Komentari

maison.blog.hr

Dodaj komentar (16)

Marketing


  • kamena

    evo ja prva, iako ne znam odgovore... ne zamjeri što nisam odolila, jer u tvojim pitanjima tako vidim sebe danas-sutra, al' da, to je točno, nema glupih pitanja, ima samo glupih odgovora... i uopće ne sumnjam da ćeš dobiti sve odgovore, naši prijatelji-graditelji zlata vride :)))))))))

    avatar

    25.10.2010. (12:58)    -   -   -   -  

  • Kockica

    hahah Kućice baš si me nasmijala...da eto svaki dan sve je više pitanja a zbilja naši prijatelji zlata vrijede, dosad su mi toliko pametnih savjeta dali da bez njih tesko da cu ovo odgurati do kraja :))
    tebi će biti najlakše jer ćemo Patuljak i ja napraviti priručnik o gradnji pa ćeš sve imati na jednom mjestu :)))

    avatar

    25.10.2010. (13:26)    -   -   -   -  

  • kamena

    hahaha, da znaš da vas držim za riječ :)))))))))))))))))))))) ali, bez zezanja, ideja je odlična, ukoliko nešto slično već ne postoji :)

    avatar

    25.10.2010. (19:09)    -   -   -   -  

  • patuljak

    Vidim da sam prozvan :-)))))))))))))

    Kamena ti ovaj komentar ne čitaj to ćeš pročitati u priručniku ili ako ćeš čitati možeš ostaviti broj kreditne kartice tak da ti kockica i ja naplatimo čitanje! :-))))))))))))))))))))))))

    1. temeljni uzemljivač ti obično stavi izvođač grubih radova jedino ako već nećeš imati dogovorenog električara pa će on to doći staviti, ali nema potrebe to može i građevinar. Trebaš to samo napomenuti i to će ti on postaviti i naplatiti. Imaš kod mene u postu kod zaljevanja temelja taj uzemljivač. Bilo bi dobro da kad krenu radovi dalje od temeljne ploče da imaš dogovorenog električara jer ti onda on već postavlja bužire (plastične cijevi kroz koje idu žice) u ploču pa tako poslije nema puno štemanja. Kod struje odmah moraš razmišljati i o slaboj struji (telefon, internet, antene i sl) tako da se i za to postave vodovi.

    2. Ako je ponuda za vodovodne i odvodne radove onda bi ovi odvodni trebali biti kanalizacija. Inače sama voda i odvod nisu preskupi, a teško je reći za cifru dal je malo kad ne znam kaj je mislio pod tom ponudom. Preporuka ti je da tražiš jednog majstora za kanalizaciju, vodu, grijanje i klimu ako ćeš imati zato što ti cijevi idu u estrih i onda kad jedan sve to radi najbolje si napravi raspored svih tih cijevi, a ako npr. grijanje radi netko drugi onda gunđa kak ovaj prije njega nije razmišljao o grijanju i onda počnu filozofiranja kak on mora više cijevi stavljati i sl., a i mislim da ti sve skupa jeftinije izađe ako to sve jedan radi. Glavnu vertikalu za kanalizaciju i odvod ispod temeljne ploče isto napravi izvođač grubih radova (isto imaš u postu o temeljima)

    3. Obično po defoltu nažalost nije nikaj uključeno jer se sve to posebno plaća. Izolacija ti treba biti uključena u troškovnik i to ti je trebao arhitekta predviditi kakva će izolacija ići, a majstor to onda poštiva ili ti predlaže nekaj drugo pa ako hoćeš to prihvatiš ako misliš da ti je bolje i jeftinije iako tu treba biti oprezan i tu nema štednje!

    4. Rasvjetno mjesto je i utičnica i žarulja, ali to nije sve što uključuje ponudu za struju tako da tu treba biti puno više toga uključenog u ponudu jer raspeljat struju po cijeloj kući se po meni ne može svesti na takvu ponudu koja uključuje samo rasvjetno mjesto.

    Nastavak slijedi .....

    avatar

    25.10.2010. (20:55)    -   -   -   -  

  • Kiko

    5. Sokl je podnožje.

    6. ovisi kak se dogovoriš s majstorom. onaj tko žbuka može i gletat pa i farbat, a i ne mora.

