Komentari

erytheiatheredone.blog.hr

Dodaj komentar (20)

Marketing


  • izvorni život

    Dobro si ovo opisala. Te stvari zaista postoje i nakaradne su. Ono što mi teško ulazi u glavu je činjenica da to sve još uvijek, danas, sada, postoji. A danas bi već trebalo biti vrijeme u kojem bismo o takvim besmislicama trebali saznavati samo iz povijesnih knjiga. Ove razlike govore koliko smo malo odmakli kulturoški kao vrsta. Tehnološki razvoj je otišao daleko, razvoj čovjeka uporno stagnira i tapka na mjestu. To je žalosno. Ali je tako. Iako ne za sve ljude, Neki razumiju bolje i više od onoga što im se želi uliti u glavu. Patrijarhat je donio puno štete. Donosi je i danas. I što je najgore, taj machistički pristup se promovira na veliko. Ljude se manipulira i svatko tko je malo labilniji, lako će pasti u tu zamku.

    avatar

    27.07.2010. (12:44)    -   -   -   -  

  • Kojotica

    a ne znam šta da ti kažem...meni stalno muž govori da sam "muško u ženskom tijelu", a frendovi da sam "žensko s muškom energijom"...iskreno, radije bih voljela da sam se rodila kao muško, puno lakše bi mi bilo u životu, posebno u struci koju sam izabrala i u kojoj sam oduvijek bila bolja od mupkih kolega...eli eto, osudjena sam na rad u projektnom birou, a na gradilište odlazim tek u povremene nadzore, žena tamo jednostavno nije rado vidjena...i to mi je recimo jedna od takvih nametnutih uloga

    avatar

    27.07.2010. (17:20)    -   -   -   -  

  • fra gavun

    Ovo ti ozbiljno a, stručno, pa naprosto ne znam kako nastupiti, pardon, što napisati a da
    to izgleda kao da sam doktorirao. Ja sam ti jako jako nepovjerljiv čoek i ja ti ne vjerujem da
    žensko nije muško ako to ne ustanovim, e šta, kako ću drugačije biti siguran ae reci.
    Lijep ti pozzzzdrav.:)

    avatar

    27.07.2010. (23:46)    -   -   -   -  

  • gustirna

    U pravili se slažem s tobom da je većina razlika među muškaraca i žena uvjetovana odgojem, praiskonskim stavom prema ženama kao inferiornijim bićima i muškarcima kao superiornijim.
    I sve to stoji, ali kad sam nabavila jednu zgodnu knjižicu , jednostavno sam čitajući njihov šaljiv način prikazivanja razlika među ženama i muškarcima. shvatila da je zaista tako. Jednostavno žene su sposobne za neke stvari za koje muškarci nisu i obratno. U svakodnevnom životu. Ne radi se tu sad o tome tko je aktivnijo, a tko pasivniji, jednostavno još od prapovijesti, špiljskog čovjeka, primarne uloge su im bile podijeljene i tako su se i razvijale njihove sposobnosti. Muškarci su išli u lov i njihova sposobnost bila je usmjerena na lovinu, na izdržljivost je lovilo se na velikim područjima, a žene su ostajale u špiljamam brinule o djeci, spremale hranu, odjeću i razvijale su sposobnosti obrane od napadača, zvijeri i sl. Njihov pogled je išao u širinu, a lovčev pogled je ciljao u jednom smjeru, prema lovini. I kad malo bolje pogledaš tako ti je i danas u modernom vremenu. Žene puno šire mogu sagledati neki problem, od muškaraca. Čast iznimkama. Žene mogu raditi više radnji odjednom, muškarci baš i ne uspijevaju u tome. Itd,itd, Preporučam da pročitaš knjigu. Osim što je vlo duhovito napisana, uz mnoge šaljive karikature, jako je poučna i naići ćeš na mnoge istine u vezi ponašanja muškaraca i žena. :-)))

    avatar

    28.07.2010. (00:43)    -   -   -   -  

  • mina

    @izvorni, pametno si zaključio temu.. zapravo smo manipulirani u svim segmentima naših djelovanja. ljude se štampa ko na traci i čim netko odstupa od kalupa proglašava se proizvodom s greškom..
    @kojotica, navela si odličan primjer nametnutih uloga.. podjela poslova na tipično muške i tipično ženske je banalna i potpuno neutemeljena stvarnim osnovama
    @fra gavun, a jel ti to svako žensko prvo provjeriš?
    dobro je riješiti se nepovjerljivosti ustanovljavanjem činjenica ae
    i tebi lijep pozzzzdrav zzz zzz :))

