Komentari

babl.blog.hr

Dodaj komentar (20)

Marketing


  • Nestašni crni mačak

    Nije to jedinstven primjer. Na nekim pacifickim otocima su postojale slicne (sretne) zajednice. A onda su dosli misionari.

    avatar

    29.06.2012. (06:46)    -   -   -   -  

  • Sapunerija

    Čitala sam baš to o pacifiku u Tajni sretne djece, kao kad djeca imaju takvu obitelj i svi se brinu o njima, dijete je mnogo zdravije nego odgajano nego u bilo kojim drugim oblicima zajednica, recimo ovim izoliranim zapadnim sistemima

    avatar

    29.06.2012. (07:39)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    sličan koncept pripadnosti djece svima potvrdile su i antropološke studije među nekim sjevernoameričkim indijanskim plemenima. djecu bi po rođenju odmah proslijedili ujnama i ujacima, tako da je svatko odgajao nečije (sestrino) dijete, ali ne svoje. cilj je bio eliminacija sebičnosti i sličnih pojava iz društva. no zanimljivo je da su istraživači otkrili kako ni taj sistem ispod površine nije baš takav kakvim se čini, naime iako su sami odgajali tuđu a njihovu djecu su odgajali drugi, to nije spriječilo roditelje da potajice paze i daruju svoju biološku djecu. djeca su bila svačija i selo je odgajalo djecu, ali roditelji su ipak bili slabi na vlastite potomke.

    avatar

    29.06.2012. (08:55)    -   -   -   -  

  • Igniss

    Fascinantna kultura koja zasigurno rezultira pristojnom razinom dobrobiti za djecu. No rado bih saznao primaju li te žene sve muškarce iz sela podjednako, ili možda po kriterijima tko se najbolje/najviše brine za djecu, ili samo po privlačnosti. Drugim riječima: ima li svaki muškarac ljubavnicu, ili neki imaju po 10, a ostali ništa?

    avatar

    29.06.2012. (10:46)    -   -   -   -  

  • ToxFox

    Kako izbjegavaju incest?

    avatar

    29.06.2012. (11:00)    -   -   -   -  

  • jelen

    Pametan neki narod, sretno im bilo!
    Ipak moramo se zapitati koliko je realno da će i ovo stoljeće preživjeti "neokrznuti" kao sva dosadašnja stoljeća....

    avatar

    29.06.2012. (11:00)    -   -   -   -  

  • Day

    Što je bolje i što su studije pokazale koje društvo bolje funkcionira dalo bi se pričati. Ono što je meni zanimljivo je ljudska priroda koja je u svim društvenim uređenjima jednaka. Kako suzbiti ljubomoru, kako se nositi s neuzvraćenom ljubavi, patnjom, taštinom, zloćom. A da bi to izbjegao i zadržao poredak mora postojati nametnuti vjerski, svjetnovni ili neki drugi mehanizam prilagodbe i uspostave reda. Zvao se on šiju-miju ili kapitalizam sve je to u osnovi isto.

    avatar

    29.06.2012. (11:00)    -   -   -   -  

  • babl

    One koje ova tema zanima više od onoga što je mogao iznijeti ovaj kratki post upućujem u prvi tren na Google, a zatim na izuzetnu knjigu „Seks at DawnCristophera Ryana i Cacilde Jetha. No do tada da kratko odgovorim onim koji su se do sada javili:
    @ Nestasni crni mačak: ne samo da Mosuima nedostaju riječi za neke nama bliske pojmove, nego izgleda da među njima nema ni popova li lopova.
    @ Modesti Blejz: u povijesti je bilo mnogo takvih primjera, dapače - izgleda da su oni bili ne samo brojniji nego možda i u većini, ali Mosuo narod je jedinstven po tome što su i do danas preživjeli.
    @ Igniss: ne sparuju se svi podjednako, osobna privlačnost igra odlučujuću ulogu. Drugim riječima, i najneprivlačniji će pronaći jednako neprivlačnu ljubavnicu koja će njemu biti fantastična, no kako u tim uvjetima privlačnost zapravo igra manju ulogu nego kad je bilo tko opterećen s bojazni da se privremenog partnera neće moći riješiti, tijekom života svi izmijene veći broj partnera i malo kad je itko seksualno nezadovoljan.
    @ ToxFox: djeca is iste porodice se ne sparuju. Dakle, isključen je odnos djece iste majke, što znači da je najbliža teoretska blizina po krvnoj liniji polusestra s polubratom.
    @ Vajrapani: bojazan je opravdana, ali možda u svijetu nove globalizacije postoji barem teoretska mogućnost da primjer Mosuo naroda na neki način počne utjecati na ostatak svijeta.
    @ Day: ljudska priroda je u svim društvima jednaka, ali se u svakom društvu drugačije iskazuje, poprima drugačije oblike. Mosuo-primjer, recimo, pokazuje da ljubomora nije urođena ljudska osobina. Mnogo je lakše podnijeti odbijanje jedne večeri kad postoji nada da će čežnja biti uslišena već naredne, pri čemu se svatko može do tada utješiti s nekim drugim, nego podnijeti neopozivo odbijanje zauvijek. To ne znači da Mosuo narod nema svoj poredak - ima ga već dvije tisuće godina! - već samo da njihov poredak ne producira ljubomoru, zavist, pohlepu, taštinu, zloću i slično.

