Komentari

vajrapani.blog.hr

Dodaj komentar (25)

Marketing


  • Lilianke

    Bok!
    Dobrodošao natrag!
    Naravno da sad ne stignem čitati post, traje sto paralelnih akcija u ovom ovdje univerzumu!
    Daj mi otkri tajnu, koja je neotklonjena greška na naslovnici..? a da znaš koliko mi je trebalo da skužim što se zbiva na naslovnici uopće... jednom sam sasvim slučajno u čudu primjetila da je i ime mog bloga i naslov posta gore među objevljenim postovima.... nisu svi jednako pametni haha..
    :)

    avatar

    15.12.2012. (19:41)    -   -   -   -  

  • gugu gaga

    Sve stoji, ali čovjek se najteže miri s istinom.

    avatar

    15.12.2012. (20:34)    -   -   -   -  

  • gustirna

    Ovi snježni nanosi su zaista fascinantni...ostatak posta nisam pažljivo sve pročitala, pa nije u redu da išta komentiram

    avatar

    15.12.2012. (20:48)    -   -   -   -  

  • jelen

    @Vještičje sijelo: Hvala. Bolje vas našao!
    Vidiš na naslovnici kolumnu na vrhu koje piše Top blogovi, ispod su u svakom trenutku vidljive 4 sličice koje se mijenjaju ovisno tko od „top blogera“ objavi novi post onda je njegova sličica na vrhu.
    Na dnu te kolumne je ikona Prikaži još Top blogera. Kad kliknem na nju ne prikaže se još Top blogera nego ona stranica upozorenja blog/stranica je uklonjena i da treba grešku prijaviti adminu (što sam i učinio još prije par dana) itd. Vrlo bizarno… da je nešto krivo s mojim komp-om i to sam pomislio ali simptomi ne ukazuju u tom smjeru.

    @gugu gaga: istina je to što veliš, ajmo se prvo barem s tim pomiriti i to je već početak (puta prema ispravnom zaključivanju) :-)

    @gustirna: da podsjetili su me ti nanosi na Gobi, mikro snježna pustinja u mojem voćnjaku :-), to je onaj fraktalni mikrokozmos ili kak bi se tome već reklo… Nema veze za ostatak teksta, slike ionako više govore od riječi.

    avatar

    15.12.2012. (21:03)    -   -   -   -  

  • odmak

    Pročitala sam do kraja. Postovi su ti predugački, a mislim da blog i nije pravo mjesto za tako nešto. Ja ću se zakaćiti za :
    Kršćani bi pak rekli da treba zaslužiti ulaznicu za vječni party s Isusom na nebu. Ideja da se u toku života postigne Kristovstvo na trajnu dobrobit sebi i drugima kod njih danas niti ne postoji kao opcija...
    Zašto tako misliš?
    Upoznala sam ljude koji su to postigli u ovom životu. Neskromno je reći da i sam težim za tim stanjem, iako mislim da sam još daleko od toga.
    Razumijem fasciniranost autorice tibetanskim budizmom(nadam se da nisam krivo razumjela). Pokušat ću nabaviti neku knjigu. Mislim da si mi ti savjetovao jednu, možda baš tu kojoj se vraćaš.
    Sve je to vrlo zanimljivo. Ne razlikuje se od metoda modernog kršćanstva , samo našoj zapadnjačkoj misli treba više vremena da shvati da je jedno i drugo samo način da duša, ili kako je već nazvali, postigne mir i usvoji prave vrijednosti- možda obrnutim redom.

    avatar

    16.12.2012. (09:02)    -   -   -   -  

  • Unusual suspect

    Slična stvar koja se dogodila oko tvoje voćke, dogodila se u dvorištu mog djeda. Međutim, pol njegovog dvorišta je izgledalo kao da je snijeg samo malo padao ili nije uopće padao (dakle, neka jaka struja)! Bilo je i takvih dina kakve si posvjedočio fotografijama :)

    Nirvana - nir VA - ispuhati. Ispuhnuće (projekcija i želja, ega?) :) sanskrt je baš fini jezik.