    avatar

    28.07.2010. (01:00)    -   -   -   -  

  • mina

    @gustirna, knjigu koju preporučuješ nisam čitala ali ima i drugih autora s kojima sam upoznata a pisali su o istoj stvari. očite razlike između žena i muškaraca postoje i njih sam zapravo i istakla u onom dijelu koji se odnosi na fizičke osobine..iako pomalo površno pa se možda zaključuje kako smatram da razlika među spolovima uopće nema.
    neke razlike izmedu ženskog i muškog mozga nisu produkt kulturološke sredine u kojoj se dijete odgaja već postoje od samog rođenja.
    istraživanja pokazuju da žene imaju gušće razvijenu mrežu neurona u dijelu mozga koji se zove frontalni korteks i u kojem se nalaze tzv. više kognitivne funkcije poput dugoročnog pamčenja, učenja i svjesnog naučenog ponašanja.
    nađene su također pojačane veze između frontalnog dijela mozga i emocionalnog dijela, što znači da žene svoje misli i iskustva emotivnije izražavaju.
    muškarcima je razvijeniji dio parijetalnog korteksa odgovoran za percepciju prostora, te centralna struktura za skladištenje emocija, tzv. amigdala koja ima važnu ulogu u pohranjivanju
    emocionalnih iskustava kao i u svjesnom odgovoru i ponašanju u emocionalno kritičnim situacijama.
    ženski mozak ima mnogo više slojeva neurona po volumenu moždanoog tkiva u temporalnom dijelu, području odgovornom za govor i njegovo razumijevanje.
    kako uopće nisam stručna u ovom području ne bi ulazila u daljnje razlike u strukturi mozga muškarca i žene osim bitnog zaključka da razlike ima.
    post se prije svega odnosio na kulturoški nametnute razlike koje su utemeljene na lažnim pretpostavkama koje su često okrutne za samu ženu.
    osobno me smeta postavljanje žene u tu nekakvu lažnu prirodnu ulogu kao da je sve izvan zacrtanih granica do kojih se žena može postaviti potpuno neprirodno i neprihvatljivo.
    kao pojedinci bi se trebali moći razvijati bez nametnutih spolnih ograničenja koje nam društvo stoljećima servira. ako je pladanj lijepo serviran ne znaći i da je jelo na njemu ukusno..
    nameće mi se tu kao usporedba umjetnikova kreativnost. ograničavanje slobode stvaranja i nametanje najgori su neprijatelji umjetnika.. upravo tako se u nekim segmentima svoga djelovanja osječaju žene..ograničeno, podcijenjeno i sputano..
    napisala sam podosta riječi iako sasvim nepotrebno jer za tebe nisam niti sumnjala da razumiješ bit stvari o kojima se ovdje radi :)
    kad smo već kod umjetnika i tvoj umjetnik uskoro kreće u svoju novu pustolovinu i želim mu dobrodošlicu u naš grad.. i njegov uskoro.. :))

    avatar

    28.07.2010. (01:49)    -   -   -   -  

  • lobotomya

    Odgajana sam upravo u duhu tih stereotipa, pa ipak sam se izborila za sebe, ja sam muški domicil Jupitera, tako se i ponašam. U obitelji sam zato crna ovca ali svoja do kraja i nikada potlačena.

    avatar

    28.07.2010. (10:26)    -   -   -   -  

  • mina

    @Pazi ujeda, ukorijenjena podjela na čovjeka i ženu govori dovoljno o opće prihvačenom položaju žena. Naravno da žena nije muškarac ali svakako zaslužuje jednaka prava i poimanje.
    i tebi lijep pozdrav
    @lobotomya, još jedan primjer nametnutih uloga.. to što si ostala svoja do kraja i nikada potlačena stvorilo je od tebe u nečijem shvačanju crnu ovcu..

