Komentari

geoterma.blog.hr

Dodaj komentar (10)

Marketing


  • Kiko

    koliko imaš otvora na konstrukciji iznad kamini gdje ispuhuješ topli zrak?

    ovo iznad dimnjaka je lim? Ograničio si toplinu da ne ide do stropa? tj. do knaufa gore? Ili je to neka vrsta folije?

    da li si negdje stavljao šamotne ploče?

    koji ti je promjer dimovodne cijevi? koliko ti je dimnjak visok?

    da li imaš lufta između betonske ploče na kojoj stoji kamin i samog kamina? odnosno da li ima prostora da podvučeš klupčicu ili ona dolazi do samog kamina, ne i ispod?

    da li si lošižte obzidao tako da ga možeš bilo kada izvući van radi eventualnog servisiranja? dobio sam informacije da se zbog topline mogu šerafi s vremenom otpustit pa treba pritegnut, ili recimo ako dođe do nekog oštećenja gusa pa da se može intervenirat i td...

    oćete neke ploćice ili neki dekor stavljat po njemu ili samo siporex pregletan i pofarban?

    avatar

    10.12.2012. (18:32)    -   -   -   -  

  • geoterm

    Uffff Kiko koliko pitanja !? Ne znam da li znam na sve odgovoriti , hajdemo redom.

    -Jedan otvor imam na lijevoj strani vidi se na fotki dolje , otvor je 15x50 cm , valjda bude dovoljno.

    -Ak si čitao prijašnji post možeš vidjeti da sam stavio šamot lijevo bočno cijeli zid -šamotne cigle dobro se ugriju.

    -Dimnjak je 160 mm a toliko sam i reducirao izlaz iz kamina koji je vanjski 180 , ali unutarnji 160 pa je išla cijev u cijev bez redukcije na knap , zadihtao sam vatrootpornim silikonom , spoj se vidi na jednoj od fotki u prijašnjem postu.

    -Imam prostora 4 cm , ali ću klupćicu debljine 2cm zavući ispod jedno 2 cm i staviti na 1,5 cm fleksi ljepila , 0,5 cm je dovoljno možda čak i manje bum stavio. jer kamin ima usis lijevo i desno od ladice za pepeo na kojoj je usis za ložište ,kao i hlađenje rebara vidi se na postu prije predzadnjeg , na fotki

    -mislim da bi ga mogao izvući al bi to bila zajebancija jer bi prije toga trebao rastaviti dimnjk koji sam sastavljao pola dana , Mislim staviti gornju ploču na magnete tak da ju mogu bilo kada skinuti radi pregleda ložišta kao i čiščenja dimnjka kroz otvore za reviziju na koljenima.Opisati ću to u postu kada dođe na red.

    -Za sada samo kamen oko otvora ložišta ostalo bijela boja , kasnije budemo vidjeli ak snimimo neku dobru ideju budemo ju skinuli , ima vremeno to se može i po ljetu kada nam bude kamin išao na živce , za sada nas zanima samo toplina uz pogled na vatricu :)

    avatar

    10.12.2012. (22:01)    -   -   -   -  

  • sam svoj

    Pozdrav svima!

    Evo već dulje vrijeme pratim blog i iskreno zaslužuje sve pohvale!!

    I ja planiram nešto slično izraditi sa kaminom - plan je obično ložište dograditi sa malim rezervarom koji bi proizvodio toplu vodu za jedan radijator (kupaonica) te za zagrijavanje kombiniranog bojlera.
    ..
    Imam pitanja...

    -kolika je efektivna visina dimnjaka i promjer istog?