    Ono s kršćanstvom i vječnim partijem... Moram priznati da sam se nasmijao. Nisam diskriminatoran, ali mislim da se treba samo pustiti kršćanstva u takvim raspravama, pa i kad dođe promišljanje o prosvjetljenju. Kršćanstvo je religija. Buddhizam to nije, iako se svrstava u "religije svijeta". Religije se drže nečega kao "pijani plota" (objave, spisi - i sam si rekao u komentaru na moj post). Uz što buddhist prijanja? Ne bi li to bilo zapravo suprotno buddhizmu?

    Slažem se s tobom. Nebo, drugi svijet, ovo ono. Ako prosvjetljenja (sreće ili što već mislimo da stoji iza tog pojma) nema ovdje, onda ga nema nigdje!
    Budući da sam fan Zvjezdanih staza pa se s tim često susrećem, moram nešto napisati.
    Kad znanost (i sve ostalo potrebno za to) nije bila razvijena i nismo znali što se nalazi preko velike mlake - govorili smo si da je tamo ta odabrana zemlja, tamo je raj ili kako već to zvali.
    Onda smo prešli baru, uvidjeli svoju zabludu i počeli gledati u nebo.
    Da, da! Na nebu mora biti, tamo negdje daleko. Ovo je dolina suza! Mi želimo tamo "prijeko". Onda se znanost razvila i otkrili smo da smo zasad sami u svemiru. Možda postoji neki planet koji bi odgovarao našim pojmovima i željama koje povezujemo uz raj? Doći ćemo možda i tamo. A što onda? Pa da! Možda postoje neke rupe u svemiru kroz koje možemo do drugih dimenzija! Mora da je raj tamo! Što želim reći? Glupostima nema kraja. Sve nam je dano i nije uopće tako daleko. Možda samo idemo u krivom smjeru?Neki su očito zaboravili da postoje dva smjera. Jedan ide prema van. Zaključite sami kamo ide drugi :)

    avatar

    16.12.2012. (09:52)    -   -   -   -  

  • jelen

    @odmak: koliko se sjećam knjiga koja te zanimala ranije, to je upravo ova knjiga iz koje sam uzeo kratki odlomak. Mislim da je jedino preko Superknjižare možeš naručiti. Mogu ti opet dati link ako trebaš. Pogledao sam sad, vidim da trenutno knjigu nemaju na zalihi. Nadam se da će opet dobiti, tiraža je samo 1000 primjeraka, a izdavač MISL, Zagreb

    Počnu neki postovi kao kratki osvrt pa se produže sami od sebi takoreći što ja tu mogu :-)
    U pravu si da je za neke stvari blog preskučen, to mi polako postaje jasno…

    Htio sam se samo šaljivo osvrnuti na ideju „pučke pobožnosti“ vidiš da sam prvo budiste u tom kontekstu spomenuo, pa kršćane i onda one treće…itd. nema u tom nikakve zle namjere. Jasno mi je da mase koje idu u hrvatske crkve nisu drugačije od masa npr. Vijetnamaca ili Burmanaca koji posjećuju svoje hramove, isti motivi, ista površne uvjerenja koja niti ne zagrebu ono bitno. O postojanju iznimnih pojedinaca kakve spominješ i o nevažnosti konkretne vjerske tradicije za njihovu krajnju spoznaju, toga sam itekako svjestan. Krajnja spoznaja je takva kakva je, daleko iznad religijskih koncepata. S tim iznimnim pojedincima koji su ostvarili dragocjenost ovoga života u punini, s njima na pameti sam i išao pisati na ovu temu. Da njih nema onda bi zaista sve bilo izgubljeno.