    avatar

    28.07.2010. (14:02)    -   -   -   -  

  • gujdek

    Ma nije sve tak "crno" kak si napisala i kak izgleda. Makar sam siguran da kod nas u ruralnim sredinama ima još uvijek svega i svačega a i uvjeril sam se u to. Kaj se mene tiče ja ne želim biti ni u čemu superioran ni jednoj ženi. Jedini moj grijeh je to da se volim osjećati muškarcem makar bi ponekad rado bil i žena.....:-)

    avatar

    28.07.2010. (14:39)    -   -   -   -  

  • mina

    @gujdek, ok nije sve tak "crno".. nego voljela bi ja znati (a vjerujem da nisam jedina) o toj tvojoj želji da ponekad budeš žena..hehe.. pa ako može koja riječ više na tu temu.. bilježim se sa štovanjem gospon gujdek :)))

    avatar

    28.07.2010. (19:32)    -   -   -   -  

  • gustirna

    Lijepo si i stručno opisala tu prahistorijsku, gensku razliku koju sam spomenula u svom komentaru. Sigurno ima jako puno znanstvenih, genetskih objašnjenja, meni se zato i sviđa ova knjiga jer sve to opisuje na vrlo zgodan i duhovit način i svima lako shvatljiv. .-))
    Shvaćam da si ti htjela naglasiti one druge razlike kojih se i ja grozim i koje su nažalost još uvijek vrlo prisutne u našem društvu.
    Hvala ti na tako srdačnoj dobrodošlici za mog umjetnika. Vjerujem da će mu se svidjeti život u Rijeci i nekako svi imamo pozitivan stav prema svemu, tako da ne sumnjam da se rađa jedno predivno prijateljstvo između Rijeke i naše obitelji. :-)))

    avatar

    29.07.2010. (00:20)    -   -   -   -  

  • Piton007

    ni nalik, isti samo drukčiji...
    žene su u starim knjigama (pa tako i u Bibliji) uvijek nešto zahebale, ali samo zato jer su te knjige pisali muškarci
    kako je došlo uopće od totalnog patrijaha u kojoj žena nema pravo glasa, do toga da žena drži tri kantuna kuće, donosi odluke u vezi, i drži kučni buđet, a muškarci provode vrijeme sakriveni po garažama (kao rade nešto, a zapravo se kriju)

    avatar

    29.07.2010. (06:28)    -   -   -   -  

  • mina

    @gustirna, ova tvoja zadnja rečenica podsjetila me na film Casablanca..
    "This could be the beginning of a beautiful friendship" :))
    @Piton007, ma jel se ti to jadničak mali kriješ po garažama..ccccc :)))

    avatar

    30.07.2010. (00:26)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    1. ''Muškarci su obično uznemireni kada naiđu na ženu koja je društveno agresivna i koja preuzima inicijativu u spolnom odnosu.'' - Evo ja prvi nisam uznemiren... dakle, cure, toplo pozdravljam svaku inicijativu! :)
    2. ''S druge strane zgodan, nježan, i pasivan muškarac može izazvati ismijavanje i žena ga može odbaciti kao seksualnog partnera jer u njemu ne vidi pravog muškarca.'' - Zanimljivo: seksualno odbačen zato što je - što tako strašno? - zgodan! :) Tja, stvarno ste komplicirane.
    3. Kao mlad momak, kad sam tek počinjao voziti, kupio sam si polovni mali auto. Ubrzo se ispraznio rezervoar i trebalo je tenkirati. Prilazeći benzinskoj, hvatala me neka trema i bojazan... kako ću ja sad to?... što tu uopće treba?... kako se to radi?... što ako ispadnem smotanac koji ne zna ni tenkirati?... da pitam da mi se pomogne? - e, to ne dolazi u obzir, to bi bilo kao da sam sam prijavio: ja sam smotanac. Nedugo potom - već sam bio tata-mata za tenkiranje - zatrebao sam veći auto, pa sam zamolio svoju staru da se zamijenimo. Objasnio sam joj kako funkcionira ovo i ono u mom, ona meni u svom. Pitao sam ju da mi još pokaže za rezervoar, kako se otvara i to. Kaže: ''Nemam pojma.'' Gledam začuđeno: ''Kako nemaš pojma, voziš već 20 godina, a ne znaš kako ti se odvrće poklopac na rezervoaru?!'' Kaže: ''Pa nisam nikad tenkirala. Ja uvijek pitam dečke da mi to naprave.'' U 20 godina vozačkog staža ona nije osjetila potrebu da sama stavi ono crijevo u auto - što znači:nije joj bilo neugodno a) da joj drugi tenkiraju, i b) da se pokaže kao smotanac koji ne zna sam tenkirati. Dvadeset godina! Shvatio sam: samo zato što je žensko, a ja muško, ona nije pod pritiskom, kao što ja jesam, da u toj stvari ne bi smjela ispasti smotanac. U zaključku: ženski moral je sasvim drugačiji od muškog morala, kao što je moral nogometaša (koji se stidi ako je npr. spor i neizdržljiv) drugačiji od pijanistovog (koji se stidi ako je npr. netalentiran i neproduhovljen), a pijanistov od snobovog (koji bi se stidio ako bi npr. bio viđen u jeftinoj odjeći ili polovnom malom autu itd.) - zato što se stide, odnosno ne stide, različitih stvari. Povijest različitih morala povijest je različitih normi stida (konvencionalne rodne uloge muškarca i žene savršen su primjer).

