Komentari

modestiblejz.blog.hr

Dodaj komentar (14)

Marketing


  • luki 2

    Fascinirana sam i odluševljena Tvojom analizom. Posebno one faze a, b i c, te rečenica, dozvoli da Te citiram: "To je obrana koja se čudnovatim psihološkim stranputicama transmutirala u napad, preventivni napad prije napada druge strane koji se još nije ni desio."
    Srdačan pozdrav od Luki+Goldie

    avatar

    28.09.2011. (22:30)    -   -   -   -  

  • barba

    modesti, smanji tekst da ne nastupi blogocid:)

    avatar

    28.09.2011. (23:00)    -   -   -   -  

  • zlatna djeva

    odlično si ovo napisala. Svaka čast.
    Imam ja na poslu svog projektora. Njegov je bijes uperen uglavnom na kompjutere, a kako se odlično služim mišem, i ja sam često na tapetu. Svakodnevno me obrađuje rafiniranim manevrima. Ne želim skandal u kojem bi još poneki projetor uživao, pa često prešućujem i pravim se luda. Mogu ti reć da sam većinu radnog vremena autist. Pobjeć ne mogu, od rasprave s takvima nema koristi, preostaje mi jedino moj lipi autizam.
    Još sam se nešto sjetila. Je li moguće da je moj jučerašnji post bio projekcija i to sa primjerima ? Ja mislila zajebancija, a ono projekcija. Baš si mi dala mislit.

    avatar

    28.09.2011. (23:04)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    Je si li ti inspiraciju za ovaj super post, možebitno, dobila čitajući na mom blogu komentare 'komunikacijskih-projektora'? :-) Ili i sama imaš debelog iskustva s takvima i tu na blogu i u životu?

    A možda su ti 'promptne reakcije' J.Kosor na svaku, pa i najbanalniju kritiku ili primjedbu upućenu njoj ili stranci bile inspiracije?

    I konačno, tekst u okviru Zaključka koji počinje Iskustvo potvrđuje kako je dovoljno prepustiti komunikacijskom projektoru pozornicu... je zaista način kako bi se trebalo postaviti prema 'kom-proj' samo je pitanje koliko je netko otporan na taj 'smrdljivi govnopad' koji izvire iz nečijeg bolesnog uma.

    avatar

    28.09.2011. (23:52)    -   -   -   -  

  • Neverin

    Isuse jel ti možda Peo ukrao lozinku? Ovo je dugo ko njegovi postovi :))))

    budem se vratiio kad se probudim :) teško štivo

    avatar

    29.09.2011. (01:12)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    @moja luki, vidiš kako u svijetu oko nas ima svašta nešto zanimljivoga, samo valja promatrati s razumijevanjem i razmišljati na način da to čovjeku bude poticaj umjesto smetnje :0)
    @ahaha barba, pardoniram se zaista, pardoniram se ;D ali ovo je tema koja je zahtijevala temeljitost, ništa manje od toga, znaš kad se ja uhvatim obdukcijskog noža da sve frca, do najmanjeg detalja ;0)
    @djevo naša zlatna, kao autistica autistici - ma mišom ga u glavu! ;0)) ahaha, ma ti ne bi zgazila ni mrava, daleko si ti od projektora, doduše tvoja je agenda vhunska zajebancija, pa ti velim nastavi na nas projicirati svoje veselje i zdrav duh kao i do sad, pliz-pliz-pliz carice naša! ;0)
    @semper, ovo je tema o kojoj promišljam već dugo i u njoj sam sumirala iskustva i zapažanja iz raznoraznih sfera, jedna od njih doista jest i ova naša virtualna. projektori u natruhama jesmo svi, no ne valja preuveličavati, oni ekstremni su prilično rijetki - nije svaki divljak projektor, ali svaki projektor jest divljak.
    što se naše političke scene tiče, iako su na prvi pogled mnogi akteri po svojim nebuloznim izjavama zreli za psihijatrijsku ustanovu, kod njih nije riječ o projekcijama već o nepatvorenoj političkoj demagogiji i oportunizmu. oni apsolutno ne vjeruju u ono što govore i znaju da - lažu, dok je autentični komunikacijski projektor ipak slijepo uvjeren u svoju ispravnost. slažem se da su i jedni i drugi zreli za neke ustanove s ključem u bravi, samo drugačijeg predznaka.
    otvoreno ću ti reći, ono što se kod tebe događa u komentarima je klasično divljaštvo, kojega sam također u spomenutom tekstu detaljno obducirala. vrlo sam precizno iznijela mehanizam divljaštva i objasnila što ga hrani. ima li u tom moru divljanja i školskih primjera projiciranja, svakako da ima. jesmo li mi dužni trpjeti otpatke svačijeg uma? svakako da nismo. već sam objasnila i iz kojih sanitarnih razloga. ako u svoju kuću ne primamo divljake, zašto bi ih primali u nekim drugim područjima života. nismo svi isti. nekoga divljaci zabavljaju, a nekoga i mame. mene divljaci ne zabavljaju, ali jesu pojava koju mogu mirno promatrati i izvući zaključke. stoga kako će se tko nositi sa bjelodanim otpacima nečijeg uma, doista je stvar osobnog stava i individualne zrelosti.
    @neverin, premašila sam sve gabarite, ali vikend je pred nama, bude vremena ;0)

