Komentari

mi-gradimo.blog.hr

Dodaj komentar (11)

Marketing


  • geoterm

    Čestitke , kuća je pod krovom , još dva puta tolko love i eto vas unutra :)

    avatar

    14.12.2010. (19:47)    -   -   -   -  

  • Sil

    pridružujem se čestitkama još stolarija i moš uselit:) (moš mislit:))

    avatar

    15.12.2010. (13:47)    -   -   -   -  

  • patuljak

    Čestitke i s moje strane! Lijep osjećaj kad možeš reći kuća je pod krovom!

    avatar

    15.12.2010. (16:34)    -   -   -   -  

  • pivo

    Pozdravljam Vas kao novi na Vašem blogu, uključio bi se s par komentara i pitanja:
    1.Da li ste izolirali betonske vertikalne i horizontalne serklaže iz slika to ne vidim.
    2.Montažne međukatne konstrukcije spram punih betonskih ploča puno su lošiji izbor to se posebno očituje spram prodora zvuka. U novogradnjama se korisnici strahovito žale na taj problem. Mnogi dolaze do zaključka da je tome najveći krivac montažna međukatna konstrukcija. Zato posebno obratite pažnju kod izvedbe estriha koji čete izolacijski materijal koristiti. Majstori vole raditi sa stiroporom pošto je se lakše izvodi estrih a posebno je loše ako pritom koriste običan stiropor koji jako dobro provodi zvuk. Pazite za estrihe postoji poseban stiropor to na žalost često puta ne znaju niti nadzorni inženjeri. Tu je dobro rješenje kamena vuna. Problem zvuka pojačavaju i razne podne instalacije po podu (struja, voda). Elektroinstalateri vole instalaciju struje vući po podu, mislim da je po zidu iako skuplje ipak puno bolje rješenje.
    5.Prilikom montaže stolarije interesirajte se za ral montažu, posebno ako se radi o PVC ili al stolariji. Povećava vrijednost ugradnje ali Vas može poštedjeti naknadnih problema koji mogu biti skupi i veliki.
    6.Kao sam osobno u planiranju gradnje moja je odluka fasada od kamene vune, Poroterm 30+10cm, posebno nakon iskustva mog prijatelja kojem su se u novogradnji pojavile gljivice na zidu nakon što je počeo s grijanjem. Stiropor fasada je zbog svoje slabe parapropusnosti zatvorila vodu u zidovima koju ima je svaka novogradnja. Kako redovito prozračivanje nije donijelo rezultate morao je kupiti odvlaživač, hoće li to pomoći preostaje da vidimo.
    7.Bez velike žurbe u gradnji, neka svaka faza prođe svoju fazu sušenja. Da li ste prilikom gradnje pokrivali ciglu radi zaštite od kiše, kada to spomenem majstorima gledaju me kao da sam pao s Marsa a sva ta voda treba izač na ovaj ili onaj način a najgore je kad se to dešava kad nam to najmanje treba.
    8.Kuća u 3D izgleda predivno, "Kuća je pod krovom" od sada počinje ono pravo, oprez!!!!

    avatar

    19.12.2010. (23:11)    -   -   -   -  

  • Građenje kuće

    Hvala na lijepim željama i savjetima, evo onoga što sam saznao:
    1. Vertikalni serklaži su u prizemlju izolirani sika premazom za zaštitu od kapilarne vlage, horizontalne serklaže nisam izolirao od opeke jer planiram staviti 15 cm stiropora i izračuni pokazuju da to nije potrebno.
    2. Montažne međukatne konstrukcije su bitno lakše i bitno jeftinije od punih betonskih ploča, statičar mi je rekao da bi mi trebalo puno više armature i betona jer moja konstrukcija nije "uobičajena" jer se zidovi ne nastavljaju kroz cijeli objekt (od prizemlja do krova) već se opterećenje mora prenositi gredama i stupovima. Problem prenosa zvukova je u tome što nema diletacijskog stirpora između estriha i zidova, sada se već imaju za kupiti diletacijske trake debljine 1 cm koje se naljepe na zid prije polaganja estriha da ga odvoje od zida te se ne prenosi zvuk. Od Damstera sam puno naučio oko postavljanja estriha. Stubište je dobro armirano kako ne bi vibriralo kada se hoda ili trči po njemu, imam dva mala sina i sigurno će skakati i trčati po njemu te po riječima statičara nema šanse da dođe do vibracija i buke koja će se prenositi dalje.
    5. Nisam nikad čuo za to, hvala na savjetu provjerit ću. Trenutno skupljam ponude za stolariju.
    6. Uzeo sam program Novolit i ubacio podatke o zidovima i izolaciji te sam dobio podataka kako u mojem slučaju 25 porotherm + 15 stiropor nema kondenzacije vodene pare.
    7. Sada kuća stoji otvorena da se suši i tako će biti barem slijedeća 2-3 mjeseca kada ćemo staviti stolariju. Koliko su nam rekli treba ostaviti dovoljno vremena glazuri da se osuši i tu ljudi najčešće požure jer se glazura ne osuši, a zatvore kuću sa stiroporom i nema gdje vlaga otići.