    Fasciniranost autorice nije baš s tibetanskim budizmom per se nego konkretno s njihovim specifičnim tumačenjem mahayanske filozofije, Prajna Paramite, mudrosti koja odlazi druge strane…čega? Pa mudrosti same. Tu su tibetanske škole na temelju logike velikog Arye Nagarjune i njegove filozofije Madhyamika (Srednji Put) dale svoj fascinantan obol. Iako su jasno, Tibetnaci tu filozofiju usvojili iz Indije stoljećima ranije, ozbiljnim studijskim pristupom uviđamo da su baš tibetanski „doktori“ mahayane (kako ih A.D. Neel naziva u knjizi) ti koji su na ovom našem planetu otišli najdalje u elaboraciji onoga zaista bitnoga, u demaskiranju logičkih proturječnosti, a istovremeno u tim svojim dubinama ostvarili su konkretnu praktičnu jednostavnost, zato su i njihova učenja najbolje primjenjiva čak i onom našem malom bogcu svjetovnjaku/svakodnevnjaku s kojim se tako rado poistovjećujemo… e, samo kad bi taj bogec našao za shodno ispoljiti minimum interesa i napora...

    Na kraju priznajem da mene osobno ipak više zanima dubina stvari nego praktična svakodnevica, možda je zato moje pisanje neatraktivno jer se ljudi ne mogu povezati s onime o čemu pišem. Moje riječi su samo moje riječi i kao takve ne odražavaju relevantno samu filozofiju o kojoj ovdje govorimo. Bolje je čitati knjige nego blog! :-))

    @Unusual suspect: tako je, baš lijepo si to rekao. Drugi put je u nutrinu nas samih, gdje su pitanja tu su i odgovori. Znaš kako su Tibetanci preveli riječ Dharma? Nisu doslovno uzeli sanskrtsku verziju Doktrina ili Istina ili tako nešto, oni su to preveli sa Nang Cho – Unutarnja Znanost! Mislim da je time sve objašnjeno.

    U pravu si što se tiče budizma, iako se uspostavio kao organizirana religija i tradicija u nekim zemljama, suština budizma je uvijek bila čisto filozofska i to treba jasno vrednovati. Ne zanima me naročito "komparativna teologija" samo ponekad za potrebe slikovitog izražavanja spomenem neke analogije s drugim religijama koje mi se učine zanimljivima.
    E da hvala za dodatno pojašnjenje riječi Nirvana, ispuhnuće zvuči puno bolje i smislenije nego utrnuće! Super je imati stručnjaka za sanskrt pri ruci :-))

    avatar

    16.12.2012. (11:17)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    Bok!
    Pokušala sam pročitati sve, nekoliko puta, i pojedine djelove... toliko je tu toga... kao prvo, nemam pojma o budizmu zapravo, pa mi je sve to interesantno ali na nivou intelektualizma, ne osjećam neko rezoniranje u sebi... što je opet interesantno za reći jer si ti jedini bloger čije postove iščekujem, pa onda kad se pojave nakon sto godina ponovo nerazumijevanje odnosno naprezanje iznova .... hehe

    Skroz sam se odmakla od religija.... previše sam u životu potrošila vremena na razmišljanja da li djelujem kako bi trebalo, po ovom ili onom učenju...Kako doseći ideale, što su ideali itditd.
    Za mene sad vrijedi- što osjećam-tako djelujem.Sada. U odnosu na ono što je oko mene sada. To je zaguljeno, okolina me ne trpi ponekad ,ali to ipak donosi svoja zadovoljstva.Donosi autentično življenje.

    ....Lijepe fotke sniježnih dina :)

    avatar

    16.12.2012. (15:11)    -   -   -   -  

  • jelen

    @Vještičje sijelo: nekoliko članaka koji su po mojim kriterijima ispali zaista ekstremno dugi zato nikad nisam objavio, već godinama stoje spremljeni u nekim zakutcima hard-diska. Mogao bi ih objaviti jednom jedino ako me netko stvarno nagovori :-))
    Ovaj mi se isprva nije činio baš opširnim no eto…
    Rekao je netko da treba pisati i knjige, a ne samo blog, no za pisati knjige treba prvo postati relevantan, a to još nisam postao ni izdaleka :-P

    Autentično življenje kakvo opisuješ je super. Moram si i ja pod novogodišnje odluke pribilježiti više ovoga „kako osjećam- tako djelujem“ :-D

    Što se tiče „odmaka od religija“ ako osjećaš da ti nešto jednostavno nije nužno potrebno da budeš korisna osoba sebi i drugima nedaj nikome da ti propovijeda suprotno. Bojim se da u vremenima neizvjesnosti dolaze najviše do izražaja propovjednici koji bi uvijek nekoga novačili i spašavali svojim objavama i navještenjima… isto tako kao vjerske djeluju i političke sljedbe, vidjeli smo iz povijesti i previše puta kud to vodi.