    avatar

    29.09.2011. (10:09)    -   -   -   -  

  • NF

    kad me već vučeš za jezik, malo predugo ali zanimljivo

    avatar

    29.09.2011. (12:02)    -   -   -   -  

  • Neverin

    @modesti, evopročitao sam, uglavnom mojzaključak je da su ti projektori lišeni empatije jer tkogod je u stanju zamisliti se u sugovornikooj koži nema šanse da tako krene sa razgovorom i ponašanjem. Samo što takvima ljudima ne priznajem ironiju niti sarkazam jer su to obilježja inteligencije po meni. Aitokrati su uglanom bez smisla za humor.

    avatar

    29.09.2011. (13:32)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    @NF ;0))
    @neverin, to si vrlo dobro uočio, nedostatak empatije je boljka kom.projektora, jer oni svojim mentalnim sklopom jesu izolirani samoživi, kojima je (auto)humor nepostojeća kategorija. ironija i sarkazam u njihovim rukama, to jest ustima, dobivaju isključivo pljuvački predznak, što ih čini klasičnim uvredama samo umotanim u ambalažu humora. to je primjer vuka u janjećoj koži i kroz jezične figure.

    avatar

    29.09.2011. (19:37)    -   -   -   -  

  • sany promina.blog.hr

    @modesti,
    Jučer sam slučajno na naslovnici pročitao jedan tvoj post...
    Danas sam odlučio malo zakoračiti u arhivu tvog bloga.
    Što reći?
    Jedno sam vrijeme pratio/čitao preko 30 blogova, između ostalog i tvoj...
    Brojka se polako "topila", blog.hr je mijenjao dizajn.....
    i na kraju pratim samo 2-3 bloga....
    Drago mi je što sam "opet otkrio" tvoj blog, jer vidim da se kod tebei dalje može
    jako puno toga lijepog naučiti.
    Svaka čast na prekrasno napisanom, poučnom postu!

    avatar

    02.10.2011. (19:35)    -   -   -   -  

  • annabelle

    Draga Mod,
    Skicam ovaj post ali danima nikako da ulovim vremena da ga kak spada procitam, i sad konacno jesam - sjajno, pravi intelektualni uzitak!
    S moje tocke gledista, pitanje koje uvijek postavim kad naletim na projektora je pitanje intenziteta patologije. Sasvim se slazem sa tvojim psiholoskim objasnjenjem ovog nadasve destruktivnog i autodestruktivnog ponasanja, i tijekom karijere sam se susrela sa vrlo teskim oblicima dekompenzacije u divljacku projekciju, stovise, ona se javlja kod gotovo svih psihijatrijskih pacijenata, sto ja mislim da je posljedica takodjer i osjecaja nemoci, neshvacanja, disonance izmedju onog sto pacijent misli o sebi i sto recimo psihijatar misli o njemu, ili "ja sam ok, cijeli svijet je poludio" versus "vi ste obolili, treba vam lijecenje".
    Tako da, u mom iskustvu, taj osjecaj ugrozenosti najcesce dovede do ocigledne manifestacije projekcije.