    avatar

    20.12.2010. (21:47)    -   -   -   -  

  • pivo

    2-Diletacijske trake su nešto što se podrazumjeva, opisani problemi znaju biti prisutni unatoč tome. Do jučer se govorilo da Poroterm 30 nije potrebno termički izolirat sada na takve natpise baš i ne nalazim, pošto su sada drukčiji termički zahtjevi. Kod novogradnji nije samo problem udarnog zvuka več i zračnog citiram “građevni elementi između etaža moraju zadovoljiti minimalno propisane /dozvoljene vrijednosti za izolaciju od zračnog zvuka Rw ≥ 52 dB (buka / zračni zvuk) i vrijednosti razine udarnog zvuka Lw ≤ 68 dB (zvučne propustljivosti/ topot)“ pitanje je da li je taj minimum nešto s čim se u svakodnevnom korištenju svog stambenog prostora možemo zadovoljiti. Da pojednostavim, pošto jer montažna međukatna konstrukcija puno lakša od betonske a za zvučnu izolaciju bitna je masa, razmislite o vrsti i povećanju debljine izolacijskog sloja ili o dodatku barem 1-2cm garđevinske (spužvaste) folije i nemojte se zadovoljit minimumom pošto tu više nema popravka.
    U “nema šanse” u slučaju stubišta bio bi jedino uvjeren da ste pristupili izradi stubišta koristivši http://www.schoeck.hr/hr/proizvodi/tronsole--40. Opčenito su stubišta su u gradnjama slaba zvučna točka, na njima nema plivajučeg poda, svakako betonska masa doprinosi prigušenju zvuka da li dovoljno ovisi o izvedbi konstrukcije. Sama armatura mislim da i nije saveznik prigušenju zvuka već suprotno ali bez nje se ne može. Ipak radite obiteljsku kuću pa je to možda manje važno.
    5-Pogledajte link http://www.gradimo.hr/Trake-za-montazu-prozora-----potreba-ili-reklama/hr- HR/21203.aspx. Molim Vas informacije o stolariji i što je prevagnulo u odabiru.
    6-Stiropor ili kamena vuna za što ste se uodlučili i zašto, 25+15 ili 30+10 (vaša odluka ili prijedlog struke) u fazi sam projektiranja pa su mi potrebne iskustvene informacije.
    7-Vlaga nije samo u glazuri, već i u tlačim pločama, vezivu u cigli a posebno u žbuci, pogotovo ako je strojna. Kod prijatelja vlaga u glazuri bila je u okviru dozvoljenog a ipak su se gljivice pojavile, parket se nije podigao a prozori su zamagljeni. Bitno je da preoznajete opasnost.
    8-Kakvo grijanje planirate i koliki su vam proračunati toplinski gubici, razmišljate li o kaminu. Pozdrav!