    7. vjerojatno postoji razlog zašto je projektant rekao trakaste temelje, ali ako postoje i drugačiji stavovi ne škodi pitat projektanta da li se toga treba fixno držati ili može i ploča proći. Mislim da to ovisi o konstrukciji kuće tj. rasporedu nosivih vanjskih i pregradnih zidova i sl. kao i o kakvoći zemlje gdje se nalaziš, da li je klizište etc.

    8. nađi prvog majstora sa bagerom i dogovori se za keš na ruke. Bager ak nije daleko od tebe možeš dobit za 250,00 hrk po satu. On u 8 sati (1 radni dan) uz 30-60 min pauze napravi jako puno posla. Meni je recimo iskopao sve temelje, dva ulaza i razgrnuo zemlju za 1 dan. Drugi dan je došao na 3 sata samo vratiti zemlju na temelje. Imaš broj sati, pomnožiš sa cifrom i to je to. Bageristu još ibera daš gablec i pol gajbe pive :)

    btw koliko će bager imati poslat ovisi o tome da li se on može kretati na tvom gradilištu ili će imati problem sa prilazima, ovisi o tome da li ima mjesta gdje stavljati zemlju ili ju odvoziti, o tome koliko su komplicirani temelji. Ako su trakasti imat će više posla, ako je ploča onda kopa s prednjim krajem pa ide ko šprih. ista stvar je i za majstore. Cijena varira o tome kakvo je gradilište. Ako mu nemreš stavit ciglu na prvu deku da počne zidat nego si ju mora nosit onda je to više posla, duži i skuplji rad. Ja sam majstorima stavio materijal pod nos na prvu deku i to ide onda ko voda.

    avatar

    25.10.2010. (23:42)    -   -   -   -  

  • Sil

    hej

    Za početak pitanja su sasvim na mjestu, dapaće mislim da bi trebalo napisati neku knjižicu sa svim pitanjima (io odgovorima:) prije početka gradnje i sva ova pitanja bi mogla biti unutra:)
    Kiko je to uglavnom dobro objasnio, samo ću se malo novezat
    STRUJA I VODA - slažem se sa svime što je kiko rekao samo jedna stvar, ne da bi bilo dobro već je NUŽNO da imaš električara i vodoinstalatera čak i prije samih temelja, sam uzemljivač ti može bilo tko postaviti ali ako ne postaviš cijevi za vodu i bužire od temelja nadalje čeka te jaako puno štemanja, tako da ako nemaš električara i vodića počni ih već sad tražiti da ti budu na raspolaganju kad krene gradnja. A pogotovo zato jer ti nitko neće doći u zadnji čas, a ako ti dođe naplatit će ti ko 10 električara. Poanta - već sad traži vodića i električara!
    Što se tiće rasvjetnog tijela, je kao što kiko kaže ali bi ti u toj cifri trebalo biti uključeno i kabliranje tog tijela (npr 10E (cifra je bubnuta napamet) po rasvjetnom tijelu ali to uključuje postavljanje i spajanje i dovod kabla) - za razvodnu kutiju recimo gleda kao 5 rasvjetnih tijala pa ti tako naplati, mada kod novogradnje ide i štemanje i postavljanje bužira tako da onda je skuplje. Ali možeš proći jeftinije tako da ti električar zacrta gdje štemat(jer je to najskuplji dio) najednostavniji ali najteži pa ako znaš nekog šljakera ili muž pa to poštemate. Nemoj me držat za riječ ali mislim da mi je netko rekao da je platio ovlaštenog električara za cijelu kuću cca 30 000 kn.
    Za izolaciju pitaš pri svakom dogovoru.
    Sokl ako se ne varam u smislu fasade je podnožje koje drži fasadu tj najdonji dio.
    6. DEFINITIVNO ti ponuda za žbukanje ne uključuje gletanje (moraš i odlučiti da li češ strojno ili ručno žbukanje:)) ali ti je definitivno bolje da onaj ko je žbuko i gleta jer će onda paziti da žbuka bude što ravnija da ima manje zezancije sa gletanjem (kao što rekoh svuda NIKADA novce unaprijed!)
    Za krečenje mislim i preporučam da sama krećiš (pogotovi ak ćeš to raditi prije pločica)
    jer mene je samo materijal za 100m2 koštao 1000 kn (dvaput pokrečeno sa tim da mislim još 2x u boji) a da ne pričam da su ruke za krečenje nebulozno skupe a 100m2 napraviš u jednom vikendu sama:)), he he ako baš hočeš bacat novce na to mogu preporučiti jeftinijeg majstora (žena je pa je 1000x pažljivija:)
    Za temelje ne mogu komentirat (neznam:)) ali iskop defintivno slušaj Kiku, 250 kn bager i nek kopa ak hoće 2 dana::)) kakve su to cifre gore....