    To je srz asocijacije projekcije sa kontekstom nesuglasica, no vracam se na intenzitet patologije - on nije isti kod svih, i kako smo svi sposobni manifestirati neki nivo projekcije u odredjenim situacijama, tako osoba sa intenzivnom patologijom za to ili ne treba povod, ili treba minimalan povod ili je intenzitet projekcije apsolutno nesrazmjeran situaciji - ono sto ti spominjes kao utvare i demone koji progone tu osobu i projekcija definira i obiljezava svu njihovu komunikaciju.
    Na ogromnu nesrecu vecine puka, ti najgori "offenders" sebe ne vide i projiciraju projekcije o projekcijama koje su projicirali... Kako si vec i sama odlicno rekla u postu. Time jednostavno manifestiraju sopstveni socijalni autizam - ultimativnu i konacnu, nepromjenjivu nesposobnost da cuju i sagledaju bilo sto osim sopstvenih agenda.

    Ali... Posto je uvijek neki picvajz u pitanju, a projektas apsolutno odan svojoj agendi, refleksna reakcija okolice je da sve to skupa ignoriraju (osim ako su naravno oni sami zrtve, u kojem slucaju vape upomoc dok ih ostali ignoriraju). Razlog koji se najcesce daje za takvo sakrivanje glave u pijesak (sto projektasi u "sto se babi htilo to se babi snilo" maniru tumace kao presutnu podrsku sebi) je to sto kampanje blacenja dovede sve pod upitnik i utvrdjivanje istine zahtijeva energiju koju niko nema za bacanje. Takodjer, niko ne voli podrzavati gubitnika, a u dvoboju sa projektorom, svako je automatski gubitnik, bar toliko vec svi unaprijed znamo.

    Zbog svega toga se potpuno slazem s tobom da je intenzivno projiciranje u stvari divljastvo, nasilni akt verbalne agresije koja je, ako ju se ne zaustavi, vrlo cesto uvod u fizicku agresiju.

    S moje tocke gledista, navikla sam gledati na projektore u kontroliranim uvjetima gdje im mogu pomoci, a i oni su barem uklonjeni iz society-ja dok se ne oporave jer je jasno da su u agitiranom stanju pre destruktivni. Ali previse slucajeva takvog divljastva ima van psihijatrijskih ustanova, a za to jednostavno niti imam strpljenja, niti rijesenja, ali i ja negodujem nad solucijom bjezanja na tavan i tucanja oraha dok ne prevlada razum i mir.

    avatar

    05.10.2011. (17:18)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    @hvala ti sany, hvala!
    @annabelle, tvoja sposobnost čitanja s razumijevanjem je nenadmašna i uvijek me nanovo oduševljava, ti pripadaš onom uskom krugu ljudi koji doista shvaćaju suštinu izrečenog - na tome ti milijun puta hvala! to je dragocjena vrlina koju izuzetno cijenim. ti doista razumiješ iz iskustva, kao što sam ja iz iskustva pisala. mnogima je teško razumjeti ako se sa nečim nisu sreli, lekcija iz knjige i lekcija iz života poučavaju drugačijim intenzitetom, pa pretpostavljam da mnogima i ovi zapisi ne znače apsolutno ništa, da su nerazumljivi, nečitki, baš kao što bi im bili i hijeroglifi, ali velim vrijedilo je truda i za onog jednog tko će shvatiti, a vidim kako ipak budna i svjesna ekipica postoji. to mi razgaljuje srce :0)