    avatar

    16.12.2012. (18:03)    -   -   -   -  

  • More ljubavi

    Uživao sam u snježnim detaljima jerbo u Rijeci nisam imao ni za grudu učiniti.
    Vjere i religije su mi s one druge strane interesa, pa se nisam dalje upuštao u čitanje iako si uložio jako puno truda da bi sve izložio.

    avatar

    16.12.2012. (21:26)    -   -   -   -  

  • mickwar

    sve je to u redu i fino, ali očito je da ti je potrebno čitanje i drugih svetih knjiga.
    jer, nekoliko komentara iskače i bode u oči jer nisu točni već plitki.
    možda otkriješ kako svaka sveta knjiga priča ISTU priču.

    avatar

    17.12.2012. (00:28)    -   -   -   -  

  • jelen

    @More ljubavi: eto vidiš, ti si već s druge strane (interesa), o važnosti odlaska s druge strane naših koncepcija je i cijela ova priča… Emaho!- što bi rekli Tibetanci- kako predivno!
    Snijega više i nema odnijela ga južina, bio je, očistio svijet i otišao.

    @mickwar: hmm da… ne sviđaju mi se naročito komentari u stilu „tebi treba čitanje ovoga ili onoga“ pa ko od nas može znati što je sve druga osoba prošla u životu kakva sve ima čitalačka i ina iskustva? Možda jednostavno tebi treba čitanje ovoga bloga od samog početka, od prvog članka prije pet i pol godina da bi nešto relevantno komentirao/la danas? Hehe, šalim se naravno!

    Nažalost nisi konkretno ukazao/la što to tako strašno „bode u oči“ pa niti ne mogu ništa odgovoriti.
    O toj ideji neke identične jednakosti među vjerama/filozofijama, kao sve je to isto po „defaultu“ (ideja koja je danas popularna u nekim sferama) mogao bih naširoko i nadugo ali neću, imam svoje mišljenje (da temeljeno je na čitanju :-) o tome ali ono nije potrebno ovdje, niti mi ne pada na pamet ikome ga izlagati u tančine, a kamoli nametati ga.

    avatar

    17.12.2012. (10:43)    -   -   -   -  

  • mickwar

    to što je netko čitao ili prošao se donekle vidi u pisanju i drugim vidovima izražavanja.
    ja se ne bih ljutio kad bi mi ti preporučio nešto što smatraš korisnim i poučnim.
    i nisu religije, filozofije identične, ali su toliko slične.
    ono bitno je isto, i to ćeš u budućnosti, na svom putu, sigurno prepoznati.

    http://www.novo-doba.net/Zivorad-Mihajlović-Slavinski/KLJUČEVI- PSIHIČKE-MAGIJE-Z.M.Slavinski.html

    avatar

    18.12.2012. (00:04)    -   -   -   -  

  • jelen

    @mickwar: hehe čekaj ovo je skrivena kamera ili što? U oba svoja komentara mi se obračaš s visoka u stilu "mladi padawane moraš još puno učiti da postaneš kao ja, čitati i žganaca pojesti ..." :-)) baš si super kul, realizirani majstor par exellence, a onda trijumfalno preporučiš Slavinskoga kao nekakvo otkrivenje??- haha dobar vic... Imaš još kakvog asa u rukavu? Gurdjieva, madam Blavatsku?
    Uz najbolju volju kakav bi ja sad stav trebao imati o tome što ti pričaš? No to nije bitno.

    Preporučam za čitanje prije svega ovaj moj posljednji post jer to nisi učinio nego si jurio u svome filmu osvrnuti se na moj komentar kod tebe i time je već puno rečeno.
    Ovu knjigu iz koje je odlomak na kojega sam se osvrnuo također preporučam- naslov i autor su navedeni ispod odlomka. Živorad Slavinski nije osobito relevantan pisac iako shvaćam da može biti atraktivan. Točno veliš da se pročitano osjeti na stavovima čitača.