    -je li moguće čišćenje dimovodnih cijevi kroz ložište - tako da ne treba skidati cijevi?

    avatar

    11.01.2013. (13:51)    -   -   -   -  

  • geoterm

    Hvala na pohvalama :)

    Visina dimnjaka oko 6m, promjer 160mm
    -moguće je čiščenje kroz ložište ali to ja neĆu raditi jer će rezultat biti puna soba čađe . Na koljenu imam reviziju ,a na prednjoj strani obzida iznad ložišta rešetku , kroz koju kada ju skinem mogu doći do revizije i sve gurnuti u zatvoreno ložište koje kada se slegne prašina čađe otvorim i očistim . To još nisam radio ali kada dođe na red to će biti varijanta.

    avatar

    11.01.2013. (23:14)    -   -   -   -  

  • sam svoj

    Hvala na odgovoru!

    Pitam za čišćenje kroz ložište jer je moja ideja da kada budem slagao kamin na taj način čistim cijeli dimnjak. Kamin ću smjestiti u potkrovlje i to u jedan kut gdje je krov najniži... to će rezultirati time da će dimnjak biti oko 3,5 do max. 4 metra visok pa da nemam previše koljena dimnjak bi išao direktno van sa ložišta kako bi što bolje vukao.Dimnjak će biti od inoxa.

    Kako si zadovoljan sa kaminom i sa količinom tople vode koje pokupi spremnik?
    Koju temperaturu vode imaš u spremniku iza kamina?
    Da li izdrži vatra preko noći?

    avatar

    12.01.2013. (14:33)    -   -   -   -  

  • geoterm

    Sa kaminom sam prezadovoljan , ne vidim razliku u odnosu na one skuplje. Ono čega sam se bojao je da kada budem otvarao vrata za ubaciti drvo da će se soba zadimiti , ali ništa od toga , bez dima u sobi apsolutno.Spremnik izvana nije posebno iskoristiv po mom mišljenu za dodatno grijanje , ako ložim cijeli dan npr od 10 - 18 h uspije zagrijati 300 litara vode za kupanje na 43 stupnja , time je ostvario moja očekivanja , to je cca 9 kuna ele energije ili 9 KW za 8h znači snaga 1KW , malo ću ga pojačati dogradnjom spirale oko cijevi dimnjaka dužine 10 tak metara , time očekujem duuplu snagu prijenosa topline.
    Temperatura vode u bojleru iza kamina je ograničena na 45 stupnjeva , u tom trenutku se pali cirkulaciona pumpa i šalje vodu iz njega u spremnik vode u podrumu STEB 300 , to kontrolira njegova sonda koju sam prislonio na izlaznu cijev iz bojlera.Nakon par minuta pumpa se ugasi kada tempratura u bojleru padne na 40 , pa onda petnaestak minuta se gije do 45 , upali se pumpa i opet iz početka.

    Vatru ne ostavljamo preko noći upaljenu , zadnje drvo ide u kamin 1 sat prije spavanja , u jutro , bude u kaminu žara za potpalu , ali tokom noći ne očekujem da grije.

    Ako želiš spoj na centralno treba bojler ubaciti u ložište.

    Nemoj čistiti cijeli dimnjak kroz ložište, zaprljat ćeš cijelu kuću , ak ti dimnjačar odozgo šikne onu kuglu kroz dimnjak završiti će ti u staklu kamina ,a mislim da zbog cijeđenja kondenzata na kraju dimnjaka svakako mora biti revizija po propisu.

    avatar

    12.01.2013. (23:08)    -   -   -   -  

  • sam svoj

    Znači snaga spremnika je oko 1 kw...i ja sam očekivao da će biti veća!
    Jesi li razmišljao da umijesto spirale oko dimovodne cijevi pokušaš povećati dodirnu površinu između ložišta i spremnika - sada spremnik stoji samo na rebrima, zar ne?
    Da pokušaš nečim napuniti prostor između spremnika i ložišta - npr. sitnom olovnom sačmom ili nešto sličnim što je rasuto a dobro provodi toplinu!
    Mislim da je to vrlo jednostavno - najprije napuniš svaki drugi kanal pa vidiš rezultat -možda treba sve pregrade napuniti...ako ne šljaka sve izvadiš i nikom ništa!

