Komentari

zoompolitikon.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • Stjepan Kunštek

    Mislim da je istina da ak se ne reformira BiH da ce se raspast i to na način da svi budu zadovoljni, a zadovoljni mogu biti jedino ako sami odlučuju o sebi, pa nek to bude unutar postojećih granica ali nek stvari budu drugačije posložene, ja ne vidim da drugačije može biti, osim ak ne bude opet rata jer Srbi neće dati svoju republiku da se mijenja, Dodik je rekao da su i Srbi za treći enititet al nek se Bošnjaci i Htvti dogovore kak ce podijeliti federaciju, a to isto nije realno, ak ce se mijenjati unutarnja podjela BiH to ne može proci a da se ne zahvati i Republika Srpska sa tim nekim novim regijama, kantonima ili kako ce se vec zvati te jedinice, bitno je da zadovolje i učine tri naroda jednakima.. evo to je Švicarska.. a ako ostane ovak kak je, negdje ce netko od Hrvata puknuti i bit ce problemea..

    avatar

    15.11.2010. (20:55)    -   -   -   -  

  • SPES

    Stjepane, rata nema i ne može ga biti. Ako ipak, onda ograničen, kontroliran, sukob a ne rat.
    Od Hrvata ti ne će nitko puknuti, bira se lakši put. Npr. otići, privremeno pa zauvijek.
    Srbi bi bili uistinu 'lud narod' kad bi sada dopustili rušenje onoga što im je čitav svijet potpisao. Od rušenja RS-a trenutno nema ništa. O tomu pričaju samo oni koji ne shvaćaju bit BiH. Hrvatima preostaje za početak izboriti svoju federalnu jedinicu unutar Federacije pa onda eventualno zajedno s Bošnjacima raditi na 'demontiranju' RS-a. Teško je to u RH objasniti, čak i onima koji misle da razumiju situaciju.

    avatar

    15.11.2010. (23:28)    -   -   -   -  

  • Neverin

    koja zemlja, nije im bio dovoljan jedan hdz, trebali su im čak dva

    avatar

    17.11.2010. (08:05)    -   -   -   -  

  • Zoompolitikon

    Samo bih na ovu temu postao jedan zanimljivi dio teksta, vrijedi ga pročitati:

    Dio o bosnjackom liberalizmu, prof.Mirjane Kasapovic, osobe cija je strucnost i znanje neosporno.

    "...Njihov se “građanski univerzalizam” i “bosanski integracionizam” u praktičnoj izvedbi pokazuju kao bošnjački, dakle etnički, majoritarizam. Nije stoga čudno što za taj koncept nema razumijevanja gotovo nitko izvan etničke skupine kojoj sami pripadaju. Nije, dakako, sporna legitimnost toga parcijalnog koncepta – kao ni ostalih parcijalnih koncepata - ali je odbojna mimikričnost onih koji ga zastupaju. Dok hrvatski i srpski konsocijacijalisti ne kriju da je njihova pozicija parcijalna, ali znaju da se može ostvariti samo ako postane podjednako prihvatljiva svim glavnim akterima bosanskohercegovačke politike, dakle ako postane “zajednička parcijalna pozicija”, liberali glume da je njihova pozicija univerzalna, a znaju da se može ostvariti samo kao nametnuta parcijalna opcija jer ne može postati zajedničkom opcijom glavnih političkih aktera. Konsocijacijalisti pritom imaju moralno pravo očekivati da njihova parcijalna pozicija postane zajedničkom zato što ne traže za sebe, za “svoje” nacionalne zajednice, ništa više od onoga što priznaju i nude drugima. Nasuprot tome, liberali nemaju moralno pravo očekivati da njihova parcijalna pozicija postane zajedničkom jer traže za sebe, za “svoju” nacionalnu zajednicu, više od onoga što nude drugima: ozakonjenjem “čistih” liberalnih načela “njihova” bi zajednica postala vladajuća većina, a ostale bi zajednice ostale trajne, strukturne manjine. Da, naravno, formalno bi glasovali “apstraktni građani”, ali bi stvarno vladala “konkretna” bošnjačka većina. Već zamišljam “apstraktnog građanina” Abdulaha Sidrana kako ide na biralište, a onda, kao potencijalni bošnjački ministar kulture u bošnjačkoj većinskoj vladi, donosi odluku o ukidanju “ustaškog jezika” na federalnoj televiziji. Možda “apstraktni građanin” Sidran i ne bi bio tako okrutan, pa bi se kao književnik zadovoljio samo pročišćavanjem rječničkog blaga hrvatskog jezika i revizijom njegovih gramatičkih pravila kako bi postao podoban da se njime govori u Bosni..."

    avatar

    17.11.2010. (20:54)    -   -   -   -  

  • Zoompolitikon

    Ja mislim da nisi isključeni ratni sukobi, baš zbog toga što kaže Stjepan; jednostavno ce se morati dirati u Republiku Srpsku ako se misle mijenjati stvari u BiH, a to je dio ove priče otići privremeno pa zauvijek. Da bi za početak došli do toga privremeno trenutno stanje se mora mijenjati. Od rušenja RS nešto mora biti, i to znaju oni koji shvaćaju bit BiH. @SPES Lako je za HercegBosnu, ali Hrvata ima i u Srednjoj Bosni i u Posavini.

    avatar

    17.11.2010. (20:58)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...