    Naravno da je sve što je ljudska konceptualna kreacija slično nego kakvo bi bilo, ne treba mi valjda nekakav put na kraju kojega ću tek to shvatiti? To je samo po sebi jasno, sva glazba, umjetnost, književnost, znanost, filozofija imaju specifičan pečat na kojem piše made by human beings :-)) I kotač na drvenim kolima je napravio čovjek i onaj na Boeingu isto tako, kotač se kotura ne? Pa svi kotači su isti. Jesu isti su po tome da se koturaju, ali oni s Boeinga mogu nositi i kola, ako se potrudiš montirati ih na kola izgledati će blesavo ali će funkcionirati. A ako drvene kotače s željeznim obručem montiraš na Boeinga to bi bilo uzalud jer bi ih težina aviona zdrobila prije nego bi se letjelica pomaknula s mjesta ili eventualno ubrzo nakon toga. Kao što gore kaže Jetsun Milarepa, ljudsko tijelo je vozilo, u ovoj mojoj prispodobi avion je čovjek koji se treba izdići u Emancipaciju, u tharpu, u oslobođenje, a kotači to su njegovi filozofski svjetonazori. Takvi kotači moraju biti neslomljivi, moraju biti kaljeni u logici, a ne u emotivnom opredjeljenju nastalom iz pojedinčeve privatne percepcije.

    Eto vidiš još jučer si se kleo u istost svih vjera i filozofija čak si riječ "ISTO" napisao velikim slovima ne bi li i mene tako uvjerio u ispravnost svoga stava. Onda sam ja malo prišarafio sa jačom konstrukcijom – identična jednakost, sad već niti ti sam ne vjeruješ u „istost“ nego govoriš o „sličnosti“.
    Priča me podsjeća na to kako se Petar zaklinjao Isusu da ga neće zatajiti i nije ga tj. nije dok ga nisu malo prišarafili :-D
    To sve nije važno to su samo igre riječima koje su zabavne i možemo tako unedogled ali logika je neslomljiva i ne pita za nečije emotivne ustreptalosti i za nečije žmarce koje pojedinac osjeća kad se opredjeljuje za nešto što mu godi egu. Bila ta pojedinčeva čulna naslada u jednoj specifičnoj „božanskoj objavi“ ili bila u svima „objavama“ koliko ih na svijetu ima to je sasvim svejedno.

    avatar

    18.12.2012. (10:14)    -   -   -   -  

  • Unusual suspect

    Hvala na komentaru!
    Da, i mene je fasciniralo kako je to sročio sa samo 15 godina. Zato sam i objavio :)

    Seks se uvijek prodaje. Ne znam koliko im, doduše, to donosi zarade jer blog je praktički dio prošlosti. Sad idu društvene mreže tipa facebook i twitter. Skužio sam da oni koji su najpopularniji na blogu zapravo samo stalno manje više komentiraju ono što ima na naslovnici i tako ostavljaju svoje linkove da bi drugi lakše ih našli i kliknuli. Ja ne čitam baš previše blogova, imam par onih koje čitam. Ne vidim smisao u komentiranju nečega samo zato da bih sam sebe reklamirao.

    Živio!

    avatar

    19.12.2012. (21:15)    -   -   -   -  

  • mickwar

    prije svega, ponovio sam: "ono bitno je ISTO (opet velikim slovima)"...

    a sama činjenica da znaš za Slavinskoga, Madam B. ili nekoga trećega ne govori ništa.

    knjiga se može čitati, a može se i čitati.

    navodim dvije gluposti, citiram:

    1. - "A onda pak jedni bi rekli da ovaj svijet treba napustiti i zaputiti se u nekakav svemirski harem s djevicama…"

    2. - "Kršćani bi pak rekli da treba zaslužiti ulaznicu za vječni party s Isusom na nebu. Ideja da se u toku života postigne kristovstvo na trajnu dobrobit sebi i drugima kod njih danas niti ne postoji kao opcija"

    za kraj jedan citat, pogodi čiji:?