    Da li bi da sada kupuješ ložište kupio npr. Barun termo (7,5 kw zrak+7,5 kw voda) ili neko drugo ložište koje ima kotao u sebi?

    avatar

    13.01.2013. (11:43)    -   -   -   -  

  • Kiko

    Kod loženja ti nikad ne izađe ni malo dima van iz ložišta??
    Bilo je slično i kod mene u početku jer je bilo hladno vani i imao sam otvorenu cijev iza kamina pa dimnjak dobro povuče kod otvaranja međutim praksa u zadnja tri mjeseca mi je pokazala da UVIJEK dima ode van u sobu i to je teška banana, zidovi su u čoškovima dobili sjenu od prljavštine.

    Bio sam kod više ljudi koji lože na kamin i bilo mi je lakše kad sam vidio da svima dim ode u prostor kako god okreneš pa čak i kad si jako brz, a opet ovisi o brzini i koliko drva bacaš, koliko su velika/debela, da li su vlažna što dodatno zna dimit i td.

    Primjetio sam da najmanje dimi kad vatra tinja, kad je jako slaba i kad je više žara prisutno, ali dok vatra gori fino uz jako brzo sagorijevanje drva i odlučiš baciti još jedno debelo da uloviš zalet - ide dim van samo tako.

    avatar

    13.01.2013. (12:41)    -   -   -   -  

  • geoterm

    Sam svoj
    Mislim da ne bi kupio takovo ložište jer su preskupa , zaboravljaš da ja imam toplinsku pumpu , stvar je filozofije , meni je ložište samo za dogrijavanje , kada želim i kada mi se sviđa , nije mi to primarni izvor energije i nije mi to bila namjera.
    Ako će to tebi biti jedini i primarni izvor svakako da bi kupio nešto takvo umjesto kotla u podrumu.

    Što se tiče pitanja od Kioa , ima tu jedan mali štos , kada upališ kamin otvoriš klapnu za dovod zraka do kraja da povuče , kada se vatra razgori pomalo ju zatvaraš da ne gori kao blesavao , ali kada nakon 1 sat želim ubaciti drvo , prije otvaranja varata od kamina otvorim klapnu za dovod zraka u kamin do kraja , dimnjak posauga sve plinove i dim u vis i ama baš ništa ne izađe kroz vrata kada ih otvorim, kada vrata zatvorim vratim klapnu za dovod zraka u prijašnji položaj :)

    avatar

    13.01.2013. (22:28)    -   -   -   -  

  • Tomislav

    Pozdrav,
    radio sam nešto slično prošle godine i imam par pitanja i par problema. Inače radi orijentacije u daljnjoj raspravi nalazim se u Šibeniku.

    1. Kako si očistio dimljak? Zar nije najjednostavnije da ide čađa u kamin pa poslije izbaciš kao i lug?

    2. Obzidavanje kamina sam radio od ytonga te na njega izvana lijepio kamen. Iznutra sam obložio sa "kamenom vunom sa folijom" koju sam jednostavno zavidao sa vidom i šajbom. Udaljenost od ložišta cca 10-15 cm (neznam točno). Gornja kapa/kučište je od knaufa isto obloženo vunom.
    Negdje mi se pojavljuje problem, prilikom srednjeg-jačeg loženja pojavljuje se nekakav čudan miris (koji nikako da izgori odnosno nestane), i tako svaki put?
    Moguće da kamena vuna ili folija na kamenoj vuni?

    3. Radim na projektu nove kuće i ideja je ugradbeni kamin sa već instaliranim cijevima za centralni npr. Amelia PW/24/W + zračno grijanje iz komore kamina + vodeno spajanje na PTV 500l + 4 solarne ploča + podno grijanje. Zanima me vaše mišljenje.

    Hvala
    i lijep pozdrav

    avatar

    10.09.2019. (13:44)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...