    avatar

    29.06.2012. (11:35)    -   -   -   -  

  • Euro

    ovo nisam znao..

    avatar

    29.06.2012. (11:43)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    ''Iskazivanje ljubomore se smatra sramotnim, jednako kao i nuđenje ili očekivanje, a kamoli zahtijevanje vjernosti.''

    Genijalno vrijednosno okretanje! Ponovivši ove tvoje riječi, mogu jedino ponoviti i svoje iz Demonske ljepote žene: ''Zar nije jezivo prostaštvo taj masovni običaj da netko bude nečija djevojka ili nečiji dečko, ili još gore, muž ili žena – 'tuđi', 'vlastiti'? Netko je 'slobodan', 'single', a netko naprotiv nije, nego je 'zauzet'. Kako ružna riječ za primijeniti na ljudsko biće: da je zauzet, odnosno zauzeta. To me odmah podsjeća na osvajanje Divljeg Zapada ili ona zaposjedanja ispražnjenih srpskih kuća za vrijeme rata – tko prvi njegova djevojka – zauzeto Hrvat!''

    Pa sam apelirao: ''Žene, varajte svoje muževe! Varajte ih gdje god stignete, dajte si oduška. Što će vam ti mamlazi? Tko je rekao: muž sa ženom – pa to je kao orangutan s violinom! Varajte ih, ako ne radi sebe, a ono radi samog braka: da bi brak uspio, potrebno je prije svega da žena nađe dobrog ljubavnika.''

    A slično sam komentirao i ranije, prošlog proljeća, nekom gospodinu koji se potužio blogosferi da ga žena ''vara'' i zatim dopustio da se na nju sruči Krivnja, kao i pravednički Gnjev okupljenih. ''Nije ona učinila tebi krivo i pogrešno, nego - ako itko - onda ti njoj. Osobi koju se voli ne čini se krivo time da se spava ili flerta s drugim osobama, nego time da joj se zabranjuje stvari (npr. da spava ili flerta s drugim osobama). Zar je to ponašanje među zrelim ljudima - zabranjivati? To je oblik tiranije, preciznije na način pasivne agresije: ako me voliš, neće te zanimati drugi muškarci, ako si sa mnom, nije ti dozvoljeno drpati se sa drugima, propisujem ti imperativ zaglupljujuće monogamije (odnosno, u njenom slučaju monoandrije). Ići sprečavati, sabotirati, bacati klipove pod noge osobi koju volimo u onome što si ona želi?! Tfuj, i to mi je neka ljubav!
    Ta faca koju si nam tu napravio, ta poza žrtve kojom pokušavaš iskamčiti odobravanje, sažaljenje, podršku, smilovanje, i ostatak spektra emocionalnog džuda, će ti kod nekoga možda upaliti - odjebi ih, te koji bi te tješili i davali ti za pravo (i pogotove ove totalne magarce koji bi nju okrivljavali, nazivali pogrdno ''fufom'' itd.). Ja ti savjetujem da se okaneš premise po kojoj netko može biti nečija žena. Trgni se, ti nemaš pravo (nitko nema) od druge osobe zahtijevati to što si ti od nje dvije decenije očekivao. Ne ti, ona se tu ponašala zdravo i normalno; a ti bi se trebao malo zamisliti nad sobom, osloboditi se tog pretpotopnog, zloćudnog kodeksa seksualne moralnosti koji ti je usađen (i ne samo tebi). Žena ti je učinila uslugu, ne dopusti da ti ta prilika promakne, bez da ju iskoristiš da dođeš k sebi!''