    “In the sky, there is no distinction of east and west; people create distinctions out of their own minds and then beleive them to be true. “

    avatar

    19.12.2012. (23:45)    -   -   -   -  

  • jelen

    @Unusual suspect: i meni se čini da je blog jedna prošla priča, no isto tako fejsbuk i twitter su nešto kao blog za one koji nemaju što reći, ali svejedno to žele činiti (svaki dan k tome :-)
    Blog ovakav kakav je će vjerojatno još jedno vrijeme postojati. Doći će do opadanja broja novih blogera vjerojatno iz razloga jer ljudi imaju općenito sve manje za reći, a istovremeno sve više žude za tim, logičan je korak onda postepena tranzicija k društvenim mrežama koje to omogućavaju.

    @mickwar: hehe ovo je jedna jako duhovita rasprava :-D,
    oprosti ako se moram malo humoristično osvrnuti na neke stvari, humor je jako važan, nije to ismijavanje per se, to je vid ležerne komunikacije, bar ga ja tako doživljavam.
    Već sam u odgovoru @odmak potpuno objasnio kontekst, da sam se šaljivo osvrnuo na ideju pučke pobožnosti, a još važnije moj tekst u punini elaborira zašto sam to učinio! Treći put apeliram- pročitati moj tekst. Pročitaj i moj odgovor na komentar od @odmak.
    Ti si (namjerno?) ispustio primijetiti moj šaljivi komentar na račun budista koje sam prve uzeo na red, a ove potonje dvije skupine si uzeo braniti, zašto? Dakle sad već po četvrti put apeliram pročitati ovaj tekst i pokušati razumjeti u kojem kontekstu sam stavio ove šaljive opaske.

    Veliš knjige se može čitati, a može se i čitati. Zaista si u pravu – netko može pročitati Mein Kampf i postati neonacist, a netko može isto pročitati Mein Kampf i posvetiti život borbi protiv mržnje i totalitarizma. Tu si na dobrom tragu!

    Apropo pisaca koje sam spomenuo (a pretpostavljam prema tvojoj reakciji da sam pogodio:-) -jednostavno diletantska piskaranja upitnih likova, a koja na temelju svoje proizvoljne privatne interpretacije ljudi doživljavaju kao nešto super-duhovno, pronalaze kroz njih „osobne putove, osvješćuju životne svrhe“ itd. to sve spada u new-age ili self-help pomodarski diskurs. Meni je to sve ok, ne pačam se sigurno u tuđi izbor onoga što će čitati i kako će to interpretirati iako svoj stav naravno imam, ne namećem ga nikome, ali ga mogu iznijeti kad vidim da se nešto zlorabi ili se s nečim spletkarski manipulira. Valjda je moje pravo osvrnuti se na nešto?

    Također bi mi bilo jako drago da ne raspačavaš ubuduće lažne Buddhine citate poput ovoga koji navodiš na engleskom jeziku. Imaš genijalnu stranicu Fake Buddha quotes
    koja se bavi tim stvarima na jako duhovit način. ovaj konkretni „citat“ je iz neke japanske knjige koja govori, istina, o budizmu, ali citat nije Buddhin. Preporučam ti pogledati link koji sam stavio jer vodi baš na objašnjenje dotičnog „citata“. Primijeti šaljiv Buddhin (fake) citat u kutu stranice gore lijevo, kaže Nope I didn't say that—The Buddha, bit će ti odmah puno toga jasnije

