKA - STATO LIBERO DI FIUME
    To: Undisclosed-Recipient:;@yahoo.com
    Sent: Wednesday, December 19, 2012 5:40 PM
    Subject: Pozivnica - petak 21.12. 18 sati

    -----------------

    Udruga Slobodna Država Rijeka i Lista za Rijeku pozivaju sve svoje članove i simpatizere da nam se pridruže na tradicionalnoj zabavi povodom božićno-novogodišnjih praznika.

    Druženje će započeti u petak, 21. prosinca, u 18 sati u našim prostorijama na adresi Užarska 2/3, uz neizostavno iće i piće.

    Nadamo se da ćete se odazvati pozivu!

    ------------

    OVO ME IZUZETNO RADUJE, BESTRAGA ĆU ODBACITI SVAKI OBLIK PRESIJE
    I GLUPARANJA VEZANA UZ MAJANSKI KALENDAR... MI IZ SLOBODNE DRŽAVE RIJEKA
    NA NAJBOLJE MOGUĆI NAČIN UMIJEMO UČINITI SVE TE NABULOZE KATASTROFIČARA
    NEDOSTOJNIM I BEZVRIJEDNIM, TE PRIKLANJATI IM BILO KOJU PAŽNJU...

    ONI GORI SU I OD BABA VRAČARA...

    borivoj

    avatar

    19.12.2012. (17:52)    -   -   -   -  

  • borivoj

    HRVATSKO KNJIŽEVNO DRUŠTVO

    U organizaciji Hrvatskog književnog društva
    petak 21.12.2012. u 19 sati,
    u Književnom klubu, Blaža Polića 2/III
    iznad studenskog restorana Index)

    Održat će se promocija novog romana ''Dug put prema gore'', autorice Jadranke Bukovice
    u izdanju nakladničke kuće Dušević & Kršovnik

    Knjigu će predstaviti:

    Književni kritičar Davor Šišović,
    za nakladnika Emil Kršovnik,
    autorica Jadranka Bukovica.

    Program će voditi Antonija Martinčić

    Nakon predstavljanja slijede druženje kroz ''književne interpunkcije'' svih zainteresiranih.

    Radujemo se vašem dolasku

    avatar

    19.12.2012. (17:55)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Meda je u Venecueli 1974.godine čitao u vrlo ozbiljnom listu, da su Albanija, Bugarska, Rumunija i Srbija određene za svetsko smetlište, u Evropi je a nije Evropa, a i narod je inteligentan i veoma brzo prihvata nove tehnologije (odlaganja otpada). Takođe, standard će (navodno) mnogo da skoči, ali će cena biti velika: smanjuje se životni vek na 30 godina. Svi Medini prijatelji, pošto su preko njega znali da je Srbija deo Juge, pitali su zašto se spominje samo Srbija. Meda je, logično, odgovorio da je u pitanju neka greška, jer nikome nije na pamet padalo šta će se desiti, a i Tito je još bio živ. Članak je pisao neki američki stručnjak i poznavalac situacije.



    Kao što vidite, sve se planira mnogo unapred. I ništa oni ne kriju, samo ako ima ko da pročita. Malo mi se povraća kada ovdašnje neznalice posprdno pominju "teoriju zavere". Zavera zaista ne postoji, jer za njom nema potrebe. Mogu sitni i beznačajni da se zavere protiv viših od sebe, a da se oni koji vode sve zaveravaju protiv sitne buranije - to je nonsens. Oni samo imaju svoj plan (AGENDA - kako ga oni zovu) i vrlo prilježno rade na njegovom provođenju. I, za razliku od nas, gde sve mora da bude gotovo sutra, da ja maznem lovu i turim u šlajpik, njihovi planovi se prostiru na stotine godina, i nije važno da ga trenutno živi ostvare, već svi rade na tome, a neki njihovi će ga i doživeti.



    Mogla bih još mnogo o ovome, ali o čemu ćemo pričati kada se vidimo!

    D

    BEOGRAD - NAJVECE SKLADISTE NUKLEARNOG OTPADA U EVROPI!!

    Beograd -- Najveće skladište nuklearnog otpada u Evropi, građeno po standardima EU, za nekoliko nedelja će biti otvoreno u Vinči. Čeka se trajna upotrebna dozvola.