    I malo kasnije: ''Ne, lilitić, draga, da se pita peru ne bi 'svak svakog prevario', nego ružan pojam varanja uopće ne bi postojao u govoru o ljubavi, bio bi besmislen (kao što je i ovako besmislen, samo bi bio kao takav i imenovan).
    Ako osoba A vodi ljubav s osobom B, zašto se ja kao osoba C tu imam nešto osjećati ''prevarenim''? Jesu ukrali nešto moje dok nisam gledao? Tako osjećati je znak patologije. Zašto mučimo jedni druge takvim nezajažljivim, nepristojnim, sebičnim, analnim - kapricioznim - zahtjevima i prohtjevima, maltretiranjima tobože voljene osobe? (Znamo zašto: zato što su nas tako učili, da je tako normalno, a što će mali mujo nego kako su ga učili.)''

    avatar

    29.06.2012. (12:40)    -   -   -   -  

  • Simplica

    zanimljivo...
    jedino mi nije jasno...ili sam propustila čitajući taj podatak ("vrlo su diskretni, ne zna se tko je čiji otac")...ako svatko sa svatkim može imati odnos, nakon nekog vremena, cijelo selo je jedna velika obitelj...nema genetskih malformacija?? ili se o njima ne piše?

    avatar

    29.06.2012. (15:23)    -   -   -   -  

  • nadimak

    zanimljivo da.
    kultura definitivno varira geografski, ali i ljudski afiniteti.
    možda kao što kod nas ljudi sanjaju i čeznu baš za takvim njihovim obrascem, tamo oni čeznu za ovim dvočlanim kao tu, samo im i nekakva matrica u društvu i genetici (nakon toliko godina) šapće da budu bliže prosjeka bar formalno. rekoh možda.
    ja mislim da želja za pripadanjem jednoj osobi nije da nije u prirodi čovjeka - sve je devijacija što se ne radi s nekim osjećajem i banalno nazovimo smislom, tim beskonačnim pojmom. nekad mi se čini da se i strahovi mogu prenositi genetski, a strah nije poželjna varijabla, složit će se većina. e a ljubomora je samo znak da se jedinke nisu tjunirale, ako potraje možda se i nemogu tjunirati itd.

    avatar

    29.06.2012. (16:41)    -   -   -   -  

  • pametni zub

    mislim da je slično bilo kod Irokeza i Anasaza čiji su davni preci bili došli iz Azije

    avatar

    29.06.2012. (17:14)    -   -   -   -  

  • babl

    @ Simple-minds: možda si propustila podatak da ih je oko jezera Lugu pedeset tisuća, dovoljno velik broj da međusobno šarajući ne izazovu genetske malformacije.

    avatar

    29.06.2012. (17:30)    -   -   -   -  

  • Neverin

    znaš da su Grci i Rimljani smatrali čudne sve običaje koji su bili drugačiji od njihovih. tako su zapisali da su antički Liburni živjeli u matrijarhalnom društvu, da je žena mogla spavati sa kim hoće (pa i strancima), da su djeca bila u nekom zajedničkom vrtiću do 7 godina života a onda bi svaki tac izabrao svojega po sličnosti...

    avatar

    29.06.2012. (18:58)    -   -   -   -  

  • sklodowska

    A kaj ak ja ocu ovog skroz desnog na zadnjoj slici (hubba hubba), a on svaku vecer ide jebat ovu prvu? :/ Djabe meni sta mi ovaj prvi i drugi mogu doc kad hocu. :(

    I da, kak znas da je populacija od 50 000 dovoljna za nepostojanja problema s inbreedingom?

    avatar

    29.06.2012. (22:11)    -   -   -   -  

  • sklodowska

    @perce u sakici E i ovo s prevarom. Mislim, super je meni kaj si ti tak snazna osoba da ti ne bi smetalo da ti se zena veselo seksa s nekim drugim likom. Ali recimo, sve cure koje samnom rade su puno zgodnije od mene, i da se Takeshi odluci poseksat s nekom od njih, sigurno se ne bi nikad meni vratio. Zato bolje da sam ja posesivna i ne dam mu ni da proba. Ko ce mi inace kuhat kavu ujtro i budit me pusama?!!? KO!?

