Komentari

serapeum.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • jelen

    Pozdrav! Dobro da si obnovio blog, primjetio sam neki dan da ne radi link na stari... idem odmah staviti ovu novu adresu.

    Samo mala ispravka, moj blog nije "o hinduizmu" nego o mahayanskom budizmu, ne pišem samo o tome, jasno, ali kad je riječ o duhovnom diskursu onda sam doma u mahayani u svakom slučaju :-)

    avatar

    29.09.2012. (00:33)    -   -   -   -  

  • pavaogc

    O-ho, to su ti budisti koji će biti dobra žetva jer već štuju Trojstvo i takve stvari (izvještaj Isusovca u Zagreb prilikom dolaska na Tibet)... ;)

    "In Hinduism, Gautama is regarded as one of the ten avatars of God Vishnu. Some Hindu texts say that the Buddha was an avatar of the god Vishnu."...

    "...I evo još jedne thangke sa Kotačem Života ili kako bi smo rekli na sanskrtu Bhavacakra, a Tibetanci bi kazali sidpe khorlo...."

    Zbog doticaja hinduizma i budizma postavio sam link kao širi pojam, ali ako ti je tako draže, postavljam mahayana budizam.

    avatar

    29.09.2012. (07:14)    -   -   -   -  

  • jelen

    hehe da... :-D,
    jako zanimljivo, a iz koje godine je taj izvještaj i kako to da su ga slali direktno u Zagreb? O pokušajima misionara na Tibetu sam čitao samo usput, par nekih anegdota :-)
    Hm, na koje Trojstvo su točno mislili? Trikayu ili Tri Dragulja ili? Imaš Trojstva kolko hočeš.

    Položaj povijesnoga Buddhe u hinduizmu tj. prisvajanje njega od strane hindusa jer sličan prisvajanju Isusa Krista od strane islama, samo u jednom malo okrenutom smislu. Isus je prethodio islamu ali su ga inkorporirali kao proroka da si dadu temelje kao neki drevni kontinuitet, kao neku uvertiru šta li? Hinduizam s druge strane, jasno prethodi budizmu, ali je Buddhino utemeljenje konkretne organizirane religije na neovisnim temeljima jedna konkretna povijesna činjenica (iako s dodirnim točkama u nekim sasvim općim načelima, poput kršćanstva i židovstva, donekle). Buddha je inkorporiran u hinduizam kao baš ono protiv čega se je trsio najviše- kao nekakva nadnaravna mistična senzacija. Nisu ga brahmani mogli sasvim ignorirati ali nisu mu se ni (svi) htjeli prikloniti i odbaciti svoju staru filozofiju.

    Situacija opet analogna s Isusom u kršćanstvu- ultimativna senzacija! Simpatiziram obojicu jer mi je razvidno da su ih sitni mešetari protiv njihove volje i nakon njihove smrti pretvorili u nekakve bogo-ljude kako bi takvom bajkom manipulirali masama. U sličaju hindiuzma i njihova prisvajanja Buddhe to je relativno bezazlena stvar, više kao neki kuriozitet jer Buddha Dharma je ipak preživjela kao neovisna organizirana religija. No s kršćanstvom je malo drugačije, gnostike su rano eliminirali, a ostalo je povijest.

    avatar

    29.09.2012. (08:59)    -   -   -   -  

  • pavaogc

    Ima još puno toga za reći...

    Židovi su imali još mesija, i sekta jednog od njih, makar se preobratio na Islam (pod prijetnjom smrtne kazne u suprotnom) je preživjela - shvatili su njegovo preobraćenje na Islam kao dio njegovog mesijanstva :)

    Pošto je ovaj mesija iz novozavjetnih priča, dobrim dijelom "Novog zavjeta" govorio protiv farizeja i sličnih, mogla bi se možda izvući slična usporedba, ali bit je mesijanstva da s njime Tora prestaje, ili neki njezini dijelovi; pa je na neki način svaki mesija upravo rušitelj židovstva...

    Informacije koje pružaš su lijep uvod u istočne religije, s vremenom, bit će više interesa s moje strane (a sad još uvijek razmišljam kako bi STVARNO priča o gnosticima te poglavito Serapisu tek postala povijest, jer gotovo nitko koga sam susreo još za taj kult nije čuo (a trajao je najmanje od 332 prije naše ere pa sve do Justinijana...).

    Ne mogu se sjetiti točno naslova djela u kojemu sam čitao ovo u izvještajima Isusovca u Zagreb, ali rekao bih najprije da je bila jedna crvena knjižica o predbudističkog pö religiji... Ako igrom slučaja nije tu, tada sam čitao nešto od D.T.Suzukija (zanimalo me odakle stav Carlu Gustavu Jungu koji je imao), a ako nije ni to onda mora biti biografija Ignacija Loyole ("Načela duhovnosti" Verbum).

    avatar

    01.10.2012. (19:43)    -   -   -   -  

  • pavaogc

    @vajrapani Od Suzukija sam čitao usporedbu kršćanskog i budističkog misticizma, , riječ je o dijelu uvoda, malom osvrtu na povijest tako da je najprije u ovoj knjižici o pö-u prije budizma, ali ne pamtim točan naslov, danas je nisam pronašao u knjižnici, ali ne dodiruje se taj Isusovac detalja (pogotovo o trojstvu) nego se daje kao primjer, koliko jedan tipičan kršćanin smatra lako ćemo, a s moje strane uočavam kako tim misionarima njima ne pada ni na pamet da su došli kod izvora "vlastitih" ideja... "indoeuropska" grupa jezika, a ni u prošlosti nisu izostali trenuci kada su ideje i znanja putovale; sve od vještine postavljanja megalita pa do raznih oblika religoznosti.

    avatar

    04.10.2012. (20:28)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...