    he he ako svatko odgovori na ova pitanja dobit češ dobar zbor odgovora:)))

    avatar

    26.10.2010. (09:32)    -   -   -   -  

  • Kockica

    ljudi, vi ste divni :)
    kad sve ovo zavrsimo, vodim vas na pivu/sok/ćevape i razmjenu iskustava :)))

    uglavnom, sada me najvise muci iskop.
    naime, susjed koji mi je rusio kucu mi je dao odlicnu cijenu za iskop. no danas mi kaze projektant (jos jedna nova spoznaja!) da je iskop za trakaste temelje drugaciji od iskopa za plocu. pa sad moram vidjet sa susjedom jel on uopce kuzi tu razliku:)) jel to stvarno istina? nisam znala da ako su trakasti temelji da se ne kopa cijela jama..

    što se tiče žbukanja, ja u troškovniku imam predviđeno strojno no čula sam da je ručno puno kvalitetnije (i malo skuplje) pa ako imate kakav savjet javite mi. no do žbukanja tek treba doć ..

    avatar

    26.10.2010. (12:14)    -   -   -   -  

  • patuljak

    Vidim da su se kolege raspisale tak da nemam potrebu nastaviti sve je rečeno, ali sokl mi je poslastica pa ću još samo njega prokomentirati :-)))))))))) Jako me vesele te riječi tipa sokl, bauštela, parapet, vaservaga, moler ili maler, anker i sl. zato što su svi naši majstori odrasli na bauštelima (čitaj gradilištima) diljem lijepe naše Njemačke i naravno sa povratkom su zadržali taj njemački vokabular i to mi je moram priznat jako fora kad se pojave takvi izrazi. :-))))))))))), a majstor koji nije prošao bauštele po Njemačkoj se ne može ni nazvati majstorom. :-))))))))))))))) Mislit će te da sam skrenuo, ali eto svaki bedak ima svoje veselje :-)))))))))) Zato sam ovom pitanju pristupio studiozno. Sokl je kockice po domaći cokl, a cokl je cokl i tu se nema kaj objašnjavati. Šala naravno i zato sam zavirio malo u ženinu biblioteku i tamo pronašao Klaićev Rječnik stranih riječi i da ja puno ne filozofiram lijepo prepisao objašnjenje. Sokl (njemački. Sockel) arhit. donji dio nešto deblji, prema vani ispupčeni dio zida koji služi kao osnovica zgrade, građevine; podnožje; postolje! Tako da Kockice ako nemaš rječnik lijepo u knjižaru pa kupi Klaićev riječnik ili barem neki njemačko-hrvatski i bit će kralj bauštelizma :-))))))))))))))))))))

    avatar

    26.10.2010. (12:32)    -   -   -   -  

  • Sil

    hej

    kao što rekoh ne kužim se u iskope, samo u cijenu:) znači makslimalno 5000kn, ali što se tiće žbukanja tu sam in:)) dakle nakon proučvanja 100 foruma i debata (i svađa:)) ukratko ispada da ti je strojno ravnije, ali je ručno čvršče (mada i kod strojnog kažu kao ima čvršče i slabije), drugim riječima kao problem kod tavljanja težih stvari na zidove (recimo kuhinja). Nekakva maksimalna cijena koju sam ja dobivao za strojno sa materijalom je 80kn po metru sa materijalom tak da imaš orijentir

    avatar

    26.10.2010. (14:45)    -   -   -   -  

  • Kockica

    Sil, na koje si se ti zbukanje na kraju odlucio?

    patuljak, vidis nije mi palo na pamet da pogledam u rjecnik! vjerojatno zato sto sam mislila da je to jedna od izvedenica. al sad sam shvatila kaj znaci, hvala ti ;P !!