    avatar

    21.12.2010. (22:59)    -   -   -   -  

  • Građenje kuće

    Slažem se s time da se treba što više braniti od buke, izvođač mi je kada smo već bilo skoro gotovi rekao kako je on prije 15 godina kada je radio u Njemačkoj izolirao stubište (i balkon) od konstrukcije sa nekim stiroporom. Pretpostavljam kako je to slično onome što navodite. Ali, već je bilo kasno za te izmjene.
    5. Kada budem pregovarao sa izvođačem PVC-a sigurno ću ga pitati o ovom načinu ugradnje prozora.
    6. Kada smo počeli projektirati bio sam siguran kako ću uzeti Porotherm 38 (jer sam isto tako čuo da onda ne treba izolacija), ali kada sam ubacio podatke u Novolit program i vidio da mi svakako treba barem 5 cm izolacije te kada sam s izvođačem razgovarao o cijeni saznao sam kako je puno skuplje raditi 38 + 5 i 30 + 10 nego 25 + 15, a 25 + 15 daje najbolja izolacijska svojstva (koeficijent 0.19). Konkretno meni je cijena kvadrata 30-tke bila 250 kn/m2, a 25-tice 185 Kn/m2. A 5 cm dodatnog stiropora 10 kn, što znači da sam prošao jedtinije 55 kn/m2, a dobio sam bolja izolacijska svojstva. Pitao sam statičara da li to donosi neki problem i rekao je da ne jer je za betonske grede bitnija visina, a ne širina.
    7. Zato se i nećemo žuriti ostavit ćemo sve da se lijepo osuši i nadamo se da neće dolaziti to tih problema.
    8. Razgovaram oko zidno/podnog grijanja, to je nešto skuplja kombinacija od podnog/radijatori ali mi se čini dugoročno isplativija. Razmišljali smo o toplinskoj pumpi, ali opet financijski razlozi su prevagnuli. Postavili smo pripremu za kamin i nadam se kako ćemo imati dovoljno novaca da ga uspijemo postaviti u dogledno vrijeme.

    avatar

    22.12.2010. (09:28)    -   -   -   -  

  • pivo

    1.Nadam da će iznjete informacije biti od koristi drugim čitateljimaa bloga pa je dobro analizirati što se možda moglo bolje a ne nužno i skuplje. Za informaciju dobio sam podatak da je puna betonska ploča cca 20-tak kuna po m/2 skuplja od montažne s tom ću se informacijom još malo pozabavit.
    6.Hvala! Meni vrlo koristan podatak
    8.Podno grijanje/radijatori ne znam čemu i mislim da nije baš sretna kombinacija, podnom u polazu treba 37stup, radijatorskom 70stup. Loša krivulju grijanja kod radijatora je upravo ono što je kod podnog idealno. Zidno/podno grijanje dobra kombinacija, samo je pitanje da li će zidno s obzirom na dobru izolaciju biti potrebno. To je stvar proračuna te se na zid stavljaju moduli ako nema dovoljno grijačkog kapaciteta u podu ili ako isto želite koristiti za hlađenje, što je već financijski zahtjevnija kombinacija. Pri istom je jako važno za kojeg ćete se proizvođača odlučiti, jer nemaju svi isti promjer cijevi koji se stavlja a to ujedno određuje s kojom se debljinom estriha ide, pri ćemu treba paziti da se tome prilagode visine vratiju. Veći promjer cijevi te po potrebi gušče postavljene zahtjevaju nižu polaznu temperaturu što je jedna od blagodati podnog grijanja. Oprez!! odlučili ste se za Poroterm a ne za običnu ciglu koja je znatno jeftinija vjerujem iz razloga što ste izračunali da takav zid s termo žbukom u konačnici daje puno bolje rezultate za ne puno veću cijenu. Ista je stvar i sa podnim grijanjem treba izračunati što dobivamo kao krajni rezultat. Mislim da se Damster olako odrekao Harreither sistema grijanja, sigurno je u pojedenim stavkama skuplje od ostalih, treba dobro promislit o prednostima istog i vidjet je li prihvatljivo za to što se dobiva platit nešto više. Govorimo o investiciji gdje popravka više nema.
    Druga je tema što će vodu za grijanje zagrijavati. Osobno sam jako zainteresiran za Althermu pa s nestrpljenjem očekujem Damsterove rezultate. Fenomenalno je složio kombinaciju spremnika PTV jednog proizvođača i dizalice topline drugog. Ako planirate plin kao energent podnog grijanja oprez, tu postoje neke zamke gdje cijena može neplanirano porasti za cca 10.000kn. Po pitanju podnih obloga dvoslojni parket 11mm uz znanje postavljanja i poštivanje postupka nije prepreka za podno.
    Osobno uz Althermu računam i na alternativi izvor grijanja (ne daj bože opet onih redukcija iz 70-tih), pa me jako zanima kamin kao arhitektonski element u prostoru a i kao pomoćno grijanje, kako direktno prostorija tako i spremnika PTV. Jučer sam se malo interesirao koliko bi takav koštao, rečeno mi je od 7.000€ na više to me dosta ohladilo. Kakve su Vaše informacije i na kraju ako je dizalica topline trenutno izvan Vašeg financijskog plana na što čete se grijati.