    Za svaku riječ koja se pripisuje Šakjamuniju može se navesti ili naziv sutre ili broj stiha u Dharmapadi itd., iako su Buddhine riječi zapisivane tek nakon njegove parinirvane, njegovi učenici su napravili ono slavno „iz sjećanja u zapis“, a zapise su slagali u tri košare – to se zove Tripitaka, to je ono što je relevantno jer drugo niti nemamo, Tripitaka je kanon od kojega je krenuo razvoj svih škola buddhističke filozofije. No to pretpostavljam tebe ne zanima odviše kad već znaš da je to sve ionako isto, samo hoću naglasiti da tvog citata nema ni u jednoj od Triju Košara, nema ga u Tripitaki, pa prema tome niti ne stoji tvoja aluzija da je to citat povijesnog Buddhe - Šakyamunija. Možda i neki citati koje ja do danas držim Buddhinim, nisu izvorni, studijski pristup je jedino rješenje, ali da bi se nešto moglo studirati treba prvo riješiti sam sa sobom- aha mene to zaista zanima.
    Puno ljudi danas zanima duhovnost, to je pomodarski trend, čita se i piše o tome i neka je tako. Ne treba zagovarati monolitnost, to se nikada neće dogoditi, nije potrebno da svi budemo kao umni klonovi. Ako se ja našao da je nešto neupitno i nepogrešivo u svome početku, na sredini i na kraju to je moja stvar, nikoga nisam nagovarao da mora misliti kao ja, ali pravo na stav i osvrt zadržavam osobito ako me netko nešto izravno pita. I ja se slažem s nekim pozitivnim idejama koje propovijedaš, da se razumijemo, ali ne sviđa mi taj propovjednički i pokroviteljski pristup koji je temeljen na nečijim emotivnim i paušalnim deklamacijama.

    avatar

    20.12.2012. (12:27)    -   -   -   -  

  • jelen

    mickwar: i da čuo sam za Blavatsku (ili kako ti teozofski kažeš Madam B), a osim što sam čuo za nju bio sam u Mongoliji prije par godina kad je tamo njena knjiga Voice of Silence prvi put prevedena na mongolski i tiskana, bio sam dapače u tiskari u Ulaan Baataru kad su izašle prve knjige i pomagao sam ih nositi u auto. Sa mnom je bio i čovjek koji je napravio prijevod s engleskog, a i čovjek koji je taj projekt omogućio (a koji je najeminentniji tibetolog današnjice, a uz to i budistički učitelj) no eto, možda ja nemam pojma o ničemu, ja sam samo čuo za neke stvari i pišem da se izrazim tvojim riječnikom - "gluposti"… :-P

    Rekli bi Rusi "skazav A skaži i B" ako si rekao A reci i B. Ako je po tebi nešto glupost moraš znati zašto to tvrdiš.

    20.12.2012. (15:09) - - - -

    avatar

    20.12.2012. (15:54)    -   -   -   -  

  • Vilko

    Ne samo da prosvjetljenja IMA u ovom životu, nego je ono, zapravo, jedina svrha ljudskog života. Prije ili poslije, u ovom ili onom životu, svatko će od nas doći do te točke, kad će shvatiti tu veliku, možda najveću istinu života: da je Ostvarenje ili Postizanje Boga, tj. nirvana, kaivalya, mokša ili Unio Mystica, jedini smisao našeg života. Uistinu, nema drugog smisla. Tko to nije čak ni naslutio, njemu ne vrijedi ništa objašnjavati, ni dokazivati. Blogovi o duhovnim temama, naročito oni s ponešto apstraktnijim pristupom, nisu, naravno, previše popularni, jer većina konzumenata i recipijenata svraća na blogosferu za vrijeme radnog vremena i u svrhu razonode i lake zabave te ostavljanja svoje pameti urbi et orbi. Posvećeni blogeri zamaraju sve one koji traže tek razonodu. Stoga, druže, dao ti Bog još ovakvih dugačkih i dobro napisanih, a prije svega posvećenih i entuzijastičnih postova! :) Uvijek ih s guštom čitam. I volim tvoje fotke prirode, naročito ove pod snijegom koja zaista budi unutarnju čežnju za vječnim snjegovima Himalaye i nekim drevnim Putem koji ondje čeka na nas....

    avatar

    22.12.2012. (00:31)    -   -   -   -  

  • jelen

    @Mariano Aureliano: jedina je svrha, da. I jedina zaista zacrtana neizbježna sudbina svakog osjetilnog bića je Prosvjetljenje kako je rekao Šakjamuni. U svjetlu toga ispada da mi Prosvjetljenje iz kojekakvih razloga odlažemo i odlažemo ali ono je već tu i već će se jednom ispoljiti.