    avatar

    30.07.2010. (15:32)    -   -   -   -  

  • mina

    @pero u šaci
    1., 2. razvila sam s vremenom neku vrstu alergije spram generaliziranja.. iako su tvrdnje u rečenicama koje ističeš prema osobnom iskustvu točne još uvijek postoje svijetli primjerci koji za formiranje stavova koriste vlastita iskustva i doživljaje bez konstantnog repriziranja nametnutih uloga.
    smeta me kad čujem izjave " ah tipično za žene" ili "tipično za muškarce".. kao da mi netko nameće kako je "tipično" jedino prihvatljivo.
    ima ona "izuzetak potvrđuje pravilo" ali ako sebe doživljavam kao izuzetak moram li poštivati svijet koji trpi samo pravila ako taj svijet osuđuje izuzetke..
    gle ti sad njega.. kao žene komplicirane.. tvoja sreća je da se još nismo upoznali.. mijenjao bi definiciju kompliciranosti svakim danom iznova :)
    3. ovu priču s tankanjem shvačam jer je i opet takva uloga ženama nametnuta.. okej neke ju i rado prihvačaju.. samo meni i tu smeta ta nekakva pasivnost žene.. što bi mi netko drugi tankao gorivo. kad me na pumpi pitaju treba li mi pomoć lijepo zahvalim.. ali nisam ja princeza staklenih ruku koje će se raspasti utoče li gorivo.
    zapravo rekla bi da je moral stvar pojedinca i mijenja se upravo ovisno o perspektivi tog istog pojedinca. I kako i sam kažeš " povijest različitih morala povijest je različitih normi stida"

    avatar

    30.07.2010. (16:40)    -   -   -   -  

  • Neverin

    u povijsti su žene okarakterizirane rađanjem i osuđene na "iščekivanje" toga čina prije, tijekom i poslje. Muškarac nabavlja hranu, vodi ratove itd... zato su amazonke bile toliko neobične kao iznimka koja potvrđuje pravilo (mislim da su jedina prava iznimka zapravo spartanske žene). O Bibliji, Aristotelu i drugima ne želim komentirati koliko su nas "zadužili" svojim primitivnim razmišljanjem...

    sav sam pod dojmom iskopovanja u špilji. Kaže mi francuz kojeg si upoznala da po njemu nije bilo ništa bolje kada je žena bila glavna. Tada je samo predznak bio drugačiji a nepravda uvijek ista (nešto kao sa kraljicom mravinjaka) tako da smo se jučer malo u depri vračali sa ručka u Juršići kako je povijest uvijek bila "the same shit" ...

    avatar

    31.07.2010. (11:57)    -   -   -   -  

  • mina

    @neverin, složila bi se s tvojom tvrdnjom za spartanske žene.. cijeli taj dio povijesti o spartancima zvući gotovo nevjerovatno..u svakom slučaju oni su mi zaista fascinantni..
    hahahaha vračali ste se sa ručka u depri.. jadnički brižni stvarno vam je na tom ručku bilo teško.. kamenice i brancini stvarno bace čovjeka u depresiju.. a joooooj.. prodana dušo :P

    avatar

    31.07.2010. (12:22)    -   -   -   -  

  • Neverin

    @mina, javlja mi se ona koja si uvijek "sama" toči benzin :P

    avatar

    31.07.2010. (15:45)    -   -   -   -  

  • mina

    @neverin, ovo niski udarci padaju.. jedino Toni može posvjedočiti o tome a njega nema na blogu :P
    priznajem samo teorije argumentirane dokazima..

    avatar

    31.07.2010. (18:54)    -   -   -   -  

  • Neverin

    nema veze sama si se jučer odala:)

    avatar

    31.07.2010. (19:06)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...