    avatar

    07.10.2011. (12:51)    -   -   -   -  

  • annabelle

    Draga moja, ja se isto tako osjecam citajuci tvoje postove, zahvaljujem dragom bogu na casici neprocjenjivog uzitka u vidu inteligentnog razgovora u kojem puno i naucim. Znas, vidim da i ti i ja spadamo u grupu ljudi koji su se educirali do odredjenog nivoa i uz to prozivjeli i dozivjeli i takodjer imaju tu zedj za novim saznanjima da nikada u stvari ne prestajemo uciti, sto u stvari, ok, ne znam da li je bas tako s tobom pa da ti ne stavljam rijeci u usta, ali meni recimo je postalo uzasno tesko uopce naci (pogotovo na internetu!) sugovornika koji ce me nauciti necemu, oplemeniti tako rekuc (jer to je ono, bar meni, zanimljivo u komunikaciji, da me neko oplemeni stavom, razmisljanjem, energijom ili informacijama.
    Cesto u zadnje vrijeme tumaram okolo i okrecem se u istom krugu dragocjenih sugovornika, kao ti, kao moji licni prijatelji, srecom i familija, ali sve skupa tu ima 10-15 ljudi, ostala komunikacija se svodi na ljubaznost ali i smaranje, neku dosadu ne nuzno jer su ljudi dosadni nego jednostavno kad vidis da neko kapira stvari na jednom puno vise bazicnom nivou a tebi se ta baza podrazumijeva, ne treba ju ni spominjati nego bi ti odmah na one dublje rasprave, ne da se osjecam kao da pricam sa djeteton ali u neku ruku skoro da je tako.
    Kuziti stvari iz licnog iskustva i podkrijepljeno dobrom kolicinom teoretskog znanja izolira covjeka iz velike grupe. Mnoge rasprave postaju banalne, kontribucija koju ja mogu dati - nesto sto vecina ljudi uopce nece skuziti.
    Ali nema natrag, nauceno i prozivljeno se ne moze zaboraviti, i neka vrsta usamljenosti koja dolazi sa inteligencijom i znanjem je nesto s cime se jednostavno mora pomiriti.
    Eto, ne znam jesam li promasila temu, ali tvoj zadnji komentar mi je pomogao da formuliram nesto o cemu dosta u zadnje vrijeme razmisljam :)

    avatar

    08.10.2011. (14:54)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    @moja annabelle, ovo je nevjerojatno, opet se misaono nalazimo, baš sam o istoj temi nedavno razgovarala sa fakultetskim kolegom, kako nam je u sredinama u kojima živimo teško naći sugovornika sličnih interesa, pa se eto povremeno (rjeđe nego što bi željeli, zbog obostranih obaveza) dogovorno nađemo. pređemo pri tom i priličan put zbog tih razgovornih susreta, jer smo željni takvog razgovora kao čaše osvježavajuće vode. sjećam se da mi je netko davno komentirao, kako što je starija i sve jasnije vidi, sve manje prijatelja ima, jer rijetko tko podnosi izgovorenu istinu, samo rijetki imaju dovoljno otvorene umove za to. kao što si i sama rekla, usamljenost je izgleda cijena individualizma i slobodoumlja. no otvoren um i želju za učenjem nikad ne bih mijenjala za more lažnih frendova. ona probrana grupa kvalitetnih ljudi, nagrada je nad nagradama, i veliki blagoslov. učiti iz svega, pa i iz lošega, mogu samo ljudi otvorena uma. osobno znam kako u nekim stavovima znam biti izuzetno kruta, u nekim situacijama ta karakteristika dobro dođe, no u drugom trenutku je mana, a ti me recimo učiš širini, ublažavanju, baš za te druge situacije. ne znam jesam li ti zbog toga rekla hvala, zato hvala ti! a gle, učitelji su u svim, pa i najneočekivanijim oblicima, svuda oko nas, trenutno me i naš dežurni divljak uči strpljenju, zgodno je to čeličenje živaca, znaš ;0))

    avatar

    09.10.2011. (18:38)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...