    avatar

    26.10.2010. (16:15)    -   -   -   -  

  • Sil

    hej

    Pa ja sam stavio ručno i nije mi žao ispalo je dobro i vrlo ravno, ali najveći je razlog bio što mi je ostalo materijala od gradnje kuće tako da sam praktički platio samo ruke (inaće prva opcija je bila strojno)

    avatar

    26.10.2010. (21:06)    -   -   -   -  

  • Kiko

    to kaj veli projektant je točno, ali ne u smislu da je to sad kompleksno do razine svemirskog broda. pogledaj si u projekt za temelje kak ti izgleda skica. Imaš širinu temelja i dubinu. I temelji ti idu kak ti idu vanjski i unutarnji nosivi zidovi cijele kuće.
    Dakle ideš u zemlju cca 80-100 cm, ili više. Širina 55 cm sigurno, ako ne i više.
    Kad to zaliješ s betonom onda se šalaju nadtemelji jedno 20-30 cm ili koliko ste već definirali visoko. Oni više nisu iste debljine, nešto su tanji, ali i ne moraju biti obzirom na visinu kuće. Onda se i njih zalije betonom. Između tih traka zemelja prostor se ispunjava zemljom i šljunkom. U principu sve kaj ste iskopali vratit ćete unutra :)
    I na to se onda slažu mreže i zalijeva se prva deka jedno 10-12 minimalno.
    Za jedno 24-36 sati to je dovoljno tvrdo da majstori gore mogu stajati i krenuti sa zidanjem.

    kaj se tiče žbukanja, slažem se sa Sil. Sve kaj ide na žgance je bolje :)

    avatar

    26.10.2010. (22:55)    -   -   -   -  

  • bonaca

    evo i ja o tom Soklu.....
    kod ponude za fasadu mi je receno , da je to onaj dio nadtemelja (beton) izmedu pocetka fasade i tla . obicno se taj dio oblozi stirodurom i sloj kulira(prilicno otporno na vrime)

    avatar

    28.10.2010. (05:27)    -   -   -   -  

  • Građenje kuće

    Par stvari,
    1. moraš imati uzemljivač kod svakog oluka, antene i ormarića za struju
    2. cijevi za kanalizaciju koje ide kroz temelje moraju biti narančaste boje (nikako sive jer te nisu za to namjenjene i savit će se), traži ponudu da imaš odmah toplu vodu kada otvoriš pipu, a ne da moraš čekati da dođe topla voda, nije puno skuplje, ali je ugodnije za živiti.
    3. izolacija - pretpostavljam kako misliš na hidroizolaciju, obavezno ide ispod svih zidova u prizemlju, može i ispod cijelog prizemlja ako ti je takvo zemljište da se diže voda.
    6. Gletanje na žalost rijetko tko dobro napravi, i ako napraviti to napravi samo kod rasvjetnih tijela gdje se vidi. Kada ti bude zid "gotov", uzmi baterijsku lampu i uperi odozdol prema gore pa ćeš odmah vidjet gdje je ogletano, a gdje nije.
    7. Ako ti kuća ide do međe na koji je naslonjena susjedova kuća moraš kopati oprezno i što manje da ne dođe do urušavanja susjedove kuće, kod mene su morali kopati i odmah isti dan betonirati trakase temelje. Zasto trakasti, zato što je puno jeftinije betonirati samo par kubika nego praviti cijelu ploču, to se je prije radilo, ali sada više ne jer puno poskupljuje izvedbu, a ne dobiješ u smislu statike ništa. Izvođač predlaže sebi više posla i veću zaradu.
    8. jedno je iskopavanje, drugo je utovar, treće je odvoženje zemlje, sve ima svoju cijenu ako se mora daleko voziti, cijena deponije, ...

    avatar

    31.10.2010. (00:55)    -   -   -   -  

  • Građenje kuće

    Što se tiče žbukanja imaš tri osnovna materijala s kojima se žbuka, a to su cement, vapno i gips i njihove pripadajuće kombinacije. Svaka ima svoje prednosti i mane.

    avatar

    31.10.2010. (07:38)    -   -   -   -  

  • geoterm

    Upiši u google COKL ; )

    avatar

    12.11.2010. (09:02)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...