    Prema rečima Radojice Pešića, direktor Javnog preduzeća Nuklearni objekti Srbije, skladište će zadovoljiti potrebe skladištenja radioaktivnog otpada sa teritorije Srbije u narednih nekoliko decenija. On je za B92 objasnio da će se tu skladištiti otpad koji je i do sada u Srbiji nastajao kao medicinski otpad, u industrijskoj proizvodnji i naučnim istraživanjima.
    Nukelarni objekti Srbije navode da se u postojećim skladištima nalazi oko 3000 kubnih metara radioaktivnog otpada, te da je zbog te i količine otpada koji nastaje svakodnevno završena izgradnja modernog i bezbednog skladišta, dovoljno velikog kapaciteta.
    "Planirano je da u to skladište bude premešten kompletan otpad iz postojećih skladišta, koja će potom biti demontirana. Na taj način će se sav radioaktivni otpad iz naše zemlje biti uskladišten bezbedno i sigurno na jednom mestu", saopštava to Javno preduzeće.
    "Kapacitet objekta je 8.500 buradi od 200 litara i 100 transportnih kontejnera u okviru bezbednog skladištenja radioaktivnog izvora", kaže direktor Radojica Pešić.
    Novo skladište neće služiti za odlaganje nuklearnog goriva jer je Srbija već otpremila nuklearno gorivo u Rusiju. Nadležni kažu i da novo skladište neće služiti za eventualno odlaganje radioaktivnog otpada koji nastaje u drugim državama, već isključivo za skladištenje radioaktivnog otpada, koji nastaje u našoj zemlji.
    Kako kažu u Nuklearnim objekitma Srbije, novo skladište će doprineti uspostavljanju međunarodnih standarda koje je propisala Međunarodna agencija za atomsku energiju.
    Pešić je za 2012 godinu najavio početak demontiranja dotrajalog skladišta otpada i njegovo prebacivanje u novo skladište inače kako navode prvi objekat u Vinči koji je završen "striktno po zakonskoj proceduri, od građevinske dozvole, zaključno sa upotrebnom, koja je dobijena pre mesec dana".
    Izgradnju ovog skladišta je počeo Institut u Vinči 2007, a od osnivanja NOS pre dve godine, to preduzeće je u potpunosti preuzelo taj posao.

    Na udaljenosti od samo 13km izgrađeno je najveće skladište nuklearnog otpada u Evropi. Pitanje je, koliko Srbija proizvodi nuklearnog otpada kada joj je potrebno najveće skladište u Evropi? Da li skladište napravljeno zbog otpada Srbije ili Evrope? Zbog čega smo dozvolili da postanemo najveće kanta nuklearnog otpada u Evropi, zbog čega "moramo" da čuvamo nuklearno đubre cele Evrope?

    Šta možemo očekivati u budućnosti za nas i našu decu? Podignimo svest i učinimo nešto! Pobunimo se i sprečimo da naša budućnost i budućnost naše dece budu ugrožene!

    Učinite nešto, za početak pošaljite ovaj mail na što više adresa! Nemojte ćutati pričajte, uputite neupućene, učinite nešto!

    avatar

    19.12.2012. (17:57)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Tamne mrlje na banani

    Kada smo bili mladi, rečeno je da su banane sa mrljama bolje. Nauka izgleda tek sada otkriva ono što je baba znala prije 100godina.
    Banane sa mrljama - protiv smrtonosnog raka!
    To nisam znao!

    Potpuno zrela banana proizvodi supstancu TNF koja ima sposobnost da se
    bori sa abnormalnim ćelijama. Nemoj biti iznenađen što će uskoro u
    prodavaonicama biti prazne police gde stoje banane. Dok banana zri, stvara
    tamne mrlje na koži. Što više tamnih mrlja ima, biti će veći kvalitet za povećanje
    imuniteta.

    Zato Japanci vole banane iz opravdanih razloga. Prema japanskom naučnom
    Istraživanju, banana sadrži TNF koji ima antikancerogena svojstva. Nivo
    Antikancerogenog efekta odgovara nivou zrelosti voća - što je banana zrelija
    Bolji je antikancer kvalitet. U ogledu sa životinjama koje je profesor vršio na
    Tokijskom univerzitetu upoređujući raznoliku korist za zdravlje raznog voća,
    Koristeći banane, grožđe, jabuke, lubenice, ananas, kruške i japanske jabuke,
    Otkrio je da banana daje najbolje rezultate. Povećava broj bjelih krvnih
    Zrnaca, poboljšava imunitet i pravi antikancerogenu supstancu TNF.
    Preporuka je da se jede 1 do 2 banane dnevno za podizanje imuniteta protiv
    Bolesti kao prehlada, gripa i drugo.

    Prema profesoru, žuta kora banane sa tamnim mrljama je 8 puta efikasnija u
    Poboljšanju svojstava bjelih krvnih zrnaca od zelene kore.



    MOLIM PODELI OVU INFORMACIJU SA DRUGIMA.

    avatar

    19.12.2012. (18:02)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...