    avatar

    23.12.2010. (00:28)    -   -   -   -  

  • Građenje kuće

    Koliko sam saznao najjeftinija je toplinska puma na zrak koja je cca 32000 Kn, a na vodu je od 15000 Eura + bušenje bunara do 10000 Eura. Stoga mi je u ovom trenutku u razmatranju kondenzacijka plinska peć od cca 12000 Kn. Čim bude nekog poticaja prvenstveno bih htio postaviti fotonaponske ćelije na krov koje imaju vrijeme povrata investicije 7 godina, a nakon toga bih išao na toplinsku pumpu. Dakle, za jedno 10 godina. U tom trenutku će mi bojler imati 10 godina i biti će rezervni sustav za grijanje kada postavim toplinsku pumpu.

    avatar

    26.12.2010. (16:23)    -   -   -   -  

  • Građenje kuće

    Evo baš sam razgovarao sa statičarem oko problema betonske ploče vs monta strop, uglavnom, cijenovno su približno iste, što se tiče prenošenja zvuka također (tu je najvažnija izolacija prije glazure). Njegov savjet je generalno gledajući je da se do razmaka 5.5 m radi monta strop, a više od toga betonska ploča, ali uvijek može dolaziti do odstupanja zbog otvora u ploči, arhitekture itd.

    avatar

    28.12.2010. (11:17)    -   -   -   -  

  • Udruga ŠTIT Bjelovar

    CIJELA HRVATSKA PATI ZBOG KORUMPIRANIH NOVINARA

    BRANKO STOJKOVIĆ - ŠTIT

    SUDNJI DAN JE DOŠAO ZA KORUMPIRANE NOVINARE, SAMO IH JOŠ ČEKAJU "CRNA MRTVAČKA KOLA" KOJA ĆE IH ODVESTI NA POSLJEDNJU VOŽNJU.

    A tu je nasmijani grobar impresivnoga lica, on će te bijedne ruševine "đavolije prodane hulje i beštije" u svojoj vrsti profila sahraniti. Njihova novinarska duša je lutala na planeti zemlji. Bila je mala i licemjerna, beznačajna i gubava... Oni su napadali ponosne duše u punoj snazi.

    Novinari su zahvaćeni ludilom i halucinacijom - tako zaigrani manipulacijama i lažima osakatili su sebe. Pisaljka Mirjana Rosić-Zrinski i njezin brat Čedomir Rosić, kao neki novinari pisali su samo laži o meni. Nikada nisu ništa lijepo o meni spomenuli. Čedo nije više novinar, ali ja nisam zaboravio njegova podmetanja i njegove sestre Mirjane.

    Direktor informativnoga centra (IC) Ivan Butković, od srčanog udara je umro, a njegov bivši urednik Josip Kreković, godinama već umire u krevetu. Pisao je o meni svakakve gadosti. On je bio ljubavnik od Mirjane Rosić-Zrinski, jednom zgodom i prilikom smo ih uhvatili u Koprivnici. Rosićka je kao stara krastača po nečijem nalogu ružno pisala protiv Udruge ŠTIT.

    Najveći korumpirani novinarski "smrad" je urednik studija HRT-a Bjelovar, Sani Lukić, koji godinama izvršio je cenzuru i ne prati rad Branka Stojkovića. Tu su još neki novinar koji su "prodali svoju dušu đavolu". Viče urednica lista "Bjelovarac" Ivanka Štedul; "Zaustavite Stojkovića!" Ona živi u stanu sa psom, a prave ljude mrzi. Po njezinom ponašanju ne bježi i novinarka Senka Budimir - Tasić. Zbog korumpiranosti tih novinara Bjelovar i šira okolica teško su zaostali u razvoju. Kao (sad) ispada da sam ja štetočina a ne oni smutitelji?!

    HRVATSKI POKRET
    Udruga ŠTIT

    BRANKO STOJKOVIĆ
    Adresa: Đurđevačka cesta159
    Bjelovar, grad
    HRVATSKA
    Kućni telefon: 00 385 43 231 297
    Mobitel: 00 385 95 814 82 90

    Žiro-račun: 2340009-1100203086
    Privredna banka Zagreb

    http://crostojkovic1958.blog.hr
    stojkovic1958@net.hr

    URED: Masarykova 8

    avatar

    11.02.2013. (02:32)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...