    avatar

    29.06.2012. (22:14)    -   -   -   -  

  • Simplica

    Da da. Propustila sam taj podatak, sad vidim na samom pocetku

    avatar

    29.06.2012. (23:52)    -   -   -   -  

  • blade777

    Takav način života nije nepoznat u zapadnom svijetu.
    Postoje svojevrsne komune od više obitelji koje žive u zajedničkim kučanstvima, a žene u tim obiteljima odabiru s kime će voditi ljubav, tj. imati seksualni odnos. Vrata sobe žene ili para, otvorena su, onda kada su žena ili taj par otvoreni za ljubavni odnos, tj sex sa drugim partnerom ili drugim parom. A kada već ima partnera ili želi biti sama, zatvori vrata i to je to.
    Svi zajedno se brinu o egzistencionalnim potrebama svih članova takvih zajednica. Mislim da su takve zajednice u zemljama zapadne demokracije u svojevrsnom usponu, ima ih svakim danom sve više, a članovi su zadovoljniji, perspektivniji i neopterećeni ljubomorom.

    avatar

    30.06.2012. (14:45)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    @Sklo, pa ti živa! Kak je kaj?
    Što se tiče problema selekcije vezanog uz Mosuo kulturu - no, pa isti problem imamo i mi ovdje, nemamo li? Evo mene osobno u životu nisu htjele sve koje sam ja htio, niti sam ja htio sve koje su mene htjele. Rijetki su oni za koje bi vrijedilo drugačije. Tako je to u ljubavi, što ćeš - nevezano koja je kultura posrijedi.
    Što se tiče Takeshija, ja ipak vjerujem da njega drži uz tebe nešto supstancijalnije od same činjenice da nije probao tvoje kolegice. ;) Nije isključeno, možda i baš to da voli ujutro tebi kuhati kavu i buditi te pusama. Ako voli to sad, siguran sam da bi volio i nakon što se... hm... osladi kolegicama. :)
    To u okviru postojeće konstelacije, naše kulture. U okivru neke kulture a la Mosuo to bi pak bilo već sasvim bespredmetno pitanje, jer ne bismo uopće imali pojam o takvim stvarima kao ''moja žena'' ili ''moj Takeshi''...
    Znaš kako Đole kaže: Poslušaj zato savet što će ti čiča dati, kad imaš mladog petla ne daj mu da se pati, pusti ga neka leti, neka ga koke vide, posle će biti kasno, i petlu vreme ide, ajd' živeli...
    Šalim se - nemam savjeta; to je vaša i samo vaša stvar, dakako.

    avatar

    30.06.2012. (18:37)    -   -   -   -  

  • Tangu

    Wikipedia o "serijalnoj monogamiji" Mosuo žena:
    While it is possible for a Mosuo woman to change partners as often as she likes, few Mosuo women have more than one partner at a time. Anthropologists call this system “serial monogamy.” Most Mosuo form long-term relationships and do not change partners frequently. Some of these pairings may even last a lifetime.

    U Mosuo kulturi se točno zna tko je otac djeteta, budući je otac pozvan na slavlje koje se održava za svako novorođenče. I, ikao neće žvijeti zajedno sa svojim djetetom (jer dijete uvijek ostaje u majčinoj kući), vrlo je poželjno i često se događa da otac daje različite poklone za dijete i time potpomaže održavanje obitelji.
    Do incesta ne dolazi, osim što se točno zna tko je čije dijete, i zbog toga što se način života još uvijek odvija na tradicionalan način, tj. kućno ognjište je sačinjeno od ŠIRE obitelji: djedovi, bake, strine, stričevi, ujne, ujaci.... Dijete doživotno ostaje u kući obitelji u kojoj je rođeno, neovisno o spolu.

    Koga zanima više o Mosuo narodu preporučam čitanje knjiga Namu Yang Erche o njezinom djetinjstvu u sklopu njezine Mosuo obitelji. Iako je sama spisateljica vrlo ekscentrična i u Kini nepopularna osoba, ona predstavlja jedan od rijetkih primjera pripadnika Mosuo naroda koji se odvojio od rodnog ognjišta i koji govori o LIČNOM iskustvu, iako iz jedne druge perspektive. Postoji naravno i niz antropoloških studija o samom narodu, literatura se može naći na Wikipediji.

    avatar

    08.07.2012. (15:53)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...