    Hvala na lijepim riječima i poticaju!

    avatar

    22.12.2012. (14:16)    -   -   -   -  

  • mickwar

    ne želim više ulazit u raspravu jer nemam vremena, a moglo bi se odužiti.
    prije svega hvala za informaciju o citatima i drago mi je čuti da si bio u Mongoliji.
    ali imam nekoliko pitanja na koje ne tražim odgovor, ali bih volio da razmisliš o njima, (ako zaslužuju tvoj mentalni napor - ŠALA)

    - da li je isto šaliti se na svoj račun ili na račun drugoga?

    - "new age" je jako širok pojam, čemu omalovažavati "te" autore?

    - ja sam spomenuo jednu knjigu jednog autora, ne znam što je taj autor sve napisao i da li je to korisno ili nije - navedena knjiga je definitivno dobar početak.

    - priča o Mongoliji je zanimljiva, ali i smiješna: kao, "bio u Mongoliji, nosio knjige, bio u društvu tibetologa, čovjeka koji je preveo knjigu..."

    ipak pretpostavljam da to nije bilo samo nošenje knjiga već i nešto razgovora.

    eto, i ovo se odužilo - opet.

    sve što sam htio reći, od početka do ovog trenutka je sljedeće:

    žalosno je čitati pametan, mudar, koristan tekst, s nekoliko podmetnutih, krivih predodžbi.
    zato sam uputio kritiku u prvom postu koja nije prihvaćena, čovjek bi rekao da mudri ljudi znaju prihvatiti kritiku i poboljšati se.
    kritičan komentar ne znači: "U oba svoja komentara mi se obračaš s visoka"

    eto sjetio sam se opet jednog citata... (nikako da se naučim pameti.)

    "ne bacajte bisere pred svinje"

    avatar

    22.12.2012. (22:55)    -   -   -   -  

  • jelen

    @mickwar: potrudio sam se opširno odgovoriti na tvoj prethodni komentar to je sve o tome, nemam ništa novo za dodati. Imam svoj specifičan stil izražavanja koji nije uvijek salonski uglađen jer jednostavno nisam takav. Nema tu velike misterije, ljudi su različiti, tu smo da se upoznajemo, malo pomalo :-)

    Šaliti se treba, humor je važan, na svoj račun i na račun drugih isto, nema ništa sporno u tome, kome ne paše može reći onom ko se šali „ti si glup!“, no da li je zaista onaj tko se šali glup ili onaj drugi jednostavno nije duhovit, možda je to je pravo pitanje?

    Vrlo pronicljivo si zaključio da nisam putovao u Mongoliju samo pomoći prenijeti dvije kutije knjiga dvadesetak metara do auta :-D

    žalosno je čitati pametan, mudar, koristan tekst, s nekoliko podmetnutih, krivih predodžbi.
    - znači raspolažeš s dokazima da je riječ o krivim predodžbama i da je moja namjera bila „podmetačka“ ili je jednostavno tvoja intimna želja da su te predodžbe krive?

    No o tome svemu će još biti riječi valjda nekom drugom prilikom.

    P.S. new-age autore treba demaskirati, a demaskiranje će lažljivac i spletkar uvijek doživjeti kao osobno omalovažavanje i baciti se u ulogu sirotana i mučenika. Nema ni tu puno misterije.

    avatar

    22.12.2012. (23:39)    -   -   -   -  

  • mickwar

    podmetnutih, krivih predodžbi.
    podmetnutih, ali ne od tebe, podmetnutih meni, tebi, svima od neke treće strane.

    (ajd napiši nešto novo da završimo s ovim)

    avatar

    22.12.2012. (23:55)    -   -   -   -  

  • jelen

    @mickwar: da, podmetnutih, kužim, sve jasno. A možda je baš od "treće strane" podmetnut pomodni relativistički ekvilibrizam kako ja to zovem. Ako se studijski pristup stvarima želi agresivno zamijeniti pukom polit-korektnošću i općim paušalnim konstatacijama? Kao ono "najte se ljudi puno sekirati oko duhovnosti sve vam je to isto!"

    hehe da napišem nešto novo?? Imaš i kakvu muzičku želju ;-))

    avatar

    23.12.2012. (00:18)    -   -   -   -  

  • Goga i Mario

    vajri svako ti dobro... :)))

    avatar

    24.12.2012. (20:10)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...