Komentari

namerequired.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • politiliks

    Uspoređivati zemljište (privatno vlasništvo) sa radijskom frekfencijom (koja se daje u koncesiju od strane države) je opasno miješanje krušaka i jabuka. Privatno je vlasništvo svetinja i ako je moj pra-pradjed kupio zemlju, koju je naslijedio moj otac i sada se pojavljuje neki podmićeni lokalni čelnik koji mu to želi oduzeti, on svoju imovinu ima pravo braniti svim sredstvima od otimača!

    Propagiranje obezvrjeđivanja zemljišta (i svega ostaloga!!!) da bi ga netko mogao jeftino kupiti je politika koja je u ovoj državi još na snazi i koja će biti zapamćena kao najgore razdoblje u povijesti ovog naroda. Nigdje u razvijenom svijetu nema sličnog primjera!

    avatar

    29.05.2011. (18:14)    -   -   -   -  

  • Name Required

    Hej politiliks! Hvala ti što si razbio tišinu na komentarima.
    Nismo se razumjeli, ja se zalažem za redistribuciju zemlje koja se koristi bez da se mijenja vlasnik. Prvenstveno se odnosi na državnu zemlju, ali načelno postavljam pitanje zašto, ako ti ne koristiš svoju zemlju koju si nadlijedio od pra-pradjeda, a netko bi je koristio zašto mu to ne omogućiti uz pravičnu naknadu?

    Moja paralela s koncesijom je: koncesija je pravo na upotrebu OGRANIČENOG nacionalnog resursa: vađenje nafte, crpljenje vode, izgradnja i upravljanje cestama, korištenje javnih frekvencija, ekskluzivno obavljanje linijskog prijevoza, distribucija kabelske televizije.... Onaj tko ne koristi koncesiju sukladno ugovoru, gdje piše da je mora koristiti - gubi je.
    Obzirom da država ima granice, i zemljište bi moglo biti gledano kao ograničeni nacionalni resurs: Hrvatska ima 56.000 kvadratnih kilometara [ugrubo] i niti jedan više.
    U načelu, idealistički i u nekom boljem svijetu, stvari bi se mogle postaviti tako da se tvoje vlasništvo nad zemljom interpretira kao pravo na ekslkuzivno eksploatiranje parcele. Ako je ne korisitiš - sorry. Od neiskorištene zemlje nema nitko koristi - niti vlasnik, niti država, niti zajednica, a najmanje oni koji bi je obrađivali ili na njoj gradili. U toj moj priči, ne mora vlasnik koristiti zemlju: može je iznajmiti; ne moraš saditi čuda, dovoljno je da se pokosi i proda sjeno (uz papire) ;-), za šumu, valjda ne bi bilo nikakvih promjena...
    Problem je što s jedne strane ima mnoštvo neobrađene i ni na koji način neobrađene zemlje, a s druge strane postoje ljudi koji bi nešto na njoj radili, ali nemaju niti zemlje niti love da je kupe. Ta neravnoteža su te batine na koje smo se navikli. Smatramo da je vlasništvo svetinja, i je i tako treba biti dok je situacija redovita. Kad situacija prestane biti redovita, redovita se pravila modificiraju... To nije ništa neviđeno.

    Ja ne govorim o eksproprijaciji, o kakvoj govori zakon o golfištima, ja predlažem egalitarnu denacionalizaciju, gdje bi svi u startu imali isto pravo, a realizacija tog prava ovisit će o njihovom radu i afinitetima...

    Preporučujem ti svoj post "Obitelj" u kojem upravo govorim da je nasljeđivanje ona stvar koja nam je jako puno pomogla u razvoju kao vrste, i potpuno se slažem da je pozitivno da se nasljdnici koriste zemljom....
    Po kojoj osnovi ti lokalni šerifi žele oduzeti zemlju?

    avatar

    31.05.2011. (00:02)    -   -   -   -  

  • catwoman

    Eh @ Name ... kako si ti divno normalan. Nadam se da ćeš se uključiti u politiku. Ovo ti je izvrsna ideja, jednostavne stvari su uvijek odlična, odlična rješenja.

    p.s.

    ne bih zdvajala nad uzgojem kopriva i maslačka, jedino bih ukoliko ih uzgajivač ne koristi. ;-)

    avatar

    02.06.2011. (01:49)    -   -   -   -  

  • prolaznik

    Zemlja je nacionalni resurs kojega se nijedna država ne odriče lako, osim valjda Hrvatske, pa u Austriji, primjerice, ni sin ne može naslijediti zemlju od oca u nekoj općini ako se iz nje odselio, kamoli da je kupi stranac iz neke druge države – kaže Grivičić. I Švedska nasljednicima koji se ne bave poljoprivredom uzima sve poljoprivredne površine i daje ih u najam farmerima koji vlasniku plaćaju rentu, dok u Hrvatskoj, gdje od 3 milijuna raspoloživih hektara ne obrađujemo ni milijun, izmišljamo neke druge zakone, umjesto da prepišemo dobre primjere izvana, tvrdi on. A da apsurd bude veći, hektar je u nas i 10 puta jeftiniji nego u Europi.
    ---Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Darko Grivičić u http://ukradeno.blogspot.com/2011/06/konacna-rasprodaja-zemlje.html

    avatar

    25.06.2011. (11:26)    -   -   -   -  

  • Name Required

    Hvala, prolazniče, drago mi je čuti ove informacije, obzirom da sam na tu ideju došao potpuno samostalno. Potvrđuje se Murphyjev zakon koji kaže da kada god ti padne neka ideja na pamet, netko se toga već sjetio...

    avatar

    27.06.2011. (22:42)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...