Komentari

donajulia.blog.hr

Dodaj komentar (13)

Marketing


  • fotkam, kuham, putujem...

    ovo pod p.s. mi se najvise svidja :)

    avatar

    10.09.2010. (10:50)    -   -   -   -  

  • champs-elysees

    Što ti je stoljetna kultura ili kultura tesana stoljećima...

    avatar

    10.09.2010. (11:00)    -   -   -   -  

  • romantales

    Mislim da je u svim EU zemljama sada uobičajeno da žene ostaju sa svojim djevojačkim prezimenima .. čak i moja sveki nosi svoje djevojačko prezime i meni je to pravo rješenje. Zašto bi netko trebao mijenjati prezime udajom?

    avatar

    10.09.2010. (15:20)    -   -   -   -  

  • fulvus

    moram priznati, sasvim dobre životne navike. od tihog razgovora, oslovljavanja osobe, konobara, kao i rođeno prezime žene. ovo kod nas je kao da je ženin život obilježen njenom udajom. ja doduše nosim muževo prezime. što ćeš, bila sam mlada:)

    avatar

    10.09.2010. (15:34)    -   -   -   -  

  • nena

    Iran je po tom pitanju također vrlo evropski, jer kod njih žene udajom ne mijenjaju prezime. Njihovo ostaje u dokumentima zauvjek.

    avatar

    10.09.2010. (16:15)    -   -   -   -  

  • kris

    mali osvrt u svezi prezimena:
    kad dobivate prijavu za godisnji porez, i ako vam se npr muz zove Jean Depardieu, onda vi postajete Madame Jean Depardieu, tj nemate ni svog imena ni prezimena nego ste za poreznu upravu jednostavno necija zena.
    pljuc pljuc, jos se nisam na to navikla i morala sam zvat poreznu upravu da mi vrate barem moje ime ako vec nece prezime (koje btw, nikad nisam uzela nego mi ga stalno pripisuju po defaltu).
    a ako se slucajno nadjete u centru Pompidou, na jednoj isklesanoj ploci pise da je otvaranju centra prisustvovala i Madame Georges Pompidou, tj njegova zena, kojoj u stvari ne znamo ni ime ni prezime jer zivi od muzeve slave.

    avatar

    10.09.2010. (16:39)    -   -   -   -  

  • Jaca

    super post - i moram reci da nisam znala ovo za "garcon", sad kad se nadem u Parizu neci ispasti "glupi turist" :)) A sto se tice zastoja u govoru i umacivanja "uuuuummmmmm', primjetila sam da Francuzi to rade cak i kada ne pricaju francuski.

    avatar

    10.09.2010. (17:22)    -   -   -   -  

  • fotkam, kuham, putujem...

    kris - evo uz to mali osvrt ... i anglosaksonci prakticiraju ovo npr. mrs john smith....a tu u becu ako je muz npr. magistar ili doktor (pa i lijecnik), zena postaje frau doktor xy....znam jednu ciji je bivsi muz doktor pa je sva sretna (:/) izjavila da se "zna da je samo jedna prava frau doktor"....makar valjda bila i bivsa :D

    avatar

    10.09.2010. (17:29)    -   -   -   -  

  • luki 2

    Sviđa mi se ovo pod p. s. :)))); lijepo si približila fracusku komunikaciju - i moram reći da mi se sviđa način komunikacije-bez podizanja tona, bez vikanja....:))))
    Pusa, pozdrav od Luki+Goldie

    avatar

    11.09.2010. (13:51)    -   -   -   -  

  • pardon my french

    @ Kris, hvala na nadopuni, naime, moj muž nije imao problema sa djevojačkim prezimenom kod prijave na poreznu upravu xD

    I hvala na nadopuni za zakon. Naime: zakon o prezimenima je donesen tek 2001 i po zakonu imas tvoje prezime osim ako ne pitas muzevo ili on tvoje, a dijete moze imati oba ili jedno roditeljevo prezime.

    avatar

    11.09.2010. (14:21)    -   -   -   -  

  • Tia

    Dona - odlican post -, ma kao i svaki vec do sada :-) Svaka cast kako si im samo skinula dijalog, da, da bas tako oni rastezu i natezu, aaa a abaaa ouii, aaaa baaa No! :-)
    Vezano za prezimena... kada sam se preselila u Fr. bila sam svjeze udana i taman si sve dokumente promjenila u muzevo prezime ( putovnicu, hr. osobnu) onda nakon godinu i pol dana boravka u FR. pocela sam raditi fr. papire....i krene, redom ...... za svaki dokumenat (vozacku, zdravstvenu, osobnu......) sve sam morala predociti rodni list kako bi mi vratili rodjeno prezime! Tako da sluzbeno svugdje stoji: rodj. prezime, udana: muzevo prezime, Ime ! Naravno da zena ima pravo koristiti i potpisivati se kojim god prezimenom zeli. E da, i bas kako Kris kaze, doma kada dobivam racune po defaultu meni i muzu se obracaju Madame i Monsieur Jean Depardieu! haha.....

    avatar

    12.09.2010. (22:38)    -   -   -   -  

  • alfistica

    mene ovdje ni jedan francuz ne zove Madame :) iako znaju da sam udana, znaju da imam dijete, znaju koliko ima godina. Njima sam Mademoiselle djev.Prezime. :) ili samo Ime
    Sa svima su si na TI i nikada niasm čula da nekome govore Vi. Pa čak i kad je netko stariji od njih. Ja se nikako nisam mogla prešaltati na direktoru govorim Ti, a on inzistira na tome. A daaaaleko smo od prijatelja. Čak imaju jednu uzrečicu "mac", pa me pozdravlja "salut mac" . Ovaj "mac" se izgovara po eng. "mek". Tak da imam obrnuti doživljaj ili meni prijatelj znači nešto drugo :)

    avatar

    15.09.2010. (13:17)    -   -   -   -  

  • pardon my french

    @ alfi, očito imamo drugačije iskustvo i baš mi je drago da si se javila sa tvojim iskustvom (ima nade onda i za mene).
    Ja sam svima Madame. U školi su me zvali imenom bez titule, tako smo se svi oslovljavali. Ali prvi profesor je inzistirao na "vi" iako je stariji od mene godinu i pol dana, i iako smo se oslovljavali prvim imenom i iako smo popili preko nekoliko kava. Drugi profesor se, pak, nama obraćao sa "ti" i nije se nikad bunio kad bi mu mi rekli "vi".
    Doduše, moram priznati da mlađarija ide direktno na "ti", ali svu tu mlađariju sam upoznala preko nekoga s kim smo oboje dobri. A i mlađi su od mene. :))

    I isto tako, kod mene su manje - više svi kontakti (osim gore navedenih) više na potrebito - poslovnoj i nikako na dnevnoj bazi. To su ljudi koje iz nekog razloga trebam i koje ću možda vidjeti još nekad, a možda i nikad.

    A po restoranima (u stvari, braserijama, gdje su mahom poslovni ručkovi) ili još češće na ulicama čujem da je skoro pa svaki razgovor na Vi. Iz toga sam iskustva napisala post.

    Drago mi je da si mi rekla da ima i drugačijih iskustava, osjećam se malo opuštenije :)))

    avatar

    15.09.2010. (19:17)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...